עסקים במצור בירוקרטי

מדדי פיתוח העסקים של ישראל אינם תחרותיים ואינם מעודדים יוזמה עסקית

מדדי פיתוח העסקים של ישראל אינם תחרותיים ואינם מעודדים יוזמה עסקית

ובר וקפקא טובעים בבירוקרטיה; אילוסטרציה: Harald Groven

הכנסות הממשלה ממיסים תלויות באופן מוחלט בעסקים. עסקים קטנים הם המנוע העיקרי של כלכלה חופשית. העסקים הקטנים מספקים שירותים, מעסיקים מאות-אלפי עובדים ומשלמים מיסים. הטובים שבהם גדלים, מתפתחים וממריצים את הכלכלה.

שגשוגם של עסקים ויזמות עסקית תלוי במספר פרמטרים. החשוב שבהם הוא מיסוי נמוך; מיסים גבוהים על עסקים ובירוקרטיה מוגזמת הם סם-מוות לתחרות ולכלכלה חופשית, ולכן לשגשוג ולצמיחה. לא הרבה אחרי המיסוי עומדים ההליכים והמוסדות הבירוקרטיים.

לישראל כלכלה צומחת, הנשענת בחלקה הגדול על תעשיית ההיי-טק המפותחת שלה. אך היכן היא ממוקמת בתחום עידוד העסקים הקטנים באופן כללי?

התשובה: במקום גרוע למדי.

במדדים לפיתוח עסקים, ישראל רחוקה מלהצטיין. שילוב של בירוקרטיה מסובכת, מדיניות מיסוי מורכבת, גילדות מקצועיות והון ריכוזי שלא מלווה כסף לעסקים קטנים, מונע מן העסקים הקטנים בישראל לפרוח. לפי מדד הבנק העולמי מ-2011, ישראל ממוקמת במקום ה-29 בעולם מבחינת הקלות של עשיית עסקים (במקום הראשון: סינגפור), ובמקום ה-36 בעולם מבחינת הקלות בפתיחת עסקים (במקום הראשון: ניו זילנד). אבל זהו רק הממוצע הכללי. החדשות הגרועות עוד לפנינו.

בפרמטרים מסוימים ישראל שייכת במובהק למדינות העולם השלישי. למרות שמס החברות בישראל נמוך (ולכן היא עדיין תחרותית), בסה"כ, כשמחשיבים את כלל המדדים הכרוכים במיסוי, ישראל נמצאת במקום ה-82 בעולם. ברישיונות בינוי היא במקום ה-121, ברישום רכוש במקום ה-147, וביכולת לכפות חוזים היא במקום ה-96 בעולם.

משמעות הדברים היא שעסקים קטנים בישראל עובדים קשה מאוד כדי להפוך לעסק מוכר ומורשה, רק כדי לגלות שהם כמעט לא יכולים לגבות חובות. במקרה או שלא במקרה, הזמן שלוקח לגבות חוב בישראל דומה לזמן תוחלת החיים הממוצע של עסק ישראלי.

העולם המפותח מודע היטב לחשיבותם של עסקים קטנים. המדינות מתחרות על הצעת תנאים מפתים לעסקים ועושות כל מה שביכולתן כדי להשתפר בעידודם ובדירוג העולמי משנה לשנה. אך ישראל דורכת במקום, וכתוצאה מכך דירוגה העולמי יורד.

בכדי לסייע למשק ולצמיחת עסקים קטנים ובינוניים, על הממשלה להסיר את אינספור המכשולים הבירוקרטיים העומדים בפני עסקים חדשים, לשחרר הון להשקעות (הטוב ביותר: על-ידי פתיחת שוק הבנקאות לתחרות בינלאומית), ולהפחית מיסוי עסקים (כולל מס על עבודה). רצוי גם לקצץ בקצבאות בכדי להגדיל את מאגר העובדים במשק ולאפשר לעסקים לגדול על-ידי העסקת ישראלים בעלי פוטנציאל לקידום ולפתיחת עסקים משל עצמם.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *