סרט תיעודי חדש באנגליה חוקר את מהימנות מקורות האסלאם ומעורר זעם מוסלמי
ב-28 באוגוסט הוקרן בערוץ 4 הבריטי סרטו של הסופר וההיסטוריון תום הולנד, "אסלאם: הסיפור שלא-סופר" ("Islam: The Untold Story"), אשר ביקש לענות על השאלה: "האם דת האסלאם נוצרה כמקשה אחת על כל מאפייניה הנוכחיים, או שמא היא התפתחה בהדרגה לאורך השנים?" הולנד טען כי נכון לעכשיו ישנן מעט מאוד עדויות היסטוריות על מקורה של הדת המוסלמית. הוא הטיל ספק בתאריך כתיבת הקוראן, אשר על-פי המסורת הושלם והועלה על הכתב בשנת 650 לספירה, והציע כי יתכן והעיר מכה לא הייתה מקום הולדתו של מוחמד.
בעוד הולנד רואה בשאלה "נושא לגיטימי למחקר היסטורי", מוסלמים רבים תופשים זאת כעלבון. התקשורת הבריטית דווחה כי נכון לעכשיו, התקבלו מעל ל-1000 תלונות במערכת הערוץ כנגד הסרט. הולנד מצא עצמו נתון לזרם בלתי פוסק של השמצות בחשבון הטוויטר שלו. "הטיפש שעשה את התוכנית הזאת, טום הולנד, כתב גם ספר על האסלאם, שאומר שזו הייתה דת שהומצאה במהלך השנים על ידי אנשים שונים", כתב אחד המשתמשים. להגנת הולנד יצא דן סנו, שהנחה בעבר מספר תוכניות היסטוריות ב-BBC, וצייץ: "זועמים ומשוגעים יקרים, ייתכן שאתם יודעים יותר מטום הולנד והחוקרים המובילים בעולם, אך זה לא ממש סביר".
'האקדמיה לחינוך ומחקר אסלאמי' (IERA), ארגון העוסק ב'דעווה' (מעין מיסיון אסלאמי) ובהפצת האסלאם ברחבי העולם, פרסם מאמר ביקורת ארוך בתגובה לסרט. לטענתם בחירת המקורות של הולנד סלקטיבית, נגועה בדעות-קדומות ואינה מאפשרת ביטוי ראוי לעמדת האסלאם. הולנד השיב לטענות וענה כי מותר לחקור את מקורות האסלאם כמו את התנ"ך והנצרות, עליהם הוקרנו סרטים היסטוריים באותו הערוץ. מה עוד שהתמה המרכזית של סרטו נכתבה על-ידי חוקרים בינלאומיים בעלי שם, ורואיינו גם ערבים, בדווים וביניהם גם סעיד חוסין נאצר, מגדולי החוקרים של האסלאם בזמננו.
הולנד גם מדגיש כי מטרתו לא הייתה לבקר את האסלאם, אלא לעורר דיון בנושאים בהם עסק הסרט, וכן לאתגר פרספקטיבות קיימות. "כנגד הסרט עלתה האשמה כי הוא נגוע בדעות-קדומות. על-אף שאני מאמין כי אובייקטיביות מוחלטת היא תעתוע, לכל אורך עשיית הסרט ביקשתי להתעלות מעל הרקע האידיאולוגי וההנחות שלי, ולקבל פרספקטיבה שונה – זו של האמונה המוסלמית … בחירתו של אדם לקבל או לדחות את אמיתות המסורת תלויה בסופו של דבר בהנחותיו הפילוסופיות, העומדות בבסיס הניתוח של המקורות שלפניו". הולנד הוסיף ואמר כי מטרתו, כהיסטוריון שאינו מוסלמי, הייתה "לבחון את אופן הקמתה של האימפריה המוסלמית החדשה … בתוך המסגרות ההיסטוריות של התדרדרות האימפריה הפרסית והרומאית".
נכון לעכשיו, באתר ה'אקדמיה לחינוך ומחקר אסלאמי' הספיקו כבר לכתוב תגובה חדשה להולנד, ולעת עתה נראה כי הפרשייה אינה בדרך לדעוך. על רקע רצח השגריר האמריקני ושלושה אנשי צוות בלוב בשל (כך משערים) סרטון ביקורתי כלפי האיסלם ביו-טיוב, אולי מוטב להולנד לשמור צעדיו בזמן הקרוב.
חוקר בשם כריסטוף לוקסנברג (שם בדוי כמובן) פרסם מחקר העוסק במקורות הטקסטואליים של הקוראן. לדבריו מדובר באי הבנה של טקסטים נוצריים שחלקם נכתבו בארמית סורית בשנים הקודמות לזמנו של מוחמד. הקישור מתוך ויקיפדיה: http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9B%D7%A8%D7%99%D7%A1%D7%98%D7%95%D7%A3_%D7%9C%D7%95%D7%A7%D7%A1%D7%A0%D7%91%D7%A8%D7%92
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Syro-Aramaic_Reading_of_the_Koranופה על הספר:
רק ביקורת המקרא מותרת?