הסיוע האמריקני הבלתי-חוקי לטרור

הסיוע הכספי של ארצות-הברית לרשות הפלסטינית עומד בפני מעצור חדש: תביעה משפטית נגד הנשיא ומחלקת המדינה, בטענה שהם חורגים מסמכותם החוקית בהעברת הכספים לרשות

מאבק משפטי מתחולל בימים אלו בארצות-הברית כנגד כספי הסיוע לפלסטינים ולאו"ם המשמשים לטרור. החוק האמריקני קפדני ודקדקן בכל הנוגע לשימוש בכספי משלם המיסים כסיוע לרשות הפלסטינית ולאו"ם; אלא שלטענת ארגון 'שורת הדין', הנשיא ומחלקת המדינה חורגים מן הכללים ומעבירים כספים לא מפוקחים. האם הפנייה לבית-המשפט העליון בארה"ב תוביל לכך שהסיוע לרשות יקוצץ באופן ניכר? 

קלינטון ואבו מאזן על רקע תמונת ערפאת; צילום: מחלקת המדינה

עבור אזרחי הרשות הפלסטינית הטרור יכול להיות הרבה יותר משיטת מאבק. למצטיינים בתחום, מדובר בקריירה משגשגת. נכון להיום, למעלה מ-5,500 פלסטינים האסורים בבתי-כלא בישראל נהנים ממשכורת קבועה מקופת הרשות הפלסטינית; כ-1000 דולרים מועברים מדי חודש למשפחותיהם.

זכויות הטרוריסט הכלוא זכו לאחרונה לעיגון בחקיקה הפלסטינית, המצמידה את גובה משכורתם לשינויים במשכורת הממוצעת במשק. מעניין לציין כי החוק החדש קובע שקצבאות-משכורות אלו יוענקו כל עוד מצויות הרזרבות הנדרשות בקופת הרשות. ומכיוון שרוב התקציב הפלסטיני מבוסס על תרומות, מסתבר שחלק מכספי התרומות מועברים באופן ישיר למימון ותמיכה בטרור.

רשות הדיבור לתביעה

העובדות הללו, הנוספות לכך שהרשות מחזיקה בכספה מערכות חינוך וערוצי תקשורת המטיפים לטרור ולשנאת יהודים, עומדות ברקע תביעה שהוגשה השבוע לבית-המשפט העליון בארצות-הברית, המבקשת לשים לחגיגה קץ.

בחמש-עשרה השנים האחרונות הגיע הסיוע האמריקני המועבר לשטחי יהודה, שומרון ועזה לסכום העולה על 4 מיליארד דולר, תקציב המציב את הפלסטינים בראש טבלת הסיוע האמריקני לאדם. בשנים האחרונות עמד היקף הסיוע האמריקני שהושקע באזור על כ-600 מיליון דולר בשנה, שהתחלקו בין גופים שונים ברשות וארגוני סיוע בשטח.

לאחרונה הוגשה עתירה על-ידי עורכי דין מטעם ארגון 'שורת הדין', הפועל ללחום במימון הטרור בעולם, כנגד מזכירת המדינה האמריקנית הילארי קלינטון ועוד שורה של פקידים בכירים במערכי סיוע החוץ האמריקני. בהתבסס על החוק האמריקני הרלוונטי ותקנות הקונגרס, המכילים כמה וכמה הגבלות על העברתם של כספי סיוע לגופי טרור בכלל ולמוסדות הרשות הפלסטינית בפרט, טוען הארגון כי קלינטון ועמיתיה הפרו את החוק בכך ש"לא עמדו בדרישות התקנות בדבר חלוקת כספי סיוע".

לדברי העותרים, "הנתבעים סיפקו כספים ומשאבים נוספים לרשות הפלסטינית, לאונר"א ולגופים אחרים הפועלים בגדה המערבית וברצועת עזה, ללא נקיטה בצעדים הנדרשים על-פי חוק לוודא שהכספים לא מגיעים לידיהם של טרוריסטים". בסקירה משפטית נרחבת מרכז כתב התביעה שורה של תקנות וסעיפי חקיקה המטילים מגבלות חמורות על העברות כספים בכדי להימנע ממימון עקיף לטרור.

מצפצפים על ההגבלות החוקיות

כך, למשל, מכיוון שהקונגרס הכריז זה מכבר כי "אש"ף והארגונים המסונפים לו הם ארגון טרור המהווה איום על האינטרסים של ארצות-הברית", הרי שללא הודעה רשמית מטעם מחלקת המדינה יש להתייחס אל הרשות הפלסטינית ואל הטריטוריה הנשלטת על-ידה כאל "מקלט לטרוריסטים". הדברים חמורים עוד יותר, טוענים העותרים, מפני שהרש"פ לא מפרידה בין כספי הסיוע ההומניטרי שלה לבין כספים המועברים למימון טרור.

סעיפי חקיקה נוספים קובעים כי אל לה לארצות-הברית לספק סיוע כלכלי המיועד לכינונה של מדינה פלסטינית, כל עוד לא יכולה מחלקת המדינה להעיד באופן חד-משמעי כי הממשל הפלסטיני מפגין "מחויבות עמוקה לדו-קיום בשלום ונוקט בצעדים הנדרשים ללוחמה בטרור ובמימונו", וכי הרשות הפלסטינית פועלת יחד עם מדינות אחרות באזור לקידום "שלום צודק ובר-קיימא".

מכיוון שמחלקת המדינה לא סיפקה את התעודה והעדות הנדרשות, הרי שהעברות הכספים לרשות הן למעשה מנוגדות לחוק.

חמורה עוד יותר העובדה כי גם הנשיא משתמש בסמכויותיו שלא כדין. לפי תקנות הסיוע, רשאי הנשיא אובמה להנפיק צו העוקף את התקנות הפרטניות (כולל של הקונגרס), ומתיר העברת כספים למטרת מימוש מדיניות החוץ האמריקנית. אלא שכדי שצו זה יהיה חוקי, יש לצרף אליו חוות-דעת רשמית מטעם מחלקת המדינה, בה מפורט האופן שבו ישתמשו בכספים, כולל סקירת "הצעדים בהם נוקטת הרש"פ לעצור טרוריסטים, להחרים נשק ולפירוק תשתיות הטרור". מכיוון שחוות-דעת שכזו מעולם לא הוצגה בפני הקונגרס, העותרים טוענים כי גם הנשיא פועל כאן בניגוד לחוק.

אונראגם המימון לאו"ם על הכוונת

לא רק הרשות הפלסטינית על הכוונת. כפי שמפורט בעתירה, גם המימון המסיבי שמעניקה ארצות-הברית לארגון הפליטים הפלסטינים של האו"ם, אונר"א, ניתן למעשה בניגוד לחוק.

מאז שנות החמישים זכה הארגון ליותר מ-4 מיליארד דולר מכספי הסיוע האמריקני. בשנים האחרונות התרומה השנתית הממוצעת לארגון עומדת על כ-200 מיליון דולר, המהווים למעלה מרבע מתקציבו הכולל.

תקנות הסיוע האמריקניות קובעות כי תנאי בל יעבור להענקת הסיוע לארגון הוא כי אונר"א "תפעל בכל האמצעים העומדים ברשותה בכדי לוודא שכספי הסיוע שנתרמים על-ידי ארה"ב לא יגיעו לידי פליטים הזוכים להכשרה צבאית, החברים בארגון טרור או גרילה מכל סוג שהוא". למותר לציין כי פעילותו של הארגון, המופעל ברובו על-ידי פלסטינים תושבי מחנות הפליטים, רחוקה מלענות לקריטריון זה.

תביעה לריבונות ושלטון החוק

לדברי עו"ד ניצנה דרשן לייטנר מארגון 'שורת הדין', העומדת בראש צוות התביעה, נוצר "מצב לא הגיוני שבו המוסדות הריבוניים של ארצות-הברית הציבו תנאים ברורים להעברת הסיוע לרשות הפלסטינית, מתוך מטרה להפסיק את המצב בו הרשות מסייעת ומממנת את פעילות הטרור". אולם, היא אומרת, "הזרוע המבצעת של אותו ריבון אינה ממלאת אחר התנאים הקבועים בחוק, ולמעשה פוגעת בכך בארצות-הברית ובאזרחי העולם החופשי".

העתירה עתידה להתברר בחודשים הקרובים. בינתיים תקציבי סיוע נרחבים המתוכננים לשנת 2013 כבר רשומים בספרי התקציב. האם הלוחמה המשפטית תצליח במקום בו המחוקקים האמריקנים נכשלו?

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

2 תגובות למאמר

  1. הנה הוכחה לצביעות של האו"ם. אם יש להם "מדינה" למה הם צריכים גם סוכנות לפליטים?

  2. בבקשה, צפו במצגת קצרה שהכנתי, בה אני משווה בין שני הארגונים של האו"ם המטפלים בפליטים. ארגון UNHCR המטפל בכל הפליטים בעולם.
    וארגון UNRWA המטפל אך ורק בפליטים ערבים שנלחמו במדינת ישראל.
    http://www.art-gallery-yona.com/U.N.%20-refugee-Heb.pdf
    ובאנגלית:-
    http://www.art-gallery-yona.com/U.N._-_refugees-EN.pdf
    לפניכם גם דף של השינויים שנעשו בהגדרת הפליט של UNRWA בשנים האחרונות. שהוא כשלעצמו נסיון כושל של העלמת ראיות מזירת הפשע של הגזענות הפושעת בחדרי האו"ם.
    http://www.art-gallery-yona.com/Refugees-Definition.html
    אני מקווה מאוד שמידע זה יעורר שאלות לא פשוטות ואולי כך יטוו את הדרך לפתרונות שיביאו גם את השלום המיוחל.