עלה ברשת: תגובות העולם הערבי למות צ'אבס

תמיכתו העקבית של צ'אבס בחבריו הדיקטטורים אסד וקדאפי הובילה להידרדרות מעמדו בעולם הערבי-מוסלמי

אמור לי מיהם חבריך; הוגו צ'אבס ובשאר אל-אסד. צילום: chavezcandanga

העולם הערבי לא נותר אדיש למות הוגו צ'אבס, נשיא ונצואלה. צ'אבס ניהל קשרים הדוקים עם רבות ממדינות-ערב והאסלאם. אחת הסיבות לפופולריות שלו ברחוב הערבי הייתה תמיכתו בפלסטינים: "לך להפגנה פרו-פלסטינית כלשהי ברחבי צפון אפריקה או במזרח-התיכון, ורוב הסיכויים שתראה כרזה של הוגו צ'אבס מבצבצת מעל ראשי ההמון"; כך צוין בכתבה באתר ערוץ '24 France' משנת 2009. "בלבנון, הרשויות אפילו קראו רחוב על שמו".

אחוות הדיקטטורים

אלא שלא לעולם חוסן. כתבה של רשת 'אל-ערביה' מגלה כי ה'אביב הערבי' השפיע גם על נקודות הזכות שצבר צ'אבס בעולם הערבי. גילויי התמיכה של הוונצואלני בדיקטטורים השונים, בהם נלחמים, עד ימים אלה ממש, מיליוני אזרחים ממורמרים, פעלו כנגדו. הרחוב הערבי-מוסלמי הזדעזע מן התמיכה חסרת-הפשרות שלו בבשאר אל-אסד; במסיבת העיתונאים הראשונה שנערכה לאחר זכייתו בבחירות 2012, אמר צ'אבס:

איך אני יכול שלא לתמוך במשטר של אסד? זהו המשטר הלגיטימי של סוריה. במי עלינו לתמוך, בטרוריסטים? אלו הנקראים "מועצת המעבר" [כנראה הכוונה ל"מועצה הלאומית הסורית" (SNC) – א.ג] ההורגת בני-אדם בכל מקום? אני לא מבין כיצד חלק מהממשלות באירופה, הטוענות כי הן רציניות, נפגשות עם (אותם) טרוריסטים".

לאחר שנודע על מותו של צ'אבס, הפיצו התקשורת ותומכי אסד במדיה החברתית הסורית תמונות וכתבות העוסקות במנוח. סוכנות הידיעות הסורית SANA אף ציינה כי:

צ'אבס עמד לצד הזכויות הערביות הלגיטימיות, כולל עמידתו המכובדת מול הקונספירציה נגד סוריה. הוא הכריז שוב-ושוב על הסולידריות שלו עם ההנהגה הסורית והעם המתמודדים מול קמפיין אימפריאליסטי נתעב המתנהל נגדם.

עוד בשנת 2011, עורר צ'אבס את חמתם של הלובים, כאשר התייצב לצד חברו משכבר-הימים מועמר קדאפי. "קמפיין של שקרים נטווה ביחס ללוב," אמר צ'אבס בפברואר של אותה השנה, "איני מתכוון לגנות אותו. אני אהיה פחדן אם אגנה את חברי". אפילו בחודש אוקטובר, מעט לפני שקדאפי מצא את מותו, עדיין הצהיר צ'אבס כי "אנו תומכים בממשלה הלובית".

עושים בוק לצ'אבס; צילומסך של דף הפייסבוק הסורי – העמוד התומך בנשיא בשאר אל-אסד

סנגורם של פלסטין

לעת עתה, התמיכה של צ'אבס בדיקטטורים, שדיכאו ורצחו רבבות רבות של ערבים ומוסלמים במהלך השנים, לא מפריעה לפת"ח ולחמאס להתאבל על מותו. אחד מבכירי הפת"ח, נביל שעת', הביע את תנחומיו הכנים:

פלסטין אומרת שלום לחבר נאמן אשר הגן בלהט על זכויותינו לחופש ולהגדרה עצמית. לתרומתו למטרה המכובדת לא היו גבולות והיא נגעה בלבבות העולם הערבי … הנשיא צ'אבס ביטא סולידריות עם צעדים מוחשיים במטרה לקדם את זכויות הפלסטינים. ובעיקר, נחישותו להפגין עמדה נחרצת במהלך התוקפות נגד עזה ב-2008/9 וכן במהלך 2011, יחד עם תמיכתו העזה בהכרת האו"ם בפלסטינים.

שלום, חבר; כרזה מתוך העמוד הרשמי של תנועת פת"ח בפייסבוק

גם העמוד הרשמי של תנועת פת"ח בפייסבוק נצבע באדום לזכרו של צ'אבס. הללו ציינו באופן מיוחד את דבריו של סגן-הנשיא ניקולס מדורו, שכנראה נגע לליבם. בהתאם למורשת צ'אבס, מדורו לא המתין הרבה ורמז על קונספירציה מערבית באמרו כי הסרטן של צ'אבס היה למעשה "התקפה של אויבי המדינה". בנוסף אמר כי כמו במקרה של יאסר ערפאת, גם כאן "ועדה מדעית תוכיח כי הקומנדנט צ'אבס הותקף באמצעות מחלה".

אחמדינגאד מסתבך

צ'אבס אף זכה לדברי שבח והלל בדברי ההספד של הנשיא אחמדינג'אד, אשר הגדיל לעשות והכריז על יום אבל לאומי באיראן. אך 'מרכז המידע למודיעין ולטרור' חשף כי בכך עורר אחמדינג'אד ביקורת חריפה מצד מבקריו הפוליטיים ואנשי דת. באיגרת תנחומים שפרסם הנשיא כינה אחמדינג'אד את צ'אבס בתואר "חלל" (שאהיד) וציין, כי צ'אבס צפוי לשוב ביום הגאולה לצדם של המהדי (האמאם הנעלם) וישו.

חמורו של משיח; אחמדינג'אד וצ'אבס. צילום: chavezcandanga

דרשן תפילות יום השישי בטהראן, איתאללה אחמד ח'אתמי, מתח ביקורת על דברי הנשיא ואמר, כי היה ראוי שהנשיא יסתפק במסר דיפלומטי ולא יעסוק בענייני אמונה. דרשן נוסף, חג'ת טבאטבאא'י, הרחיב ואמר כי דברי הנשיא בנוגע לשובו הצפוי של צ'אבס לצד המשיח וישו בבוא הגאולה אינם עולים בקנה אחד עם ההלכה האסלאמית, והיה עדיף אילו הנשיא היה מסתפק באומרו שצ'אבס צעד בדרכו של ישו וחי בהתאם לדרכו. אמצעי תקשורת המזוהים עם מבקרי הנשיא מתחו, אף הם, ביקורת על דברי ההספד ועל הכרזת יום אבל לאומי בעקבות מות צ'אבס. לביקורת זו הצטרפו גולשים ברשת, שערכו השוואה בין תגובת הנשיא למות צ'אבס לתגובות הצוננות מצד הממשלה לאירועים טרגיים שפקדו לאחרונה את איראן.

 

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

2 תגובות למאמר

  1. כל מי שרוצה לקרוא על צ'אבס ודמוקרטיה, הנה דוח של היומן רייטס ווטש
    http://www.hrw.org/world-report-2012/world-report-2012-venezuela
    מה שמדהים הוא שיש בשמאל שלנו אנשים שמוכנים לקבל את נשיאותו באופן חיובי, רק בגלל שהוא נגד המערב.
    שמאל הוא בטח לא, מי שאוסר על התאגדות עובדים הוא לא שמאל.