מחקר סעודי חדש שבדק את היקף תופעת הכאת הנשים במדינה חושף מציאות עגומה לצד ממצאים מפתיעים
מחקר סעודי חדש שבדק את היקף תופעת הכאת הנשים במדינה חושף מציאות עגומה לצד ממצאים מפתיעים
מחקר שנערך לאחרונה באוניברסיטה שבריאד על-ידי ד"ר לטיפה עבדול לאטיף מהמחלקה למדעי החברה, חושף כי קרוב ל-50% מהנשים הנתמכות על-ידי הביטוח הלאומי ושליש מהסטודנטיות מוכות על ידי בעליהן או בן משפחה אחר. לעתים אמצעי ההכאה חמורים ביותר וכוללים הכאה במקלות בכל אזורי הגוף.
ממצא מפתיע במחקר מצביע על-כך שדווקא שבטי הבדואים החיים במדבריות של נסיכויות המפרץ השמרניות יותר, אלימים פחות כלפי נשותיהם בהשוואה לגברים סעודיים החיים בערים. במחקר לא נמצא כל קשר בין רמת השכלה לבין תופעת הכאת הנשים, הרווחת במשפחות משכילות ולא משכילות כאחד.
הכאה על-ידי בעלים הנה השכיחה ביותר, ולאחריה אבות, אחים ובנים, בהתאמה. המניע הדתי הוא הראשון מבין הסיבות להכאת הנשים, ואחריו באים ההתמכרות לסמים ואלכוהול (במדינה בה מכירת אלכוהול אסורה), מניעים פסיכולוגיים, כגון התנשאות והצורך לשליטה באישה, בעיות נפשיות, עוני ואבטלה ועוד.
יש לציין כי הכאת נשים איננה אסורה על-פי החוק השרעי. כבר בקוראן (סורה 4 פסוק 34) נכתב כי ניתן לנקוט באלימות כלפי נשים שאינן צייתניות כלפי בעליהן ובחדית' מפורטים הנהלים וההוראות לגבי דרכי הביצוע. תופעת האלימות במשפחה נפוצה ביותר בעולם המוסלמי של ימינו. כך באפגניסטן, למשל, נמצא שקרוב ל-85% מהנשים הן נשים מוכות.
בסעודיה, מדינה המתנהלת על-פי חוקי השריעה, מעמד האישה נקבע על-פי חוקי האסלאם. מסיבה זו נשים אינן רשאיות לנהוג או להסתובב במקומות ציבוריים ללא גבר מלווה מבני משפחתן. לאחרונה גובר הלחץ מצד ארגוני נשים שונים לבטל את האיסור על נהיגת נשים, אך בינתיים ללא כל תוצאות ממשיות. עד-כה, כל שהצליחה המחאה להשיג מהרשויות היא מחווה של רצון טוב: עתה הותרה לנשים הרכיבה על אופניים, אך גם זאת בליווי גבר מבני משפחתן.
הוריי! הם מכים את נשותיהם!