חוקי השריעה בסעודיה אוסרים על נשים לנהוג ובכך מותירים אותן חסרות אונים אל מול נהגי המוניות
עיכובים, הפחתה במשכורת, סחיטת כספים במרמה ואף הטרדות מיניות – זוהי מנת חלקן של הנשים בסעודיה, אשר בשל האיסור לנהוג נאלצות להתנייד באמצעות מוניות. כך נראה מעמד האישה בצל חברה אסלאמית אולטרה-שמרנית

וופא מוחמד עובדת במגזר הפרטי שבסעודיה. מדי חודש, סובלת וופא מהפחתה במשכורתה בשל סיבה דיי לא שגרתית: על-פי רוב היא מאחרת לעבודתה בגלל איחורו של נהג המונית. הלה סיפר לה שלוח הזמנים שלו מלא עד להתפקע ולכן הוא מתקשה להגיע בזמן. כאשר ניסתה להחליף נהג, לאחר ויכוח מר עם הקודם, מצאה את התופעה רווחת בקרב כל נהגי המוניות והלימוזינות.
בעיתון הסעודי Saudi Gazette הופיע לאחרונה מאמר העוסק במערכת היחסים המורכבת שבין נשות סעודיה ובין נהגי מוניות ונהגי לימוזינות, המכונים גם "נהגי כוננות", אשר בלעדיהם לא יכולות הנשים לנהל אורח חיים תקין. אלה מודעים היטב לאיסור הנהיגה לנשים במדינה, מנצלים אותו ודורשים דמי נסיעה מופקעים או מרמים את הנשים חסרות האונים, התלויות בהם תלות כמעט מוחלטת.
מצב זה נובע מכך שערב הסעודית מתנהלת, כידוע, על-פי חוקי השריעה. עמדת הסעודים מבוססת על המקורות המתייחסים לנשים כבנות חסות של הגברים בכל שלבי חייהן ומתארים את הגבר כנעלה על האישה. לדוגמא, מתוך הקוראן (סורה 2 פסוק 228): "…הן [הנשים] זכאיות לדרך ארץ כשם שהן חייבות בה, אולם הגברים עולים עליהן בדרגה, ואלוהים אדיר וחכם". וכך גם בחדית', דברי הנביא מוחמד, הלכותיו וסיפור חייו, נאמר: "…התייחסו אל נשותיכם בהגינות, כי הן כמו חיות הבית שלכם ואל להן להחזיק ברכוש משלהן…".
איחורים, רמאויות והטרדות מיניות
אולם איחורים אינה הבעיה היחידה של הנשים הסעודיות. הרבה מהנהגים מקבלים את שכרם על בסיס חודשי כאשר פעמים רבות הם מעלים במהלך החודש את השכר, למרות ההסכמים המוקדמים שנעשו בינם לבין הנשים. לילה עבדאללה סיפרה שהמחירים מאמירים בעיקר בתקופות חגים, בטענה שבשל עומס התנועה בתקופה זו, מפסידים הנהגים כסף כי הם לא יכולים לשרת מספר גבוה יותר של לקוחות כמו בימים רגילים.
ויש גם נהגים "יצירתיים" יותר. למשל, חוקוד עבד אל-פתא סיפרה לעיתון כי הנהג הקבוע שלה ביקש ממנה הלוואה כספית לצורך סיוע לאמו שלקתה במחלה אנושה. הוא אף הביא עמו מסמכים רפואיים כדי להוכיח את טענתו והבטיח שאת את סכום ההלוואה ינכה משכרו החודשי. מכיוון שהוא נהג להגיע בדרך כלל בזמן, היא הסכימה להיענות לבקשתו, שכן נהג המדייק בלוח הזמנים הינו מצרך נדיר עליו חששה לוותר. יום לאחר שנתנה לו את הכסף, נעלם הנהג כאילו בלעה אותו האדמה.
ניצולם המחפיר של הנהגים את הנשים איננו מוגבל לתרמיות כספיות בלבד. הללו נוהגים לחטט בחייהן הפרטיים של הנשים ולהעיר הערות בעקבות מידע אותו קולטות אוזניהם במהלך הנסיעה. אריג' ח'אליד העידה על-כך שחדלה מלנהל שיחות אישיות בנוכחות הנהג, שכן הוא היה נוהג להתערב בשיחותיה הפרטיות ואף לנצל את המידע כדי להטריד אותה או לפלוש לחייה הפרטיים. נשים רבות חוות הטרדות מסוגים שונים, כמו גם הטרדות מיניות מצד הנהגים. רבות מהן מוטרדות גם בטלפון כולל באמצעות יישומי צ'טים למיניהם והודעות אס-אם-אס עלומות, עד-כדי הצורך להחליף את מספרי הטלפון שלהן, וכמובן – את הנהג.
התפתחות מעניינת בנושא זה נרשמה לאחרונה, כאשר הנסיך הסעודי אל-ווליד בן טלאל, אחיינו של המלך עבדאללה, צייץ בטוויטר את עמדתו החיובית ביחס לנהיגת נשים: "אם נאפשר לנשים לנהוג נוכל לוותר על 500,000 נהגים (זרים) לפחות, נוסף ליתרונות החברתיים והכלכליים". התבטאות ייחודית זו עוררה המולה רבה בקרב הסעודים, אך נראה כי אין זה אלא קול יחיד שאינו מספיק בכדי לגבור על הפלגים האולטרה-שמרנים במשפחת המלוכה הסעודית.
נכון לעכשיו, אלה הם פניה של החברה הסעודית ביחס לנשותיה וביחס לחירותן וזכויות האדם שלהן. אותה חברה שמנהיגיה מתקבלים בכבוד מלכים במערב, חברה עתירת ממון הקונה את המערב בכסף הזהב השחור שלה, מחד, ומממנת את הטרור הג'יהאדיסטי מאידך.
מאמר מרתק. אגב, השימוש של המשטר הסעודי בטוויטר – שווה עיון מקיף
תודה על תגובתך.
עם כל הכסף שיש להם הם עדיין יושבים על הריצפה בארוחות ועדיין מתיחסים לנשים כסחורה זה
עצב נוראי תוקף אותי מהמחשבה שבערב הסעודית אישה היא שווה לחיית מחמד. והאפשרות הנוראה שכל דיכפין יכול להתעלל באישה ואין מי שיגן עליה זה דבר מקומם ביותר. אז תודה חבורא עולם שאנחנו כעם יהודי קיבלנו את התורה והיא אוגדת בתוכה הרבה מאוד מוסר והגנה.
תודה רבה שרית היקרה!