האם חיי העניים במקסיקו טובים מאשר בישראל? כך ניסו לטעון השבוע גורמים אינטרסנטיים בישראל. עומר גנדלר עושה סדר במדדי העוני
פרסום דוח העוני של ארגון ה-OECD הוביל השבוע למקהלה של דיס-אינפורמציה, הטיות וסילוף נתוני הדו"ח. העובדה שישראל נמצאה אחרונה במדד 34 המדינות המפותחות – וחשוב לזכור: מבין המדינות המפותחות ביותר – הובילה לכותרות בלהה על "עוני מחפיר" השורר ברחובות, ועל כך ש"מוטב לחיות במקסיקו או טורקיה מאשר בישראל".
ובכן, לא צריך להיות כלכלן גדול בכדי לדעת שלמרות תוצאות החשבונאות של ה-OECD, החיים בישראל בכל זאת טובים יותר. די להתבונן במיליוני המהגרים ממקסיקו לארה"ב בכדי להבין עד כמה הטבלאות יכולות לשקר. ולמי שעוד מתלבט, טיול קלאבים אחד בטורקיה או יוון יכול להבהיר היטב את התמונה; התיירים הישראלים הם העשירים המגיעים לטיול אצל המדינות בעלות כוח העבודה הזול, לא להפך.
אז מה קורה כאן?
האמת היא שדי קשה למדוד עוני ועושר. מה שנחשב לעושר מופרז בשנות ה-50, הוא היום נחלת מעמד-הביניים הרחב, ואת דמות העוני מימי הצנע כמעט אף-אחד בישראל כבר לא מכיר. וכשמדובר בהשוואות בין מדינות, הדבר כמובן מסובך הרבה יותר.
באופן מכליל קיימות היום שתי שיטות למדוד עוני: השיטה היחסית, הנוהגת במדינות האיחוד האירופי, מודדת בעיקר את הפערים בין חלקי אוכלוסייה שונים; והשיטה המוחלטת, הנהוגה בארה"ב, בוחנת את נגישות האוכלוסייה לסל שירותים בסיסי, המקיף את כל תחומי החיים.
מדד העוני של ה-OECD הוא מדד יחסי ברובו. הוא יוצא מנקודת מוצא מוחלטת של השכר החציוני במשק, ומוסיף עליו חישובים יחסיים נוספים, אשר בסופו של דבר מתארים דבר אחד: מה מצבו של עני בישראל לעומת העשיר בישראל. ואכן, לפי מדד זה מצבה של ישראל הוא הגרוע ביותר מבין כלל חברות הארגון.
אלא שכאן נעוצה הבעיה הגדולה: המדד הזה בעצם אינו אומר דבר על מצבם של עניי ישראל לעומת עניי מדינות אחרות. עובדות חשובות בהקשר זה לא באות לידי ביטוי בהשוואה הבינלאומית. למשל, לפי סקר ההוצאות של בנק ישראל, רבים מ"עניי" ישראל מחזיקים באייפון, מכשירי טלוויזיה ואף נוהגים ברכב, אך מבחינת ה-OECD הם יהיו במקום נמוך יותר מדרי הפחונים של מקסיקו, רק בגלל שמצב המעמד הגבוה בישראל טוב בהרבה ממצבו של אותו מעמד במקסיקו.
תוצר לנפש
יש חלופות למדידת העוני של ה-OECD. ישנם מדדים אחרים, שכמו כל מדד אינם עומדים לבדם, אבל בהסתכלות על כולם יחדיו מלמדים הרבה יותר על טיבם של החיים בישראל.
נבחן ראשית את התוצר לנפש. התוצר הוא סך הסחורות והשירותים המיוצרים במשק מסוים בזמן נתון. לכן ארגונים רבים בעולם, כולל ה-OECD עצמו, נוהגים לחשב את התוצר השנתי של מדינות ולחלק אותו בכמות האזרחים, כדי לדעת איזה שווי כספי עומד באופן תיאורטי לרשות כל אחד מהאזרחים במשך שנה. בישראל הנתון עומד על 31,296 דולר לנפש. בהשוואה בינלאומית, ישראל היא במקום ה-21 מבין חברות ה-OECD, או 26 מבין מדינות העולם.
תוצר ריאלי לנפש
יאמר האומר, ובצדק, כי לא ניתן להשוות תוצר לנפש בדולרים בין מדינות שונות, בשל ההבדלים במחירים בכל מדינה. הדבר נכון על-אחת-כמה-וכמה כאשר מדובר בישראל, הסובלת מריכוזית גדולה במשק, מכסים גבוהים ומונופולים רבים. הללו מעלים את המחירים, ומה שקונה דולר אחד בארצות-הברית לא קונה דולר אחד בישראל. לצורך כך קיים מדד נוסף: תוצר ריאלי לנפש.
מדד זה בודק את כוח הקנייה של אזרחי המדינות השונות, באמצעות התאמות מתמטיות הנעשות על בסיס נתוני התוצר ושער-החליפין. בישראל התוצר הריאלי הוא בערך 28,000 דולר. נמוך יותר מהנתון הקודם (משק ריכוזי, כבר אמרנו?) אבל בהשוואה בינלאומית הדרוג שלנו יחסית גבוה: 25 מתוך חברות ה-OECD, ובעולם מקום 31.
מדד ג'יני
גם מדד ג'יני היחסי, הבודק רק את הפערים בחברה ללא קשר לכמות העושר, מציב את ישראל במקום טוב יותר מזה של דו"ח העוני של ה-OECD. לפי מדד זה ישראל ממוקמת במקום ה-31, כאשר מקסיקו, ארצות-הברית וצ'ילה נמצאות במצב רע יותר.
מדד הפיתוח
דרך נוספת לבדוק עוני היא מדד שהמציאו כלכלני האו"ם ומכונה מדד הפיתוח. שם טוענים כי עוני אינו נמדד רק במונחים כספיים או בפערים, אלא גם באיכות החיים. במדד הפיתוח (HDI) מחשבים כלכלני האו"ם, מלבד התוצר, גם את רמת הבריאות, החינוך והנגישות להם. לפי מדד זה ישראל מקבל את הציון 0.897 (בסולם של 0-1), והיא ניצבת במקום ה-16 בעולם. בניגוד לכלכלני ה-OECD, כלכלני האו"ם, סבורים שישראל היא המדינה ה-16 ברמת הפיתוח שבה, מעל הממוצע בארגון ה-OECD, ובצמרת העולמית.
מדדים מדדים
אז מה בעצם קורה כאן? האמת שלא הרבה. מדדים הם בדיוק מה שהם: רק מדדים. כמותם יש עוד רבים (שכר חציוני, שכר ממוצע, איכות חיים, מדד האושר, נגישות, השקעות, ועוד). בכל אחד מהם הדרוג היחסי שלנו עולה או יורד מעט, אך בכולם ישראל נמצאת במקום גבוה בעולם.
המציאות, מסתבר, אינה כה חד-צדדית כפי שניסו לצייר בשבוע האחרון. מצבה של ישראל, כולל ענייה, טוב יחסית. המשק הישראלי הוא משק מפותח, אפילו בין המפותחים בעולם. אך גם למשק הישראלי ישנן בעיות הדורשות התייחסות. זה בדיוק מה שניסו לומר בדו"ח העוני ה-OECD, אך גורמים אינטרסנטיים בישראל ניצלו את האמירה באופן השופך את התינוק עם המים.
אכן יש בעיות רבות במדד זה וגם באחרים.
אבל!
על דבר אחד אי אפשר להתווכח – ישראל נמצאת במקום פחות טוב ביחס למקום שהיא היתה מבלי להשוות למדינות אחרות אלא רק לישראל של לפני 5 שנים או 10 שנים.
אז יותר טוב פה מאשר במקסיקו אבל פחות טוב פה מאשר בישראל של 2000.
שמאלנים הם דפוקים, אבל גם ימנים.
איך הגענו למסקנה המוזרה הזאת שהמצב היום רע יותר מאשר לפני 10 שנים
איש, לא נותר לי אלא לחזק ודבריך ולומר
nostalgia isn't what it used to be
ועל מה כבודו מבסס את דבריו שעליהם, כנאמר, אי אפשר להתווכח?
עומר זה מאמר מצויין, צריך לחזור אליו כמו היום בכל פעם שמתפרסם מאמר על העוני בישראל
אכן דוד מסכימה עם כל מילה כמה חוכמה ואהבה