פעמיים עם סגולה: הזהות הייחודית של יהודי אתיופיה

יהודי אתיופיה לא עלו לארץ בשל רעב, מחלות ובצורת. בני הקהילה שמרו על ייחודם במשך מאות בשנים, ועלו לארץ ממניעים אידאולוגיים-דתיים מובהקים.

בניגוד לתדמית המקובלת, יהודי אתיופיה לא עלו לארץ בשל רעב, מחלות ובצורת • ההיפך הוא הנכון: הקהילה שמרה על ייחודה בגאווה במשך מאות בשנים, ויהודי המדינה, שנהנו ממעמד סוציו-אקונומי מכובד למדי, עלו לארץ ממניעים אידאולוגיים-דתיים מובהקים • ההיסטוריה הייחודית של אתיופיה, והזהות העתיקה והמרתקת של יהודיה, שופכים אור רב על שורשיה של אחת הקבוצות המיוחדות ביותר בישראל

מגיעים לארץ המובטחת. עולים חדשים במבצע שלמה, צילום: דו"צ

באחד הביקורים שלי בעיר ניו-יורק, ניגש אלי אדם ממוצא 'אפרו-אמריקני', וללא כל התרעה מיוחדת צעק לעברי  "Oh my God! Are you Habashi?"  (האם אתה "פלאשי"?) כאשר השבתי בחיוב, נעמד אותו ברנש דום, כולו אומר כבוד והערצה, ואמר לי: "אתה יודע מה ההבדל בינך לביני?", השבתי שאיני יודע, והוא המשיך: "אתה הבן של אתיופיה. אבותיך היו מלכים וקיסרים שהצליחו להביס את האדם הלבן-הקולוניאלי. אתה בן-חורין", אמר. והמשיך: "כמו שאתה יודע, לי אין עבר ואין לי היסטוריה שאפשר להתגאות בה. אבותיי ואבות-אבותיי היו עבדים. לא הייתה לאבותיי כל הגנה חוקית על זכויותיהם והם חיו בתנאים קשים במיוחד. חרף כל זה, אבותיי מיעטו להתנגד. אבל אתיופיה לא נתנה לאף אחד לשלוט בה, וזו גאווה בשבילי לפגוש אותך". לחצתי את ידו ואיחלתי לו הצלחה.

כך למדתי שאני בן מלך ומהווה מושא לגאווה והערצה אפילו באמריקה.

ישראלי שם, אתיופי פה

מהתקופה הקצרה בה גדלתי באתיופיה – ממנה עליתי ארצה בגיל 8 לערך – אני זוכר איך הגויים צעקו לעברנו "ישראל", "בודה" (צבוע אוכל בני-אדם), או "פלאשה"; אבל מעולם לא שמעתי שמאן-דהו פונה אלי כאתיופי. במילים אחרות, לא  היה לי מושג קלוש בדבר מוצאי האתיופי. מה שכן ידעתי הוא שאני ישראל, ושאני גר בכפר של "ביתא ישראל".

כל זה השתנה כמובן כשעליתי ארצה; אז החלו להדביק לעולים שמות חדשים כמו "אתיופים", "יהודי אתיופיה" או: "עולים חדשים מאתיופיה", כך שבאופן אירוני, רק בארץ התחלתי להיות מודע למוצאי. ברם, בעוד שעבור רבים, כמו אותו ברנש מאמריקה, מוצא זה הוא מקור לגאווה,  הרי שבישראל נוטים לראות ביוצאי אתיופיה פליטים שברחו מרעב, מהמדבר ומעוני, וממעטים לציין את העובדה שיהודי אתיופיה היו בסביבתם הנוצרית מושא להערצה, בעלי אדמות שהחזיקו בצאן, במרעה ובבתים גדולים.

בקנה מידה אתיופי, אנו, הישראלים, נחשבנו עשירים מופלגים, כמו סבא וסבתא שלי זיכרונם לברכה. בניגוד לתדמית המקובלת, עזבנו ארץ יפה משום שרצינו לממש את זכותנו ההיסטורית על ארץ-ישראל, ועלינו לארץ מתוך אידאולוגיה. בדרך, מצאנו בני-זוג נאמנים ואוהבים: הצבא, המוסד, השייטת וכוחות הביטחון, אשר מסרו וקשרו נפשם איתנו.

עלייה אידאולוגית מובהקת. מחנה המתנה לעלייה, צילום: באדיבות ויקימדיה

היסטוריה מוסתרת

בעוד שמרבית המלומדים ממעטים להתייחס לפרטיקולריות הלאומית של אתיופיה, ונוטים לראות בה חלק בלתי-נפרד מ'אפריקה השחורה', הרי שההיפך הוא הנכון: אתיופיה טומנת בחובה היסטוריה שאין דומה לה באף מדינה במדינות אפריקה, ואולי בכל העולם כולו.

ההיסטוריה האתיופית מתועדת למעשה מהזמנים הקדומים ביותר. על-פי חלק מהמחקרים, שרידי מאובנים שנמצאו באתיופיה שייכים לתקופת הפיצול בין השימפנזות לבני-האדם. למעשה, גם מבחינת תרבות המערב לאתיופיה שורשים קדומים מאוד, באשר היא הייתה מהארצות הראשונות בתבל "להתחבר אל שלוש הדתות המונותיאיסטיות הראשונות, לתת הן פרשנויות משלה ולאמצן כדרך חיים מימי ראשיתן ועד עצם ימינו", כדברי החוקר חגי ארליך. בשל כך, "חשיבותה של הנצרות בתרבות ובהיסטוריה של אתיופיה רבה מעצם עובדת עתיקותה. הנצרות חדרה לאתיופיה במהלך התקופה הקדומה ההיא בה הוגדרו לראשונה הרכיבים הבסיסיים של החיים האתיופיים, והיא הפכה מני אז לחלק בלתי נפרד מן היסודות ומן המארג התרבותי מדיני שלה".

נוגוס (מלך) אזָנָה שליט אקסום, ככל הנראה, הוכתר למלך בעודו ילד, בשנת 330 לערך, ונודע בשל התנצרותו בשנת 334 אשר קדמו לה רק התנצרותו של שליט ארמניה בשנת 301, ושל הקיסר הרומי קונסטנטינוס בשנת 312. לכך קודמת כמובן ההשפעה היהודית במדינה, שעל-פי המסורת נמשכת ברצף עוד מימי שלמה המלך ומלכת שבא.

זאת ועוד: על-פי ההיסטוריון האיטלקי קונטי רוסיני, "אתיופיה היא מוזיאון של העמים". המדינה שוכנת בצפון-מזרח אפריקה; שטחה ביחד עם אריתריאה יותר ממיליון קילומטרים רבועים. ועל אף היותה מדינה בתוככי אפריקה השחורה, אתיופיה היא המדינה העצמאית העתיקה ביותר ביבשת עד ימינו. היא גם המדינה היחידה באפריקה ששמרה על רצף היסטורי גם בזמנים קשים של התפוררות ומשברים.

חרף המציאות הפנים-אתיופית המורכבת, הכוללת יותר מ-80 לאומים שונים ו-84 שפות, הצליחה אתיופיה לשמור על אחדותה. אשר על-כן, "סוד המשכיותה, וחידת עמידותה מול כמה מהכוחות הגדולים בהיסטוריה, העצימו את תדמיתה המסתורית. אתיופיה לא קרסה מפני האסאלם, שצמח ממש בסמוך לה, ולא נספחה לאימפריות האדירות […] היא גם לא נכנעה למתקפתה של אירופה, לא לניסיונותיה המיסיונריים לעצב מחדש את נצרותה ולא לתוקפנותה האימפריאליסטית", כדברי ארליך. באופן לא מפתיע גם בשנים האחרונות ממשיכה אתיופיה בדפוס זה תוך התמודדות עם תהליכי אסלאמיזציה.

הישראלים ואתיופיה, ההזדמנות הכלכלית

גם כיום, יש משמעות מיוחדת לקשר הישראלי אתיופי: תהליכים שונים העוברים על הכלכלה האתיופית הופכת אותה לאטרקטיבית במיוחד עבור משקיעים ויזמים ישראלים, באשר הניסיון הישראלי בגידולי מדבר ומערכות השקיה מוצא לו ביקושים רבים במדינה האפריקנית.

באתיופיה חיים כ-85 מיליון תושבים, מתוכם כ-70 מיליון בכפרים ורק כ-15 מיליון בערים. הגידולים הבולטים הם קני סוכר, קפה, שומשום וזרעי שמן, והתעשיות המשמעותיות במדינה הן טקסטיל, עור, כימיקלים וגידול בקר. התוצר המקומי לנפש עומד על כ-1,100 דולרים בלבד, אך קצב הצמיחה מרשים, בוודאי בהשוואה למדינות אחרות עם נתונים דומים; אגף הכלכלה של מכון היצוא, שסקר את כלכלת אתיופיה בהסתמך על נתונים של קרן המטבע, מצא כי אתיופיה נמצאת במקום ה-11 בדירוג הצמיחה העולמי, עם צמיחה ממוצעת של יותר מ-8% מאז 2008.

הממשלה מעודדת את הצמיחה בדרכים מגוונות: כך, למשל, מנסה ממשלת אתיופיה לעודד שימוש בהשקיה כדי לצמצם את התלות במזג האוויר, ולכן נוצר ביקוש רב לציוד השקיה, כלי עבודה, מערכות מים וביוב, ועוד.

הדס מגן, בכתבה שפורסמה ב'גלובס', מציינת כי "הישראלים גילו את אתיופיה רק בשנים האחרונות. כוח האדם הזול – המשכורת הממוצעת עומדת על 60-50 דולרים לחודש – לצד היחס הידידותי של הממשלה האתיופית, המחלקת מענקים ופטורים ביד רחבה – מאפשרים להקים בקלות יחסית עסקים המייצרים ליצוא המתבססים על ידע ועל ניסיון ישראליים", כמו, למשל, פרחים שמיועדים לשוק האירופי. מגן מציינת עוד כי "באופן מפתיע ישראלים בני העדה האתיופית כמעט אינם מעורבים בעסקים הללו". נשיא לשכת המסחר ישראל-אפריקה, אלי אבידר, מגדיר את העדר המעורבות הזאת כ"אחד הפספוסים הגדולים של הכלכלה הישראלית בשנים האחרונות".

הזדמנויות כלכליות למודרניזציה של החקלאות. אסיף שעועית באתיופיה

בין אתיופיה לירושלים

כידוע, עלייתה של יהדות אתיופיה לישראל התאפשרה רק בזכות פסיקתו של הרב עובדיה יוסף בשנת 1973, שהכיר במעמדה היהודי של הקהילה. פסיקה זו הביאה שנתיים לאחר מכן את ממשלת ישראל להחיל על הקבוצה את חוק השבות, ולאפשר את עלייתם לישראל. מבחינה תודעתית, נדמה כי מעמדם היהודי של יהודי אתיופיה נזקף עד היום לזכותו של אקט הלכתי זה: כביכול לא הועלו יהודי אתיופיה לישראל מכוח זכותם ההיסטורית, כמו שאר היהודים בעולם, אלא מכוח פסיקתו של הרב עובדיה יוסף בלבד.

והנה שם באמריקה, באופן לא צפוי, למדתי שעלייתי ארצה היא מושא לגאווה בראש ובראשונה לקהילה "ביתא ישראל", על המסורת היהודית והציונית הגאה שהיא אוחזת בה.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

14 תגובות למאמר

  1. כתבה יפה , אך לא התייחסת לבעיתיות ולעניין השנוי במחלוקת לגבי היהודים עולי אתיופיה והוא הפלשמורה אשר התנצרו ועכשיו רוצים להכיר בהם כיהודים.
    קהילת ביתא ישראל אכן שמרו על יהדותם במשך כל השנים למרות גזירות הנוצרים והמיסיון.

    1. אני גר בשכונת יפו ד'
      באו לפה המון משפחות "פלשאמורה" איך שאתה קורא להם
      הם הולכים לבית כנסת כל הזמן הולכים עם כיפות מתפללים הרבה יותר יהודים ממך ומעוד הרבה יהודים
      תפסיק לבלבל את הביצים אז יהודי אתיופיה נקודה

  2. הכל טוב ויפה. אבל הביתא ישראל כבר עלו לארץ מזמן. הבעיה היא שמאז באו לכאן עשרות אלפי טרמפיסטים. שמעולם לא היו יהודים. ויותר מטריד שאין לזה סוף.

  3. איך כל הנאמר בטקסט המוזר הזה קשור להיותם של "עולי" אתיופיה יהודים? האם כדי להיות יהודי צריך לבוא ממדינה בעלת 84 שפות שהתנצרה במאה הרביעית ולזכות בהכרה של איזשהו רב? זו שטות גמורה, והאמת היא שהאנשים האלה מעולם לא היו יהודים ואין בכוחו של רב כזה או אחר להפוך אותם לכאלה.

  4. כן, אתה צודק, היה שם המון מים אוכל קידמה וכו' ולכן הייתה עלייה. זה בטיעון הפונקציונלי.
    בטיעון הערכי: קיימת ליהדות בעיה אמיתית עם יהדותם של האתיופים. למעשה אילולא גישתו של הרב גורן ז"ל שהיה במיעוט בקרב הרבנים – הם כלל לא היו מוכרזים יהודים.
    עד כאן העובדות.

    כיום אדם דתי המעוניין להתחתן עם אתיופית עושה מה שההלכה מחייבת אותה ומבקש שתעבור גיור (לחומרא או לקולא – זה לא ממש רלוונטי). עוד עובדה

  5. אני חולק על מספר טענות בכתבה:

    הקהילה היהודית שעלתה בשנות השבעים – שמונים הייתה במצב כלכלי קשה, עקב גזירות מצד השלטון (כדוגמת – אי יכולת להחזיק קרקע וכו,) ועקב מחלות ומגפות שהרגו רבים מהם.
    כאשר שואלים יהודי מקהילת ביתא ישראל על הפלשמורה אין בתשובתו שום סימן המעיד על יחס של קרבה וההפך הוא הנכון.
    העלייה האתיופית בעשור האחרון היא עלייה של בני הפלשמורה שהם במקור יהודים שהתנצרו והקשר שלהם ליהדות כיום הוא קשר תועלתי בלבד.
    צריך לזכור שעם כל העבר המפואר של יהדות אתיופיה לבסוף הם נפלו וחיו תחת שלטון נוצרי קשה ביותר.

    כיום לצערי מסיבות דמוגרפיות מחפשים בפינצטה עד דור שביעי כדי להעלות "יהודים".

  6. ואני שואלת מה הופך אשכנזים ליהודים יותר, ומטילים ספק ביהדות ספרד ובייחוד יהדות אתיופיה?
    הרי האשכנזים חיו בתרבות "מתקדמת" שכללה ערבוב דתות והתבוללות, לעומת היהודים שבאו מארצות פרמיטביות ממדינות עולם שלישי שבהן יהודים חיו בקומונות ושמרו על אמונה חזקה למרות כל מאמץ לכפות עליהם דת כלשהי .

    רוסיות גויות מתחתנות עם יהודים על ימין ועל שמאל
    דוגמא שיטחית ובולטת:..
    ראו דוגמאת יאנה יוסף מה"אח הגדול"-מתמודדת בתוכנית טלויזיה שאבא שלה יהודי ואמא שלה גויה ואנשים כביכול שמאמינים אומרים שהיא מספיק יהודיה מפני שהיא מדליקה נרות בערב שישי ומוכנה להתגייר ובכל זאת שומרת על אורך חיים חילוני . נראה שמעל הכל ארץ המוצא שלך תקבע את מידת יהדותך ע"פ החברה ישראלית בסופו של דבר.
    .

  7. שמפו אווזים כמה שטויות בתגובה אחת!! אשמח לדעת מה כ"כ בעייתי ביהדותם של יהודי אתיופיה?? אשמח אם תרחיב

  8. כמה שאלות.
    איך בדיוק האשכנזים יהודים? האם בני ישראל היו תכולי עיניים או בלונדיניים בהירי עור???
    כנל גם לגבי מרוקאים, הרי הם אשכנזים שנכנסו ליהדות באירופה והתבוללו במרוקו, טוניס…
    אם יהדותם של יהודי תימן הייתה מספיק חזקה, למה סיגלו לעצמם מינהגים אשכנזים כמו פאה???
    יוצאי אסיה!!!??????????
    , מבחינה מתמטית, האם יכול להיות שמשפחה אחת גדולה ככל שתהיה יכולה לגדול למספר האסטרונומי
    של כמות היהודים שיש כיום???

    1. לתימנים היו פיאות עוד לפני שהם הגיעו ארצה ורא אשכנזים בפעם הראשונה בחייהם.יש מצווה מן התורה על גידול פיאות תשכיל ותלמד לפני שאתה מלכלך על התימנים אשר שמרו על יהדותם מאז גלות בית ראשון.

  9. יש הבדל בין התבוללות "שקטה" כמו שקורה בחלק מקהילות יוצאי אירופה לבין הפלשמורה שהתנצרו לפני מאתיים שנה.
    אין חולק על זהותם היהודית של ביתא ישראל.

  10. הבעיה העיקרית היא המדע – המדע לא מאמינים אך מגלים דברים מה שאדם הלבן לא רוצה לאמין הוכחה מדעית היהודי הראשון הוא שחור =אדם הלבן הצטרך לאחר מכן ! האתיופים יודעים שכולנו אחים יהודים רק האדם הלבן חושש וממציא דברים הזויים מי שיש לו ספיקות מוזמן ללכת לכפרים אתיופים שבכלל מנותקים מטכנולוגיה ועדין חיים חיי יהודים שבכוונה לא רוצים להגיע לאדיס אבבה כי דברים מוחשים לעם היהודי אתיופיה בכלל לא עיניין אז מי יותר יהודי?

  11. כול הכוד הרב |היזם\הכלכן\האינטרסנט שרון שלום.אף מילה על ההיסטוריה המדדמת והסבל העקוב מדם שהיה מנת חלקם של אבותיך,יהודי אתיופיה.כול הכבוד,אתה רטוריקן מוצלח אין מה לומר..