עלה ברשת: רוסיה – חקיקה אגרסיבית למיגור הטרור

גם אם הטרוריסט רק חיבב אותך, ברוסיה משמעות הדבר היא כי יתכן ותשלם על הנזקים שהוא גרם.

רוסיה של פוטין אינה בדיוק מודל לחיקוי עבור מי שדוגל בחופש הפרט, בלשון המעטה. אך בימים בהם סובלת מדינת ישראל מגל של טרור פלסטיני "עממי", מהסוג שמקשה על כוחות הביטחון למונעו מראש, ניתן בהחלט לראות בה מקור השראה לרעיונות יצירתיים חדשים

מלחמה חסרת פשרות בטרור; נשיא רוסיה ולדימיר פוטין. צילום: NATO-Russia Council

איך מדכאים מוטיבציה לביצוע פיגועים? אחת התשובות, כידוע בישראל, היא הטלת אחריות למעשה גם על קרובי משפחתו של הטרוריסט. מי שלקח את הפתרון הזה אל הקצה הוא נשיא רוסיה ולדימיר פוטין שחתם לאחרונה על חוק חסר תקדים, הקובע כי קרוביו של טרוריסט שביצע פיגוע יחויבו עבור הוצאות הנזקים שהוא גרם.

כפי שדווח באתרים רוסיים שונים, במסגרת החוק החדש כל הנזקים – כולל נזקים מורליים – יפוצו "על חשבון האמצעים שהיו ברשותו של המפגע וכן על חשבון האמצעים העומדים לרשות משפחתו, קרוביו ואנשים הקרובים אליו", כאשר המושג "אנשים הקרובים אליו" מתייחס לאלו שחייהם, בריאותם ושלומם היו חשובים לטרוריסט, בהתאם לקשריו האישיים עם אותם גורמים.

החוק קובע כתנאי כי חייבת להיות "עילה מספקת" להאמין שאותם קרובים הרוויחו כסף, חפצים בעלי ערך ורכוש נוסף כתוצאה מפעילותו החבלנית, או שייצרו הכנסה מרכוש שכזה. לצורך כך הוקם מנגנון מיוחד שיחקור מקרוב את רכוש קרובי הטרוריסט, מה שאומר כי מעתה לשירות הביטחון הפדרלי הרוסי (פ.ס.ב) תהיה הסמכות לדרוש מידע כזה. במידה וקרובי משפחתו או מכריו של הטרוריסט יכשלו למסור את המסמכים הרלוונטיים, המוכיחים כי הרכישות שביצעו היו חוקיות, יוכלו השלטונות לעקל מהם רכוש. גוף פדרלי מיוחד הוקם במטרה לקשר ולתאם את פעולות גופי המלחמה בטרור במדינה בכל הדרגות.

בנוסף לכך, החוק החמיר את רמת הענישה למי שביצע, השתתף או מימן מחבלים, או ארגוני טרור. אם עד כה העונש המקסימלי עבור אימון במטרה לבצע פעילות טרור או חברות ברשתות טרור עמד על 7 שנות מאסר, עתה עומד העונש על 10 שנות מאסר וקנס שמגיע עד 500,000 רובלים (15,700 דולרים). עונשו של אינדיבידואל המורשע באשמת ניהול וארגון רשת טרור עלול להגיע עד 20 שנות מאסר ותשלום קנס של עד מיליון רובל (30,800 דולרים).

החוק הוגש לפרלמנט הרוסי על ידי משרדו של פוטין ב-27 בספטמבר ונחתם סופית בשבוע שעבר (3.11).

כפי הנראה, החקיקה האגרסיבית הינה תגובה לאיומים שהשמיעו ארגונים צ'צ'ניים מצפון הקווקז. עוד ביולי האחרון קרא דוקו אומרוב, מנהיג קבוצת מורדים, ללוחמים האסלאמיים להיערך להתקפות, במטרה לשבש את קיומה המתוכנן של אולימפיאדת החורף בפברואר 2014. נזכיר כי לפני קצת פחות מחודש, נהרגו 6 אנשים ונפצעו 37 בפיגוע התאבדות שהתרחש באוטובוס בעיר וולגוגרד. המחבלת נאידה אסיאלובה, זוהתה כחברה בארגון מורדים מדאגסטאן. מעבר לכך, במוסקווה חוששים גם מפני חזרתם האפשרית של רוסים, שהשתתפו בלחימה בסוריה לצד המורדים.

___________

מעוניינים להתעדכן במאמרים חדשים באתר? הצטרפו עכשיו ל’מידה’ בפייסבוק ובטוויטר.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

1 תגובות למאמר