פך השמן אולי ניצל מטומאתם של היוונים, אבל לא מידו הארוכה של הרגולטור, שמייקר את המחיר ומונע את הייבוא.
פך השמן אולי ניצל מטומאתם של היוונים, אבל לא מידו הארוכה של הרגולטור: בשל תקנות היוצרות קרטל, שמן הזית בישראל יקר משמעותית מבן-דודו מהניכר • גופים כמו "מועצת הזיתים" ו"מועצת הצמחים" סוחטים את המשק עד דק, ומותירים את הצרכן עם מוצרים יקרים הסובלים מאיכות ירודה
חשבתם שרק אתם משמינים במהלך חג החנוכה? מסתבר שמישהו משמין על חשבונכם. בכל פעם שאתם קונים שמן זית אתם משלמים מחיר כפול מזה שמשלם הצרכן בחלק ממדינות המערב. 750 מ"ל של שמן זית יעלו לכם בארץ כ-30 שקלים ובחלק מהחנויות אף קרוב ל-40. לעומת זאת, רשת הסופרמרקטים הבריטית Tesco, המאפשרת קניות דרך האינטרנט, מוכרת אותה כמות בכ-17 שקלים. מאכזב לעיין בתנאי השירות באתר: הם לא עושים משלוחים לירושלים. דו"ח הבינים של ועדת קדמי על יוקר המחיה מוסיף שמן למדורה ומגלה לנו שבספרד אפשר להשיג בקבוק שמן זית בגודל זהה תמורת 19 ש"ח, באיטליה וצרפת תמורת 15 ש"ח ובאוסטרליה בחלק מהמקומות אפילו בפחות. מה מקור הפערים הגדולים? האם יצור שמן הוא זול במיוחד בספרד או באוסטרליה? האם שכר העבודה שם נמוך מאשר בארץ? האם ארץ-ישראל לא מתאימה לגידול זיתים?
דו"ח מבקר המדינה (60ב') משנת 2010 מתאר התנהלות בעייתית של מועצת הזיתים, שתפקידה לפקח על הענף ועל איכות המוצר המגיע לצרכן: כספים מצאו את דרכם להחזרי הוצאות על בסיס חשבוניות מזויפות, מטעים בוטחו על שם אנשי קש שכלל לא עסקו בגידול זיתים, מנהלים זכו לסכומי כסף גדולים ולמימון נסיעות לחו"ל, והכל ללא תיעוד פרוטוקולים של ישיבות המועצה וללא פיקוח. בכל אותו זמן המשיכה מועצת הזיתים להעניק "תו איכות" לחלק ממותגי שמן הזית הנמכרים בישראל, כאשר בדיקות האיכות נעשו באופן רשלני ללא נהלים או תיעוד שיטתי וחמור מזה, מבלי לשלול את תו האיכות ממגדלים שנתפסו מוכרים שמן מזויף. מסתבר שקל מאוד לזייף שמן זית על ידי ערבוב עם שמן קנולה, ויש גם תמריץ כלכלי לעשות זאת: מבחינת היצרן הוא זול בהרבה.
אם כך הם פני הדברים, מדוע לא מיבאים שמן זית? מסתבר שעל שמן זית מוטל מכס בשיעור 12% מהמחיר ועוד 4.86 ש"ח לק"ג. למעט כמות מוגבלת הזוכה לפטור ממכס בזכות הסכמי סחר חופשי, רוב השמן המיובא מתייקר בגלל מדיניות המיסוי הממשלתית. אמנם, חישוב זריז מראה שעל אף המכס, שמן זית מיובא עדין אמור להיות זול יותר. אלא שכאן נכנס גורם בעייתי נוסף: במקרים רבים מעדיף משרד התמ"ת להעניק למגדלים המקומיים רשיונות יבוא במכס מופחת. במקרה כזה, מי שבמילא מוכר מוצר מקומי יקר אינו מעונין להציב לידו על המדף בסופרמרקט מוצר דומה וזול בהרבה. עדיף מבחינתו לגבות מן הצרכן את המחיר המקובל בתעריפי שמן מקומי ואת הפרש המחירים לגלגל לכיסו.
מועצת הצמחים (כן יש דבר כזה)
החדשות הטובות הן שבעקבות הדו"ח החמור של מבקר המדינה פורקה מועצת הזיתים. החדשות הרעות הן שכעת מעורבת בתחום מועצת הצמחים. אז מה הטריק? איך הם הצליחו לגרום למוצר מקומי להיות יקר כל כך? האם נעשה כאן תיאום מחירים בין המשווקים השונים? חלילה, זה הרי מנוגד לחוק האוסר קרטלים. בעתירה שהוגשה לבג"צ על ידי חברת "זיתא" נטען שמועצת הצמחים מפרסמת "מחיר מומלץ" לזיתים שמהם מכינים שמן זית, בסביבות 20 ש"ח לק"ג, יקר יותר מאשר מחירו של המוצר המוגמר בארצות המערב. המגדלים אמנם אינם מחויבים למכור דוקא במחיר המומלץ, הם מפקיעים מחירים מרצונם החופשי בתיאום "ספונטני" לחלוטין. התוצאה: השמן מתיקר והמוסקים משמינים על חשבון הצרכנים.
לאחרונה התרבו הקריאות לבטל את המכס על שמן זית ולאפשר לכל מי שירצה ליבא ארצה שמן זול. מגדלי הזיתים הישראלים מתנגדים לכך, מתריעים שלא יוכלו להתחרות בשמן המיובא ומסבירים את עמדתם כך: באירופה זוכים החקלאים לסובסידיה שמנה מן הממשלות ומן האיחוד האירופי. השמן האירופאי זול יותר משום שחלק ניכר מעלות היצור ממומנת על ידי הסובסידיה ולא על ידי הצרכן. אם חלילה יותר יבוא חופשי של שמן זית, עלול למצוא את עצמו הצרכן הישראלי מנגב חומוס עם שמן זית ספרדי או איטלקי על חשבון משלם המיסים האירופאי. אין ספק, מצב נורא שראוי למנוע אותו.
אני, מתוך ראייה כלכלית גרידא, קונה שמן זית במחיר מוזל (בדר"כ מיובא מספרד תחת מותג הבית של מגה, רמי לוי וכו') ולא שמן זית שמיוצר בארץ בגלל מחירו הגבוה של הישראלי לעומת המיובא…
חבל שהכותב אינו מצוי בפרטים
אני נמצא מזה כמה חודשים בספרד בהתמחות בשמן זית באוניברסיטת חאיין – מרכז הייצור הספרדי – ואין ספק שהמצב שונה לחלוטין מהנאמר בכתבה.
נתחיל:
1) בספרד ואיטליה ניתן גם למצוא שמן זית זול יותר בחנויות מהמצוין בכתבה. האם בכותב מודע או מכיר את עץ המוצר הספרדי בנוגע לשמן זית? הבה נסבר את האוזן: עלות ייצור ק"ג שמן בבית בד ספרדי – 2.71 יורו. עלות מכירה בבית הבד – 1.77 יורו. לא צריך להיות חד עין כדי להבין את האבסורד. האם בתי הבד של ספרד מוכרים שמן בהפסד? לא ולא. הם אפילו חיים ממש טוב. רק שהמדינה משלמת (מסבסדת) ב- 1 יורו כל ק"ג שמן שמיוצר (המחירים הם ממוצעים – יש יותר ויש גם פחות). עכשיו מחיר ש ל 15 ש"ח על המדף מקבל תפנית בעלילה.
2) בבדיקה שנעשתה בספרד לפני חצי שנה והקיפה את כל הרשתות הגדולות (מרקדונה, קרפור, דיה, מסימס ועוד אחת שאינני זוכר את שמה) נמצא שכל השמן על המדף שנושא את הכיתוב "כתית מעולה" הינו ברמת שמן למאור האסורה למאכל. שמעת טוב? כל השמן על המדף. לצערם של הספרדים לובי הקואופרטיבים בספרד הוא חזק מאוד ולכן לא ננקטו צעדים משמעותיים נגד מפירי החוק. המצב באיטליה מעט יותר טוב אבל גם שם נתפסו בפברואר 2013 משאיות על גבול סלובניה-איטליה עמוסות בשמן חמניות לזיוף שמן זית וזו רק טיפה בים. אגב – 40% מהשמן הנכר באיטליה הוא בכלל ספרדי. סתם נתון שכזה שמוריד את המחיר בשוק האיטלקי היקר מאוד ביחס לארצות הים התיכון.
3) זה נכון שהיו אי סדרים במועצת הזיתים (לכאורה, לא הוגשו כתבי אישום) אבל למה מלין הכותב על המעבר הבריא והנכון לאכסניה של מועצת הצמחים? לא ברור. הרי שם הכול שקוף, מתועד ומתוייק.
4) מי שמדבר על מחירי פיקס שענף הזית מפרסם לא מכיר את המציאות. ענף הזית כבר לא עושה זאת מזה שנתיים, והמחיר נקבע ע"פ ההיצע והמקח של הנוגעים בדבר, קפיטליסטיות למופת. מחיר של 20 ש"ח היה עד ללפני שנה חזון נפרץ. נא לדייק בנתונים.
5) גידול זיתים בספרד הינו זול יותר מאשר בארץ. למה? אין השקיה (מים להשקייה מגיעים ל- 50% מעלות הגידול בזיתים!), יש סבסוד לקואופרטיבים, לחקלאים ולבתי הבד, המדינה משתתפת בעלויות הטיפול השוטף (לדוגמה "חונטה דה אנדלוסיה" שמסבסדת ריסוסים נגד זבוב הזית), יתרון לגודל – שטח הזיתים של ספרד הוא כשטחה של מדינת ישראל – עלויות באופן כללי יותר נמוכות.
6) יתכבד נא הכותב ויהנה משמן ספרדי או איטלקי על שולחנו. רק לפני כמה חודשים חשף תחקיר כלבוטק את חברת איבו שהביאה שמן זית אסור למאכל מספרד ומכרה אותו ככתית מעולה. הוא היה מאוד זול, יותר זול מהמחיר שמקב הכותב.
7) באיטליה ספרד וצרפת, שמנים ברמת איכות "כתית מעולה" (extra virgin) שהן אומנם כאלה (שמנים שנבדקו ונושאים תו "סיווג איזורי" למשל) נמכרים במחירים שאינם יורדים מ- 7 יורו ל- 500 מ"ל! לא יותר זול ואף ברוב המקרים יותר יקר מאשר בארץ!
8) יתכבד נא הכותב וינסה לייצא תפוזים לספרד מישראל. יכאב לו מאוד מהבעיטה שהוא יקבל מעלויות מכסי המגן הנהוגים שם כדי להגן על התפוזים המקומיים. האיחוד האירופי מטיל מכסי מגן כבדים כדי להגן על תוצר מקומי. למה לישראל אסור להגן על שלה?
חבל שבאתר מידה, שאני נמנה על קוראיו הנאמנים מזה זמן רב, מתפרסמים כאלה מאמרים שניכר ששום נתון בהם לא נבדק כלל.
עלות הגידול והייצור של שמן הזית הכי זול מעלות הגידול והייצור של כל סוג שמן אחר, ואני שואל את כל המומחים למיניהם ואת כל המשרדים השונים ש"מנהלים" את הנושא/מועצות למיניהם/וועדות למיניהן/ארגונים
חברתיים מדוע השמן יקר לעומת שמנים אחרים יש מי שהוא אחד שיענה לי