עידו דניאל השתתף בכינוס מיוחד של האיחוד האירופי בנושא האנטישמיות וחזר מודאג מתמיד.
איך קרה שהגדרת העבודה למלחמה באנטישמיות נמחקה מאתר האיחוד ימים ספורים לפני פרסום סקר האנטישמיות השנתי? ומדוע היהודים כבר לא נותנים אמון במוסדות האיחוד שיגנו עליהם מפני השנאה? עידו דניאל השתתף בכינוס מיוחד של האיחוד האירופי בנושא האנטישמיות וחזר עם תובנות מדאיגות
לפני מספר שבועות נפלה בחלקי ההזדמנות להשתתף בפאנל מומחים, המהווה את הדיאלוג השנתי של הנציבות האירופית עם מדינת ישראל בנושא אנטישמיות ושנאת זרים ובהשתתפות מרבית מדינות היבשת. קומפלקס בניינים מרשים למדי מתגלה לעיני המבקר עם הגיעו לאחד ממתחמי האיחוד האירופי בבריסל, שבעקבות כך הוסיפה לעצמה במרוצת השנים האחרונות את התואר הנחשק "בירת אירופה". בזה אחר זה עלו נציגי משרד החוץ, ארגונים ממשלתיים, החברה האזרחית ונציגי מדינות האיחוד כדי לדון בהיקף התופעה. הנתונים רצים על המסכים, האירופים מקשיבים. באולם הגדול של הוועדה ישנה הסכמה מקיר לקיר שמשהו צריך להיעשות נוכח תמונת המצב העגומה למדי של תופעת האנטישמיות שמוסיפה לאחוז ביבשת.
משהגיע תורי לדבר על היקף האנטישמיות ברשת, סירבתי בנימוס. "לא אדבר היום על מה שקורה באינטרנט”, אמרתי. "אראה לכם דווקא מה קורה כשהיא יוצאת ממסכי המחשב החוצה". הצגתי לנוכחים את צרפת כמקרה מבחן, שם הומצא לאחרונה סמל אנטישמי חדש בדמות הצדעה הפוכה במועל יד, על-ידי הקומיקאי האנטישמי 'דיאדונה'. אותו דיאדונה אף נוהג לכנות את השואה "שואהננס" מפני שלדבריו "השואה צריכה שם יותר אקזוטי". בתחילה זה התחיל כתעלול "משעשע" כשהוא בוצע על רקע אתרי תיירות מפורסמים, אך אט אט הפך הסמל ללבוש את צורתו המקורית כאשר החלו רבים לצלם עצמם מצדיעים במועל יד סמוך לבתי-כנסת, מרכזי קהילה יהודית, אתרי זיכרון לשואה ואפילו בכותל המערבי בירושלים. האחרון שבהם בוצע על מסילת הברזל בבירקנאו, אותה מסילה שבה הובלו למותם על-ידי הנאצים כמיליון ומאה אלף יהודים במהלך מלחמת העולם השנייה.
הצגתי בפניהם גם סרטון יוטיוב של אחד ממעריציו של דיודונה. המעריץ מופיע בפנים גלויות ובשמו המלא, ופונה ליהודי צרפת: "לעולם לא נחיה אתכם בשלום כאן. אנחנו נכחיד אתכם עד האחרון, אפילו הרבנים שלכם לא יעזרו לכם".
אך הדבר שהוציא את הנוכחים מכליהם הייתה דווקא התמונה האחרונה שהצגתי. בתמונה, נראה אדם מחויך הלבוש בחליפה ומצדיע במועל יד בתוך קודש הקודשים של אירופה החדשה, אולם המליאה הפרלמנטרי. בישיבה המיוחדת בפרלמנט האירופי התרוממה מכיסאה אחת מחברות הפרלמנט, והפנתה אצבע מאשימה לעבר ספסלי סוכנות האיחוד האירופי לזכויות יסוד (FRA): "מדוע אינכם עושים משהו? האיש הזה צריך להיעצר". גם כאן נרשמו מספר ראשים המהנהנים במרץ.
צירוף מקרים מוזר
יחסה התמוה לשואה של הסוכנות לזכויות יסוד, בא לידי ביטוי בצירוף מקרים משונה למדי שאירע שם לאחרונה.
במהלך חודש נובמבר 2013 פרסמו אנשיה את ממצאי הסקר המקיף ביותר אי פעם על האנטישמיות באירופה, שנערך בקרב יהודים משמונה מדינות אירופאיות, בהן מרוכזים למעלה מ-90% מהאוכלוסיה היהודית ביבשת. תוצאות הסקר אינן משתמעות לשתי פנים: ישנה עליה משמעותית בתחושת הרדיפה של יהודי אירופה. 66% מהם רואים באנטישמיות בעיה מרכזית במדינתם, ולא פחות מ- 76% מצביעים על כך שהתופעה הפכה חמורה יותר בחמש השנים האחרונות. 21% מהנשאלים אף חוו באופן אישי במהלך השנה האחרונה לפחות אירוע אנטישמי אחד. אך באופן מדאיג למדי, 76% מקרבנות האירועים כלל לא טרחו לדווח על כך לרשויות.
את הסיבה לכך הסקר אמנם לא מציין, אך היא איננה קשה לניחוש: היהודים איבדו את אמונם ביכולתו של גוף שלטוני כלשהו, לרבות ממשלתם, לסייע ולהגן עליהם.
באורח פלא, ימים ספורים בלבד לפני שהתפרסמו תוצאות המחקר המטרידות, בחרה הסוכנות להסיר את הגדרת העבודה לאנטישמיות מאתרי האינטרנט הרשמיים שלה. הגדרה זו לא הייתה הצהרתית בלבד. למעשה, היא הגדירה עבור מוסדות האיחוד ומדינות אירופה "מהי אנטישמיות" וסיפקה להם כלים להתמודדות עם התופעה. כך למשל, על-פיה נבנו הכשרות לזרועות אכיפת החוק, לאנשי חינוך ולתלמידי בית ספר; וסוכנויות הממשל נעזרו בה כדי לעשות הבחנה של ממש בין טוב לרע.
העובדה שהסוכנות לזכויות יסוד הסירה הגדרת עבודה זו מהרשת, היא ההסבר הטוב ביותר לתחושות חוסר הביטחון של אזרחי האיחוד היהודים: מוסדות האיחוד פשוט לא מעוניינים יותר להלחם באנטישמיות.
ברקע הדברים ניתן למנות שלל אירועים מדאיגים אחרים שעוברים על היבשת לאחרונה: עליית מפלגות הימין הקיצוני, איסורי השחיטה הכשרה בשבדיה, נורבגיה, לוקסמבורג ופולין, והמלצתה האחרונה של האסיפה הפרלמנטרית של מועצת אירופה לאסור את ברית המילה – ולסתום את הגולל על אלפי שנות מסורת יהודית.
האמת המרה היא שאירופה של היום פועלת בשקט לדחוק את אזרחיה היהודים ולהקשות עליהם את קיום אורח חייהם המסורתי. כבר עכשיו אנו שומעים על הגירה סמויה של משפחות יהודיות ממדינות היבשת. אירופה ללא יהודים תהיה רעה למיעוטיה, אך בעיקר – תהיה זו אירופה רעה לעצמה. במקרים כאלה נהוג להמחיש את גודל האירוע בביטוי "קריאת השכמה". זה היה נכון גם לעניין זה, אילולא היינו יודעים כי בסרט הזה כבר היינו.
עידו דניאל הנו ראש התכנית למאבק באנטישמיות בהתאחדות הסטודנטים בישראל והשתתף בדיאלוג השנתי של משרד החוץ והאיחוד האירופי למניעת גזענות, אנטישמיות ושנאת זרים.