אלון קמחי, בן לבעלי עסק בעפולה, לקח דף ועט ועשה את החישוב הפשוט: כמה באמת תעלה להוריו היוזמה של חנין?
הצעתו של ח"כ דב חנין להעלות את שכר המינימום ל-30 ש"ח בשעה זוכה עד כה לתמיכת 61 חברי כנסת • אולם מעבר לסופרלטיבים על סולידריות וצדק חברתי, עדיין לא נשמעה התייחסות רצינית להשלכות, כזו שלוקחת בחשבון את מבנה ההוצאות של עסקים קטנים ובינוניים בישראל, עמוד השדרה של הכלכלה הישראלית • אלון קמחי, בן להורים בעלי עסק בעפולה, לקח דף ועט ועשה את החישוב הפשוט: מדובר בתוספת של אלפי שקלים להוצאות החודשיות, שפוגעת קשות הן במעסיק והן במועסק
כותב שורות אלו הוא בן להורים עצמאיים, המחזיקים בבעלותם חנות צעצועים בינונית בגודלה, שפועלת בעפולה מזה שלושה עשורים. לכל אורך השנים שחייתי איתם בבית, זכורים לי התלאות והקשיים כחלק מחיי היום-יום, בייחוד בתקופות של מיתון או משבר כלכלי. עתה, כאשר יוזמתו של ח"כ דב חנין פושטת בשיח הציבורי וצוברת תאוצה בקרב חברי כנסת, באופן טבעי נודדת מחשבתי לבית הוריי: כיצד המהלך ישפיע עליהם ועל העסק המשפחתי שלנו?
כפי שאני רואה זאת, העלאה של שכר מינימום ללא שום מתן הטבה לבעלי העסקים הקטנים והבינוניים, היא לא רק מהלך שגוי, אלא טעות קשה שתפגע במאות אלפי עסקים ומועסקים בישראל. העמסת עלויות נוספות על מעסיקים, ללא שום שינוי במבנה ההוצאות הקיים בשוק העבודה – בין אם שינוי חוק הארנונה לעסקים או הוזלה ו/או ביטול העלויות הגבוהות במכון התקנים, למשל – תפגע באופן חד-משמעי ביכולתו של העסק להמשיך ולהתנהל כפי שהתנהל עד כה, ואף תגרום לפיטורין, להעלאת מחירים ואולי גם לפשיטת רגל.
כיצד? ובכן, לצורך הדוגמה, ערכתי חישוב מהיר של ההשלכות וההשפעה המיידית שתייצר העלאת השכר על העסק של הורי. התוצאות, כפי שתראו בהמשך, מדאיגות ביותר.
לא "רק" 7 שקלים
מבלי להיכנס לשאלה הבסיסית בנוגע לשכר המינימום, חשוב שכולם יבינו מה המשמעות המידית של העלאת שכר כה דרסטית עבור עסקים, מעסיקים ומועסקים. אך לפני שנדגים את טענתנו, נבהיר מהם בדיוק אותם "עסקים קטנים ובינוניים".
כדי להמחיש זאת, מצורף קטע (ראו להלן) מתוך "דוח מצב תקופתי בנוגע לעסקים קטנים ובינוניים בישראל", שיצא ביולי 2013 מטעם הסוכנות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד הכלכלה. כפי שניתן לראות, רוב הכלכלה בישראל מבוססת על עסקים קטנים ובינוניים, כאשר 92% מהעסקים בישראל מעסיקים 9-0 עובדים (יש עצמאים שרק הם עובדים בעסק ולכן הנתון הוא אפס). כמו כן, סך כל המועסקים בעסקים קטנים ובינוניים (עד 100 עובדים) הוא כ-1,304,197 עובדים (45% מהמגזר העסקי), נכון לשנת 2010.
ובחזרה להוריי בעפולה: החנות המשפחתית שלנו מעסיקה ארבע עובדות, בנוסף להוריי, המשתכרות שכר מינימום של 23.12 ₪ לשעה, כמתחייב על-פי חוק. הבה נחשב מה יקרה לעסק קטן, כמו זה של הוריי, כאשר תונחת עליהם ביום בהיר העלאת של עוד 7 ₪ לשעה לעובד, מבלי להתחשב ברווחיות ובעלויות הקיימות שלו. לצורך הדיון נקבע כי מספר שעות העבודה החודשיות של כל עובדת הוא 180 שעות. יוצא כי על-פי שכר המינימום הנוכחי, משכורת של עובדת (לפני מסים) אחת מגיעה לסכום של 4,161 ש"ח, ואילו לאחר ההעלאה היא מטפסת ל-5,400 ש"ח. אם כן, עוד לפני שהוספנו מיסים, כבר אנו עומדים בפני תוספת של 1,239 ש"ח לעובדת בחודש. נכפיל את הסכום הזה ב-4 עובדות ונגיע ל-4,956 ש"ח, תוספת עלויות לעסק לחודש.
אך זה עוד לא הכל. כידוע, כל עסק מחויב בחוק בהפרשות מעביד קבועות על שכר העובד (לא כולל מס הכנסה): ביטוח לאומי – 5%, פנסיה – 6%, ופיצויים – 6%. זאת אומרת, שמעבר לתוספת של שכר המינימום החודשי, יש לחשב גם כ-17% שמתווספים על 1239 ש"ח – 210 ש"ח עלות מעביד – סך-הכל: 1449 ש"ח. פעם נוספת נכפיל את הסכום החדש ב-4 עובדות, והגענו ללא פחות מ-5,796 ש"ח.
אם נכליל את העלאת שכר המינימום גם בהתחשב בהוצאה של 12 ימי חופשה בממוצע לעובד שמסתכמים בתוספת של 56 ש"ח ליום חופשה (לדוגמה; לכל עובד מגיע במהלך השנה 14-8 ימי חופשה בתשלום בהתאם לוותק שלו) ונוסיף אליהם גם את עלות המעביד של 17% נגיע ל-65 ש"ח, שיתווספו לסה"כ הקודם (1449 ש"ח). נכפיל ב-4 עובדות והרי שהגענו לסכום של 6056 ש"ח תוספת הוצאות החודשיות (סוציאליות ותוספת שכר משוקללת). כפול 12 חודשים: 72,672 ש"ח(!) בשנה.
ארשה לעצמי להניח כי לא רבים מן הקוראים ניהלו עסק קטן. לכן, חשוב לדעת שעבור עסקים קטנים ובינוניים מרכיב העבודה יכול להגיע לחצי מההוצאות (לא מתחשבים במלאי כהוצאות, אלא בעיקר הוצאות קבועות ומשתנות של שכירות, ארנונה, חשמל, מים וכו'). כל זאת בלי להיכנס לעלויות והזכויות הקלוקלות שיש בחוק לעצמאיים, חופשות מחלה שגם הן מתווספות לעלויות, הענף בו העסק נמצא ועוד.
הסירו את החסמים
אמנם אין כאן מחקר סטטיסטי ואף לא הסקת מסקנות מן הפרט אל הכלל, אך סביר ביותר להניח כי הדוגמה שתיארתי לעיל מייצגת עסקים רבים במדינת ישראל. מכאן עולה אפוא כי בשל המבנה הדומה של עסקים קטנים רבים, העלאה של שכר מינימום והתערבות גסה בשוק העבודה וביחסי עובד-מעביד עלולה בהחלט להסב נזק רב למאות אלפי עסקים. נכון, יש מי שחושב שמעורבות ממשלתית היא הדרך הנכונה, ואני לא נמנה עליהם, אך גם אם מתערבים יש לעשות זאת בחכמה, תוך התחשבות בכמה שיותר נתונים. בוודאי שלא רק מתוך רצון להשיג אהדה של דעת קהל.
העלאה כל כך גדולה בשכר, ללא שום התחשבות הנראית לעין במבנה שוק העבודה תגרום להעמסה של עלויות על מעסיקים וצמצום שעות העבודה. מלבד אלו, טרם נתקלנו בהתייחסות מצד ד"ר חנין ומרעיו לחשש שעצמאיים ייקחו על עצמם יותר עבודה, ויראו הרבה פחות את ביתם ומשפחתם כדי לחסוך בעלויות. צדק חברתי, כבר אמרנו?
למען ההגינות חשוב לי להדגיש שאינני כלכלן, ולכן יתכן שישנם פרטים שהושמטו מן החישוב. אולם חשוב היה לי להדגים, ולו באופן גס, מה העלאה של "רק" 7 ש"ח עלולה לגרום לעסק קטן בישראל. כאמור, אין לזלזל כלל באיומים כי העלאה שכזו, בצורתה הנוכחית, תפגע ותזיק לעסקים קטנים ובינוניים, שמחזיקים את הכלכלה הישראלית. באופן אישי, כולי תקווה שההצעה תיגנז במהרה, שמקבלי ההחלטות יזנחו את החקיקה ככלי קסם לפתרון בעיות, ובמקום להכביד את הרגולציה ידאגו לפעול למען הסרת חסמים ופתיחת השוק.
אדוני היקר טעות חמורה בחשבון
ואני מצטט
"אך זה עוד לא הכל. כידוע, כל עסק מחויב בחוק בהפרשות מעביד קבועות על שכר העובד (לא כולל מס הכנסה): ביטוח לאומי – 5%, פנסיה – 6%, ופיצויים – 6%. זאת אומרת, שמעבר לתוספת של שכר המינימום החודשי, יש לחשב גם כ-17% נוספים שמסתכמים ב-1,450 ש"ח לחודש. פעם נוספת נכפיל את הסכום החדש ב-4 עובדות,"
סלח לי אבל 17 אחוז הפרשות סוציאלות "נוספות " לעסק של הוריך הם רק על התוספת
את כל השאר ממילא כבר משלמים כרגע על פי חוק
מה שאומר שבכול חודש ההפרשות לכול עובד הן
0.17X1239=210
210 שקל נוספים כלומר 840 שקל לכול העובדות , רחוק מאוד מה 5798 שנכתב
ויש עוד טעיות בנושא חישוב התוספת על ימי החופש ,אבל אין כוח לפרט
אדם שמבצע חישובים בצורה כזו אכן לא מסוגל להיות בעל עסק עצמאי , הוא יפשוט רגל מהר מאוד
נ.ב
רוב חיי אני עצמאי
תיקון
4956 ש"ח ולא כפי שכתבתי 5798 משום מה
5,996
🙂
טוב נו
העובדה הבסיסית שאתה מזכיר היא שהוריך מעסיקים אדם שעובד 180 שעות בחודש
ומסיים את החודש עם כ4000 שח
זה לא סביר. ..
במשכורת כזו או אפילו קרוסה הוריך היו סוגרים את העסק מזמן…
המספרים לבדם לא אומרים דבר.
כי לא סיפרת מה המחזור ומה התזרים בחנות
ולא סיפרת מה המשכורת השנתית של הוריך ומה היחס בינה לבין משכורת העובדיח..
מדהים
ואתם רוצים להחליף את העיתונות ?
עד עכשיו הייתי עדין אבל מאחר ולא זכינו לתגובה כלל, אכתוב את דעתי המלאה
מגיע אדם , מקבל פלטפורמה לכתוב על עניין כלכלי בזמן שהאיש לא מסוגל לעשות חישוב חשבונאי פשוט
האיש כותב מהגיגיו המפגרים עמוד שלם ללא הגהה וללא שום ביקורת ואחר כך מפיץ את השטויות שלו באינטרנט כאילו זה דברי אלוהים חיים
אני מציע שהאדון המכובד יעבוד בשכר מינימום 180 שעות בחודש ובאותו זמן יחזור לבית ספר יסודי ללמוד איך מחשבים אחוזים פשוטים
כי לא החישוב שלך "לתוספות " הסוציאליות נכון ולא החישוב לתוספת ימי החופשה
ועל חישובים שלא קרובים לאמת הוא מבסס מאמר שלם דמגוגי ומטומטם
ואני מצטט
"והרי שהגענו לסכום של 5,996 ש"ח תוספת עבור ההוצאות החודשיות. ובשנה – 71,952 ש"ח"
בזמו שהתוספות האמיתיות על זכיות סוציאליות הן בכלל 210X4X12=10080
רק 10080 ש"ח בשנה וזה עוד מוכר כהוצאה
ויש עוד טעיות
סוף שבוע נעים
נראה לי שיש כאן בעיה קלה בהבנת הנקרא:
ציטוט: "אך זה עוד לא הכל. כידוע, כל עסק מחויב בחוק בהפרשות מעביד קבועות על שכר העובד (לא כולל מס הכנסה): ביטוח לאומי – 5%, פנסיה – 6%, ופיצויים – 6%. זאת אומרת, שמעבר לתוספת של שכר המינימום החודשי, יש לחשב גם כ-17% שמתווספים על 1239 ש"ח – 210 ש"ח עלות מעביד – סך-הכל: 1449 ש"ח. פעם נוספת נכפיל את הסכום החדש ב-4 עובדות, והגענו ללא פחות מ-5,798 ש"ח. אם נכליל את העלאת שכר המינימום גם בהתחשב בהוצאה של 12 ימי חופשה לעובד (לדוגמה; לכל עובד מגיע במהלך השנה 14-8 ימי חופשה בתשלום בהתאם לוותק שלו) והרי שהגענו לסכום של 5,996 ש"ח תוספת עבור ההוצאות החודשיות. ובשנה – 71,952 ש"ח(!)".
נפרק את מה שכתוב:
סה"כ תוספת של 7 ש"ח לעובד- 1239.
תוספת סוציאליות (17%) לעובד- 210.
נחבר ביניהן 1239 + 210 = 1449, נכפיל ב-4 עובדות, קרי – 5796= 4*1449
לגבי ימי החופשה נפלה טעות ויש לתקנה אבל היא זניחה ולא משפיעה על המספרים באמת כדי להמחיש את הנקודה.
אני לא מבין מה לא נכון בחישוב המספרי. הרי לא חושבו רק התוספות אלא בנוסף לעלייה בשכר.
לטעמי הוריך אנשים רעי לב ואדישים שמכיוון שיכולים משלמים 4000 שח לחודש לעובדים המסורים שלהם. בדיוק בגלל אנשים כאלו יש להעלות את שכר המינימום. עכשיו לאחר שעברנו את שלב הדמגוגיה המחובר ללמאמרך. מעביד שמשלם שכר מינימום מסובסד למעשה על ידי המדינה כיוון שהעובד שמרויח כל כך מעט מקבל הטבות מהמדינה. בעבר היה הגיון בסבסוד כיוון שכך המפעלים יכלו להתחרות עם תוצרת חוץ. מאחר ואין יותר כמעט מפעלים כאלו אין שום סיבה לסבסד את המעסיקים. פיתרונות להוריך: שיוותרו על אחת העובדות ויעבדו יותר קשה בעצמם או שירוויחו פחות. כאמור זעקת הקוזק הנגזל.
פיצויים זה 8.33 אחוז
אני לא חישבתי את החישובים אז לא אוכל להתווכח על כך. ראוי לציין כי מחקרים ראשונים סביב העלאת שכר המינימום ל 15% בסיאטל הביאו באופן אוטומטי לסגירה של מסעדות, להפחתה בהטבות של העובדים ולפיטורין.
יש השלכות כבדות לעלייה בהוצאות.