מתמודדים ופעילי שטח מביעים זעמם על ניהול הפריימריז: "פועלים בעלטה מוחלטת".
שום דבר לא הכין את הפריימריסטים של הבית היהודי להפתעה שציפתה להם, כאשר התברר כי למרות המספרים האסטרונומיים של המתפקדים החדשים שנוספו למפלגה אין להם כמעט מה לעשות עם השמות החדשים: "קיבלנו רשימה שמורכבת רק משמות ומספרי תעודת זהות", מספר ל'מידה' מתנדב במטה אחד המועמדים. "אין לנו דרך ליצור קשר עם המתפקדים, ואין לנו יכולת לאסוף עליהם מידע", הוא אומר. "פקדתי כשלושת אלפים איש, אשתתף בכנסים ואולי אדבר מול עוד כמה אלפים בודדים. אבל יש שם 75,000 איש שאין לי מושג מי הם", מספר מתמודד אחר. "אנחנו פועלים בעלטה מוחלטת, ומקווים לטוב".
"המועמדים הם מסחטת כספים – אנחנו מביאים מתפקדים למפלגה ולא מקבלים פרטי קשר בסיסיים, אלא רק שימוש במאגר בתשלום מכובד", מאשימה המתמודדת חני לוז בהתכתבות עם גולשים בפייסבוק. "אתה מבין שאם יש כאלה שיש להם גישה למאגר, והם משתמשים בזה בלי שאתה מרגיש, בפייסבוק, למשל, ולאחרים אין – זה שובר שוויון במשחק הוגן", היא טוענת. "אני עדיין לא השתמשתי במאגר בכלל. אין מה לעשות עם זה. בלי אימיילים וטלפונים, זה לא ממש יעיל", מסביר מתמודד אחר.
פרטי הקשר של המתפקדים למפלגה, קהל היעד של המתמודדים, הוא קריטי. המפתח בפריימריז הוא ניתוח מקצועי של ספר הבוחרים. מיפוי נכון של ריכוזי מתפקדים, הקבוצות השונות ומוקדי הכוח, יכולים לאפשר למועמדים לנהל קמפיין חכם ויעיל – החל ממיקום אירועי הבחירות, דרך מיקוד מאמצי ומשאבי הפרסום והפצת מידע, וכלה ברקיחת "דילים" עם מועמדים אחרים. כל הצעדים הללו, הלחם והחמאה של פריימריז, נמנעים למעשה ממתמודדי הבית היהודי, שנאלצים לנהל את המערכה על בסיס שברירי רשימות ממערכות הבחירות הקודמות.
מפקד אנונימי
למעשה, המפקד האחרון נעשה באופן חפוז ותמוה באופן שאינו מעוגן בחוקת המפלגה. "בנט החליט על קיום המפקד והביא אותו בדיעבד לאישור במוסדות המפלגה" מספר פעיל מרכז החבר בועדת החוקה של המפלגה, "אישרנו את זה רק כדי לא לבזות את המפלגה כלפי חוץ". מכיוון שבמפקד הזה נוספו עוד 20,000 שמות חדשים, שמהווים קרוב ל-30 אחוז מהמתפקדים, הרשימה הזו נעשתה לגורם המשמעותי ביותר בבחירות הללו, ומי ששולט במידע שולט גם בבחירות.
המפלגה אמנם מאפשרת למתמודדים לשלוח דרכה שתי הודעות מייל או סמס לכלל המתפקדים, בעלות של 1,800 ש"ח להודעה. בזה מסתיים הקשר של המתמודד עם הבוחר. רשימות המייל ורשימות הטלפונים נשארות חסומות בפני המתמודדים.
"מדובר במהלך חסר תקדים בבחירות מקדימות", מספר ל'מידה' אדם המכיר לעומק את מהלכי הפריימריז במפלגות אחרות, ועוקב מזה שנים רבות אחר הליכוד. "מועמדים משקיעים עשרות-אלפי שקלים בקמפיין, אבל בלי שיהיה להם מושג על הרכב הבוחרים זה פשוט חסר סיכוי". לדבריו, העובדה שלא ניתנו למועמדים פרטי קשר היא לא פחות משערורייה: "איך אדם אמור להתמודד כשאין לו יכולת ליצור קשר עם הגוף הבוחר? אין בזה שום היגיון".
חוסר הוודאות הוא כה עמוק עד כי כמה מהמתמודדים מתקשים להמנע מספקולציות ומחשבות קונספירציה. חלקם סבורים כי לחברי-הכנסת ולשרים יש גישה למאגרים המלאים, וחלק מהפעילים טוענים ש"לחבר'ה שבנט רוצה לקדם" נותנים לראות את המידע.
בבדיקות שערכנו אנו מתקבל הרושם שאין בטענות הללו ממש. כל המתמודדים חולקים את אותה אי-ודאות, ונמנע מהם מידע שאמור להיות ציבורי: רשימת המתפקדים.
במפלגה, בכל אופן, טוענים בתוקף כי הרשימות לא נמסרו לאף אחד מהמתמודדים, וכי הדבר נעשה על-פי המלצה של משרד המשפטים. מבדיקה עם מפלגות אחרות המנהלות פריימריז עולה כי אין הנחיה האוסרת על מסירת הרשימות למועמדים. בכדי למנוע שימוש לא הוגן במידע, נהוג במפלגות אחרות להחתים את המתמודדים שלא יעשו ברשימה שימוש החורג מצרכי הפריימריז. מרגע שהם מתחייבים, הם מקבלים את המידע בשלמותו, כדי שיוכלו להריץ קמפיין.
כך או כך, העובדה שהמתמודדים נותרים בערפל יוצרת בעיה קשה, ומטה את הבחירות נגד מתמודדים שחזקים יותר בשטח ולטובת מתמודדים בעלי פרופיל תקשורתי גבוה. בהינתן החוסר במידע, מתמודדים שתכננו לגבש קואליציות ודילים עם מתמודדים אחרים או להשקיע בכנסים ומפגשים, מוצאים את עצמם חסרים את הכלים הבסיסיים הנדרשים להצלחה.
כוחו של בנט
על רקע זה, מתמודדים מפורסמים המופיעים בתקשורת זוכים ביתרון מובהק על-פני האחרים. יתרה מכך: משקל ההמלצות והפרגונים בפייסבוק שמחלק בנט במשורה נעשה משמעותי הרבה יותר.
כך ניתן להסביר את "הבהלה לבנט" שאוחזת במתמודדים, כאשר כל אחד ממהר להציב במודעות ובסרטונים שלו ציטוטי "יישר כוח" מאת נפתלי בנט: "רוצה אותך לצידי", "איש עשייה שיודע לשלב מרכז ופריפרייה", "אשת חינוך מדהימה", ושאר סופרלטיביים המוגשים לצד תמונות מחובקי-בנט (לעיתים ישנות ומפוקסלות). בנט גם זוכה כך לחסינות מביקורת, למרות ההתנהלות של המפלגה בזמן הפריימריז.
בנט מצידו משתמש בסחורה היקרה – שאת ערכה הוא עצמו העלה – היטב: מתמודדים מעטים זוכים להופיע בכנסים לצידו (יגאל דילמוני ורונן שובל), ומעטים אף יותר זוכים לקבל לזכותם הוראה ברורה לבוחר: "ביום רביעי תבחרו באבי"; "תבחרו באורי ביום רביעי. אני צריך אותו"; "אנחנו צריכים את דני דיין בבית היהודי".
כשהודעות מסוג זה גורפות 5,000 לייקים בעמוד הפייסבוק של בנט, אפשר להבין את התסכול האוחז במתמודדים האחרים שלא זכו לחשיפה דומה, ונותרו מגששים באפילת רשימות הקשר החסויות. לצד השריונים, המעלים לא מעט מרמור ("יש יותר משוריינים במפלגה מאשר בשער הגיא"), מפקד הבזק והסתרת רשימות הפריימריז גורמות לכך שהשפעתו של בנט על עיצוב הרשימה חזקה יותר מכפי שנדמה.
ההודעה האחרונה של ועדת הבחירות לפיה לא יהיו משקיפים מטעם כל המועמדים בעת ספירת הקולות בפריימריז, מצטרפת למגמה הכללית הזו ומעוררת גם היא את זעמם של הפעילים. “אני רוצה להאמין שראש המטה שלי לא הבין את הנחיות המפלגה שלא יהיו נציגים של המתמודדים בעת ספירת הקולות בפריימריס של הבית היהודי” כתב המתמודד שמעון ריקלין בעמוד הפייסבוק שלו. "כמו כן נמסר לנו שלא נוכל לקבל את התוצאות של כל עיר ומושב. לדעתי, דבר שכזה לא יתכן בשנת 2015 כאשר המפלגה מתהדרת בפריימריס חגיגיים ודמוקרטיים". בעקבות הדברים כבר הודיעה המפלגה כי "לאור פניית מועמדים לועדת הבחירות, יוצבו מספר משקיפים מטעם המועמדים".
בתשובה לשאלה מדוע אף אחד בתוך המפלגה לא מרים את קולו לנוכח מה שמצטייר כהחלשת הדמוקרטיה במפלגה ותיקה ומסודרת, מסבירים מועמדים רבים כי טובת המפלגה עומדת לנגד עיניהם, והם מעדיפים לשמר את תדמיתה הציבורי ולא ל"הוציא את הכל החוצה" כדבריהם.
הפעילים וחברי המרכז, אם כן, נותנים לבנט יד חופשית ונמנעים מלתקוף אותו חזיתית, אך מאחורי הקלעים הם מבינים היטב מה מתרחש במפלגה. לעת עתה ממקדים הפעילים את האנרגיות במרכז המפלגה. "אנחנו נלחמים כרגע בנציג של בנט במרכז המפלגה כי הוא ידו הארוכה של בנט", מסביר אברהם צימרינג, חבר מרכז ופעיל מפלגה וותיק. "לדעתי הוא יפסיד שם. יש אווירה מאוד אנטי במרכז. התחושה היא של 'הרצחת וגם ירשת?' גם את כבשת הרש אתה רוצה לקחת מאיתנו?". "אנחנו פועלים כל הזמן לעצור את הנסיונות שלו להשתלט על המפלגה", הוא אומר. "הבעיה היא שבנט ואנשיו מספקים את הסחורה בינתיים, אז אנשים זורמים איתם".
מ'הבית היהודי' נמסר:
הבית היהודי שומרת על טוהר הבחירות. מתפקדי המפלגה מסרו את פרטיהם האישיים על דעת זה שהם נשארים בתוך המפלגה ולא מועברים לגורמים אחרים. חלה מדיניות אחידה לגבי כלל 42 המועמדים.
טוב מאד. לא התפקדתי כדי שתטרידו אתי בפרטי, במייל ובהודעות.
,אם אתם רוצים לפרסם עצמכם, עשו זאת כמו בעבר
בעשייה או בפלטפורמות ציבוריות.
צודק.
מסכים לחלוטין עם הבית היהודי, למה לי שיטרידו אותי בטלפון ובמייל? ויותר גרוע שפרטי יופיעו אח"כ במאגרי נתונים אחרים.
אני בהחלט הופתעתי לטובה שהטלפון נשאר דומם אחרי ההתפקדות.
מעולה, אחרי מתקפת ההודעות והטלפונים שעברתי כשהייתי פקוד למפלגת העבודה השקט כמתפקד של הבית היהודי הוא יותר ממבורך- שהמועמדים יתאמצו להגיע אלינו ולא ישלחו הודעות טקסט והודעות מוקלטות.
אני אישית מסנן מועמדים שמשקיעים בפרסום יותר מבעשייה
המפלגה הזו הולכת ומשתפרת מיום ליום
דמגוגיה, המייל והטלפון שלנו נמסרו על דעת זה שלא נקבל ספאם.
המחיר הגבוה הגיוני כיון שמשקף מחיר של 2 אגורות להודעה לכל מתפקד, מי שרוצה ליצור קשר אמיתי ולא להציק ישלם.
ואפילו כך, כמות המידע שנשלח מוגזמת.
מה שבאמת מרגיז הוא כמות השריונים הבלתי אפשרית .יש הרבה מועמדים גברים מוצלחים מאוד אך אין להם סיכוי להכנס כי יש רק 4 מקומות פנויים משריונים לגברים (מקומות:5,7,13,14) בואו נוסיף לכך את העובדה שיש את אורבך,בן דהן,יוגב,וורצמןשכבר מכהנים סיכוייהם גבוהים ונגיע למסקנה שמקסימום גבר חדש אחד יצליח להשתחל וגם זה על חשבוןאחד החכי"ם הקיימים שכולם מצויינים גם ככה.
זה יגרום למעשה לאילוץ המצביעים להצביע בצורה הפוכה לדעתם האמיתית. כך למשל אני מאוד מאוד מעריך את איילת שקד אך מקומה מובטח ואם אבחר בה לא אוכל לקדם דמויות מוערכות כמו משה סלומון .
חבל זה כך. לא בשביל זה התפקדנו.
כמי שהתפקד עכשיו למפלגה הופתעתי לטובה מכך שלא הוצפתי בספאם.
ניתן לאפשר באופן מפורש להעביר את הפרטים לכל המועמדים ואז היינו רואים כמה בוחרים באופציה הזו.