השרה איילת שקד תשתתף בכנס מועמדי השמאל בלשכת עורכי-הדין

הקרב על לשכת עורכי הדין מתלהט: מערכת המשפט מתגייסת למערכה, ומקדמת את אפי נווה, שהתחייב "לא לפגוע במעמדו של בג"ץ".

הולכת אחר העדר? צילום: דודי וקנין /פלאש90

אורחת מפתיעה בכנס קואליציית השמאל של לשכת עורכי הדין שנפתח השבוע באילת: שרת המשפטים איילת שקד.

הכנס שנפתח מחר מתקיים כאלטרנטיבה לכנס שמקיימת הלשכה הארצית, הגוף הרשמי המוכר היחיד שמאגד את עורכי הדין. כידוע, מאז הבחירות הקודמות שהתקיימו בלשכה סובל גוף זה מפיצול ושיתוק. עו"ד דורון ברזילי, שזכה בראשות הלשכה, לא זכה ברוב הקולות במועצת הלשכה, סיטואציה אותה ניצלו אויביו הפוליטיים – השמאל הרדיקלי ועורכי הדין הערבים – כדי למנוע ממנו תקציבים ולשתק את פעילות הלשכה.

אז מה עושים עם כל הכסף? פשוט מאוד: מקימים לשכה אלטרנטיבית, מזרימים אליה את התקציבים – שמגיעים, אגב, מדמי החבר של עורכי הדין – ומקיימים פעילות אלטרנטיבית, במטרה לקדם את יו"ר מחוז תל-אביב עו"ד אפי נווה כל הדרך לראשות הלשכה.

למשבר הזה יש כמובן גם היבטים פוליטיים: יו"ר הלשכה הנוכחי, דורון ברזילי, שבר רצף של הגמוניית שמאל קיצוני בראשות הלשכה, כאשר מזה קרוב לעשור שולטים בה אישים המקורבים לקרן החדשה לישראל, לגופי שמאל קיצוני ואף לזרועות המשפטיות של הרשות הפלסטינית, כפי שכבר תואר באריכות ב'מידה'. הללו, בהנהגת יו"ר הלשכה הקודם, עו"ד יורי גיא-רון המסובך בפלילים, הצליחו להעביר לצידם את נווה, וליצור באמצעותו כוח פוליטי שינטרל את כוחו של היו"ר הנבחר עד להחלפתו בבחירות הקרבות.

לשמאל יש סיבות טובות להתערב בלשכה: ללשכת עורכי הדין שני נציגים והשפעה רבה בוועדה לבחירת שופטים, והכרזותיו של המתמודד מטעם השמאל אפי נווה כי יפעל "למנוע פגיעה במעמדו של בית המשפט העליון… ובהרכב הועדה לבחירת שופטים", הן בדיוק המנגינות שהשמאל רוצה לשמוע. יותר אקטיביזם שיפוטי, יותר שלטון של בני האור על בני החושך, ויותר כוח למיעוטים אליטיסטיים מאורגנים.

ביקורת על התנהלות זו נשמעה מכל קצווי הקשת, כאשר השיא היה עם כינונה של ועדה ציבורית בראשות השופטת לשעבר פרוקצ'יה במטרה לבחון את המצב בלשכה, ולהציע שינויים במבנה הארגוני שלה. מסקנותיה של הוועדה אינן משתמעות לשתי פנים: "החובה המוטלת בחוק על הוועדים המחוזיים להישמע להחלטות הוועד המרכזי ולפעול על פיהן, אינה מקויימת", נכתב בדו"ח. הוועדים המחוזיים פועלים "ברשות עצמם וכראות עיניהם בלא כפיפות למוסדות העליונים של הלשכה ולהנהגתו של ראש הלשכה שנבחר לתפקידו בבחירות דמוקרטיות כדין". בהתנהלותם, הוועדים מגלים "התעלמות מוחלטת ממבנה הלשכה כפי שהוגדר בחוק הלשכה, אשר ממנו – וממנו בלבד – הם שואבים את כוחם".

ובכל הנוגע לכנסים ה"אלטרנטיביים", מותחת פרוקצ'יה ביקורת חד משמעית: "בפעולה זו יש לא רק חריגה מהסדר התקין, אלא גם אובדן האחידות והשוויוניות באמות המידה המקצועיות".

המצב הנוכחי הוא כה בלתי נסבל, עד שציפי לבני, שרת המשפטים הקודמת, כבר הניחה על שולחן הכנסת הצעת חוק שמורה על ביטול ועדי המחוזות בלשכה, ולהעצים את כוחו של היו"ר הנבחר, במטרה למנוע שיתוק של הלשכה על-ידי קואליציות במועצה הארצית.

באופן מפתיע, אל ההפרה הבוטה של החוק הצטרפו לא אחרים מאשר שופטי ישראל, בכל הערכאות ובכל הרמות. הללו, שזעמו על "משוב השופטים" שהנהיג ברזילי, יוזמה שעניינה הגברת השקיפות והביקורתיות על עבודתם של השופטים, הודיעו על הפסקת שיתוף הפעולה עם לשכת עורכי הדין. אתם יודעים, זאת שפועלת על-פי החוק ושראשיה נבחרו בבחירות דמוקרטיות.

איילת שקד כנס לשכה
מערכת המשפט מתגייסת לקמפיין. מתוך עמוד הפייסבוק של ועד מחוז תל אביב

איילת מטיילת

"עד להודעה חדשה ייפסקו כל המגעים והקשרים עם ראש לשכת עורכי הדין ועם הוועד המרכזי";  הודיע אז נשיא בית המשפט העליון השופט גרוניס תוך שהובהר כי "יימשך הקשר עם ועדי המחוזות של הלשכה".

אלו לא היו הצהרות בעלמא. שבוע לאחר הודעת החרם ערכו ראשי המחוזות – חבורת גיא-רון ונווה  – כנס גדול באילת. השופטים לא היססו והגיעו בהמוניהם: לא פחות מ-38 שופטים, ביניהם הנשיא גרוניס, הגיעו לכנס וכיבדו את הנוכחים מחכמתם. דבר דומה אירע בטקס פתיחת שנת המשפט שארגנה הלשכה. עשרות השופטים שאישרו את השתתפותם בכנס נאלצו להודיע על ביטולה, בעקבות הנחיה שקיבלו מלמעלה. גרוניס, למקרה ששאלתם, הגיע לטקס האלטרנטיבי שארגנו אנשי גיא-רון, ונשא בו דברים בגנותו של ברזילי ומשוב השופטים.

גם בכנס האחרון של לשכת עורכי הדין הארצית (זו הפועלת על פי חוק), שהתקיים לפני כשבועיים, נפקד מקומם של השופטים. ולמעט שני שופטים בדימוס, ומעט אנשי פרקליטות שנשאו דברי ברכה, לא השתתפו אף אחד מבכירי מערכת המשפט.

הדבר בולט באופן חריף על רקע תכניית כנס המחוזות שנפתח השבוע: יותר מ-60 שופטים מהערכאות השונות, משתתפים בפאנלים ונושאים דברים בכנס, ביניהם נשיאי בתי משפט, מזכיר בית המשפט העליון ובכירים רבים נוספים. בשל הסמיכות לבחירות בלשכה, עורכי דין רבים רואים בכך לא פחות מאשר השתתפות פעילה של השופטים בקמפיין הבחירות של יקיר המערכת, אפי נווה.

למרות המלל הנישא על שלטון החוק והאתיקה הציבורית, כשיש להם צורך פוליטי, בכירי מערכת המשפט ועורכי הדין בישראל לא מהססים להפר נורמות חוקיות של התנהלות ציבורית.

הם יכולים להורות על עצירת תקציבים לגופי ממשל בשם תיאוריות על "אצילה מנהלתית"; הם יכולים לבטל חוקים, לבלום יוזמות ממשלתיות ואפילו להורות לנבחרי הציבור עם מי להיפגש ועל מה לדבר. אבל כשזה נוגע לדלת אמותיהם של השופטים ולאינטרסים הפוליטיים המיידיים שלהם, רטוריקת ניקיון הכפיים הנישאה מושלכת לפח האשפה של הדמגוגיה.

כנס זה מציב הזדמנות פז בפני שרת המשפטים החדשה שקד, שיכולה לנקוט בעמדה ממלכתית נחושה ובלתי מתפשרת, ולהודיע באופן שאינו משתמע לשתי פנים כי היא לא תיטול חלק בפעילות הנוגדת את החוק, את הדמוקרטיה ואת הנורמות הציבוריות האלמנטריות. טוב תעשה שקד אם במקום לכלות את זמנה במאמצים להוביל מהפכה שיפוטית חדשה, תפעל לקידומן של רפורמות פשוטות יותר, אך דחופות לא פחות, הזוכות לקונסנזוס ציבורי רחב. הפסקת שיתוף הפעולה המחפיר עם לשכת עורכי הדין "האלטרנטיבית", יכולה להיות התחלה טובה.

מלשכת שרת המשפטים איילת שקד נמסר:

"שרת המשפטים שקד התארחה בכנס הראשון של לשכת עורכי הדין לפני כשבועיים כשם שתשתתף בכנס השבוע. המסורת אשר השתרשה בשנים האחרונות היא ששר המשפטים פוקד את שני הכנסים, לאור ההבנה שישנם תפקידים שונים לוועד ולמועצה. דווקא שינוי מסורת זו יתפרש כתפיסת צד".

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

3 תגובות למאמר

  1. זה לא חדש שאיילת שקד ונפתלי בנט הם חיילים של נוני מוזס: דתיים כמו ניסים משעל וימניים כמו יאיר לפיד. בנט סילק מהמפד"ל בעורמה את זבולון אורלב, ניסה לסכסך בין המפד"ל לבין המפלגות החרדיות והזמין את אלי אוחנה להיות הרב הראשי של המפד"ל – הכל כדי להחליש את הליכוד ולהכשיל את נתניהו. התקשורת של השמאל מסייעת לבנט ולשקד להסתיר את כוונותיהם, ומדי כמה ימים מטיחה בהם האשמות כאילו הם "דתיים" מדי או "ימניים" מדי. אבל רבים במפד"ל כבר הבינו בשביל מי הצמד הזה עובד.

  2. אילת כמו כל חברי הבית היהודי יעשו את מה שיועצי תקשורת יגידו להם שנכון, אז לא לחפש היגיון

  3. נו באמת.. עוד לא חודש בתפקיד ויש מי שיודעים בדיוק לנתח את פועלה של איילת שקד.
    תנוחו קצת, קחו קצת אויר ותנו לה צ'אנס
    יא מקטרים ומתאוננים כרוניים..