מחירי הספרים החדשים עלו. את ח"כ תמר זנדברג זה לא מעניין: "המחיר שהחוק קובע שהספר צריך להימכר בו, ירד".
את התוצאות הגרועות של חוק הספרים כולם כבר מכירים. לפני כשנה וחצי חוקק חוק הספרים שקבע מחירי ספרים ואסר מבצעים על ספרים חדשים. החוק עבר בחסות תמיכה פופוליסטית למרות התראות מצד אנשי מקצוע. השבוע התכנסה בכנסת ועידה ביוזמת ח"כ יואב קיש (ליכוד) ובחנה את תוצאות החוק בשנה וחצי האחרונות.
ח"כ קיש פתח את הוועידה בציון העובדה כי מחירו הממוצע של ספר חדש ערב החוק היה 44 שקלים בעוד היום מחיר ספר ממוצע הוא 68 שקלים. מטרת הדיון לדבריו היא לבחון על-פי הנתונים מה קרה בפועל לשוק הספרים, כשנה וחצי לאחר כניסת החוק לתוקף.
אין זו הפתעה שרבים מהדוברים הציגו נתונים מאכזבים על ביצועי שוק הספרים מאז חקיקת החוק. בין היתר עודכנו הנוכחים כי השוק, שרשם צמיחה של 5% מידי שנה ערב החוק, עבר למגמת ירידה וכיום הוא מצטמק ב-2% כל שנה. למעט הסופר רם אורן ומשתתפים בודדים אחרים שתמכו בחוק, רוב הסופרים והמו"לים שהשתתפו בכינוס הביעו אכזבה עמוקה מתוצאות החוק. רוני מודן מהוצאת מודן סיפרה שהוציאה 200 כותרים בשנה טרם החוק וכיום היא מוציאה 80 כותרים בלבד. רותם סלע, מו"ל 'סלע מאיר', שנכח בדיון דימה את החוק למגף ברזל על צווארו, וטען שהחוק פוגע בחופש הביטוי.
מי שהתגייסה לתמוך בחוק היא ח"כ תמר זנדברג (מרצ) שהסבירה את הרציונל שמאחוריו: "ספר אינו עגבניה", טענה, והסבירה כי יש לו ערך תרבותי מוסף שאותו יש לתמחר. ח"כ זנדברג גם טענה כי החוק מאפשר את פירוק "הדואופול" בשוק הספרים. ובנוסף, טענה כי בניגוד לדברי קיש, מאז כניסת החוק לתוקף מחירי הספרים דווקא ירדו.
קביעה זו עוררה את חשדנו. כיצד תיתכן מחלוקת שכזו בעניין עובדתי? עיון בדו"ח שהוגש לשרת התרבות לפני כחודשיים פתר את התעלומה. מסתבר שיש הבדל בין המחיר הקטלוגי, הנקוב במדבקה שעל גב הספר, לבין המחיר בפועל כפי שנמכר בחנויות. אכן, כפי שח"כ זנדברג מציינת, מאז נחקק החוק, מחירו הקטלוגי של ספר חדש ירד בשיעור של 22%-11%. אלא שבו זמנית, המחיר הממוצע בפועל של ספר חדש זינק ב-54.5%.
איך זה קורה? פשוט מאוד: לפני החוק שאוסר על מכירות במבצעים, המחיר הקטלוגי היה למעשה אות מתה, ובפועל ספרים נמכרו הרבה מתחת למחירם הקטלוגי. כך שכיום, למרות הירידה במחיר הקטלוגי, האיסור על הנחות ומבצעים מביא להתייקרות של המחיר הממוצע.
אם כך, מדוע בחרה זנדברג לציין את המחיר הקטלוגי, הלא-רלוונטי? בדיון היא הסבירה כך: "מחירי הספרים ההתחלתיים, אלה שמודפסים על הספר, המחיר שהחוק קובע שהספר צריך להמכר בו, ירדו ולא עלו". אתם מוציאים היום יותר כסף על ספרים? נתוני המכירות התרסקו? ההדפסות בדעיכה? העיקר שעל המדבקות יש הוזלה.
"ארבע במאה זה לא חזות הכל. חוק הספרים נועד להחזיר למה שכתוב בספר את הכבוד ולא רק למה שכתוב על מדבקת המחיר", נמסר מלשכת זנדברג בפניה לשאלותינו. "חוק הספרים מסייע לסופרים ולחנויות עצמאיות, ומחירי הספרים ההתחלתיים שמוטבעים על הספרים התחילו לרדת. האם מה שיש היום בשוק זו תחרות או דואופול דורסני? האם אנחנו לא רוצים לפתח עוד חנויות ורשתות? חוק הספרים מסייע לזה".
חברי הכנסת האחרים שהשתתפו בדיון תקפו את החוק: ח"כ ינון מגל (בית יהודי), עינת ברקו (ליכוד), קסניה סבטלובה (המחנה הציוני), וח"כ מירב בן-ארי (כולנו) קראו לשינויים בחוק ואף לביטולו. ח"כ מגל ציין את אובדן החשק להיכנס לחנות ספרים, ואת החגיגיות שהיתה טרם כניסת החוק לתוקף. ח"כ בן-ארי ציינה מפורשות שהיום ספרים יקרים עבורה. וחברות הכנסת סבטלובה וברקו התמקדו בחוסר היכולת של סופרים חדשים להגיע להוצאת ספרם, מה שיוביל להעלמה הדרגתית של עולם הספרות.
גם שרת התרבות והספורט, מירי רגב הקדישה זמן לדיון, וציינה את חשיבות הנושא בעיניה. "ספרים זה לחם הנפש של ההמונים" אמרה, וסימנה מוטו – יותר ספרים ויותר קוראים. השרה אמרה שהחוק לא יבוטל אך יעבור שינויים.
הוחלט שתוקם ועדה ובה יכהנו אנשי מקצוע ושני ח"כים: יואב קיש המצדד בביטול החוק ותמר זנדברג התומכת בו. מסקנות הוועדה יוגשו תוך שישים יום.
כפי שנראה, החוק לא יבוטל אלא יוכנסו בו שינויים, ועם תפוגת הוראת השעה בעוד כשנה וחצי החוק יתבטל מאליו. נעקוב.
הגז זז שמאלה
על רקע הטלטלות שעוברות תגליות הגז בישראל, התכנסה השבוע ועדת הכספים בהרכבה החדש. יו"ר הוועדה החדש-ישן, משה גפני (יהדות התורה), קרא לפיקוח על מחירי הגז, והביע תקווה שהשר שטייניץ יעמוד בלחץ שותפויות הגז כפי שפעל לאחר מסקנות ועדת שישינסקי. יוזמי הדיון היו חברי הכנסת יחימוביץ' (המחנה הציוני) זנדברג (מרצ) וחנין (חד"ש) מהאופוזיציה, המעוניינים בחיזוק הרגולציה המקשה על פיתוח מאגרי הגז שהתגלו בחופי ישראל.
בניגוד לרוח השוק החופשי שעלתה בדיון על חוק הספרים, נושא הזה הקונסנזוס בקרב חברי הכנסת נוטה יותר שמאלה. רבים מהדוברים בודעה קראו לרגולציה ופיקוח על מחירי הגז, זו לא הפתעה כאשר מדובר בח"כ יחימוביץ', אך טענות ברוח זו נשמעו גם מפי יו"ר הוועדה ח"כ גפני, שעמד על הקושי של הקואליציה עם הדיון.
בימים האחרונים הסוגיה עלתה לכותרות לאחר התפטרותו של הממונה על ההגבלים העסקיים דייויד גילה, בשל חוסר שיתוף פעולה מצד הממשלה בהחלטתו להתייחס לתגליות כמונופול. ראש הממשלה נתניהו אמר לפני מספר ימים שהרגולציה בישראל מקשה על תפקוד המשק, ומומחים נוספים התייחסו למדינות אחרות שבעקבות פיקוח נוקשה ופופוליסטי הותירו את מאגרי הגז שלהם בים ונאלצו לייבא גז ביוקר.
מספר חברי כנסת מהקואליציה הגנו על מגמת הממשלה להקל על פיתוח שדות הגז, ח"כ בצלאל סמוטריץ', (הבית היהודי) בירך על התפטרותו של דייוויד גילה שנכח בדיון, וציין כי זה צעד הוגן ובעימות בין פקיד לבין קובע מדיניות הפקיד צריך ללכת הביתה.
גם בנושא זה צפויות התפתחויות מעניינות.
ולסיום, נספר כי למרות הדיווחים בדבר בידודה המחריף של ישראל, השבוע קיים נשיא הקונגרס הברזילאי את ביקורו הבינלאומי הראשון מאז כניסתו לתפקיד. כיעד לנסיעה הדיפלומטית הראשונה, הוא בחר לבקר בישראל ולנאום בכנסת.
כנראה שהוא לא קורא 'הארץ'.
השקפת עולמי הפוכה לחלוטין מזו של תמר זנדברג ולדעתי היא אדם רע, אבל אני חושב שחוק הספרים מעולה, והוא הועיל לי מאוד בראש ובראשונה כצרכן. יכול להיות שמחירי ספרי ה"קרא וזרוק" עלו, אבל מחירי הספרים הראויים לקריאה, המעניינים, כמו ספרי עיון למניהם, ירדו מאוד. לפני החוק כולם נמכרו ב-118 ומעלה, כלשעולם הם לא במבצעים. ועכשיו מחיר ממוצע עומד על 88
לידיעתך אדון יגאל.האנשים לא פראיירים.כשיש ספר שווה בשוק.5חברים קונים בשותפות..מצלמים מעלים בקובץ לדיסק און קי ומחזירים את הספר למוכר בשלושת רבעי המחיר .יענו נדפקו ויצאו פראיירים.כשלמעשה כל החברים שלהם ברשת חוגגים על הספר בחינם.אל תספר את זה לזנדברג.ולמולים.שימשיכו לחשוב שהם שולטים בשוק הספרים.טמבלים.
יגאל, אתה בעצם טוען שמי שקורא ספרי "קרא וזרוק" לא מגיע לו שירדו לו המחירים אלא רק האליטיסטים שקוראים ספרות ברמה גבוהה כמו ספרי עיון?
זה כמו לעשות רפורמה ביוקר המחיה שבעקבותיה המוצרים ה"פשוטים" וה"בסיסיים" מחיריהם יעלו אבל מחיר הקוויאר ירד
נדב, זה ממש לא עניין של ספרות אליטיסטית בלבד. המחיר הקטלוגי של כל ספר פרוזה חדש, לפני החוק, עמד על 80-100 ש"ח, כאשר ראיתי אפילו ספרי פרוזה ישראלית של סופרים לא מוכרים עם מחיר קטלוגי של 118 ש"ח! אז מי שרוצה לקנות ספר מתוך המבצעים, ועושה זאת בדרך כלל דווקא בגלל המחיר שלהם ולאו דווקא בגלל איכותם, נהנה ממחירים נמוכים מאוד. אבל מי שרוצה לקנות ספר מאינספור הספרים האחרים שנמצאים בכל חנות, ואינם במבצעים, בגלל שהוא באמת מתעניין במה שיש לסופרים האלה לומר, והוא לא מחפש סתם מוצר פנאי בזול, חייב לשלם סכום גבוה מאוד. כיום, כל הספרים החדשים מקבלים מחיר קטלוגי של 50-70 ש"ח, וכולם יכולים ליהנות ממחיר סביר.
יגאל, האם באמת אתה חייב לקנות את כל ספריך ללא דיחוי? אני בטוח שחלק מקניותיך, וסביר להניח שרובם המוחלט, סובלים דיחוי. חכה למבצע, והיה צרכן נבון. היום, הצרכן הנבון ישלם הרבה הרבה יותר מאשר לפני החוק. והצרכן הממוצע? ישלם 50% יותר, כאשר יש הרבה פחות הוצאות של ספרים חדשים, פחות מכירות של ספרים והסופרים משתכרים פחות.
אז נכון שבין שלל האפקטים השליליים, ניתן למצוא איזשהו מקרה קצה שבו דווקא חל שיפור מסוים, באופן נקודתי.
אבל למען ה', תסתכל על התמונה הקצת יותר גדולה.
אין כמו הספריות הציבוריות
אם יש כזו באזור מגורכם – רווח נקי אדיר מכל הבחינות