הם ששים במפלתו של צה"ל, משתפים סרטונים של 'שוברים שתיקה' ותומכים באפי נוה. הערבים מתגייסים לקמפיין על ראשות הלשכה.
הם ששים במפלתו של צה"ל, משתפים סרטונים של 'שוברים שתיקה' ומקדמים בלהט את מועמדותו של אפי נוה, בלשכת עורכי הדין • עורכי הדין הערבים מתגייסים לקמפיין על ראשות הלשכה: "לשכת עורכי הדין הינה גוף מרכזי ויסודי לקבלת החלטות פוליטיות, לשינוי ולהשפעה" • נוה לא מאכזב: "אנחנו בקשר מול חברי הכנסת על מנת להתנגד לכל חוק גזעני שמחוקקת הכנסת" • ובמי תומך הבית היהודי?
מסעדת ה'זקן והים' ביפו הייתה גדושה עד אפס מקום בעורכי דין שהתכנסו לחגוג את חג עיד אל-אדחא המסורתי. בין השולחנות עמוסי האורחים מהלך חתן האירוע, שלכבודו למעשה התכנסו כל הקרואים: עורך הדין אפי נוה, יו"ר ועד מחוז תל-אביב של לשכת עורכי הדין, המתמודד כיום לראשות הלשכה. בין שיחה ערה עם פרקליט פלוני מטייבה ודיבור צפוף על "מצב המקצוע" עם שופט פלמוני מרמלה, נוה לא מזניח את אורח הכבוד השני של הערב: חבר הכנסת אחמד טיבי, שהגיע גם הוא לברך את החוגגים.
נוכחותו של טיבי איננה מקרית. "בית הפרקליט טייבה ורמלה" – מעין סניף של הלשכה שנועד לשרת את עורכי הדין הערביים – קשור בעבותות לטיבי וסיעתו. ראש הקבוצה, עו"ד רדא ג'אבר היה העוזר הפרלמנטרי של טיבי בכנסת ה-18, וטיבי עצמו מגיע להרצות בפני החברים, ומקיים במקום כנסי בחירות.
גם עיון בתכנים שמופצים בעמוד הפייסבוק של "בית הפרקליט טייבה ורמלה" יוצרים את התחושה שמדובר בסניף של בל"ד ולא של לשכת עורכי הדין. לפני כשבועיים, למשל, שיתף העמוד סרטון של 'שוברים שתיקה', עם הסטטוס "אלה הם הפנים האמתיות של צבא הכיבוש" בעברית ובערבית. כאשר התפרסמה הפסקת האש שסיימה את מבצע 'עמוד ענן', החברים חגגו ממש: "סוף סוף ישראל מתקפלת וביבי ידע מי הוא וכמה הוא חלש".
אז מה מביא עורך דין נכבד בישראל לשתף פעולה עם קבוצה ערבית לאומנית? פוליטיקה וכוח, כמובן.
"בית הפרקליט טייבה ורמלה" הוקם בשנת 2012 ביזמתו של נוה מתוך כוונה לחזק את הקשר שלו עם עורכי הדין הערביים שבמחוז, כנראה מתוך מחשבה אסטרטגית על הריצה המתוכננת לראשות הלשכה.
"הלשכה בראש העומד בראשה במחוז ת"א עוה"ד אפי נוה נענה לרצוננו", כותבים אנשי בית הפרקליט, ומציינים שהוא "אף תומך ללא גבול ומסבסד כפי שהבטיח את פעילות בית הפרקליט בטייבה".
במאמץ לרתום את האלקטורט הערבי, נוה לא נח לרגע: ועד המחוז בראשותו סבסד חגיגות איפטר, השתלמויות מקצועיות, ואף קיים – על-פי עדותו של נוה – השתלמות מיוחדת במשפט מוסלמי באנטליה שבתורכיה. בכמה כסף מדובר? כמה מתוכו סובסד מתקציב המחוז, מדמי החבר של כלל עורכי הדין? זאת לא נדע. גורמים במחוז שעימם שוחחנו סיפרו כי נוה בדרך כלל ארגן את הפעילות הזו בעצמו, כאשר ועד המחוז עודכן רק בדיעבד. ככל הידוע לנו, לפחות במקרה אחד – ההשתלמות באנטליה – הוועד לא עודכן כלל.
אז מה למדו עורכי הדין תומכי בל"ד בבירת הנופש העות'מנית לשעבר? עם מי הם נפגשו על חשבון דמי החבר בארצם של ארדואן וה-IHH? הציבור, בינתיים, לא יודע. העיקר שהקמפיין של נוה הוא ל"הורדת דמי החבר".
ההשקעה, כך נראה, משתלמת: בית הפרקליט מקדם בכל הכוח את מועמדותו של נוה לראשות הלשכה. הראיונות עמו בערבית משותפים שוב ושוב; מודעות הבחירות, כנסים וחוגי בית מתפרסמים בכל הכוח. עבור נוה, בית הפרקליט היה השקעה משתלמת ביותר.
"בית הפרקליט טייבה ורמלה משתגע – לכל מי שלא מוצא חן בעיניו כי אנוכי מפרסם תעמולת בחירות עבור אפי נוה ותומכיו ורשימותיו אומר לכם אני מותו בכעסכם", כתב ג'אבר בעמוד הפייסבוק של הקבוצה. "אפי הוא ראש הלשכה בהא רציתם אם לא ואמשיך לפרסם את אפי כמו שעשיתי קודם ואף בקצב מוגבר יותר מבעבר".
המפתח להשפעה
גם עורכי הדין הערביים יודעים למה הם באו. "לשכת עורכי הדין הינה גוף מרכזי ויסודי לקבלת החלטות פוליטיות, לשינוי ולהשפעה", הסביר עו"ד רדא ג'אבר, מנהל בית הפרקליט, במאמר באתר הערבי 'בוקרה'. "ביכולתה של לשכת עורכי הדין לחולל שינויים גדולים בכל מה שקשור לאופן ההתייחסות של בתי המשפט כל שכן מינוי השופטים ועניינים נוספים". על כן, מסביר ג'אבר כי "אנחנו מצידנו רואים חשיבות רבה בפעילות במסגרת הלשכה".
באירוע אחר, שהתקיים במכללת אל-קאסמי שבבאקה אל-גרביה, הסבירו ראשי הרשימה הערבית "טוהר המקצוע וזכויות האדם" את חשיבות ההצבעה עבור עורכי הדין הערביים: "הגדלת אחוזי ההצבעה לרשימה תביא להגדלת השפעתם של עורכי הדין הערביים על הלשכה ומחוצה לה", הסבירה ראש הרשימה, עורכת הדין פאתן ג'זמאווי. ועמיתה, עוה"ד נביל עת'אמנה, הסביר כי היעד הראשי שלהם הוא "העלאת מעמדם של עורכי הדין הערביים בארץ והגדלת הייצוג בוועדות והגופים הארציים של הלשכה, של מוסדות המדינה והכנסת עורכי דין ערביים לכס המשפט".
מעניין להזכיר כי מכללת אל-קאסמי עמדה במרכז סערה בלשכת עורכי הדין, כאשר תומכי אפי נוה בוועדת הבחירות של הלשכה ביקשו לפתוח בה קלפיות מיוחדות בניגוד לתקנות הלשכה, יוזמה שנבלמה בקושי רב לאור עמדתו של היועץ המשפטי של הוועדה.
באירוע תמיכה בנוה שקיימו עורכי דין ערביים, הפעם בכפר ראמה בגליל, הסבירה עורכת הדין עוה"ד פאתן ג'זמאוי המתמודדת ברשימת "השינוי" הערבית, מדוע הם תומכים בנוה: "אנו מתכוונים לפעול כיד חזקה אחת כנגד הגזענות וכנגד כל חוק שרירותי או גזעני המפלה על בסיס מוצא".
נוה, מצידו, מקפיד לא לאכזב: "אנחנו בקשר מול חברי הכנסת על מנת להתנגד לכל חוק גזעני שמחוקקת הכנסת". כאשר נשאל באופן ספציפי על חוק הלאום, אמר נוה כי "הוא מתנגד לחוק זה משום שהוא פוגע במגזרים נרחבים של אזרחים במדינה ופוגע באזרחים בני דתות ולאומים שונים במדינה". חוק הלאום הוא לא החוק היחיד שנוה מתכוון להתנגד אליו: "כשיש נושאים מהותיים וצריך שקולה של הלשכה ישמע אנחנו חייבים להשמיע קול" הסביר נוה בראיון לאתר אל-ערב, ופירט: "בנושאים כמו פסקת ההתגברות או צמצום כוחה של הועדה למינוי שופטים בהרכב הנוכחי. לשכת עוד חייבת להשמיע קול".
גם היוזמה האחרונה של שקד, לקדם את הרפורמה בלשכת עורכי הדין שהחלה בה לבני, נתפסת בעיני עורכי הדין הערביים כמהלך שנועד להחליש את כוחם בלשכה. "שרת המשפטים הכריזה מלחמה כנגדנו… ביום ראשון… היא מעלה הצעת חוק לפירוק לשכת עורכי הדין ובנייתה מחדש תוך ביטול המחוזות והמועצה הארצית" מה שיגרום ל"ביטול השפעתם של עורכי הדין הערביים ובני בריתם הלא גזעניים מבין עורכי הדין היהודים", נאמר בדף הפייסבוק של הרשימה הערבית, "טוהר המקצוע וזכויות האדם". לדעתם, מדובר בל-פחות מאשר "אסון משפטי וחוקתי", מכיוון שהלשכה תשונה כך שתשרת את "הפרוייקט הימני הקולוניאליסטי".
נוה, כרגיל, לא מאכזב: "יש צורך לשמור על מעמדם של ועדי המחוזות", הוא הסביר, והצהיר שיפעל למנוע בהם מכיון ש"פגיעה במחוזות משמעותה פגיעה בלשכת עורכי הדין".
ובינתיים בימין: דיינים ומשפט עברי
הציבור הערבי הוא לא המגזר היחיד שמשקיע בו נוה. ליחס מיוחד זוכים גם נציגי הציונות הדתית, שנוה פעל רבות לטובתם בקדנציה האחרונה: הוא ארגן להם מנין לתפילת מנחה במשרדי הלשכה; ערך השתלמויות במשפט עברי; ואף דאג לאווירת שבת בכנסים השנתיים של הלשכה. גם נציגי הרשימה המגזרית "צדק ומשפט" בראשות עורך הדין יצחק נטוביץ', גומלים מצדם טובה לנוה, וקוראים לציבור נאמניהם להצביע עבורו בבחירות.
מפתיעה במיוחד היא מפלגת הבית היהודי – היחידה מבין המפלגות שהתערבה באופן ישיר בבחירות בלשכה – שהודיעה רשמית על תמיכתה ברשימה של נטוביץ, ולמעשה במועמדותו של נוה. הודעה זו תמוהה גם בעיני חבר הכנסת בצלאל סמוטריץ' מהבית היהודי, הטוען כי לא התקיים בסיעה דיון בעניין. בהודעה שפרסם שבוע שעבר, הבהיר סמוטריץ' כי לדעתו "כל עוד הרשימות הדתיות לאומיות תומכות באפי נוה ושותפות בדיל עם הערבים והשמאל הקיצוני אי אפשר להצביע להן".
כך, בזמן שהמצביעים הערביים מבינים את כוחה הפוליטי של הלשכה, מתעניינים בדמותה הציבורית של מדינת ישראל ומנהלים מערכה אסטרטגית נגד פגיעה בכוחו של בג"ץ, נגד חוק הלאום ונגד שינויים בוועדה לבחירת השופטים; נציגי הימין האידאולוגי בלשכה מסתפקים בזוטות מגזריות, וקוראים להמונים להצביע לאדם שיפעל לבלום את כל מטרותיהם ברמה הלאומית.
האם עורכי הדין הלאומיים יתעשתו השבוע ויפעלו לאורו של סדר יום לאומי אסטרטגי? בעוד כמה ימים נדע. במקרה הכי גרוע, נוכל תמיד להתנחם בבורקס בכשרות מהודרת בכנס בנושא "שליטת השמאל במערכת המשפט".
מעורך הדין אפי נוה לא נמסרה תגובה עד לפרסום הכתבה.
מהבית היהודי נמסר: "המפלגה תומכת ברשימת צדק ומשפט שמורכבת מאנשי הבית היהודי. המפלגה אינה מביעה עמדה ביחס לבחירות לראשות הלשכה וממילא אינה תומכת במועמד כלשהו".
ואחר כך הם שואלים בבית היהודי "למה הימין לא שולט? למה הימין לא שולט?". בגללכם.
בליכוד כבר לא שואלים שאלות כאלה, פשוט נכנעים לשמאל או לחמאס או לרשות או למי שיבוא…
קהילת עורכי הדין, כמו מערכת המשפט כולה, מזמן נחטפה על ידי השמאל. אנשים היום הולכים ללמוד משפטים בכוונה ברורה להביא ל"שינוי חברתי" דרך בתי המשפט השונים. הגילדה היא רק קצה הקרחון.
תנוח דעתך. לא מכיר מחקר, אבל לפחות מהיכרות עם לא מעט אנשים – מעטים באמת הולכים ללמוד משפטים כדי להביא לשינוי חברתי. רוב הסטודנטים שלומדים עריכת דין, לא באמת מתעניינים בנושאים חוקתיים. הדבר היחיד שמעניין אותם הוא להרוויח כסף. אגב, "שינוי חברתי" יכול להיות גם קידום עמדות שמרניות בחקיקה או בפסיקה. אני חושד שאפילו בכנסת עושים את זה.
כתבה מוזמנת לגמרי.
שכחתם לציין שדורון ברזילי הוא שמאלני
http://www.il-lawyers.org.il/doron/
ושכחתם לציין שאפי נוה הוא ימני. נכון שהוא בעד לזכויות ערבים ודמוקרטיה. אבל רק בראש ההזוי שלכם זה קשור
כי הבית היהודי הוא שמאל שמתחזה לימין