שנים ארוכות שמדינת ישראל מעניקה פריבילגיות לקרטל משק החלב הקטן, בחסות החוק ותוך פגיעה בכיסם של כלל האזרחים. מי אמר שוויון ולא קיבל?
המצב היה נואש. פורום יצרניות הסמארטפונים התכנס לדיון דחוף. "היצרניות הסיניות מייצרות סמארטפונים זולים ושוברות את השוק", התלונן מנכ"ל אפל. "מחירי הסמארטפונים ברצפה. לא נוכל לשרוד ככה לאורך זמן", זעם מנכ"ל סמסונג. "תראו מה קרה לנוקיה ולבלקברי", התמרמר מנכ"ל LG. "אין עתיד בתעשייה! כולנו הולכים לאבדון!".
"מה פתאום שיהיו לאנשים סמארטפונים זולים? למה זה טוב? איך נרוויח ככה המון כסף?" התרעמו המנכ"לים בינם לבין עצמם. "אולי…" ליחשש קול זעיר מקצה החדר, "אולי זה דווקא טוב לציבור? אולי מי שלא עומד בתחרות באמת צריך ללכת הביתה?" אבל המבטים הזועמים שיתקו אותו מיידית.
"האם יעלה על הדעת שכל אחד ייצר סמארטפונים באיזו כמות שהוא ירצה, ויציף את השוק בסמארטפונים זולים? ההיצף הזה שובר את מטה לחמן של אלפי משפחות קשות יום!" הסכימו בינם לבין עצמם אנשי פורום הסלולר המאוחד.
וכך סיכמו ביניהן החברות לצאת להפגנות בכל רחבי העולם, למחות אל מול הפוליטיקאים, להפעיל שתדלנות נמרצת ולהעביר חוקים שיגבילו את התעשייה, ייתנו רישיון ייצור רק לחברות מסוימות, יאפשרו לקבוע מכסות ייצור סמארטפונים, וייצרו שלל תקנות ומועצות, וכך תתקבל המטרה הראויה של העלאת מחירי הסמארטפונים. שירו שיר הלל ליצרניות הסמארטפונים!
לייקר את החלב!
נשמע דמיוני? גם לי. אבל זה בדיוק מה שקורה בשוק החלב (והחקלאות בכללה). לאחרונה צנחו מחירי החלב באירופה, והחקלאים פצחו במחאות רמות בדרישה להחזיר את מכסות החלב שבוטלו לאחרונה. כן, שמעתם נכון: יצרני החלב מוחים על המצב העגום שבו מאות מיליוני אירופאים נהנים מחלב זול יותר, רק כדי שהציבור הקטנטן של יצרני החלב לא ייאלץ להתמודד עם אילוצי השוק. וזה עוד לפני שדיברנו על יצרני החלב המסכנים מן העולם השלישי, שמקור פרנסתם נפגע קשות עקב הסובסידיות ליצרני החלב האירופאים.
כמה אנשים עוסקים באירופה בייצור חלב? זו שאלה שלא מצאתי לה עדיין תשובה ברורה. שיעור העוסקים בחקלאות בכלל באיחוד האירופי – אלה שחקלאות הוא עיסוקם הראשי – נאמר בכ-10 מיליון אנשים, כלומר כ-2% מתושבי האיחוד. מספר האנשים שעיקר פרנסתם הוא מייצור חלב הוא כמובן קטן בהרבה. ועדיין, אותו ציבור קטן מבקש שכל שאר הציבור יישא אותו על כפיים – והפוליטיקאים נענים לבקשתו!
מי צורך את החלב? צורכים אותו באותה מידה השכבות החלשות כמו השכבות החזקות. באחוזים, מחיר מוצרי החלב הוא כמובן משמעותי הרבה יותר עבור העניים; במילים אחרות, תמיכה במכסות ייצור, ואפילו בסיוע כספי ליצרניות החלב, מהווה פגיעה ישירה בעניים רבים, כדי לתמוך במספר מועט בהרבה של אנשים, שעבור חלקם אין כנראה הצדקה לעיסוקם בתחום.
האם נעלה על הדעת מכסות של ייצור טקסטיל, כדי לתמוך באירופאים המייצרים טקסטיל? או מכסות של ייצור מכוניות? או של ייצור מחברות? או נברשות? או אמבטיות? או טוסטרי משולשים?
אפקט החתול החמוד
יש לי הרגשה שהצעות מן הסוג הזה, של סבסוד העוסקים בתחום מסוים על חשבון כלל הציבור, ובפרט הציבור קשה היום, לא יתקבל בעין יפה על ידי הציבור. אבל כאשר מדובר בחקלאות, פתאום כל ההיגיון והצדק הולך לעזאזל. מה הסיבה לכך? נראה שהסיבה הראשונית היא "אפקט החתול החמוד". יש נושאים שכשאנו ניגשים אליהם פתאום אנחנו נהיים רגשניים, מדמיינים במוחנו תמונה מסוימת ופועלים לפיה, כאילו היא מייצגת את המצב בעולם האמיתי.
אנחנו חושבים על חקלאים בתור איזו דמות רומנטית, אנשים קשי יום הנאבקים למחייתם, שעלינו לתמוך בהם בכל מאודנו. במקרים רבים זה אכן נכון – חקלאים רבים הם באמת אנשים קשי יום, ובאמת נאבקים בקשיים רבים. אלא שאסור לאפקט החתול החמוד לעוור את עינינו בכל הנוגע למחיר שאנו משלמים עבור אותה תמיכה, ובאשר למי שמשלם את המחיר. אם מי שמשלם את המחיר הם אנשים קשי יום עוד יותר, שכעת צריכים לשלם מחיר גבוה על חלב, אין בתמיכה הזו שום היגיון שהוא.
ההיגיון היחיד, כפי שהצביעו עליו כמה כלכלנים, הוא ההיגיון הפוליטי: החקלאים הם קבוצת כוח ברורה ומגובשת, ועל כן יכולים להשיג הישגים של ממש על חשבון הציבור הרחב, שההפסד של כל פרט ממנו הוא קטן מכדי שהוא ייצא למאבק עליו. זהו הסבר, אבל לא הצדקה. חקלאות היא מקצוע כמו כל מקצוע אחר; הוא נוצר כדי לפרנס את האדם ולכלכל אותו ולעשות את חייו נוחים יותר, בדיוק כמו שאר המקצועות. אין שום סיבה שדווקא עבור המקצוע הזה ישלמו צרכנים רבים בכיסם כדי להחזיק בכוח משקים מפסידים, בדיוק כמו שאין שום סיבה שהציבור ישלם מחיר גבוה כדי להחזיק את נוקיה כחברה עצמאית.
התפתלויות ההסברים הבירוקרטיים
"אפקט החתול החמוד" וההיגיון הפוליטי האמור הם כנראה שתי הסיבות האמיתיות למס הרגרסיבי המוטל על השכבות החלשות כדי לסבסד את החקלאים, ואולם לבירוקרטים התומכים במכסות הללו, השרירות וקיימות בישראל של 2015, יש הסברים אחרים. הבה נעיין בהם.
"החלב הגולמי", אומר המסמך של משרד החקלאות, "הוא מוצר המתכלה ומתקלקל בתוך מספר שעות"; "ייצור החלב הגולמי ברפתות הינו עתיר הון וטכנולוגיה"; "שמירה על כושר הייצור בענף זה, והחלטות בדבר הרחבתו של כושר הייצור, מחייבות תכנון לטווח ארוך"; "בייצור החלב קיימת תנודתיות ברורה בין עונות השנה: בחורף תנובת החלב גבוהה בהרבה מן התנובה בקיץ. לעומת זאת, צריכת החלב ותוצרתו גבוהה יותר בקיץ מאשר בחורף"; וכן הלאה.
במילים אחרות: שוק החלב הוא שוק ייחודי בעל מאפיינים ייחודיים – כמו שכל שוק הוא ייחודי ובעל מאפיינים ייחודיים. גם לשוק הסמארטפונים מאפיינים ייחודיים הכרוכים בכריית המחצבים, בייצור, בשינוע, בהיבטי תקינה וכן הלאה; ואם תדברו עם יצרן מאווררי תקרה הוא ישמח להסביר לכם במה השוק שלו ייחודי. האם שוק ייחודי מצריך "תכנון כולל ותכנון מפורט"? בדיוק להפך: תכנון כולל ותכנון מפורט בשוק מורכב, כפי שלמדנו שוב ושוב במקרים רבים בארץ ובעולם, יוצר כשלים רבים, חוסר תיאום, סבסוד יצרנים כושלים, שבירת מטה לחמם של מתחרים, וכן הלאה.
פתיחת השוק לתחרות חופשית ופירוק הקרטל והמכסות ייצרו שוק שמתמודד עם הייחודיות הזו בדרכו שלו: אפשר, למשל, שמחירי החלב יהיו נמוכים יותר בחורף וגבוהים יותר בקיץ. האם הדבר רע? כך הוא המצב במוצרים חקלאיים רבים, ואף אחד לא חושב שמחירו של אגס בחורף, אם אפשר בכלל להשיג אותו, צריך להיות זהה למחירו בקיץ. די ברור, עם זאת, שפירוק הקרטל יוביל בממוצע למחירים נמוכים יותר גם בחורף וגם בקיץ. נכון, הדבר יפגע בחלק מיצרני החלב, שפעולתם אינה רווחית והם נסמכים על סובסידיות ממשלתיות (כלומר על הכסף של כולנו); ואולם אין כל סיבה לתמוך מלאכותית ביצרני החלב, על חשבון השכבות החלשות. אני לא מכיר הצדקה הגיונית וסבירה למעשה אומלל שכזה.
המטרה: לתקוע את הרפתנים; לדכא יעילות
אבל עזבנו את המסמך לפני הדובדבן שבקצפת. שימו לב לעוד הנמקה לקביעת מכסות החלב בידי הממשלה:
נוסף על כל האמור לעיל, במדינת ישראל, משמש ענף החלב כלי חשוב ביותר ביישום מדיניות הפיתוח הכפרי של משרד החקלאות ואמצעי לפיזור האוכלוסיה החקלאית באיזורי הפריפרייה. בין השאר משום כך מיושמת בענף מזה שנים מדיניות תימחור והקצאת מכסות שתכליתה בין השאר שמירת זכות קיומו של המשק המשפחתי הקטן והבינוני לצד קיומן של רפתות שיתופיות בעלות כושר ייצור ותוחלת רווחיות גבוהות בהרבה מאלו של מרבית הרפתות במגזר המושבי/משפחתי;
הקצאת מכסת חלב הינה זכות בעלת מאפיינים כלכליים ואישיים הניתנת לאוכלוסיה מוגדרת של חקלאים העונה לקריטריונים מוגדרים. יש בה משום מתן העדפה כלכלית לסקטורים מסוימים בחברה הישראלית והיא ניתנת על מנת לאפשר למקבלה להפיק ממנה הכנסה ישירות, כמקור עיסוק עיקרי, ולא בדרך של יצירת נכס המיועד להשכרה לאחרים. לפיכך, כפוף יצרן בעל מכסה למגבלות המעוגנות בצו הפיקוח על מצרכים ושירותים (ייצור חלב), התשכ"ז-1967, שעיקרן היא החובה לייצר את החלב בעצמו, במשקו.
"פיזור האוכלוסיה החקלאית באיזורי הפריפרייה" הוא שם קוד לתקיעת אנשים במקום מרוחק שאליו הם לא היו מגיעים אילולא הממשלה דחפה אותם לשם. במסגרת אותה מדיניות, אוסרים על בעלי רפתות להתאגד לרפתות גדולות ומצליחות יותר ולהיעזר ביתרון הגודל, ובלא כל בושה מצהירים שנותנים "העדפה כלכלית לסקטורים מסוימים בחברה הישראלית" (כלומר, הקיבוצים ודומיהם), ושוב – על חשבונו של האזרח הפשוט וקשה היום. המסמך ממשיך ואומר בלא כחל ושרק כי:
בשל הרפורמה שעבר ענף החלב בשנים האחרונות, והצורך בהמשך ההתייעלות בו בדרך של הפנמת יתרונות לגודל, ובמטרה להקטין את הוצאות הייצור ולשפר את כושר התחרות של העוסקים בו (במיוחד בעידן בו הליברליזציה בסחר העולמי והחשיפה ליבוא ממדינות בעלות יתרונות יחסיים בייצור חלב, הולכות וגדלות), יש להתמקד בחיזוק היצרנים הקיימים, במיוחד היצרנים הקטנים שבהם. בכך תחוזק יכולת הישרדותם בענף.
כן, קראתם נכון: בשל כך שמחלבה יעילה יותר היא מחלבה גדולה, יש צורך לסבסד את המחלבות הקטנות והלא-יעילות. קראו שוב. זה באמת כתוב שם.
חשבתם שזה הסוף? מה פתאום. עוד מוסיף המסמך ואומר כי –
נוכח האמור לעיל, הקצאת מכסות חלב תעשה תוך מתן העדפה ליצרנים קיימים.
הקרטל, כמו כל קרטל, דואג קודם כול להגן על העוסקים בתחום כרגע. יש לך רצון לפתוח מחלבה משל עצמך וחלילה לעורר תחרות בתחום? תאכל קש. זה בריא.
ולקינוח:
מתוך שאיפה לשימור מעמדה של הרפת המשפחתית כיחידת ייצור בת קיימא והצורך להבטיח רווחיותה גם בעתיד, ומתוך חשש כי פריצת המסגרות תביא לרכישה של יצרנים קטנים על-ידי יצרנים גדולים, ולהיעלמותה של הרפת המשפחתית במגזר המושבי תוך מספר שנים, נקבעה מדיניות המשרד, כי יש לשמר בשלב זה את האיזון הקיים בין המגזר הקיבוצי למושבי הן באשר ליחס בין המגזרים בהקצאה והן באשר לניוד מכסות בגין פרישת יצרנים.
במילים אחרות, יש לך רפת משפחתית ואתה רוצה למכור אותה ליצרן גדול ולעבור לתפירת אריגים למצנחים? אסור לך. מושב מסוים מעוניין לנצל את המכסות של הקיבוץ שלידו וליצור רפת גדולה ויעילה? לא ייתנו לו.
להפסיק את העוול
במי פוגעות המכסות המגוחכות הללו, שלקוחות הישר מישראל הסוציאליסטית של שנות השישים? קל לראות: הן פוגעות בכלל אזרחי ישראל, הצורכים מוצרי חלב במחיר גבוה יותר מזה שהיו משלמים אחרת, ומסבסדים את החקלאים גם בצורת מסים למיניהם; הן פוגעות בבעלי רפתות המעוניינים לעבור לעסקים רווחיים יותר; הן פוגעות ביצרנים חדשים, המנסים להיכנס לשוק הקיים ולהתחרות בו. למי הן עוזרות? לכל מי שנמצא כרגע בשוק והוא לא רוצה שיזיזו את הגבינה שלו. ואנחנו, אזרחי ישראל, קונים את חוסר הצדק המשווע הזה, בזמן שאותה קבוצה קטנה של יצרנים חולבת את כולנו.
אין שום סיבה לתמוך בקרטלים בשוק החלב יותר מאשר בשוק הסלולר, מלבד העובדה השולית שהחלב בכל זאת הוא מוצר צריכה בסיסי יותר מאשר סמארטפון. כל מה שצריך הוא ממשלה אמיצה מספיק המסוגלת להפסיק את העוול, לבטל את המכסות ואת הסובסידיות, ופשוט לפתוח את השוק לתחרות, לרווחת כלל הציבור.
הלל… מחכים למאמר על הקרטל בדבש!!!
מחכים למאמר על קרטל הכשרות
אז במי בדיוק זה תלוי? באיזה שר? ומה הצעדים שבהם הוא צריך לנקוט???
כל הארץ קרטלים קרטלים. ואנחנו משלמים מהביצים
שאלה למבינים: איפה יש יותר צער בעלי חיים, ברפתות קטנות או גדולות? אם בגדולות ותעשייתיות הפרות סובלות יותר, אז אולי יש טעם בהגנה על אלו הקטנות.
יש ויש. בעיקרון, כל רפתן יודע שפרה שמחה מייצרת יותר חלב. אפשר לראות את זה בצורה ברורה ומידית כשחם לפרה או שהיא לחוצה או חולה. בעיית ההתעללות בבעלי חיים בוטה יותר ברפתות שמייעדות פרות לשחיטה (בדר"כ עגלים).
בכל מקרה, אין קשר בין סבל הפרות לסבסוד חיצוני. אם צריך לאכוף יותר את חוק צער בעלי חיים זה לא קשור לחלוקת השלל בין הקיבוצים והמושבים שהמפלגות הגדולות מובילות.
הכי פשוט להפסיק לצרוך חלב ומוצריו.אין בהם צורך.
ואולי קיומן של מחלבות קטנות מבטיח קיומה של תחרות, ואילו מתן היתר להקמת רפתות גדולות יותר ייגרום להיווצרות קרטל או מונופול?
קרא כאן הסבר להעדפה של יצור מזון במדינה
http://justathoughtofmyown.blogspot.co.il/2014/10/blog-post.html
בתור עובד רפת
צער בעלי חיים לא קשור לגודל הרפת זה קשור לרפתן
ונעבור למספרים
מכון חליבה שזה לב הרפת והחלק היצרנים שלה מכיל32 פרות בשני טורים של 16 פרות כ"א
כול טור חליבה לוקח לחלוב סד"ג של 20 דקות
במצב אידיאלי יש 7 שעות חליבה במשמרת 3 סבבים של 32 פרות בשעה
זה יוצא 672 חולבות ברפת
יש כעשר עשרים אחוז שלא חולבות ז"א רפת אידיאלית צריכה להכיל כ750 ראש על מנת לנצל את המכון חליבה (פס היצור) באופן מלא
בארץ רפת של 500 ראש נחשבת גדולה
אתה עובד ברפת אחת כמו שתיארת ואני עבדתי ברפת אחרת וכנראה יעילה יותר. חלבנו כ-700 פרות ב4.5 שעות.
תמיד אפשר להגדיל או להקטין את מספר עמדות החליבה כדי להתאים לגודל הרפת. ברפתות ענקיות (שאין בארץ) חולבים גם אלפי פרות בכל חליבה וזה עוד לפני שדיברנו על חליבה רובוטית שנכנסת בצעדי ענק לשוק.
מה שמחזק את מה שאני אומר המכון אמור לפעול רציף
כשכותבים על תחום רצוי להתמצא בפרטים. נתחיל מזה שמחלבה היא מקום שבו מעובד החלב למוצר והיא לא נמצאת ברפת. החולייה היחידה בשרשרת היצורשעליה יש פיקוח מחירים היא הרפתנים. הרווח של הרפתן על כל ליטר חלב הוא בין 20 ל30אחוז תלוי ביעילות של הרפת. אין סבסוד על שום מרכיב ביצור החלב מלבד מחיר המים שהוא זניח.המחיר שמקבל הרפתן יכול משתנה כל כמה חודשים בכפוף לנוסחה שמשקללת את כל מרכיבי היצור וכוללת בתוכה גם שחיקה מובנת. ההוצאה הגדולה ביותר והתנודתית ביותר היא המזון לפרות. אם וכאשר יפורק השוק המתוכנן ישתלטו על הענף בעלי הון ומחיר בהכרח יעלה ועל זה אני מוכן לשים את ראשי
יא אללה, כמה טעויות…
נתחיל בזה שהסיבה שמחירי החלב בארץ גבוהים היא בגלל כל המתווכים וקמעונאים בשרשרת אחרי הרפתן.
לא מתעשרים מרפת. אם יקר לך החלב, תבדוק למה 60% ממחירו הולך למחלבות ולרשתות השיווק. אלה החזירים האמיתיים.
דבר שני, חלב זה לא טלפון. זה אוכל, ואוכל זה הרבה יותר בסיסי. ייצור מקומי הוא תעודת הביטוח של ישראל. שווה בנפשך מצב שבו ישראל נסמכת על ייבוא מזון, ויום אחד מחליטים באירופה (שהפכה בינתיים לשלוחה של צפון-אפריקה) להפסיק למכור מזון לישראל. ייצור מקומי, גם אם הוא עולה קצת יותר ברמת המאקרו, הינו בעל חשיבות גבוהה ליציבות ולביטחון של מדינת ישראל במקרי קיצון.
שלישית, פיזור האוכלוסיה בישראל הוא הכרחי. האם היית מעדיף מצב שבו אין לאזרחים מה לחפש מחוץ למרכז? במצב שבו למדינה אין משילות בקרב האוכלוסיה הערבית (כולל הבדואים), חשוב לא להפקיר את קצוות הארץ.
רביעית, ייצור מקומי הוא השקעה משתלמת. לא כל אחד יכול להיות מהנדס או רופא. יש אנשים שיצטיינו ביצרנות של עבודת כפיים בחקלאות. משק שמסתמך על מגוון עסקים קטנים הוא הרבה יותר בריא מאשר משק שתלוי בקרטל מצומצם. חוקים שימנעו מרפתות קטנות להתקיים יגרמו לכך שיהיו מעט שחקנים, שבסוף יגרמו לכך שמחיר המזון יעלה (ראה מה קרה לקוטג' – לא היתה מניעה לאף אחד לייצר קוטג', ובכל זאת מחירו הרקיע שחקים).
לסיום, אין ספק שהרגולציה הקיימת של מועצת החלב והמכסות צריכה להשתנות, ומצב ההתיישבות הכפרית היום שונה מבעבר. יחד עם זאת, ההסתכלות שלך עקומה לגמרי.
אגב, לדעתי כדי לעזור לעניים, צריך לפתוח את שוק הכשרות. זהו מנגנון הרבה יותר גרוע, שללא תחרות ימשיך לתקוע מקלות בגלגלי המשק.
עד לפני כ-100 שנים עדיין עסקה רוב אוכלוסיית העולם בחקלאות. התפתחות המיכון וייעול החקלאות הביאו לכך שדי ב-3%, ואפילו פחות, מהאוכלוסייה שיעסקו בחקלאות כדי להאכיל את כל העולם. הוזלת מחירי ההובלה הבינלאומיים, בים ובאוויר, הפכה את מוצרי החקלאות לזמינים בכל מקום כמו כל מוצר תעשייתי אחר.
למרות זאת, עדיין זוכה החקלאות ליחס נוסטלגי-רומנטי והחקלאים נבנים מדימוי של אנשים פשוטים, עובדי כפיים – שורשיות טהורה והגונה. על רקע זה, קל יחסית לפוליטיקאים, לשכנע את הציבור ש"מגיע להם".
בעולם המודרני קיימים מוצרים "חיוניים" רבים שתלותו של האדם בהם גבוהה – מים, דלק, חשמל ושבבי זיכרון למחשבים חיוניים לא פחות. העדרם ישבש לחלוטין את האפשרות לקיים (פשוטו כמשמעו) חיים סבירים בעולם כה צפוף. הדרך היחידה להבטיח חיים, רמת חיים ואיכות חיים היא באמצעות יצירת "עושר". באמצעות "העושר" יכולים אנשים לסחור ולרכוש מוצרים חיוניים וביניהם מוצרי חקלאות. בצורת קשה בישראל, לא תמנע מזון מתושבי ישראל, אפילו אם לא יוותר חקלאי אחד בישראל. זאת, אם לתושבי ישראל יהיה מספיק "עושר" שינבע מייצור וייצוא של מוצרים אחרים.
אין כל בסיס רציונלי לתחושת "המגיע להם".
נעם, עזוב, אל תבלבל את גרשוני עם עובדות.
גרשוני הוא ליברטריאן אדוק ומאמין שהממשלה לא צריכה להתערב כלל במשק,
אה, חוץ ממנגנון הכשרות המסואב. זה בסדר.
אה, וגם הניקוד של העברית, שהוא לדעת גרשוני:"נשמת אפה של העברית". אז גם בזה צריך להתערב.
בקיצור, נפלת על הכותב הכי פחות איכותי באתר מידה, אז אני ממש מבקש: על תבלבל אותו עם עובדות, זה מאד מקשה עליו…
הסיבה שמחירי המזון בארץ גבוהים נעוצה במיסוי הגבוה בכל שלב וזה כולל את המיסוי הגבוה על כל מוצר שמשמש את הייצור והשיווק כמו הדלק למשל אז ההתחלה היא מיסוי גבוה וממילא צריך להגן על הייצור המקומי שאינו מסוגל להתחרות, וכך נוצר מעגל אין סופי. רגולציה זה פקידים וקשרים, זה תמיד לא יעיל ומושחת. אין סיבה להעדיף ייצור מקומי באמצעות תקנות ופקידים אם ישנה עדיפות לייצור מקומי בגלל פחדים וחרדות למקרי חירום, אין צורך לשעבד בגלל זה מערכת שלימה,צריך ליצור תנאים שיאפשרו הקמה של משק יעיל וזול, והדרך היחידה לכך היא ביטול מיסים והגבלות נכון שחלב למי שצורך אותו אני למשל לא צורך אותו, הוא מוצר בסיסי והכרחי אבל זה רק מדגיש את ההכרח ליצירת תנאים לייצור יעיל וזול של המוצר הבסיסי, שהם כלכלה חופשית ביטול מיסים ותקנות והסתלקות המשטר מכל מעורבות [===..
פעם עוד היתה לי תקווה שיקום איזה פוליטיקאי ויעשה בדיוק את מה שאתה מתאר וישים סוף לפארסה הזאת, אבל מאז שתנובה נהייתה חברה סינית אני לא רואה את זה קורה.
תוסיף לחץ של מעצמה על הדחיפה של הקיבוצים ויש פה מכשול גבוה מאוד שקשה לראות איזה פוליטיקאי היום שמסוגל להם.
1. צריך בהדרגה להקטין מאוד מכסים על החלב ולפתוח את השוק ליבוא בלתי מוגבל מהאיחוד האירופא
2. לאפשר לרפתנים להתמודד עם היבוא – סובסידיה פר פרה או פר ליטר חלב שהם משווקים או לכל משק בלי קשר לגודלו או עם קשר לגודלו או לפי עובד שהם מעסיקים או משהו אחר יותר הגיוני
3. אם הבעיה במפעלים שקונים את החלב מהרפתנים ומייצרים את המוצרים כגון תנובה שלא יודעים מה צריך לעשות אולי בהדרגה הם ייתיעלו או שהם לא יצליחו להתייעל ואז יהיה מצב לכאורה אבסורדי שהמדינה תקנה מהרפתנים את החלב ותשפוך לים ותשלם אבטלה לעובדי המחלבות שיפוטרו ועדיין זה יהיה יותר זול לציבור מאשר המצב הנוכחי
ברצוני להציע נקודת ראות שונה:
1
חלב אינו בריא לאדם ואף רעיל לגופו. על כך התפרסמו שלל מחקרים מדעיים ולכן אין סיבה לייצר אותו בכלל.
2. הייעול האדיר שחל בייצור החלב בעשרות השנים האחרונות יצר משקים תעשיתיים שבהם הגידול של הפרות הוא אינטנסיבי וגורם להן סבל רב. זו תעשיה המתעללת בבעלי חיים לטובת ייצור מסיבי של חלב וזה גם על חשבון בריאותנו עקב ההורמונים, התרופות והכימיקלים שדוחפים לפרות כדי לזרז את הגידול והייצור.
לכן מכל היבט שבוחנים ייצור החלב הוא תהליך מזיק שיש לחדול ממנו לטובת האדם והפרות עצמן.
חקלאות משמעה אחיזת המדינה בקרקע.
ציויליזציה.
באין חקלאות אין ציוליזציה – והמרחב הכפרי הופך לאנרכיה.
תושבי העיר מסתגרים מאחורי חומות בשלב הראשון ובשלב השני מתנוונים ודועכים עד שמוכרעים.
עדיף הסיבסוד של הערבה צפון הנגב ורמת הגולן על מסירתם לדאע"ש.
הי טק זה לא הכל – יש גם תיירות באילת ופוספטים בנגב ומגנזים בים המלח מים בכנרת מחצבות שיש אטרקציות טבע שטחי אימונים לחיל האויר ועומק אסטרטגי וכדי לקיים אותם צריך לשלוט אפקטיבית בטריטוריות נרחבות מחוץ למדינת תל אביב.
וכן צריך גם מזון טרי.
מה הכוונה בסיבסוד? לקחת מאחד ולתת לשני, ועל פי שיקול דעת של פקידים, שאם הם היו חכמים ומוצלחים יותר יש להניח שהיו מוצאים דרכם לשוק החופשי, ובאיזו זכות? עצוב. ?
בבקשה תענה על הטענה על פיזור האוכלוסיה ואחזקת הפריפריה.
איזה עתיד יהיה למדינת ישראל ללא החקלאות? ללא תוצרת טריה, זמינה ובריאה?
בעייני, ה'רעה החולה' הגדולה של המדינה זו האבטלה הסמויה/גלויה הרבה שקיימת בכל משרדי הממשלה והחברות הציבוריות.
ולא פרנסתם המעוטה של החקלאים שהם 0.5 אחוז מתושבי ישראל.