מי גוזר את הקופון על הפנסיות שלנו?

כמו בכל תחום אחר, גם מעורבותה של המדינה בשוק הפנסיות פוגעת קודם כל באזרחים. כך מרוויחות חברות הביטוח על חשבון ציבור החוסכים

מערכת הפנסיות אמנם התחילה בשוק הפרטי כיוזמה של מעסיקים לתמרוץ העובדים, אך מאז זרמו מים רבים בנהר והפנסיות הפכו ל"מוצר צריכה בסיסי" שהמדינה חייבת לדאוג לו • וכמו כמעט בכל תחום אחר: היכן שהמדינה מתערבת בשוק, ציבור האזרחים מפסיד • כך גוזרות חברות הביטוח קופון על חשבון החוסכים, בחסות המדינה

התספורות פגעו בפנסיות; הפגנה נגד נוחי דנקנר. צילום: פלאש 90
התספורות פגעו בפנסיות; הפגנה נגד נוחי דנקנר. צילום: פלאש 90

רבים יסכימו עם הקביעה שמדינה צריכה לדאוג לאזרחיה. אולם על מידת הדאגה ואחריותה של המדינה להיבטים השונים של חיי האזרחים שוררת מחלוקת. המדינה אמורה לספק רק ביטחון? מה בנוגע לתשתיות? בריאות? חינוך? ככל שחולף הזמן, נראה שמנגנון המדינה מנסה לדאוג לנו יותר ויותר במקום שאנחנו נדאג לעצמנו. וכרגיל, היא לא עושה את זה בצורה הטובה ביותר.

איך התחילו הפנסיות?

רעיון הפנסיה עלה לראשונה כהטבה לעובדי מדינה כדי להבטיח כוח עבודה איכותי ורציף. זכאות לפנסיה מטעם חברת מסילות הרכבת בארצות-הברית באמצע המאה ה-19, ניתנה לאחר יותר מעשרים שנות עבודה בחברה. כך חברת הרכבות בארצות-הברית יכלה לסמוך על רציפות כוח העבודה שלה, ולהשלים את פריסת המסילות במדינה תוך פרק זמן מוגדר. חברות מסחריות אחרות שזיהו את התמריץ שיוצרת הטבת הפנסיה, החלו גם הן להציע פנסיה לעובדיהן בצורה וולנטרית, מתוך רצון למשוך כוח עבודה מיומן ואיכותי. גם חברות אלו התנו את הזכאות לפנסיה באורך תקופת העבודה בחברה. במידה שפועל נפצע לפני שהשלים את תקופת הזכאות, הוא היה מאבד את הזכאות לפנסיה.

הבסיס של רעיון הפנסיה לא היה 'סוציאלי' אפוא, אלא לגמרי תועלתני. במקום להציע שכר עבודה גבוה, העדיפו החברות לתמרץ את העובדים להישאר בחברה תוך התחייבות לתשלום עתידי.

הראשון לייסד פנסיה כפתרון סוציאלי היה אוטו פון-ביסמארק בשנת 1889 בגרמניה. פנסיה זו ניתנה לעובדי מדינה שפרשו בגיל מבוגר, כאשר כספי הפנסיה מומנו מהפרשות העובדים עצמם ומתקציב המדינה. בסוף המאה ה-19 תוחלת החיים לא הייתה גבוהה, ולכן ניתן היה להבטיח קצבה לכל החיים. כך הצליח ביסמארק להשקיט קולות 'סוציאליסטיים' בלי לשלם מחיר גבוה.

משבר הפנסיות

בישראל ידעו קרנות הפנסיה עליות ומורדות. בעיקר מורדות. בשנות ה-50 ועדי העובדים החזקים בהסתדרות השיגו תנאים מפליגים לתוכניות הפנסיה. התפיסה של קרנות הפנסיה באותה תקופה הייתה דומה לתפיסה של 'הונאת פונזי'. העובדים הנוכחיים יממנו את תנאי הפרישה של העובדים הפורשים, ואילו העובדים העתידיים יממנו בעתיד את תנאי הפרישה של העובדים הנוכחיים. אולם, התארכות תוחלת החיים מצד אחד ושחיתויות שונות מצד שני, יצרו כאוס פיננסי שהוביל בסופו של דבר להלאמת החברות ולהתחייבויות ענק של עשרות מליארדי שקלים מצד המדינה. מה שכונה 'משבר הפנסיות'.

חברות הביטוח מנהלות את כספי הפנסיה; משרדי הנהלת הפניקס. תמונה: Givatajjim099" Ori~ - . מתפרסם לפי רישיון Attribution דרך ויקישיתוף -
חברות הביטוח מנהלות את כספי הפנסיה; משרדי הנהלת הפניקס. תמונה: Givatajjim099" Ori~ – . מתפרסם לפי רישיון Attribution דרך ויקישיתוף –

מאז משבר הפנסיות מנסה המדינה למצוא את המודל הנכון בתוך השוק המורכב והבעייתי של החסכונות הללו. מדובר באתגר לא פשוט, שלוקח בחשבון שלל גורמים ופרמטרים שחלקם כלל לא ניתנים לחיזוי (תוחלת החיים בעתיד למשל, שיעור התשואות על הכסף, ועוד) ולכן הם מבוססים על השערות – שחלקן יתבררו כשגויות. מצב זה הביא את המדינה לבצע בשנים האחרונות שינויים תכופים בחוקים, בתקנות ובהוראות של הפנסיה. וכמו בכל נושא, גם כאן יש גופים בעלי עניין, שמושכים את המערכת הפוליטית לכיוונים שונים.

כך הגענו לשיטה של 'פנסיית חובה'. אם עד לאותה תקנה הענקת פנסיה הייתה עניין בין העובד למעסיק כחלק מהתנאים והשכר – עניינים בהם התערבות המדינה אמורה להיות מועטה – מרגע שנקבעה 'פנסיית החובה', החיסכון כבר אינו וולנטרי אלא הפך חובה על המעסיק והעובד כאחד להפריש אחוז מסוים מהשכר לטובתו.

צריך להודות שיש בכך הגיון כלכלי. מי שלא יפריש היום לפנסיה, עלול להיות נטל על המדינה בערוב ימיו. למדינה יש גבול ליכולת ההשקעה בקצבאות זיקנה, ולכן על העובדים לדאוג לעצמם.

מי נפגע מהפנסיה?

אולם, בדומה לחקיקות חברתיות רבות, גם התערבות ממשלתית זו יוצרת מצב שהאזרח נדרש למחיר גבוה בהרבה מהתמורה.

ראשית, החובה המוטלת על המעסיק מייקרת את עלות העובד. ככל שעלות העובדים יקרה יותר, פחות משתלם להעסיק אותם – דבר שגורם לעלייה באבטלה. בנוסף, הטענה כי השכר בישראל לא עלה משמעותית בשנים האחרונות מושמעת לא פעם על רקע המחאות החברתיות. אולם עלות העסקת העובדים התייקרה, שכן חל גידול בהפרשות המעסיק לביטוח לאומי, בחיוב להפרשה לפנסיה, ועוד. וכשהמעסיק נאלץ לשלם סכומים גבוהים מעבר לשכרו של העובד, ברור שקשה להעלות את שכרו הישיר של העובד. גם החובה המוטלת על העובדים להפריש יוצרת צמצום נוסף בהכנסתם.

אך התערבות המדינה לא מסתיימת בחובה להפריש לפנסיה, אלא גם קובעת באיזו דרך על העובד להפריש. החוק לא מאפשר בחירה היכן להשקיע, אלא חובת העובד לבחור חברת ביטוח רשמית שתעשה זאת עבורו. חברות הביטוח כמובן מרוויחות מכך: ציבור העובדים הגדול מוכרח לפי חוק להעביר לניהולן בכל חודש את כספי הפנסיה והפיצויים, והקופון שהן גוזרות עצום. החברות גובות אחוזים ניכרים מכל הפקדה ואחוז שנתי מסויים מהקרן של הכספים שנצברו, והתשלומים הללו אינם תלויים בהצלחת ההשקעה שלהן. גם בשנים שבהן מנהלי הפנסיות השיגו תשואה שלילית עבור ציבור החוסכים, הם עדיין גבו מהם את סכומי הכסף הקבועים.

למעשה, התשלום לחברות הביטוח מגיע על חשבון כספי החיסכון ומקטין את הפנסיה העתידית, אך שיטה זו גם מגבילה את אפיקי ההשקעה האפשריים. המדינה לא סומכת על העובדים שיחסכו בעצמם ולכן מכריחה אותם להפריש, והיא גם לא סומכת עליהם שידעו לאן להפריש וכיצד לנהל את החיסכון, ומאלצת אותם לשלם סכומים ניכרים לחברות השקעה מעטות. כך יכולת המיקוח והרווח של ציבור החוסכים נפגעת. התעקשות המדינה הייתה מובנת לו היה מוכח שלאורך זמן התשואה בקרנות הפנסיה גבוהה מאפיקי השקעה אחרים, אך לא זה המצב. בשנים האחרונות נשחקו פנסיות רבות של אזרחים, עקב הסדרי חוב שפגעו לעתים בקרן החסכון ממש. חברות שלא בחרנו בהן איבדו את כספינו בשם אחריות המדינה לחסוך עבורנו.

תוחלת החיים עולה והפנסיה לא מספיקה. צילום: קובי גדעון, פלאש 90
תוחלת החיים עולה והפנסיה לא מספיקה. צילום: קובי גדעון, פלאש 90

על רגולציה ולובינג

רגולציה מהווה קרקע פוריה לקידום אינטרסים זרים, וגופים גדולים יודעים לנצל אותה עבור צרכיהם תוך לחץ ולובינג על המחוקקים ועל הפקידים המפקחים. דוגמה טובה לכך נמצאת בתיקון החקיקה לפנסיה המוצע בימים אלה. הצעה זו באה לשנות נוהג קיים בו חברות הביטוח מספקות למעסיקים שירותי תפעול של הפנסיה (חישוב סכום ההפרשה, הפקדת הכספים בפועל וכו'), ובתמורה הן "מייעצות חינם" לעובדים בנושא הפנסיה – מתוך שאיפה שהעובדים יבחרו בהן להיות החברה המבטחת.

כיום זכאי העובד לבחור בכל חברה שירצה לניהול הפנסיה. כעת, ההצעה החדשה באה לפצל את הניהול הבירוקרטי התפעולי של הפנסיה – עבור המעסיקים, משיווק הפנסיה – עבור העובדים. לפי ההצעה, כל חברת ביטוח המבטחת עובד במקום עבודה מסויים, לא תוכל לתת למעסיקו גם שירותי תפעול. ההגיון מאחורי הצעה זו הוא שכך מקטינים את הלחץ על העובד לבחור בחברת ביטוח מסויימת רק בגלל שיקולים של המעביד. לכאורה זה נשמע טוב, אולם משמעות ההצעה היא ייקור נוסף בעלויות העובד. מעתה ייאלץ המעביד לשלם לחברה חיצונית שתעשה את הנדרש לתפעול הפנסיות או להקצות עובד איש צוות לכך – דבר שיוסיף עלויות לעסק. בנוסף, תיווצר באופן מלאכותי פגיעה בסנכרון של ההפקדות עם קרן הפנסיה, ובמקום שחברה אחת תתעסק בעניין שתי חברות יאלצו לתאם ביניהן את ההפקדות.

מי מרוויח מההצעה הזו? חברות ביטוח שלא מעוניינות להעניק שירותי תפעול למעסיקים אך התחרות מכריחה אותן לכך, וכן חברות שמעכשיו יציעו שירותי תפעול לפנסיה בתשלום. סביר להניח שהצעה זו מקודמת בלחץ של גורמים אלו. מנגד, לשכת סוכני הביטוח המתנגדת לרעיון, מעוניינת למנוע ממבוטחים להתקשר ישירות עם קרנות הפנסיה ובכך לחסוך את עמלת הסוכן. ביום שבו ללשכת סוכני הביטוח יהיה לובינג מספיק חזק גם היא תוכל לכפות את דעתה.

זוהי אפוא דוגמא נוספת לחקיקה חברתית שאולי מלאה ברצון טוב, אך בפועל יוצרת מצב שהחוסכים חוסכים פחות וקרנות הפנסיה מרוויחות יותר.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

11 תגובות למאמר

  1. אפשר לשאול? הרבה פעמים אומרים שעליית שכר מינימום או זכויות עובד מעלות את האבטלה. אבל בישראל האבטלה דווקא יורדת!

  2. היית ממליץ לבטל את כל ההתערבות הממשלתית – כספית ודרך רגולציה -בפנסיה?

    1. אני מסכין שהקופות הגמל מרוויחות לא מעט מהחוק של פנסיית חובה , אבל מהי האלטרנטיבה ???

      האם אתה מאמין שהאוכלוסיה המוחלשת שמרוויחה שכר מינימום טווח ארוך? האנשים האלה אם תתן להם כסף הם יבזבזו אותו באופן
      מיידי.

      האם אתה מבין שאם לא תחייב אותם לחסוך לפנסיה הם יהפכו לנטל בזמן שהם יפרשו , והביטוח הלאומי כבר היום נמצא בגרעון

  3. "תנוח דעתם" של הצעירים קוראי מאמר זה.
    ביום שהם יפרשו לפנסיה, הקיצבאות אותן יקבלו מקופות הגמל וקרנות הפנסיה יהיו שוות לדמי הכיס שקיבלו כשהיו ילדים.
    הרי אם הממשלה באמת היתה דואגת לאזרחים בכיוון הזה, הממשלה היתה מחייבת את קופות הגמל וקרנות הפנסיה לספק למבוטחים אפשורויות בחירה אפיקי השקעה רבים ומגוונים, ביחד עם ייעוץ לגבי כל אחד מהאפיקים (מצב כלכלי, תחזיות, השפעות גיאו-פוליטיות על התחום, וכו'). כתגמול על הייעוץ, המבטח מקבל אחוזים מסוימים מהרווח בלבד, באופן פרוגרסיבי ביחס לגידול ברווח. כלומר, ככל שעולה הרווח באפיק ההשקעה שבחר המבוטח, כך גדלה העמלה שמקבל המבטח. כמו מס הכנסה, אך כזה שמשתלם לשלם.
    מן הסתם, בשנים שבהן אין רווח, המבטח לא יקבל שום עמלה.
    יתרה מזו, העמלה תשולם רק במידה והקופה/קרן ריווחיים ביחס לתקופה ארוכה. כלומר – אם במשך 5 שנים תיק ההשקעות של המבוטח הרויח, הקופה/קרן תקבל עמלה גדלה והלכת ככל שהרווח בתיק גדול יותר. אם במשך שנתיים שלוש התיק אינו ריווחי, ואולי אף בהפסד, הקופה/קרן לא תקבל עמלה כלשהיא עד שגודל התיק יעבור את הגודל שהיה לפני תחילת ההפסדים.
    דבר זה יעביר את האחריות למבטח, שייאלץ לעשות ככל האפשר בכדי ליצור רווח גדול אצל המבוטח, ואם לא יהיה רווח אזי המבטח ייאלץ לעשות הכל בכדי שלא יהיה הפסד, אחרת המבטח עובד בחינם.
    כתוצאה מכך ייאלצו המבטחים לשכור כלכלנים ואנשי השקעות מקצועיים ומוצלחים, ולא סתם פקידים שסיימו תואר ראשון בכלכלה מטעם אוניברסיטת זימבבואה (הם זולים יותר וזה משאיר יותר רווח למנהלים).
    למבטח זה יהיה כדאי, כי כך הרווחים שלו יגדלו, מה עוד שהמבוטחים שלו ייהפכו להיות סוכני המכירות של המבטח. אם בבתי השעות פרטיים זה עובד, פחות או יותר, זה יכול לעבוד גם בקרנות הפנסיה ובקופות הגמל.

  4. בלי להיות מבין גדול בכלכלה:
    אתה באמת חושב שלתת את כספי הפנסיה לעובדים ש"ישקיעו אותם בעצמם" זה רעיון טוב?
    חשבת על כך שרוב רובם של העובדים מצויים במצב כלכלי לא מזהיר, ואם תינתן להם אפשרות כזו הם פשוט ישתמשו בכסף למטרות מיידיות ולא ישאר כלום לגמלה?
    ליברליות כלכלית וחופש בחירה כלכלי הם רעיונות טובים, ללא ספק, אבל בוא ננסה להישאר על קרקע המציאות.

    1. התנשאות סוציאליסטית טיפוסית.
      המערכת מבינה יותר טוב מהפרט מה טוב לפרט.

  5. גם במגזין מגוייס כמו "מידה", מזמן לא נתקלתי במאמר כל כך קשקשני וטפשי:

    בסדר, כל פעם שהממשלה מתערבת או עושה משהו, היא עושה את זה גרוע. אין שום מחלוקת על הנקודה הזו והיא כמעט חוק טבע. מדינה לא יודעת (וכנראה לא צריכה לדעת) לעשות עסקים.

    אבל, מה האלטרנטיבה?

    להרשות לאנשים לחסוך בעצמך ללא חקיקה, כפי שהם רוצים? אנו רואים את התוצאות עם חסכונות זעומים לפנסיה בלבד. זה היה נכון אצל השכירים (רק המאוגדים בארגונים חזקים קיבלו) וזה עדין נכון אצל העצמאים שרובם חוסכים בין כלום לבין הרבה פחות מדי.

    לוותר על הפיקוח ולהרשות לכל אחד לחסוך כראות עיניו? גם זה מרשם לאסון על בסיס המציאות שהיתה. כך, למשל, כאשר אנשים חסכו בקופות גמל- במקרים רבים מאוד הכסף נמשך ביציאה לפנסיה ו"נשרף" תוך 4 שנים (בממוצע).

    מה האלטרנטיבה שמציע כותב המאמר? קל להגיד מה לא ומה נעשה באופן כושל. אבל מה כן?

    אז אין ברירה אלא התערבות ממשלתית ופיקוח באמצעות החוק על מה ואיך אנשים יכולים לעשות.

    גם החקיקה שחייבה התקנת חגורות בטיחות במכוניות ייקרה את מחיר ייצורם של כלי רכב. אבל זה תפקידה של הממשלה- להתערב כאשר השוק אינו מצליח לייצר את התוצאות הרצויות.

  6. לגבי תפעול הפנסיה: מעשית, לעיתים קשה מאוד לעובד להתחיל להתעקש עם מעסיק חדש על חברת פנסיה שהוא רוצה.
    כך שהאיסור על תפעול בידי חברת הביטוח בעצם חיוני לתחרות בין החברות על ליבו של העובד (בעוד שכיום הן מתחרות על ליבו של המעסיק).

    בכלל, איני מבין מה הקושי הגדול ב-"תפעול פנסיה". מה ההבדל הגדול מ-"תפעול מיסים", שחשב שכר עושה כמעט אוטומטית?

  7. יש כאן ערוב של שני נושאים: האם על הממשלה להכריח אנשים לחסוך לימי זקנה בחברה יציבה ואמינה + איך הממשלה צריכה לנהל את ההתקשרות בין עובדים, מעסיקים וחברות ביטוח.

    א. בעיני ברור שעל הממשלה להכריח אנשים לחסוך לזקנה ולבריאות. אנשים, ובעיקר צעירים, נוטים להעדיף את ההוה עלהעתיד שנראה בעיניהם כרחוק. אם לא יכריחו אותם הם יחסכו מאוחר מדי ומעט מדי

    ב. כל פעם שבעלי כוונות טובות ניסו להתערב באופן ההתקשרות בין הבנקים וחברות הביטוח לבין הציבור התגלה שהציבור שוב נפגע. או, במילים אחרות, שהלוביסטים של הבנקים וחברות הביטוח טובים יותר מהלוביסטים של הציבור + הצעות העבודה של הבנקים וחברות הביטוח למי שאמורים להיות שומרי הסף מפתות יותר מהעבודות שיכול להציע הציבור הרחב. עד שלא יפרקו את המפלצת הפיננסית הזו כל התיקונים הקוסמטיים לא יעזרו. אין בארץ תחרות אמיתית בתחום הבנקאות והביטוח וההצעה הזו לא תיצור שום תחרות.

  8. התיקון לחוק בא כי פעמים רבות במקום לייעץ אותם יועצים פשוט בוחרים בשביל העובד את קרן הפנסיה שעבורה הם עובדים. כיוון שהוא לקוח שבוי וחסר אונים, הם אף מרשים לעצם לגבות ממנו את דמי הניהול המקסימליים. עובדים שנאבקו בחברה כדי לעקוף את היועץ השתול ולבחור בעצמם את קרן הפנסיה שלהם מצאו את עצמם אפילו מפוטרים. זה הרבה יותר מהפעלת לחץ, זו כפייה של ממש.

    1. גם כשמאפשרים להם רוב העובדים לא רוצים לחשוב על העתיד הלא נעים כשהם יהיו זקנים ולכן הם נשארים עם ברירת המחדל של המעסיק