בעוד שפגישת אובמה-נתניהו הסתיימה בחיוכים למרות נבואות הזעם, הסיוע הביטחוני האמריקני ימשיך לייצר יס-מנים בצמרת הביטחון הישראלית. ניתוח.
תשכחו רגע את כל הרעשים על הפסיכולוגיה ועל ההבדלים האידיאולוגיים העמוקים בין ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו לנשיא ארצות-הברית ברק אובמה. תשכחו לכמה רגעים את כל מעטפת היחסים של משחקי הכוח הרכים בין הממשל האמריקני לראש הממשלה בשנים האחרונות. במקום זה כדאי להסתכל על השורה התחתונה של העובדות היבשות. כבר מהתמונות המחויכות הראשונות שפורסמו מפגישת ביבי-אובמה אפשר לראות את הכוונה: הפגישה שאמורה היתה להיות חשוקת שיניים וטעונה, הצליחה ככל הנראה להיות פרגמטית וקורקטית ככל האפשר. שהרי פגישה ידידותית ולבבית ממש זה קצת מוגזם לדרוש משני היריבים המדיניים שהם בעצם בעלי-ברית בעל כורחם.
אנחנו סוגרים עוד מעט שבע שנים של מירוץ המרתון הזוגי הזה. והסיכום, מבחינתו של נתניהו ומבחינתה של מדינת ישראל, הוא בסך הכל חיובי. מבחינה אובייקטיבית – יותר חיובי מהימים של ג'ורג' וו. בוש, שנחשב לאוהב ישראל. מה יש לנו לקראת סוף שנת 2015: ביבי במאבק נגד התגרענות והתחמשות איראן. היום, המחמירים אומרים שיש לישראל ולארצות-הברית (בעיקר לישראל, למען האמת) חמש שנים של שקט בחזית האיום הגרעיני. לפי עמוס ידלין, ברק אובמה קנה לנו זמן התארגנות יקר מפז. לפי האופטימיים יותר, כמו למשל דניס רוס, הסכם הגרעין שהוביל אובמה מונע את התחמשותה הגרעינית של איראן ל-15 שנים. אני חושב שכל ישראלי יגיד לעצמו: זה לא רע. זה אמנם לא חיסול מתקני הגרעין והתשתית הגרעינית האיראנית; אבל האיום רוכך משמעותית. ההתקפה של נתניהו בשנים האחרונות הועילה מאוד כדי להגיע להישג הזה. יותר מזה, הביקורת הקשה של נתניהו תוך כדי חדירה בתפר שבין שתי המפלגות בארצות-הברית יצרה לישראל מרחב תמרון של עצמאות אסטרטגית ומדינית – גם כאשר אמריקה השיגה לנו מרחב זמן חשוב בנושא הזה. בייחוד בהנחה ששום פעולה – לא צבאית ולא מדינית – אין בכוחה לשים סוף באופן טוטאלי לרצונה של איראן להתחמש.
אז בנושא הגרעיני, בעזרת אובמה הקר המנוכר והעוין יחסית לישראל, ישראל נמצאת בחזית הגרעין במצב טוב יותר.
במקביל, בעזרת המתקפה הישראלית בנושא האיראני, ההליכה על הסף, יצירת המשברים הבלתי פוסקים בנושא – ישראל הצליחה להנמיך מאוד את הציפיות להסדר קבע עם הפלסטינים בפרמטרים שהממשל האמריקני והפלסטינים מדברים עליהם. דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט אמר במפורש, במקביל לפגישת שני המנהיגים, כי לא צפוי הסדר ב-14 החודשים שנותרו לסיום כהונת אובמה. היום, במקום לדבר על גבולות 67' וסידורי ביטחון ופליטים, מדברים על מצלמות בהר הבית. מדברים על מחוות כאלה ואחרות. מדברים על בית פה ובית שם בהתנחלויות. ישראל יצאה שלמה יחסית ממערכה מדינית כבדה של כל הגורמים הבינלאומיים.
הנדיב אובמה
עכשיו אנחנו נמצאים שנה לפני הבחירות לנשיאות בארצות-הברית. זהו לוח זמנים נוח לשני הצדדים שנפגשו אתמול בבית הלבן. אובמה ירצה לצאת מהקדנציה שלו כמי שחתום על חבילת הביטחון הנדיבה ביותר שישראל קיבלה בדור האחרון. ראש הממשלה לא בדיוק מתחנן על הסעיפים בחבילה. הוא יקבל אותה כמעט ללא ויתורים. ומה שחשוב יותר, נתניהו רצה להשיג גיבוי מראש של ממשל אובמה למקרה של התנגשות מלחמתית עם חיזבאללה. הוא השיג הבנות מסוימות מפוטין בנושא הזכות של ישראל למנוע התעצמות חיזבאללה. עכשיו חשוב להשיג גם גיבוי אמריקני. אם הושגו הבנות כאלה נדע על כך בהמשך, אך כעת נראה שכן. ההתנסחות של אובמה שדיבר על איראן כגורם שחותר לערער את היציבות וישראל שנדרשת להתגונן כנגד זה, מרמזת שיש הבנה אסטרטגית בין שתי המדינות בנושא החזית הצפונית.
שני סעיפי הרכש הבולטים בנושא האיראני והחיזבאללאי הם המטוס הממריא ונוחת אנכית V22 והידוק מעטפת המגן נגד טילים באמצעות 'חץ 3'. אובמה אמר כבר בפתיחת הפגישה עם נתניהו כי ביטחון ישראל מעל לכל וצריך לתת מענה לאיום האיראני. הוא מכיר בכך שעסקת הגרעין, יותר משדיכאה את הפיתוח הגרעיני של איראן היא פרצה את הסכרים במזרח התיכון, ואיראן מנסה כעת להשתלט על שטחים חיוניים באזור. כבר לפני קרוב לחודש מזכיר המדינה לשעבר הנרי קיסינג'ר תיאר את המצב שנוצר בעקבות עסקת הגרעין כהתמוטטות גיאו-פוליטית. בהקשר זה, ה-V22 הוזכר כצורך מבצעי של ישראל במקרה של מבצעים ארוכי טווח, כולל חבלה במתקני הגרעין. ישראל זקוקה לתמיכה ברורה של האמריקנים כנגד איראניזציה של הגולן הסורי. גם אם אובמה רואה בישראל לא יותר מחוליית רתק לאחור בשעה שהוא מנתק מגע, עדיין זאת תמיכה הכרחית. ישראל לא הולכת לשום מקום.
היס-מנים של הממשל האמריקני במערכת הביטחון הישראלית
אך מעבר לשדרוג היכולות האמיתי שטמון בחבילת הסיוע, הממסד האמריקני לא רואה לנגד עיניו רק את צרכיה האסטרטגיים של ישראל בסביבה המסוכנת שלה, ויש לו כאן גם אינטרס מרכזי משלו. הממסד האמריקני משך שנים רבות מחפש דרכים שונות לשלוט בממסד הביטחוני של ישראל כדי להימנע מהפתעות. במלחמת יום כיפור, למרות שישראל עשתה את כל המאמצים כדי לשמור על פרופיל כוננות נמוך, ומצרים וסוריה פתחו במתקפה יזומה על כוחות הגנה ישראליים דלילים, שר ההגנה האמריקני וסביבתו טענו משך כל יום המלחמה הראשון שהיתה זו ישראל שפתחה במלחמה. הם התבטאו בנוסח "אנחנו מכירים אותם, כל מלחמה במזרח התיכון נפתחת ביוזמה ישראלית. ככה זה תמיד". הגישה הזאת כלפי ישראל לא השתנתה. כעת, הדרך להשגת שליטה מסוימת במדיניות של ישראל היא באמצעות השפעה על הצמרת הביטחונית, בעיקר של צה"ל אך גם ברמה הפוליטית. הדבר נעשה בשיטת המקל והגזר. חבילות נדיבות של צעצועים צבאיים אמורה לקנות את צמרת צה"ל, ומתנות צבאיות עוזרות לכסות על מהלכים מדיניים מזיקים לישראל.
הדבר בלט בכל התקופה של נתניהו מ-2009 ועד היום. בניגוד בולט לניכור ולעוינות כלפי נתניהו עצמו, בלט הטיפוח מצד האמריקנים של הרמטכ"ל אשכנזי בזמנו ולאחריו בני גנץ. ויש קצינים בכירים נוספים שנהנים ממתקפות החיוכים האלה. לאחר מכן, אנחנו רואים אלופים במילואים מפרשנים בטלויזיה לפי המתווה האסטרטגי הרצוי לממשל האמריקני ומתוך ביקורתיות כלפי ממשלת ישראל. זה בלט מאוד בימי הטריומוויראט של אשכנזי, דגן ודיסקין, שניצבו באופוזיציה לברק ונתניהו. עכשיו אפשר לשמוע את גנץ בהרצאות שלו חוזר למנטרה הישנה, שאיראן היא בעיה של העולם, ופחות שלנו; ושהחינוך צריך להיות בראש סדר העדיפויות כשהביטחון רק במקום החמישי. ממש אותו מקום שהאלוף בני גנץ ייעד לו כבר ב-2005, ערב ההתנתקות, שכזכור נועדה להקנות לישראל שנים של שקט ושלווה. גנץ היה נספח צה"ל בוושינגטון. גם הערכותיו של ראש אמ"ן האלוף הרצי הלוי בנוגע למקורותיו של הטרור הפלשתיני העכשווי לא נשמעות טוב; קרובות יותר לעמדה האמריקנית מאשר לדרג המדיני בישראל.
אך שיטת המקל כלפי יוצאי הצמרת הביטחונית חשובה לא פחות מהגזר: זה מתחיל בקשיים של אישים מסוימים להשיג ויזה מתאימה לארצות-הברית ונגמר, כפי שדיווח עמיר רפפורט במקור ראשון לפני שבועיים, בנסיונות בוטים של הסי-איי-איי לגייס סוכנים מקרב מערכת הביטחון. נוצרת התחושה שיוצאי המערכת שלא ישדרו על אותו גל עם האמריקנים, עלולים להיתקל בקשיים בבואם לפתח את הקריירה השנייה שלהם בעולם העסקים הבינלאומי; לא פעם הם מוכרים שם את ההתמחות שרכשו במערכת הישראלית.
הדברים האלה לא נדונים כמעט בשיח הציבורי בישראל. מצב בו בכירי מערכת הביטחון הופכים למעשה ללובי פרו-אמריקני חזק, מעוות לעתים את השיקולים המדיניים בצמרת מקבלי ההחלטות. כך גם אפשר לראות שיקוף של אותה תמונה באגף של אנשי התקשורת הבכירים. דווקא בנושא שלא היה קריטי לביטחון ישראל, התפקדו בכירים מסוימים בתקשורת כמו במסדר בוקר כדי להגן על הנשיא אובמה ולתקוף בארסיות רבה את ח"כ ד"ר מייקל אורן בעקבות צאת ספרו 'בעלת ברית'. למה היה כל כך חשוב לרביב דרוקר, נחום ברנע, ברק רביד, דן מרגלית, מתי גולן ועוד כמה אחרים לתקוף את אורן עד כדי ניסיון להשפיל אותו? במונחים ישראליים, גם וושינגטון היא עיר גדולה עם אורות נוצצים…
כך, המשמעות של חבילת הסיוע הביטחוני איננה מוגבלת רק לשדרוג היכולות וההרתעה של ישראל; יש בה גם ממדים אחרים שעוזרים לרסן את ישראל – בין השאר באמצעות בכירי מערכת הביטחון שבאים תמיד עם הטיעון הידוע: אם לא ננהג כפי שהאמריקנים דורשים מאיתנו, הם יפגעו בסיוע הביטחוני. מבחינת האמריקנים הצעצועים הטכנולוגיים הצבאיים החדישים הם כמו נרות חנוכה: אין לנו רשות להשתמש בהם, אלא לראותם בלבד.
חישוב פשוט יראה מייד למה כדאי לנו להפסיק לקבל סיוע.לאזרח הישראלי זה רק נזק.בשש שנים מאז הסכם הרצח אוסלו נרצחו 1426 ישראלים.הנזק המיידי המוערך במינימום הוא מליון שקל לאדם.ז"א 1426 מליון ש"ח אובדן בגלל הנסיון לרצות את האמריקאים שהם כמעט 250 מליארד דולר.תחלקו ב-3 ותקבלו 83 שנים…לא שווה.
אין לי מושג איך המרת 1.426 מיליארד ש"ח לדולרים וקיבלת 250 מיליארד. יש לי כמה שקלים שאשמח אם תמיר לפי היחס הזה..
לגבי אוסלו- אפילו שמו מראה שהוא הושג בערוץ חשאי במקביל לערוץ הרשמי שהיה בחסות אמריקאית, וממילא לא נבע מלחץ אמריקאי.
סתם שאלה: כמה אנשים נהרגו וכמה מפצעו במהלך האינתיפדה השניה / מלחמת ערפאת? כל אחד זורק מספר אחר בין 1000 ל 1800 ?
חישוב פשוט מראה שיצופפו עוד ועוד את מסדרונות משלחת הרכש של משרד הבטחון בעוד הרבה פקידים שיבואו להוציא את כספי הסיוע
עברנו את תקופת אובמה בשלום?! הוא חתם על העיסקה עם איראן שתאפשר להם לבנות פצצת אטום ולהשתלט על מזרח התיכון…מצד שני נתניהו הסמרטוט יכל להפציץ שם מזמן במקום לכרוע על הברכיים ולהתחנן בפני הגויים שיתנו לו אישור לעשות זאת, הרי הוא ידוע בזכות המנהיגות שלו…
רק בלחצו של אובמה כבר בתחילת כהונתו הודיע נתניהו על הסכמתו להקמת מדינה פלשתינאית בארץ ישראל, לראשונה ביוני 2009 בנאום בר אילן ולאחרונה בביקורו בימים אלה בארה"ב. לא זכור לי ראש ממשלה קודם מהליכוד שאמר זאת, והעולם רואה דברים אלה כעמדתה הרשמית של ישראל. לזה יקרא, שעברנו בשלום את אובמה? וזה בלי קשר להסכם עם איראן
אני מסכימה שהיינו יכולים לעבור את תקופת אובמה הרבה יותר גרוע מכפי שעברנו אותה. זהו הישג לא מבוטל של נתניהו. אך יצאנו מאוד חבולים
א. מדיניות אובמה הייתה תמיכה בציר השיעי וחיזוק איראן אסד וחיזבאללה, ובשולים גם עזרה לאיסלמיסטים סונים שאינם עוינים את ארה'ב כמו טורקיה. המחירים שהוא היה מוכן לשלם עבור מדיניות זו כללו גם את התגרענות המזרח התיכון וזניחה של סעודיה והמפרציות, מצרים וישראל. שום מתנה לתעשיית הנשק האמריקאית לקניית צעצועים ע'י ישראל לא יכולה לכפר על השינוי האסטרטגי שיזם. לא ברור האם הממשל הבא יחליט לשנות את מדיניות החוץ
ב. אובמה, הילארי קלינטון וקרי החליטו שלא להכיר במחויבות ארה'ב למסמך בוש לאריאל שרון. נשיא ארה'ב בוש התחייב שישראל לא תידרש לחזור לגבולות 67 ולקבל את פליטי 48. אחרי שממשל אחד כפר בהתחייבות ארה'ב קשה להניח שממשל אחר חכיר בהתחייבות זו
ג. לממשל אובמה תפקיד כלשהו גם בחיזוק תנועת החרם על ישראל ובעידוד אירופים לנקוט נגד ישראל בכל מיני יוזמות. נראה לי שהם שיחקו מול ישראל בשיטת השוטר הטוב והשוטר הרע. לעיתים אובמה היה מוכן לחלץ את ישראל תמורת מחירים לא פעוטים, ותמיד היה האיום המרומז שבפעם הבאה לא יעשה זאת
ד. גיוס אנשי מערכת הביטחון הישראלית לטובת האינטרסים האמריקאים אולי בוצע תמיד. אך נדמה לי שלא בהיקפים הנוכחים. אחד המחירים – אובדן האמון של הציבור הישראלי ביושרת אנשי מערכת הביטחון ומניעיהם. בעבר תמיד האמנתי שאם בכיר בטחוני מדבר הוא אולי טועה אך ברור שביטחון ישראל עומד בראש מעיניו. איבדתי ביטחון זה.
מוקדם מדי לסכם. ויתור על תכנית אסטרטגית אינו המודוס אופרנדי של השליח ממנצ'וריה. לכן, הנחת העבודה צריכה להיות שהוא יקדם הכרה של האו"ם במדינה פלסטינית עד סוף כהונתו, גם אם זה הדבר האחרון שיעשה בתפקיד. כדאי להיות מוכנים. אסור להפוך שאננים
זאת התגובה הטובה והאינטיליגנטית ביותר! אני מנסה להמנע מלהשתמש במונחים לועזיים, אך כאן אין ברירה, שאפו!
רק לפני שטענתם שאומבה מוביל את העולם לאפוקלפיסה ולהתגרענות ושהסכם הוא יסכן את ישראל !!!
ההסכם אכן מסוכן מאוד. הניסיון של אמנון לורד לכבס את השלכות ההסכם כדי לשבח את נתניהו, אינן לכבודו
אחד הגרועים של אמנון לורד.
מול אובמה ויתר העולם המערבי, ביבי נחל רק כשלונות: ההסכם הרע בסוף עבר, למרות המאמצים הכבירים של ביבי. הרוח הבינלאומית נגדנו, למרות שהפלסטינאים מסתובבים ברחובות ודוקרים זקנים וילדים.
לשם השוואה, לאיראנים מגיע צלש ביחסי חוץ. הם הצליחו לבטל את החרם עליהם תוך כדי שהם שורפים את דגלי ארה"ב, שופכים דם בכל המזרח התיכון, מפתחים נשק להשמדה המונית, ומקללים בכל פה. זו מדיניות חוץ מוצלחת.
ייתכן שיחסי החוץ של ישראל רעים בשל אנטישמיות עולמית, אבל ביבי אפילו לא התאמץ לשפר אותם: ליברמן וחוטובלי במשרד החוץ?! במשרד החוץ צריך להציב סמן שמאלי שתפקידו למכור לעולם את הלוקשים שהם רוצים לבלוע, כאשר בבית עושים מה שצריך, גם אם זה ההיפך הגמור. זה קשה אבל אפשרי. הנה, האיראנים הצליחו.
אני לא מצליחה לחשוב על אף ראש ממשלה מאלו שהיו ומהפוטנציאליים, שהיה מצליח לשרוד את תקופת אובמה עם פחות נזקים
אובמה היה אסון טבע קולוסלי מבחינת ישראל. מאסונות טבע אי אפשר לצאת לא חבולים
הכל כאן שקר, חבל שפרשנים לא מבינים זאת. בזמן שפרשנים בגרוש מתפלפלים על "שנאה אישית בין אובמה לביבי", אין כאן שום דבר אישי, הכל
הרבה יותר עמוק:
1. אובמה שונא את ישראל ורוצה להחליש אותה אך אינו יכול לומר זאת בפה מלא (כמו שהוא שונא את ארה"ב ואינו יכול לומר זאת).
2. ביבי יודע את זה וגם הוא לא יכול לומר זאת, כמובן.
3. ביבי ממשיך ולחייך ולעשות קולות של "ארה"ב היא הידידה הגדולה ביותר של ישראל" כשהוא יודע שבבית הלבן יושב מרקסיסט שגדל על תרבות האיסלם והנשיא(ה) הבא(ה) יהיה גם דמוקרטי – מי שחושב שהמאזן הדמוגרפי העכשווי בארה"ב יאפשר בחירת נשיא שמרן הוא הזוי.
4. אובמה מנסה לא "לנענע את הספינה" יותר מדי כדי לא להעיר את היהדות הרפורמית בארה"ב שתמשיך לתמוך במועמד(ת) דמוקרטי(ת) – כי הוא (אובמה) ימשוך בחוטים מאחורי הקלעים. אגב, את האפשרות הזאת אף פרשן אינו מנתח אך אני מהמר שאובמה יהיה ה"פוטין" של ארה"ב וימשיך לנהל את המדינה כמו "צאר" גם אחרי סוף המימשל שלו.
5. ביבי יודע ומבין זאת בלכן מנסה לפחות לקבל סיוע. הבנות על "תקיפות" בסוריה וכו' הן בדיחה, כי הן תודלפנה ע"י ה-CIA ומנגנוני הביטחון של ארה"ב שישראל כבר לא יכולה לסמוך עליהן מאז שאובמה הכניס מוסלמים למערכת, כמו שלא פעם אחת הודלפו פרטים על תקיפות או תוכניות לתקיפה באירן.
ישראל ושארית העולם החופשי עומדים ביפני זמנים קשים כי השמאל האובדני דוחף את המדינות החפשיות יותר ויותר קרוב לתהום האיסלאמית בעזרת התקשורת ששרה שירי ערש להרדים את האוכלוסיה.
וכל זה בזכות ביבי שיודע לתמרן בין המטומטם מהבית הלבן לצרכים של ישראל במזרח התיכון תראו לדוגמא מה קרה למצרים לוב עיראק סוריה ומדינות נוספות המצב בישראל ובגדה סביר מאוד לעומתם חוץ מעזה לנשיא הבא הייתי ממליץ לחסל את ארדואן וההנהגה הקטארית כי הם התומכים הגדולים ביותר של כל הטרור הסוני שמשתולל במזרח התיכון
אתם לא צריכים לדאוג. התקשורת הישראלית תציין שהפגישה הייתה הרבה פחות טובה מכפי שמדווח נתניהו. היא גם מוכנה להסביר שלו רק הרצוג היה במקומו של נתניהו אזי מדיניות ארה"ב הייתה שונה