כשמס החברות בישראל גבוה מבאירופה, המשקיעים בורחים ואזרחי ישראל משלמים את המחיר. לאור החשש ממיתון הורדת מס החברות באחוז וחצי היא צעד מתבקש
ממשלת ישראל החליטה אתמול על הפחתת מס החברות באחוז וחצי. מדובר בהחלטה מצויינת שיש לברך עליה: הורדת המס היא הצעד הנכון להגברת הצמיחה ועידוד ההשקעות במשק.
מדובר במהלך שתועלתו פשוטה להבנה: ככל שנטל המס על בעלי העסקים קטן יותר, נותר בידם חלק גדול יותר מהכנסות העסק. הון זה נותר בידיו של השוק הפרטי ומוזרם חזרה למשק בדמות השקעות בהתרחבות העסקים וברכש נוסף. כאשר אותו סכום כסף נמצא בידי הסקטור הממשלתי הוא במקרה הטוב לא מזיק. כאשר הוא נותר בידיו של הסקטור העסקי, היוזם המשקיע והמעסיק – הוא מוביל לצמיחה ושגשוג.
הדברים מקבלים משנה תוקף בשוק הגלובאלי. ישראל היא מדינה מבוססת יצוא, השואפת למשוך חברות והשקעות בינלאומיות, ולהתחרות מול כלכלות אחרות. אחד המשתנים החשובים בהחלטה של חברות בינלאומיות לבוא ולהשתקע בישראל, הוא גובה מס החברות.
בהקשר זה, הורדת המס היא צעד מתבקש וחיוני. כשבוחנים את הנתונים בהשוואה עולמית, מתברר בשנתיים האחרונות ישראל נותרה מאחור עם שיעורי מס גבוהים ביחס לעולם. בעוד שבשנת 2013 החלה באירופה מגמה של הורדת שיעורי המס, בישראל נמשכה מגמת העלייה, עד שהגיע לרמה של 26.5% מס כיום: כמעט אחוז מעל הממוצע האירופאי. משמעות הדברים פשוטה: לחברות זרות כדאי היום יותר להשקיע ברוב מדינות אירופה מאשר בישראל.
החלטת הממשלה צפויה לחתוך את המס ל-25%, כלומר מתחת לממוצע האירופאי, דבר שיעודד חברות ומשקיעים זרים להשקיע בישראל.
אין להתפלא אפוא, כי בהיסטוריה הכלכלית של ישראל נודע לשיעור מס החברות השפעה ישירה על הצמיחה במשק. בגרף הבא ניתן לראות כי העלייה בשיעורי המס בשנים האחרונות גרמה לפגיעה בצמיחה. הירידה בצמיחה (בכחול) מתואמת עם העלייה במס החברות (בשחור).
לא רק זאת: למרות שהדבר נשמע פרדוקסלי, הורדת שיעורי המס גם תביא בסופו של דבר להגדלת הכנסות המדינה. הצמיחה מושכת יותר משקיעים, עסקים וחברות, אלו אמנם משלמים שיעור מס נמוך יותר, אך 100 חברות המשלמות שיעור מס נמוך מכניסות יותר מ-80 חברות המשלמות מס גבוה. תוסיפו לזה את מס ההכנסה שמשלמים המועסקים החדשים, מע"מ מנוסף שמספקת הפעילות העסקית הגוברת ושלל היטלים וארנונות שונות, והרי לכם עסקה משתלמת למדי גם מבחינת נקודת המבט של המדינה.
ממשלת ישראל נקטה אתמול צעד בכיוון הנכון לחיזוק כלכלת ישראל. יותר הון בשוק הפרטי משמעותו יותר השקעות, יותר מקומות תעסוקה ויותר צמיחה. בניגוד לטיעונים הפופוליסטיים אלו לא דברים הנוגעים רק "לעשירים" או ל"טייקונים", אלא לכל שדרות החברה, ובעיקר לעשירונים התחתונים, שיהנו מהגדלת היצע המשרות והזדמנויות רבות יותר להצלחה. מה גם שרבים מהעסקים שיהנו מהורדת המס אינם חברות ענק, אלא עסקים קטנים עם שולי רווח מצומצמים.
יותר ויותר אנשים מבינים כיום כי בכלכלה מודרנית אין טעם להתווכח על חלוקת העוגה הקיימת, אלא לפעול להגדלתה. הורדת מס החברות היא צעד משמעותי בכיוון הנכון.
רואים שאין לך חברה או עסק עצמאי – מס חברות משלמים רק על עודף שנשאר בקופה בסוף שנת המס. למעשה מס גבוה יותר מעודד את החברה להשקיע את רווחיה ולהתרחב במקום למשוך את הכסף באמצעות דיבידנד למשקיעים.
דבר שני, הגרפים של הצמיחה ומס החברות לא מעידים על סיבה ותוצאה. יותר מבטאים את צמיחת ההיטק הישראלי, מדיניות כלכלית ליברלית והתקדמות ישראל מכלכלה מבוססת חקלאות לכלכלה מתקדמת ולכן גם עם מערכת מס יותר מתוחכמת.
שתי הנקודות הנכונות לגבי הורדת המס שלא הוזכרו כאן – הראשונה – מס נמוך יותר מעלה את הבורסה ולכן דואג לנזילות טובה יותר לעסקים בינוניים הרוצים לצאת לבורסה או לעסקים בינוניים וגדולים הרוצים לגייס הון. למעשה הורדת ריבית.
השניה – בישראל כלכלה שחורה מאד גדולה ומס מופחת על עסקים קטנים יגדיל את אחוזי הדיווח. גם יתן מוטיבציה גבוהה יותר לפתיחת עסקים קטנים.
בעיקרון אחוז המס הוא חסר משמעות אם לא מתבוננים בתמונה הרחבה של אחוז אבטלה, שכר מינימום, נזילות, ריבית, צפי מטבע ופעילות כלכלית במשק. לאור ההאטה באירופה שהיא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל נכון לעשות הרחבה כמותית והורדת מס חברות היא דרך טובה לעשות זאת.
אתה מעלה כמה נקודות טובות, חבל על השפה השלילית. בגדול, שים לב לכמה נקודות:
חברות בינלאומיות משוות מיסים כשהן בוחרות איפה להשקיע או להתרחב. מס החברות הוא פרמטר מרכזי בהחלטה שלהם.
מס החברות הוכח במחקרים שונים כפרמטר מרכזי בצמיחה הישראלית
אתה מדבר הרבה על הייטק ומדיניות כלכלית ליברלית, ברור שמס חברות הוא חלק מהסיפור.
יש גם מחקרים בינלאומיים רבים שניתן להרחיב באמצעותם את היריעה, אך כאן אינו המקום.
הנקודות בסוף נראות לי מצויינות.
כדאי לראות כאן: http://portal.idc.ac.il/he/main/research/aiep/pages/project-tax.aspx
ויש מחקרים שונים בנוסף, אם תרצה. הכלכלן הראשי בעצמו אמר כך:
"ממחקר שבוצע ע"י אגף הכלכלן הראשי במשרד האוצר עולה כי שיעור מס החברות הקיים מהווה אחד מגורמי ההאטה המרכזיים של הצמיחה בישראל".
http://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3675286,00.html
דודי טעות גדולה בידך.
השקעה היא סעיף מאזני ולא בדוח רווה"פ.
ודיבידנד משולם אחרי חישוב המס.
כלומר, קודם אתה מחשב את מס החברות.
רק מהיתרה (לא בהכרח שקיימת) אתה משקיע או מושך דיבידנד.
דודי, כמו שכבר העירו אתה טועה. אם חברה מחליטה להשתמש ברווחיה כדי להתרחב, היא לא פטורה מתשלום מס חברות על הכסף הזה. מה שכן היא תוכל להצהיר פחת לאורך השנים הבאות וכך לקבל פטור עתידי כנגד מה שהשקיעה.
הרעיון של מס חברות הוא די אבסורדי מיסודו. מס צריך להטיל על הוצאות פרטיות של אנשים. אנשים שמשתמשים במשאבים לצורך צריכה פרטית חייבים לשלם על כך מס כדי לנטרל את הלחצים האינפלציוניים שהם יוצרים. חברה עושה ההיפך – היא פועלת להקטנת המחסור בעולם, כלומר להקטנת האינפלציה הכללית.
למה בכלל לקחת מס חברות? על המס ליחידים המושכים כסף מהחברה נדבר בפעם אחרת, אבל מה הטמטום הזה לקחת מס מחברה, שלולי כן הכסף היה זורם להתרחבות והתפתחות, להבדיל מפקידים וטפילים [בעצם מדובר במילה נרדפת] המחשבה הראשונה של איש עסקים ויצרן הינה התרחבות ולא בילויים. לולי כן היו לנו בארץ חברות גדולות חובקות עולם, הנחנקות בגלל הסיסמאות הסוציאליסטיות. אין הצדקה מכל היבט לקחת מס מחברות, למה? כדי ליישם איזה עקרון שוויוני? כדי לאפשר לבירוקרטיה הממשלתית הטפילית אקספירמנטים שונים בתחום התחבורה למשל?
דודי, מס חברות מוטל על רווחי החברות בלי קשר לשאלה אם הן מחלקות את הרווחים כדיבידנד. אולי התכוונת לומר שמס גבוה על *דיבידנד* מעודד את השארת הכסף בחברה.
חברות ותיקות מגיעות לפעמים למצב שבו רווחיהן גדולים אך אין להן אפשרויות סבירות להתרחבות *רווחית*. במצב כזה, מס גבוה על דיבידנד עלול לגרום להן לאגור את הכסף, להשקיע אותו באופן לא נבון, או לבצע רכישות כושלות במחירים מופרזים. אם אין לחברה מסויימת אפשרויות השקעה *אטרקטיביות*, עדיף שתחלק את הכסף כדיבידנד. ולכן, זה לא חכם להטיל מס גבוה מדי על דיבידנד.
לפי ההגיון הזה כל מדינה תנסה לגבות מס נמוך יותר מהאחרות. זהו מרוץ לתחתית שיסתיים בכך שכל המדינות לא יגבו מס ואולי הן אף תשלמנה לעסקים כדי שיפעלו אצלן.
זהו אבסורד כמובן (אלא אם אתה הבעלים של החברות) לכן לדעתי פתרון טוב יותר הוא 'קנונית יונים' בה המדינות מגדירות מס אחיד פחות או יותר בכולן.