דיווח: איראן מממנת את מנהרות החמאס

דיווח חדש ומדאיג: איראן מאיצה את חפירת מנהרות הטרור בגבול הדרום. עם הסרת הסנקציות וזרימת הכסף לטהרן, האיום השיעי חוזר לזירה, ובגדול

איראן חוזרת לזירה; מנהרת טרור. צילום: דובר צה"ל

על רקע השטיח האדום שפרסו הצרפתים לנשיא איראן רוחאני בדרך לעוד לקוח עסקי מרוצה, מתפרסמות ידיעות על כך שאיראן ממשיכה להשקיע בחמאס ובזרוע הטרור שלו: ארגון הטרור מאיץ את השלמת שיקום רשת המנהרות שלו באמצעות מימון מטהרן. כך מדווח אתר 'ברייטברט'. הכתבים אהרון קליין ועלי וואקד מביאים מפיו של מקור בחמאס את המידע על חידוש המימון האיראני, המיועד ספציפית לטובת המנהרות.

"הזרוע הצבאית הכשירה את המנהרות יותר מהר מהזמן המתוכנן", אמר המקור החמאסי. קידום פרויקט המנהרות התאפשר על-ידי מענק מממשלת איראן. לא נמסר גובה הסכום, אך לאחרונה דווח על סיוע איראני בהיקף של כמה עשרות מיליוני דולרים. למרות המתיחות בין ארגון חמאס לאיראן, התמיכה הכספית בארגון לא נפגעה לטענת חמאס. עוד טוענים בארגון, שאין קשר בין המענק הנדיב להסרת הסנקציות בעקבות הסכם הגרעין.

בצה"ל היה מידע לפיו האיראנים זועמים על כך שחלק מהסיוע שהם מעניקים לטובת צרכים טרוריסטיים מבצעיים – כמו המנהרות – זולג בדרכה של הביורוקרטיה הפתלתלה של עזה ולא מגיע ליעדיו. לכן בתקופה האחרונה הם משקיעים גם בארגון עוקף חמאס, שאמור להשתמש בכסף ישירות לטרור.

על פניו זו הוכחה שהאיראנים ממשיכים להשקיע בפעולות שנועדו לערעור היציבות באזור, גם בעידן של כניסת הסכם הגרעין לתוקפו. את התנהלות האיראנים בתקופה הקרובה צריך להבין על פי הדפוס של ברית-המועצות בימי הדטאנט; הם יגרפו את כל התועלות והרווחים האפשריים מההפשרה עם המערב, אבל במקביל ימשיכו לפתח את היכולות להפעיל חדירה ותוקפנות באזורים אסטרטגיים על פי בחירתם.

יש להם אחיזה בצפונה של ישראל באמצעות חיזבאללה, והם לא מתכוונים לוותר בקלות על האחיזה הדרומית שלהם בעזה. אמנם, בעזה הם נתקלים בקשיים משום שחמאס הוא זרוע של האחים המוסלמים, המחנה הסוני, שנמצא בהתנגשות אפוקליפטית עם המחנה השיעי-האיראני. המחנה הסוני בראשות סעודיה ומצרים נמצא מזה זמן בהתקרבות לישראל. כמו כן, המעצמה שמעניקה בימים אלה את התמיכה האסטרטגית הדרושה לאיראן ולמשטר אסד במהלכי ההכרעה שלהם בסוריה, היא רוסיה. וגם רוסיה הולכת ומעמיקה את קשריה עם ישראל. רק בשבוע שעבר נחתמו מספר הסכמים בין מנהיגי הפרלמנט הרוסי שביקרו בכנסת לבין יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין. המנהיגים הרוסים התבטאו במפורש על הצורך למנוע נשק מחיזבאללה. כך שהתנאים המדיניים בסביבה הם לטובת ישראל; אין כרגע מצב שמזמין התלקחות.

ובכל זאת, אם יש משהו שמגרה את גורמי הטרור הפלסטיניים, ובתוכם חמאס, לפעילות טרור על אש קטנה זו ההיסטריה בתוך ישראל. העובדה שנער שפוצע קל אשה ישראלית ברהט לא יורד מהכותרות ומטלטל את הדיון האסטרטגי במדינה למשך 48 שעות רצופות היא תופעה מדאיגה. כך גם המסע התעמולתי של גורמים שונים הלוחצים לצאת לפעולת מנע נרחבת לחיסול המנהרות. חמאס לומד שבאמצעות נקישות פטישים ורעשים של אמצעי חפירה הוא יכול להשיג אפקט פסיכולוגי אסטרטגי. מלחמה פסיכולוגית שמלבה חרדות באמצעים כל כך זולים – אז למה לא?

המצב הבסיסי בגבולה הדרומי של ישראל נשאר כאיום קבוע, שהוא לא פחות מבכייה לדורות. במו ידיה ישראל יצרה מיניאטורה של צפון קוריאה במרחק של כמה עשרות קילומטרים מתל-אביב. זה היה כזכור מהלך שנועד לקדם את השלום.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

7 תגובות למאמר

  1. המצב הוא בכיה לדורות אבל אסור לעשות משהו ומי שרוצה לעשות משהו משחק לידי החמאס. תת רמה של טיעונים בסגנון ה"אין אלטרנטיבה" של השמאל.

  2. נקישת פטישים ורעשים של אמצעי חפירה אינם יוצרים היסטריה מוגזמת. לו הייתי מתגוררת בעוטף עזה הייתי מבוהלת, ובצדק. נכון שאין בכך איום אסטרטגי, וקיומה של המדינה לא יועמד בסכנה, אך חיי אלפי אזרחים וחיילים נמצאים בסכנה. יותר מכך, הרקורד של ישראל בהתמודדות עם חטיפות הוא עלוב. וזאת בלשון המעטה.

    להערכתי, הסיבה המוצדקת היחידה לאי התמודדות עם איום המנהרות כבר עכשיו הוא המתנה הכרחית לפיתוחים טכנולוגים הקשורים למנהרות. נותר לי רק לקוות שזה אכן כך.

  3. צריך להקים גדר סביב רצועת עזה
    חומת בטון עבה
    שטח פתוח עם כורכר
    ויערות שינטעו לאורך הגבול
    להסתיר את כל השטח
    ולהגן מירי נט
    ותעלת מים לאורך הגבול
    והמים יגיעו ממי שטפונות
    שיתפסו ויוטו

  4. המנהרות שלהם לא מפסיקות להתמוטט ולקבור אותם חיים. קצת גשם וגמרנו.

    השאלה היא לא מאיפה יש כסף לבנות? השאלה היא – אם אנחנו יודעים שהם משתמשים במלט לבניית מנהרות – למה אנחנו לא עוצרים את אספקת המלט?