מאחורי הסיבוב: הבלוג של יהודה הראל

הפרכת ססמאות והפרחת השממה

חזון הפרחת השממה של הנגב עלה למדינת ישראל מיליארדים רבים, אך התכנון המרכזי לא הוכיח את עצמו. בשנים האחרונות כוחות השוק והקידמה המדעית מגשימים את החזון בעצמם

היום כבר הכי טוב במדבר; מלון במצפה רמון. צילום: משה שי, פלאש 90

קיפאון במדבר

למעלה משבעים שנה שפיתוחו ואיכלוסו של הנגב סומנו כמטרה ציונית ולאומית מרכזית. אך למרות התעמולה, התכניות, המאמצים והתקציבים, החלום נשאר חלום, ומה שהתפתח והתאכלס היה בעיקר גוש דן.

התכנון המרכזי נכשל בדרך כלל בגלל אידאולוגיות, יהירות וכשלי מחשבה, הגורמים לכך שפעולה מול מערכות מורכבות מביאה, כמעט תמיד, לתוצאות בלתי צפויות, ולרוב מאכזבות… גם במקרה של יישוב הנגב.

היום ניתן לראות במבט לאחור את האנכרוניזם, הטעויות והעיוורון של המנהיגים המתכננים וגם של המורים, הסופרים והמשוררים.

"המדבר האטרקטיבי"

למדבר דימוי של חבל ארץ שומם ללא חיים, מקום כמעט בלתי אפשרי לחיי אדם, המאוכלס במעט שבטים פרימיטיביים וביישובים חקלאיים זעירים של חלוצים – הראויים על סבלם והקרבתם למען הציונות, להערצה וגם למימון ציבורי.

דימוי זה של המדבר נבע משלוש סיבות, שכבר מזמן אינן קיימות: יובש, חום ומרחק.

בעבר, לפני מאות ספורות של שנים, כמעט כל בני האדם היו חקלאים, והערים המעטות היו בעיקר מרכזי שירותים ושווקים לאיכרים. במדבר כידוע כמעט לא יורד גשם ולא ניתן לקיים בו חקלאות, ולכן הוא מזוהה עם מוות ועם חוסר התאמה לחיי אדם. לעומת זאת כיום, בארצות המפותחות, פחות מחמישה אחוזים מהתושבים הם חקלאים. כלכלה מתקדמת אינה חקלאית ואינה תלויה בגשם. ישנם אפילו סוגים מסוימים של חקלאות מתקדמת שאינם זקוקים כלל לגשם.

לפני עשרות אלפי שנים בני האדם המציאו את הלבוש ואת השימוש באש, ואחר כך את, ההסקה, הבית, וכלי הרכב המחוממים המאפשרים לבני האדם לחיות אפילו בחוג הקוטב. שיאי הציביליזציה מתקיימים גם בצפון אמריקה, בסקנדינביה ובסנט פטרבורג, בהן הטמפרטורות בחורף יורדות להרבה מעלות מתחת לאפס.

לפני עשרות שנים נכנס לחיינו גם מיזוג האוויר, שהקל על החיים במשך הקיץ בבית, במשרד, ברכב, בבית החולים, בקניון ובכל מקום. את המדבר הוא הפך למקום המתאים ביותר לחיי אדם גם בקיץ.

אין זה מפתיע שהאזורים המדבריים בנבדה ואריזונה הם מהמתפתחים ביותר בארצות-הברית, ועשירי קליפורניה מעדיפים את עיר הנופש המדברית פלם ספרינג על האוויר הלח והמזוהם של לוס אנג'לס.

באיחור אופייני, יפנימו גם בישראל שהאוויר היבש והנקי בבאר שבע ובערד בריא ונעים יותר מאשר האוויר בחיפה וגם בתל-אביב.

המדבר נחשב אצלנו לפריפריה, לארץ רחוקה בקצה העולם. הדימוי הזה הוא פרי הימים בהם נסעו בעגלות ואת המדבר חצו שיירות גמלים. הדימוי האנכרוניסטי נשמר על-ידי נוסטלגיה ובעזרת המערכת הישראלית המיושנת של הכבישים והתחבורה. באמצעות הרכבת וכביש 6, דימונה, באר שבע וקריית גת הם חלק ממרכז הארץ, וזאת רק ההתחלה…

סוף סוף

המדבר, הדיונות והשממה נחשבים היום לנכס אקולוגי יקר שיש לשמור ולשמר, והחיטה אינה צומחת במדבר אלא  מיובאת מקנדה וארצות-הברית. כך, עשרות שנים של מאמץ לאומי והוצאות של מיליארדים, לשם הבאת מים מהצפון והקמת עשרות יישובים חקלאיים "המפריחים את המדבר", מתבררים כטעות יקרה שנמשכה זמן רב מדי.

לעומת זאת פיתוח המטרופולין באר שבע – רכבת, כביש מהיר, אוניברסיטה, בית חולים, והעברת הסייבר וההדרכה של צה"ל – מגשים תוך שנים ספורות את חלומו של בן-גוריון.

עוד משהו

אידאולוגיה צריך לשפוט לפי התוצאה, לא לפי הכוונה.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

10 תגובות למאמר

  1. מסכים עם חלק מדבריך. בעיקר לא השבת מדוע אתה מתנגד ליצירת אגם במכתש רמון. בנוסף האם תל אביב אינה פקוקה מספיק?

  2. הירוקים. מי שאימו יהודיה על פי ההלכה ולא על פי ההלכה, הם לא יתנו לו לבנות כלום. בגצים ובגצים. כי קשקושית מכונפת מטילה את ביציה בעונת האביב, הסתיו, החורף וגם הקיץ.
    אם אתה בדואי אז איכות החיים של סתוונית מונפצת דוקא לא נפגעת. ככה זה בטבע (שלהם). לא יהיו בגצים ירוקים.

  3. אני מסכים שאין לשפוך מיליארדים כדי "להפריח את השממה" על ידי חקלאות.

    אולם, לחקלאות המדבר יש יתרונות:
    1. אדמת הלס, בניגוד לאינסטינקט, היא אדמה עשירה ומשובחת.
    2. אפילו לגידול על חול יש יתרונות באשר לשליטה על הגידולים.
    3. כיום אין מחסור במים, במחיר נסבל. מים מושבים אפילו במחיר אטרקטיבי.
    4. שמש וחום.

    סבורני שניתן לנצל מצב זה לחקלאות מדברית פורחת, שתוכל להתחרות ביבוא ואפילו לייצא.
    בעיה מרכזית: צורך ביבוא עובדים זרים.

    אך יש להשאיר את היזמה לשוק, ולא "לשפוך מילארדים".

  4. צודק לגמרי. יחד עם זאת, ידוע שישראל בנויה על 60% שטחי הרי מדבר שאפשר לקיים בו חיים כל מה שצריך לתת לאנשים זה קרקע ומים , לכן דרך לאפשר למדינה לעודד פיזור אוכלוסייה עד אז להלחם בבניה הבלתי חוקית שקורית בנגב ובגליל!

  5. רכבת, כביש מהיר, אוניברסיטה, בית חולים…. פששששש בוקר טוב אליהו . תחזור לכדור ההארץ

  6. המדבר כבר מזמן היה יכול להיות אחד מהאזורים הירוקים בעולם: שדות מריחואנה רפואית לנצח. הדורות הבאים יסתכלו על התקופה בה צמח המריחואנה היה אויב העם הלוחם בציון כחשוכה.

  7. המדינה לא הוקמה והתפתחה על ידי השמאל אלא למרות השמאל. רק שעד היום אנחנו משלמים את מחיר שלטון האידיאולוגיה השמאלנית של השנים הראשונות. זה אנושי להתפתות לסיסמאות הפופוליסטיות של השמאל אלא שצריך לדעת מהר להתפקח מהם

    1. כמה שטויות יופיטר היום אתה משלם את הנזק בגלל מה שביבי עשה ולא שמאל ולא בטיח נקודה. מי שנותן סיסמאות זה בעיקר הימין וכדי להנציח את הסיסמאות הימין מביא דוגמאות שלא קשורות וסילוף של דברים .

    2. למעשה אנשים כמוך גם שביבי נכשל אנשים כמוך מצדיקים זאת בדרך מעוותת לגמרי מבלי להסתכל על העובדות בגלל זה המדינה שלנו נראית ככה

  8. פסקת הרקע ההיסטורי איננה מדויקת:
    כל מי שמצוי בארכאולוגיה המדברית רואה עדויות רבות לשגשוג היישובים במדבר בתקופה העתיקה.
    לראייה: חלק ניכר מהיצירות האומנתיות הארכאולוגיות מקורו במקומות מדבריים ומדבריים למחצה.
    במדבר בתקופה העתיקה היה ניתן לקיים חקלאות מותאמת, אמנם בדר"כ לא בקנה-מידה תעשייתי אך מספיקה לצריכה עצמית ולמכירה מקומית.
    מים נקיים, אגב, היוו אתגר לאו דווקא במדבריות אלא גם במקומות עם יותר משקעים, במידה ולא היו כלים לאגור אותם.
    השינוי, לדעתי, התחיל דווקא לקראת העת החדשה בעקבות העיור המאסיבי שנבע מהיתרונות שבני אדם שחיים בצפיפות יכלו לספק לעצמם. מדבר, כמובן, לא יכל לתמוך בקיום ערים גדולות.