כיצד לא להלחם ב"הון השחור"

הצעת רשות המסים למאבק בהכנסות "בשחור" פוגעת בחירות האזרחים ותוביל לתוצאות שליליות. במקום להמשיך לפעול בכוחניות, יש לפשט את מערכת המס, להקל את הנטל ולתת לאנשים לעבוד

לרדוף אחרי ה"כרישים הגדולים". הזמר משה פרץ יוצא מדיון בנוגע להעלמות מס. צילום: יוסי זליגר /פלאש90

ה"הון השחור", כלומר ההכנסות הבלתי מדווחות בכלכלה הישראלית, הוא פיתוי רציני עבור ממשלת ישראל. הסיבה לכך היא פוטנציאל המיסוי האדיר; על פי הערכת מרכז טאוב, העמקת גביית המסים עשויה להגדיל את הכנסות המדינה בכ-40 מיליארד שקל בשנה.

לאחרונה, הממשלה מגלה אקטיביזם יוצא דופן בנושא. לא מזמן שמענו על ההצעה להוריד את כמות המזומן במשק, ובימים האחרונים הכנסת גועשת סביב הצעה שנרקמה במשרדי 'מקינזי' ואומצה על-ידי רשות המיסים, הנותנת אפשרות לרשות לקבל מידע על חשבונות בנק פרטיים, לצורך חקירת הכנסות בלתי מדווחות.

על פי ההצעה הנוכחית, רשות המסים תקבל גישה למידע על חשבונות בנק של אזרחים על מנת להגביר את האכיפה. במהלך הדיונים בכנסת ההצעה התמתנה מעט, אך בכל זאת מדובר בהצעה של "שוטר רע": שימוש בכוחה של המדינה תוך פגיעה בפרטיות האזרח. שורת חברי כנסת תקפה את ההצעה, והבולט שבהם היה ח"כ משה גפני שבצעד חריג פרסם מאמר דעה ב'כלכליסט':

בהתנגדותי להצעת החוק הזאת איני דואג למעלימי המס אלא לאזרחים שומרי חוק – כמו רוב אזרחי ישראל. אין שום היגיון או הצדקה להיכנס לכיסם ולחשבונות הבנק שלהם בלי שיש חשד ממשי להעלמות מס. אין הצדקה לתת לרגולטור לחקור אזרחים תמימים שלא חטאו ולא פשעו ולעקוב אחריהם.

ברור שח"כ גפני מודאג בעיקר מפגיעה בציבור החרדי – שפרנסתו השחורה היא מן הידועות – אך בכל זאת יש לו טיעונים טובים. לא בכדי הצטרפו אליו ח"כים נוספים כמו רוויטל סוויד ובני בגין. לגפני יש קייס.

הבעיה האמיתית: קשה לשלם מיסים בישראל

אך האמת היא שהבעיה בישראל עמוקה יותר מכפי שנדמה. הפיל הגדול שנמצא בחדר הוא הנתון הבא: ישראל מדורגת במקום ה-103 בעולם באיכות תשלומי המסים שלה (לעומת דירוג 41.5 בממוצע ב-OECD). כדי לטפל בתשלומי המסים, עסקים וחברות נדרשים לכ-235 שעות בממוצע בשנה (לעומת 181 ב-OECD). במילים אחרות, קשה מאוד לשלם מסים כמו שצריך בישראל. מדובר בהליכים ביורוקרטיים סבוכים הכוללים עבודה מול סוכנויות ממשלתיות שונות – מס הכנסה, מע"מ, ביטוח לאומי ועוד – דבר המחייב השקעה של זמן ומשאבים שהופכים את נטל המס האמיתי להרבה יותר גבוה משיעורי המס הרשמיים.

רפורמה מקיפה ברשות המסים שתהפוך את התהליך לקל יותר ופשוט יותר, תביא לעלייה בשיעורי הגבייה. ניסיונות שנעשו במדינות שונות בעולם הוכיחו כי רפורמות מס מסוג זה שיפרו את הגבייה והגדילו בסופו של דבר את הכנסות המדינה.

פתרונות נוספים הם פתרונות יצירתיים יותר, שיוצרים תמריץ חיובי לתשלום מסים. בארצות-הברית למשל, נהוג שמשקי בית מדווחים גם על הוצאות על מנת לקבל החזרי מס. ייתכן שפעולה מעין זו תגרום לעלייה במוטיבציה לתשלום (הצעות מעניינות נוספות ניתן לראות כאן וכאן).

לכך ניתן להוסיף גם הורדה של גובה המסים. אמנם, נטל המסים הכולל בישראל אינו גבוה במיוחד ביחס ל-OECD, אך בחלוקה לפי מגזרים מתברר כי ישנם עיוותים. נטל המס הכולל על עסקים קטנים למשל, הוא 57%, לעומת 51% בממוצע ה-OECD, וכך גם הנטל על חמישון ההכנסה העליון גבוה במיוחד.

ייתכן שנתינת תמריצים ממוקדים למגזרים חלשים ועסקים זעירים (הנוטים להעלים מס באחוזים גבוהים יותר), תגרום לעלייה בדיווח מרצון. בסופו של דבר, צריך לזכור שרוב האנשים אינם עבריינים והם היו מעדיפים לפעול כחוק. אדם עני ועסק זעיר ש"חיים על הקצה" חוששים ממיסוי נתח ניכר מההכנסות שלהם, והורדה במסים תעלה את הגבייה הכוללת, וגם את הצמיחה.

רשות המסים בוחרת בדרך הקלה והזמינה: להשתמש בכוחה של המדינה לקבל מידע מחשבונות בנק פרטיים. זה קל, וסביר להניח שזה יגביר את הגבייה בטווח המיידי. אך שוכחים דבר אחד: הציבור לא טיפש, והצורך הוא אבי ההמצאה. בעל מלאכה זעיר או עסק קטן הנאנק תחת נטל המס ימצא חלופות לשימוש בחשבון בנק. למשל צבירת מזומן בכספת, עבודה ב"אשראי שחור" ומעבר לסוגים שונים של סחר חליפין (שרבב העושה עבודות במסעדה, יתוגמל בהנחה על אירוע משפחתי במקום בכסף). דברים מסוג זה קורים כבר היום והכנסת ידה הארוכה והחטטנית של הממשלה לחשבונות הבנק תגביר את התופעה. עסקאות "שחורות" מסוג זה יגבירו בסופו של דבר את הצורך בהליכים "שחורים" לפתרון סכסוכים, באמצעות בוררויות לא מוכרות ושאר המוסדות המפוקפקים של השוק השחור.

הכלכלן מילטון פרידמן אמר פעם: "השוק השחור היה דרכם של אנשים להתחמק מניהול הממשלה. זו היתה הדרך לאפשר לשוק החופשי לעבוד… מצד שני, ברור שצריך לשמור על החוק, וזהו צד שלילי של השוק השחור. בכל זאת צריך לזכור שלא כל חוק הוא בהכרח חכם".

פרידמן בוחר אמנם במילים חריפות, אך הצעות כמו היוזמה הנוכחית מוכיחות שהוא צדק.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

8 תגובות למאמר

  1. מס הכנסה הוא מס בלתי אפשרי שבתוכו מובנה רוע בלתי אפשרי. אחרי 100 שנות התנסות במס הרע הזה הגיע הזמן לבטלו. אומרים לבני האדם שלמו חלק מהכנסתכם, אבל איך יודע השלטון מה גובה ההכנסה? השלטון אומר אנחנו לא יכולים לדעת מה גובה הכנסתך אין לנו את הכלים, האזרח הוא זה שצריך לדווח על גובה ההכנסה. יש באמירה הזו סתירה פנימית בלתי נסבלת, לא יתכן שעל האזרח תוטל המשימה של החישובים, ואני לא מדבר על ההוצאות הנוספות המוטלות על האזרח, אלא שזה בלתי אנושי לומר לאדם אתה תספר לנו כמה אתה מרוויח שעה שהוא יודע שמשמעות הדרישה היא לאפשר לשלטון לקחת חלק מרכושו, איך אפשר לכפות על האדם לפעול נגד עצמו נגד האינסטינקט הטבעי הפנימי שלו החזק ביותר הקיים, יצר הקיום?! כמובן שהשלטון נאלץ לכן להשתמש במערכת ענישה יקרה ומסואבת שרק באמצעותה חושב השלטון כי יצליח להכריח את בני האדם לפעול נגד עצמם. השלטון אומר אנחנו לא יכולים לעשות את התחשיב. אתם לא יכולים? אז אל תקחו! הפסיקו את מסע הציד הדוחה הזה. המס היחיד המתקבל על הדעת הוא סוג של מס עקיף, שאין בו צורך בהתחשבנות ובקיזוז ובהכרה בהוצאות וכו', גם מע"מ שהומצא כדי לאפשר לשלטון לקחת מאתנו עוד חלק מהכנסה שלנו אחרי המיצוי המקסימלי של מס הכנסה שמעבר לו המחקרים הוכיחו למשטרים שההכנסה יורדת, גם הוא עקום ובלתי סביר מפני שהוא בנוי על שיטת התקזזות המשתמשת בחשבוניות פיקטיביות או אמיתיות, גם המע"מ הופך את המשטר לאויב האזרח. המס העקיף היחיד הסביר הוא תשלום של 10% המתווסף על כל מכירה וכו' בכל מקום שבו היום משולם מע"מ ישולם סך קבוע של 10% שאינו מותנה או מושפע מקיזוזים או מהוצאות . מס הכנסה הופך את בני האדם לפועלי הממשלה, אתה לא עובד למען עצמך אלא למען השותף הכפוי עליך, לא כן במס עקיף ההופך להיות חלק מההוצאה, בידך גם לבחור שלא להוציא, שאינו הופך אותך לעובד ממשלתי. מה שמכונה בעגה התעמולתית הון שחור אינו השחור שכן הוא מאפשר לבני האדם להמשיך לחיות באופן סביר בתוך המסגרת הדורסנית של מיסים כבדים, ההון הזה נשאר בידי האזרחים היודעים להשתמש בו ביעילות כי זהו ההון שנוצר מפרי עמלם, לעומת זאת ההון המכונה לבן הוא באמת השחור והבלתי יעיל, שכן הוא העובר מידים יעילות לידים טפיליות לא יעילות ובזבזניות – ידי הפקידים.

  2. ביטול כל המיסים לחלוטין.
    הנהגת מס הכנסה אחיד ונמוך על המחזור (בלי הוצאות מוכרות וחירטוטים כאלה).
    המס יחול על כל הכנסה, לא משנה מאיפה היא (עבודה, הון, חברות, מתנות, נדלן…).
    אין פטורים, אין נקודות זיכוי ושאר קשקושים.

    מה קיבלנו: בסיס מס רחב מאוד. סך התקבולים יהיה גבוה דיו. כשהממשלה תמשוך ידיה מדברים שאינה מעניינה, הכסף יספיק לגמרי.
    לא צריך לעשות "תאום מס" ועוד כל מיני פרוצדורות הזויות.
    הפיקוח פשוט. מי שיתחכם יחטוף באבי אביו.
    מי יתנגד: רשות המיסים על עובדיה ופטרוניה הפוליטיים.

    1. מה שאתה מציע בעצם הוא מס מחזור. היינריך גם הציע הצעה כזו. הצעה שלי של מע"מ קבוע בסך 10% ללא אפשרות קיזוז, ובמקום כל המיסים הקיימים נראית לי עדיפה

    2. יופיטר, אם אני לא טועה, ההבדל היחיד בין מע"מ ובין מס מחזור הוא אפשרות הקיזוז.

  3. המאמר מנסה לטעון שעל ישראל לבחור בין לנהל מלחמה בהון השחור לבין פישוט מערכת המיסים ויעולה, והקטנת נטל המס על העסקים הקטנים.
    מה הקשר? מדוע לא ניתן גם להילחם בהון השחור וגם לפשט וליעל את מערכת המיסים?

    ניתן להאמין לטענה זו – כפי שניתן להאמין לטענת גפני שאינו דואג למעלימי המס מהמגזר החרדי אלא לערכים מופשטים כמו הזכות לפרטיות של משלמי המיסים כחוק.

    כמשלמת מיסים מקומם אותי שמגזרים שלמים וענפי תעסוקה שונים כמעט ואינם שותפים לנטל. זו אכיפה בררנית שמשמעה אי צדק מקומם.

    1. להילחם בהון השחור המשמעות להילחם בבני האדם. זו לא איזו פיקציה – הון שחור שנלחמים בה, אלא זו מלחמה בבני אדם על ילדיהם משפחותיהם אבות ואימהות. הממשלה כאויבת אזרחיה יש אבסורד בולט באבסורד הנקרא מס הכנסה, הממשלה היא הרי המעסיק הגדול ביותר יחד עם שאר המוסדות הנתמכים הנקראים ציבוריים, מה המשמעות של תיאטרון האבסורד בו הממשלה נוטלת מס הכנסה מעצמה בעצם ומחזירה אותו בתשלום המשכורת? לוקחים מכיס אחד ומכניסים לכיס שני. לא פשוט היה יותר אם לא היו לוקחים ולא מחזירים? למה בכל זאת מתקיים האבסורד הזה? לאחיזת עינים! מי שהגה את הרעיון השטני של מס הכנסה לא העלה על דעתו תיאטרון אבסורד קיצוני כל כך. ועדיין לא אמרנו דבר על האיוולת הנקראת מדרגות מס. המשמעות של הרעיון ענישה של המצליח, החרוץ הממציא והיזם. יש על כך מאמר מצוין של גרשוני כלפי כל הטוענים שגם בעולם העתיק היו מדרגות מס. העולם העתיק לא ידע ממס הכנסה ובוודאי לא ממדרגות מס.

    2. ליופיטר
      בהנחה שאתה מכיר בצורך של מדינה לגבות מיסים, בכדי לממן את הצבא, המשטרה, תשתיות הכבישים, בתי הספר ובתי החולים – השאלה היא מי לדעתך חייב לשאת בנטל ומי פטור מכך.
      הטענה שמלחמה בהון השחור היא מלחמה, לא מוסרית, בבני אדם – מובילה לאבסורד. גם משלמי המיסים כחוק הם בני אדם, משפחות עם הורים וילדים. ככל שיותר בני אדם יחמקו מתשלום מיסים – הנטל על המשלמים ילך ויגבר.
      מס הכנסה הוא מס פרוגרסיבי. הוא גובה יותר מעשירים ופחות מעניים. מע'מ אינו פרוגרסיבי. האם להערכתך צודק שכל תושבי המדינה, העניים והעשירים כאחד, ישלמו מדי חודש x ש'ח למדינה?
      לדעתי, העיקרון של מס ההכנסה מוצדק.

      אין בכך כמובן בכדי לטעון שלא חשוב ורצוי לבצע את כל הרפורמות שהזכיר מחבר המאמר. לפשט את מערכות המיסים והגבייה, להקל על העסקים הקטנים ועוד. אך במקביל גם להפסיק את האכיפה הבררנית, ולגבות מיסים גם מאלו הפוטרים את עצמם מנשיאה בנטל.

    3. אני לא הצעתי לקחת סכום שווה אלא אחוז שווה, ברור שממילא הסכום יהיה גדול יותר מהעשירים שכן סכום ההוצאות שלהם יהיה גדול יותר. גרשוני היטיב להסביר זאת במאמרו. מס פרוגרסיבי הוא רשעות לשמה, למה שזה שמרויח יותר יכפה עליו תשלום אחוז יותר גבוה? גם באותו אחוז הסכום ממילא יהיה יותר גבוה. לזה אני קורא עונש על חריצות וכשרון. אנחנו צריכים לשלם מכיסנו על החזקת צבא ומשטרה איש לא יעשה זאת במקומנו מעבר לזה אין צורך במערכת פקידותית – על שתווסת שתפקח וכו'. לא הבנתי למה זה מוסרי להלחם ולהרוס את חייו של אחד כדי שהשני נניח ישלם פחות מס? זה גם לא מציאותי, התיאבון של הבירוקרטיה הוא אין סופי ואין משנה אם משלמים יותר או פחות, הם תמיד ירצו והם תמיד יאמרו שהם צריכים יותר. מס הכנסה מההיבט של המבנה ושל התפיסה אינו מוסרי ואינו נכון. מס על ההוצאה (מע"מ קבוע) יעיל יותר ומוסרי יותר שכן אין הוא הופך אותנו במישרין לעובדי המשטר. בכדרך אגב, אף פעם לא הבנתי מדוע כשאני מעלה את הרעיון של ביטול מס הכנסה אני נענה בתמיהה ושהעשירים ירויחו ללא גבול? ללא צורך להתחלק בהכנסתם? למה השומע לא חושב אינסטנקטיבית על עצמו במושגים של, הנה זו תהיה הזדמנות עבורי להפוך לעשיר? במקום להסית נגד העשירים חשבו על עצמכם במושגים של פוטנציאל להפוך לעשירים! ואגב, אם מדברים על חלוקת נטל שווה, זו הדרך היחידה הנכונה והאפשרית, מס על ההוצאה, הממשלה תצטרך להתרגל לרעיון של הצורך לחיות עם ההכנסות האלו וזהו. אין חריגות, אין הלוואות.