אנשי שמאל, עיתונאים, פוליטיקאים ובני בגין אחד, יצאו בשצף קצף כנגד מינויו "המסוכן וההזוי" של ליברמן לשר הביטחון. אך חוץ מטהרנות וצביעות, ואולי גם קצת גזענות, אין ממש בטענות שלהם
קולות הנהי שמציפים אותנו כעת בעקבות צירוף 'ישראל ביתנו' לקואליציה ומינוי ליברמן לשר הביטחון, הם בבחינת טהרנות ואסטניסיות פוליטית. הרי מעצם טבעה מציבה שיטת הבחירות בישראל, בפני כל ראש הממשלה מכל מפלגה שהיא, אילוצים המחייבים אותו להתפשר ולפעול כנגד העדפותיו האישיות. הפרשנים, חברי הכנסת ואנשי השמאל שמקוננים כעת על כל אותם אילוצים קואליציוניים שהכריחו את נתניהו להעניק את תיק הביטחון לליברמן, אינם שמים לב שבה בעת הם נהנים מנוכחותם של כחלון וסיעתו בקואליציה, בגלל אותם אילוצים ממש. האם הם יוותרו על הווטו של כחלון על פגיעה בסמכויות בג"ץ?
והצביעות רק התחילה לחגוג כאן. אותם מוכיחים בשער הזועקים כעת על הסכנה הגדולה לביטחון המדינה ושמה ליברמן, מנו אותו לפני הבחירות במסגרת חישובי הקואליציות שירכיב בוז'י הרצוג. לו היו התוצאות ב-17 למרץ 2015 שונות מעט והרצוג היה זוכה להרכיב את הקואליציה, כל היוסי ורטרים והרביב דרוקרים היו יוצאים מגדרם על מנת לשבח את "תהליך ההתמתנות" שהוכיח כי ליברמן ראוי לתפקיד השר הבכיר ביותר בממשלה.
או למשל חבר הכנסת בני בגין, שיצא אמש בפומבי כנגד ראש מפלגתו והגדיר את המינוי שבחר לעשות נתניהו כ"הזוי". אך בניגוד לבגין, שאינו נושא באף תפקיד ביצועי והתמחה לאורך השנים בעיקר בכהונה כשר בלי תיק, לראש הממשלה נתניהו אין את הפריבילגיה של חלוקת תיקים אך ורק על סמך אנינות טעם. בגין מתעקש שלא להבין את המשחק הפוליטי ואת כלליו הלא-תמיד נעימים. פוליטיקה איננה תחרות בניקיון כפיים וצניעות, אלא אמנות השגת האפשרות הפחות גרועה מבין מגוון אפשרויות רעות.
תוצאות הבחירות קבעו עובדה שגם כפיו הצחורות של בני בגין לא יצליחו לשנות: בלא 'ישראל ביתנו' מחזיק נתניהו בקואליציית ימין צרה המונה 61 ח"כים בלבד. אם לא די ברוב הדחוק גם כך, ובהתנהלותם של כמה ח"כים סוררים מהליכוד, הרי שהקואליציה הנוכחית כשלה בניסיון להעביר את מתווה הגז בשל "ניגוד העניינים" של כחלון, גלנט וחיים כץ. כישלון שמשמעותו היא נזק אדיר לכלכלת ישראל במידה שלא יתוקן בהקדם.
לו היה נתניהו נשמע להמלצותיהם של בגין ושאר המקוננים ונמנע ממינוי ליברמן לשר הביטחון, היה עליו לקחת בחשבון גם תרחיש של הפלת הממשלה והליכה לבחירות מוקדמות שאחריתן עלולה להיות ממשלת שמאל-מרכז. בממשלה כזו, היינו עלולים למצוא עצמנו עם אביגדור ליברמן בתפקיד שר הביטחון כאשר מעליו ראש ממשלה בדמות יאיר לפיד. האם ניקיון כפיו של נתניהו והחלטתו שלא להתגמש ולהעניק לליברמן את תיק הביטחון היו משרתים את האינטרסים של 'הליכוד', של מחנה הימין או של אזרחי ישראל במצב כזה?
מה כל כך רע בליברמן?
ובכלל, איש מהמבקרים והמקוננים טרם סיפק הסבר ענייני מדוע מדובר במינוי בלתי סביר. גם כותב שורות אלו אינו מחסידיו של ליברמן, אולם לנוכח העובדה שמדיניות הביטחון של ישראל נקבעת בעיקר על-ידי ראש הממשלה, וכן לאור העובדה שליברמן משתתף סדיר בישיבות הקבינט מזה שנים ארוכות, אין מנוס מהמסקנה שהביקורת התקשורתית נובעת בעיקר מהטיה פוליטית, וייתכן שאף מגזענות סמויה כנגד דוברי הרוסית, ולא מסיבות ענייניות.
חשוב לזכור: נתניהו ניצב בפני הכרעה שחייבה אותו לחלץ את המיטב מהקלפים הגרועים למדי שחולקו לו ב-17 למרץ 2015, הגם שהוכתר כמנצח החד-משמעי של הבחירות. המשא ומתן שניהל בימים האחרונים נתניהו מול 'המחנה הציוני', במקביל למגעים העקיפים שניהל מול 'ישראל ביתנו', יכולים לשמש כשיעור בפוליטיקה ישראלית ברמה הגבוהה ביותר.
הנתונים שעמדו בפני נתניהו פשוטים. מטרת העל של אביגדור ליברמן לא הייתה להצטרף לממשלת נתניהו, כי אם לקצר את ימיה ולהוביל לסיום כהונת נתניהו לאחר קדנציה בינונית וחורקת. במטרה לרשת אותו או לזכות בשדרוג משמעותי במערכת הבאה. במפלגת 'העבודה' מצד שני, היה רוב מכריע של חברי הסיעה כנגד הצטרפות לקואליציה, ואת המשא ומתן ניהל נתניהו מול יו"ר מפלגה שהוא בגדר ברווז צולע במפלגתו.
עד לפני יממה וקצת העריכו רוב הפרשנים שהתרחיש של המשך קואליציית ה-61 הוא הריאלי ביותר. ההתנגדות במפלגת 'העבודה' היתה כזו שגם אם הרצוג היה מצליח להעביר בוועידת המפלגה החלטה על חבירה לקואליציה, עדיין קשה להעריך כמה חברי כנסת באמת היו נשמעים להחלטה ומתפקדים בפועל כשותפים לליכוד ולבית היהודי. נתניהו העריך לבטח שבכל מקרה אין מדובר בשותפים אמינים, וכי בהזדמנות הראשונה היו אנשי 'המחנה הציוני' מפרקים את הממשלה במטרה להוביל לבחירות.
ועדיין, למרות תנאי הפתיחה הללו, הצליח נתניהו להציב בפני הרצוג, ובאמצעותו בפני הפרשנים והכתבים הפוליטיים, מציאות (או אשליה) של משא ומתן מתקדם, לצד יצירת רחש בחש מדיני בדמות נאומו של א-סיסי. קיתונות הבוז ששפכו הפרשנים על ראשו של הרצוג, במטרה לסכל את המהלך, שיחקו לידיו של נתניהו והקנו לאפשרות האחדות אמינות כזו שדחקה את ליברמן אל הקיר. עליו היה לבחור בין המשך התייבשות באופוזיציה, ובין פשרה והישג חסר תקדים של מינוי לשר הביטחון. ליברמן קיבל את ההחלטה המתבקשת. למרות הקלפים הגרועים, נתניהו הצליח להרחיב את הקואליציה ולהבטיח, קרוב לוודאי, את יציבות הממשלה לשנתיים-שלוש הקרובות. זה אולי עולה לברנז'ה ולאנשי השמאל בבריאות, אבל אנשי ימין יכולים להרגיש מרוצים. גם אם הם אינם מחסידי ליברמן.
וכמה מילים לסיום על שר הביטחון יעלון. על אף אמירותיו בחודשים האחרונים, יעלון הוא נכס הן לליכוד והן לממשלת ישראל. טוב עושה ראש הממשלה בהציעו ליעלון את תיק החוץ. יש להניח, ולקוות, שיעלון יקבל את אילוצי הדמוקרטיה הפרלמנטרית וימשיך לתרום מכישוריו גם בתפקיד החשוב הבא.
אבל לעולם לא הציעו לליברמן תיק חשוב כמו שר הבטחון . קצת להפעיל את הכלבסה ארז תדמור
אני יודע לא מסכים עם ליברמן בהרבה נושאים אבל אין ספק שהוא אחד הפוליטיקאים הבכירים בארץ ובעלי הניסיון הגדול מבינהם,גם ליאיר לפיד לא היה שום ניסיון והוא כיהן כשר האוצר,ליברמן יש הרבה יותר ניסיון בתחום הבטחון מאשר ללפיד היה בכלכלה.
אני מציע לחסום את המשתמש רונן עקב שפה לא ראויה. כל מי שלא מסכים איתך הוא קלבסה?
אלעד, קלבסה זה דלעת…לא כל כך נורא..
אורי משגב, הארץ, 2015:
אחרי הבחירות רשימת התקווה תרכיב ממשלת מרכז עם מפלגתו החדשה של משה כחלון, שימונה לשר האוצר. עם שר הביטחון אביגדור ליברמן, שועל פוליטי בעל חושים מחודדים שכמו כחלון כבר התחיל לשבור למרכז המדיני בניגוד לעמדות המוצא המיוחסות לשניים.
http://www.haaretz.co.il/blogs/misgav/.premium-1.2505976
זה מסכם את מהותו של "הארץ". התחזיות הפוליטיות שלו הפוכות מהמציאות. ממש כמו עמדותיו הפוליטיות.
אז למה לא לתת לליברמן את שר החוץ?
כי הוא לא רוצה
אני לא מסכים.
יכול להיות שיש לא מעט צביעות בקרב הזועקים נגד ליברמן, אבל יש גם סיבות רבות לחשוש ממנו:
מדובר באדם שהפך את ההסתה כנגד הערבים הישראלים למקצוע.
בזכות הרעיון המטופש שלו "נגד הערבים" הועלה אחוז החסימה, וכך זכינו במפלגה ערבית גדולה, מאוחדת ומסוכנת מתמיד.
הוא דומה לשרון, שמהווה לדעתי דגם פוליטי עבורו: חסר עכבות, נעדר מוסר ודואג אך ורק לטובת עצמו.
כמו ששרון המורה שבר חזק שמאלה כשהחלו נגדו חקירות , כך עלול לעשות גם התלמיד ליברמן, שמסובך גם הוא בחקירות וחשדות כבדים.
הוא בעל לשון משולחת, ורק לפני כמה שבועות קילל את ראש הממשלה בצורה שלא נודע כמוה בעבר מאף פוליטיקאי.
בקיצור, יש הרבה רע באביגדור ליברמן ויש סיבות אמיתיות לחשוש ממנו. לא כל מה שאומרים בשמאל או באגף הותיק והשמרני בליכוד הוא צביעות . במקרה זה מדובר באדם מסוכן ובעל פוטנציאל נזק אמיתי, ודווקא ימנים אמיתיים צריכים לחשוש ממנו במיוחד.
אתם רציניים? להחליף רמטכ"ל לשעבר בסמל לשעבר באפסנאות שעומד בראש סיעה שהביאה לכאן שחיתות בקנה מידה סובייטי. על פאינה קירשנבאום שמעתם?
ליברמן הרי בבחירות האחרונות השמיע קולות של מוכנות למסירת שטחים. תקראו מה אריה אלדד כותב על ליברמן ופועלו. האיש הזה היה שר חוץ וכל העולם ביקש לא להפגש איתו. לפני שנתיים רצה להפוך גם את ואדי ערה למדינת פלסטין. רק זה היה חסר לנו.
האתר שלכם שפעם היה אינטליגנטי ומחכים הפך לבדיוק ההפך ממה שהיה פעם.
כל הסיפור הוא בחירה בין כמה אפשרויות רעות. זה העניין, שמציין המאמר, ושאותו כנראה לא תפסת. ליברמן רחוק מלהיות מוצלח, אבל הוא עדיין עדיף על ממשלת 61 חכ"ים או על ממשלה עם מפלגת השמאל הרדיקלי של הרצוג. (הבעייה לא כל כך בהרצוג עצמו, אלא בכנופיית הפנאטים הסובבת אותו.)
ליברמן בכלל עובר סיווג ביטחוני. זה יכול להיות פיאסקו שמה שעשינו לסוריה עם אלי כהן יהיה כעין וכאפס.
מפלגה קיקיונית של חמישה מנדטים מקבלת את תיק הבטחון עבור סמל באפסנאות עם תואר ראשון בלימודים סלביים,ואללה כל הכבוד ביבי שיחקת אותה. ראש ממשלה למופת.
ביבי אחד מראשי הממשלה הגרועים ביותר היו כאן מאז ומעולם
כל הצועקים על מינוי ליברמן שאני אישית נגד כי הוא רק דיבורים מה ההבדל בינו לבין עמיר פרץ ליברמן כיהן לפני בתור מנכ"ל רה"מ יו"חוץ וביטחון שר החוץ חבר הקבינט המדיני ביטחוני פרץ יו"ר ההסתדרות
הכל ראוי חוץ מיעלון , שר ביטחון שלא מעיף סגן רמטכל על מה שאמר ביום השואה הוא לא ראוי בעני , יש חופש דיבור אך לקצינים בדרגתו הם מוגבלים לפורומים סגורים .
בכל מקרה קצין כזה לא ראוי לשרת בצהל ולא משנה עברו הביטחוני הוא לא ראוי וזאת בושה לצהל שעד עתה לא קלטו עם יש להם עסק , מי שחושב שעמו מזכיר את הנאצים , מי שמאמין שמותר לסכן חיילי צהל על מנת לא לפגוע בבלתי מעורבים מוריד לי את האסימון מדוע צהל מתפקד כל כך גרוע בעשורים האחרונים .