דונלד טראמפ ממשיך ליישר קו עם הממסד, וחושף תוכנית כלכלית הכוללת שורה ארוכה ומבורכת של קיצוצי מסים. הבעיה מתחילה כשמגיעים לנושא ההוצאה הממשלתית
בנאומו הכלכלי השבוע חשף דונאלד טראמפ את משנתו הכלכלית. בניגוד לדברים שאמר בעבר, הפעם טראמפ יישר קו עם עמדות הקונצנזוס הרפובליקני ברוב הנושאים, ובעיקר בנוגע לתוכנית מסים שגיבשו וועדות של נבחרים רפובליקנים בקונגרס בראשות פול ראיין לפני כשנה. עם זאת, טראמפ נשאר טראמפ, ואין ספק כי על חלקים משמעותיים מאוד מהתכנית הכלכלית שלו ראיין ודומיו ממש לא ירצו לחתום.
והרי הכותרות. ראשית, התכנית החדשה של טראמפ קוראת לקיצוץ דרסטי במס החברות, מ-35 ל-15 אחוזים, קיצוץ שישווה את ארה"ב למדינות כמו אירלנד וסינגפור, ואמור למנוע בריחת הון. מס החברות בארה"ב הוא כרגע מהגבוהות בעולם, מה שגורם לחברות להעביר את בסיסיהם מארה"ב למדינות אחרות, פעמים רבות על ידי "Inversions", שיטה שכוללת קניית חברה קטנה יותר מחוץ לארה"ב, והעברת בסיסה של החברה הגדולה למקום מושבה של החברה הקטנה. מס החברות החדש של הרפובליקנים אמור להילחם בתופעה זו, להחזיר הון וחברות לארה"ב, ולהחזיר אותה להיות תחרותית כבסיס לחברות גדולות.
בנוסף, טראמפ הודיע שכנשיא, יפעל להשעיה של רגולציה על פעילות עסקית. זה כולל רגולציות להגנת הצרכן, רגולציות על בנקאות ועל וול סטריט, ורגולציה סביבתית. הרגולציות הסביבתיות התרבו מאוד בתקופת אובמה, ומנעו ניצול מלא של משאבי גז, נפט ופחם רבים. השעייתן תועיל למשק כבר בטווח הקצר.
טראמפ הודיע גם על כוונה לבטל לגמרי את מס הירושה, ולהחשיב הוצאות על גידול ילדים לצורך פטור ממס. ביטול המס על הירושה יהיה רלוונטי בעיקר לעשירונים העליונים, כיוון שהוא חל רק על ירושה של מעל 5.45 מיליון דולר. הפטור ממס להוצאות על גידול ילדים הוא כנראה מחווה לאמהות ולהורים בעקבות נאומה של איוונקה טראמפ בוועידה, שהבטיחה שאביה יעזור לאמהות עובדות.
הקלה לאזרח הקטן
על כל זאת מוסיף טראמפ הפשטה דרסטית של מס ההכנסה, על ידי מעבר משבעה דרגות מס לשלושה. עצם ההפשטה היא דבר טוב; מערכת המיסוי האמריקנית מסורבלת, ודורשת, מעבר למס עצמו, השקעה משמעותית בחישוב היטל המס ובטיפול בביורוקרטיה סביבו. בשנת 1986 רייגן פישט את חוקי המס של ארה"ב, אך מאז הם שוב הסתבכו, הסתרבלו והתארכו לאין שיעור. מיליארדים במצטבר מתבזבזים בכלכלה האמריקנית על חישובי מס, הן של יחידים והן של חברות. נטל זה כבד במיוחד על כתפי העסקים הקטנים.
ואף חשוב יותר, התכנית כוללת הקלות מס נרחבות. שלושת דרגות המס שטראמפ מציע הן 12, 25 ו-33 אחוזים, קיצוץ דרסטי ברמת המיסוי. דרגות אלו גבוהות יותר מהדרגות שטראמפ הציע בעבר (10,15,25), אבל נמוכות משמעותית מהמצב הנוכחי, בו דרגת המס הגבוה ביותר מגיעה ל-39.6 אחוז.
המס היחיד, בינתיים, שטראמפ הודיע שבכוונתו להעלות הוא מס על הכנסותיהם של מנהלי קרנות השקעות, שמקבלים אחוזים מהרווחים על ההשקעות שהם מנהלים. עד היום, הכנסותיהם נחשבו כרווחים על השקעות, ולכן מוסו הרבה פחות מאשר אם היו נחשבים כשכר רגיל. זו פירצה נוחה לוול סטריט, ורבות דובר עליה בתקשורת, ובמיוחד סביב הבחירות ב-2012, בגלל שאחוז גבוה מהכנסותיו של מיט רומני היו מהסוג הזה. יוזמה זו היא המשך לדבריו של טראמפ נגד וול סטריט, כאשר אמר שסגירת הפירצה תפגע "באנשים כמוני" ותגרום למנהלי השקעות "שרק מזיזים נייר" לשלם את חלקם. אך בשילוב הורדת מס ההכנסה לקטגוריות השכר הגבוהות, הורדה של מס החברות והשעיית רגולציה פיננסית, לא נראה שיש לוול סטריט יותר מדי על מה להתלונן.
הנושא היחיד שבו טראמפ יצא בחריפות נגד המוסכמות הרפובליקניות הוא כמובן הסכמי הסחר, שבניגוד לקונצנזוס ולמסורת במפלגה שלו, לאידאולוגיה הקונסרבטיבית, לעקרונות השוק החופשי ולרוב המוחלט של הכלכלנים, הוא מתנגד אליהם ותומך במכסים על ייבוא.
https://www.youtube.com/watch?v=eMLs9XkrVj0
מאיפה הכסף?
אך לכל דבר יש מחיר. מסתמן שהקיצוצים של טראמפ במסים יפגעו משמעותית בהכנסות של קופת המדינה. לפי תחזית של הארגון הא-מפלגתי The Tax Foundation, הקיצוצים שטראמפ הציע בעבר יפחיתו את הכנסות המדינה ממסים ב-10 טריליון דולר ב-10 שנים (ישנן גם תחזיות שזה יפחית אף יותר). התכנית העדכנית אמנם מקצצת פחות, ויועציו של טראמפ אומרים שבהמשך הם יודיעו על עדכונים לתכנית, שיכללו סתימת פרצות מס שיכניסו עוד לקופת המדינה. ועדיין, מדובר פה על אבדן מסיבי של הכנסות לקופת המדינה.
הבעיה היא שבמקביל לקיצוצים במיסוי ובהכנסות טראמפ לא מתכוון לקצץ בהוצאות הממשלה. להיפך, הוא הודיע למשל על כוונה להוציא יותר מ-500 מיליארד על תשתיות. הקיצוצים היחידים שהוא מדבר עליהם בהוצאות הם בסיוע למדינות זרות, וסגירת הסוכנות להגנת הסביבה ומשרד האנרגיה, שתקציביהם זעומים יחסית לתקציב האמריקני. קיצוץ אפשרי אחר, ומשמעותי הרבה יותר, הוא בהוצאות על בריאות. אמנם טראמפ אמר שברצונו לבטל את אובמה-קייר, אך הוא טרם סיפק תכנית מפורטת לכך. התכנית שמופיעה באתר שלו היא חלקית ביותר ולא ברורה, וסותרת הצהרות אחרות רבות שלו. על כל פנים, הוא כבר אמר פעמים רבות שאין בכוונתו להוריד את סך ההוצאה הממשלתית על סיוע לביטוח בריאות (מדיקייר ומדיקאייד).
אמנם סביר להניח שהורדת מסים תגביר צמיחה, כך שיהיה יותר מה למסות, אבל ספק רב אם זה יכסה את אבדן ההכנסות מהקיצוץ במסים. התוצאה עלולה להיות הגדלה משמעותית של גירעון הענק של ארה"ב. ההשפעות שיש לגירעון על הכלכלה שנויות במחלוקת, אך בדרך כלל דווקא הרפובליקנים הם אלו שהקטנת הגירעון נמצאת במקום סביר בסדר העדיפויות שלהם. אצל טראמפ זה אחרת.
טראמפ מיישר קו
תכנית המסים של טראמפ היא עוד שלב ביישור הקו החלקי שלו עם עמדות המפלגה הרפובליקנית. זה התחיל במדיניות חברתית, כשהוא הודיע על התנגדות להפלות, מגבלות על נשק ונישואים חד-מיניים, דברים שהוא תמך בהם לפני כניסתו לפוליטיקה ואפילו בתחילת הפריימריז. בתחומים האלו הוא יישר קו לחלוטין עם המוסכמות הרפובליקניות. בנושאי חוץ הוא יישר קו עם הרפובליקנים בנושא התמיכה בישראל, אך לא בנושאים האחרים, החל מהיחס לרוסיה ולנאט"ו וכלה ביחסו למדיניות חוץ מתערבת, שרפובליקנים בדרך כלל תומכים בה. בתחומי הכלכלה, הוא השלים איתם בנושאי מיסוי ורגולציה, אבל עומד על שלו בתחום המסחר.
אין ספק שהתכנית החדשה של טראמפ היא צעד בכיוון הנכון. הפחתת מיסוי ורגולציה הם דברים חשובים לכשעצמם שעשויים להוביל לצמיחה משמעותית. במידה וייבחר, יש לקוות שיוזמותיו השאפתניות האחרות יתמתנו וירדו לקרקע המציאות, ויהפכו את מדיניותו לריאלית ומועילה.
למה לחשוב שהורדת שיעור המס תביא להורדה בגביית המס? זה יכול להיות, אבל יכול להיות גם ההיפך.