ליברמן בכיוון הנכון, אבל את גל"צ צריך לסגור

תהליך אזרוח תחנת גלי צה"ל הוא צעד חשוב, ובכלל לא מובן מאליו. אך לצד המחמאות לליברמן ואיזנקוט, חשוב לזכור שזה עוד לא נגמר: תחנת רדיו במשרד הביטחון מיותרת לא פחות מרדיו צבאי

הפרטה עכשיו; סמלי יחידת גלי צה"ל. צילום: עירד עצמון CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

בשנת 2002 הייתי חניך צעיר בקורס גלי צה"ל. באחד המפגשים הראשונים בקורס נכנסה לכיתה רב-נגד טינה מלמד, קצינת הארגון המיתולוגית של התחנה הצבאית, וזרקה לחלל האוויר שאלה: 'לכולם ברור מדוע צריך שתהיה תחנת רדיו צבאית?'. הסתכלתי ימינה ושמאלה, וראיתי את כל חבריי לקורס מהנהנים בהסכמה מהולה בהערצה. לכשעצמי, לא הבנתי אז, ואינני מבין עד היום, מדוע נחוצה תחנת רדיו צבאית. אני זוכר שחשבתי לעצמי שזה שאני לא מבין מדוע התחנה נחוצה, זו אשמתי. הזמן יחלוף ובטח אבין. העובדה שנופיתי מהיחידה מיד בסוף הקורס הותירה אותי עם סימן השאלה הזה עד היום.

במהלך הזמן, סימן השאלה הזה הפך לסימן קריאה גדול: התחנה הצבאית היא אחד מהאיומים הגדולים ביותר על חופש הביטוי ועל הדמוקרטיה הישראלית.

ההצדקה השגורה לקיומה של תחנת רדיו צבאית המשדרת לאזרחים, מתכתבת באופן רופף עם תפיסת כור ההיתוך הבן-גוריונית. הצבא הוא מדורת השבט של כל הקהל הישראלי, הוא מכונן הזהות היסודי ביותר, ולכן מתבקש שסדר היום הנקבע בתחנה הצבאית הוא האותנטי ביותר, הפלורליסטי ביותר, הישראלי ביותר. מבולבלים? גם אני. בכל מקרה, גל"צניקים לדורותיהם מצדיקים את עצמם בטיעון הזה עם ברק בעיניים ושכנוע עצמי עמוק.

אז מה בעצם הבעיה עם גל"צ? קודם כל, השידור הצבאי הוא שידור ציבורי, וככזה, עוד לפני היותו חלק מהצבא, הוא איום על הדמוקרטיה. הפקעת נתח משוק התקשורת, והפקדתו בידי פקידים שאינם תלויים בהצלחתם כדי לשרוד כלכלית, הופכת את קיומה של תקשורת עצמאית – כזו שמחויבת באמת לציבור כי היא תיכשל בלעדיו – לבלתי אפשרית.

העובדה שהתחנה היא חלק מהצבא הפכה את הבעיה לחמורה יותר בשני מישורים: במישור הסמלי, תחנה צבאית המשדרת לאזרחים מזכירה משטרים אפלים ותקופות אפלות. העובדה שכל מזהי התהליכים למיניהם לא מתחלחלים מקיומה של גלי צה"ל מעידה על צביעותם. באופן אירוני, התחנה הצבאית הפכה למוקד מחאה נגד תהליכי מיליטריזציה העוברים על השיח הישראלי. אין מלים לתאר את חוסר המודעות העצמית שמפגין רזי ברקאי בכל פעם שבה הוא מלין על התערבות ממשלתית בנעשה בתקשורת. באוגוסט האחרון התראיינה גילה גמליאל אצל רזי ברקאי, וזעקה מרה על סממני הפשיזם בישראל. ואז האירוניה תלתה את עצמה על כבל של אזניות שידור.

להפריט, להפריט, להפריט

במישור המעשי, גלי צה"ל הפכה את האתגר שבהקמת תחנת רדיו ארצית פרטית שתתחרה ברשת ב' ובגל"צ לבלתי אפשרי מעשית, מעבר לאיסור החוקי. מילא הקושי להתחרות בשתי תחנות הפסדיות שאינן מחויבות לייצר רווח כדי לשרוד; גלי צה"ל אף הייתה פטורה מתשלום שכר מינימום לחיילים שהעסיקה בתור עיתונאים. בתנאים אלה, גוף פרטי שינסה להתחרות צפוי לכישלון מראש.

ההחלטה להעביר את גלי צה"ל מהצבא למשרד הביטחון היא כמובן צעד חשוב מאוד בכיוון הנכון, שצריך היה להיעשות מזמן. העובדה שהמהלך הזה נראה כה טבעי והגיוני לרמטכ"ל איזנקוט, כלל לא מובנת מאליה בעולם שבו רזי ברקאי ממליך מלכים. בחודש מרס האחרון אמר איזנקוט בוועדת החוץ והביטחון: "לא ייתכן שתהיה תחנה צבאית שמשדרת מחלוקות בחברה הישראלית. זה לא התפקיד שלה וזה לא דמוקרטי". אמר, ובאופן חריג גם דחף ליישם את המסקנה המתבקשת. כעת שר הביטחון ליברמן עשה את הצעד הראשון, והבכלל לא מובן מאליו, והחליט להוציא את גל"צ מצה"ל ולהעבירה למשרד הביטחון. מרשים, אבל כמובן לא מספיק.

את אזרוח גלי צה"ל יש לראות לא רק כהגשמת תפיסתו של אינזקוט, אלא גם כחלק מהמגמה הכוללת והחשובה שעליה מצהיר נתניהו בכהונתו הנוכחית להגדלת מגוון הדעות בתקשורת הישראלית, באמצעות פתיחת השוק לתחרות וצמצום המעורבות הממשלתית בו. ואת המגמה הזו חשוב להמשיך. כל טיעון שניתן היה להטיח בגל"צ כיחידה צבאית, ניתן באותה מידה להטיח גם בגל"צ כמחלקה במשרד הביטחון. הצבא לא צריך רדיו, וגם לא המשרד המפקח עליו. השלב הבא חייב להיות הפרטה מלאה.

_______

עו"ד זיו מאור הוא מנכ"ל 'האגודה לזכות הציבור לדעת'

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

15 תגובות למאמר

  1. יפה אמרת. הגיע הזמן להעיף את כל גרורות הקרן החדשה בצה"ל במיוחד בבה"ד 1

    1. פלורליזם רק לצד השמאלי של המפה, זה מה שאתם מאמינים בו.
      אני בטוח שאתה בעד מסתננים רק שלא יגורו לידך.
      ואם חרדי יקנה דירה או יבנה בית כנסת בשכנותך הפלורליזם שלך יעוף מהחלון.

  2. צודק מאד, זו תחנה שאין לה הצדקה משום בחינה, נוסיף לזה את העובדב שכל החיילים ששירתו שם התקדמו בעולם התקשורת בצורה מאד חדה, כלומר הם לא תרמו שום דבר למדינה בזה ששירתו שם, עם הג'נדה מאד אנטי צבאית, אלא בנו לעצמם קריירה אזרחית מצויינת, לפיד כמשל הגדול שהבם

    1. ב 2010-2012 הייתי בכמה וועדות בכנסת שדנו בבעיית המסתננים.
      כתבת גל"צ ישבה צמודה לעובדים של ארגוני המסתננים והסתודדה אתם
      גל"צ פרסמו כתבות מפרגנות על "פליטים"
      תפקידו של צה"ל לשמור על הגבולות ולמעשה הוא פתח את שערי המדינה לקליטת פולשים.
      במקום להפריט – צריך לסגור את גל"צ, ולמכור את הבניין ביפו לקבלן שירים שם בניין מגורים.

  3. בואו ניזכר בייעוד של גלי צה"ל (ציטוט מתוך הנאום של בן גוריון בטקס הפתיחה"): להיות מכשיר ביטחון והתגוננות, אמצעי קשר יעיל לכוחות הצבא הסדיר וצבא המילואים. והשנייה — להיות מכשיר לחינוך הנוער והעם, אמצעי לקליטת העולים, להנחלת הלשון וידיעת הארץ.

    אנחנו מזמן לא בשנות ה-50, רשת ב' והתחנות האזוריות נקלטות היטב בכל מוצב מרוחק, שלא לדבר על קיומו של האינטרנט על אלפי האתרים ומיליוני תחנות הרדיו והטלוויזיה. מתי לאחרונה יצא לכם לשמוע תכנית לעולים או משדר להנחלת הלשון בגל"צ (ואני לא מדבר על פינתו הקצרצרה של ד"ר אבשלום קור)?

    המסקנה: גל"צ בגלגולה הנוכחי היא עוד תחנה ציבורית שמתחרה ברשת ב' ושואבת את כספי המיסים. קרי, צריך לסגור אותה לאלתר.

  4. פייגלין תמיד אומר שהדבר הראשון שהצבא עושה כשהוא מבצע הפיכה זה להשתלט על אמצעי התקשורת, אבל בישראל הוא לא צריך… את האנומליה הזו צריך לתקן. אין אף מדינה דמוקרטית שלצבא שלה יש תחנת רדיו. רק בישראל

  5. אבל אצל הרב במצח זעו הורידים
    היכה הרב על שולחנו
    ובקולו הרעים:
    "האמנם חרשים אתם האם אינכם שומעים?
    הרי אל הניגון הזה חיכינו מתמיד.
    ובלשון ארצית יותר התוכנית היא: ליברמן יקח את גלי צה"ל תחת חסותו, ובמהרה היא תעלם.
    ואולי לא?! מי יודע.

  6. נכון בעקרון.
    עם זאת, לענ"ד, גלי צה"ל של היום (בנגוד ללפני 15 שנה) יותר מאוזנת מרשתות "קול ישראל". אני גם יודע מי האחראים לכך, וכל הכבוד לאותם חיילים מהזרמים הליברליים והיהודיים יותר במדינה, שנאבקו להיכנס לשם ולהשפיע.

  7. בתקשורת הערבית גל"צ נקראת "שופר התעמולה של הצבא"… עוד שופר כזה ואבדנו….
    ואם כבר — רוצים גם ערוץ טלויזיה צבאי!

  8. "איום על חופש הביטוי", "סכנה לדמוקרטיה", "מיליטריזציה", "פאשיזם"…
    זה נחמד לענות למגיני גל"צ בנאצות שבד"כ מופנות לימנים, אבל בתור טענות זו הגזמה. גל"צ קיימת כמעט כמו אותו זמן כמו צה"ל, והדמוקרטיה במדינת ישראל שרדה לא רע.
    נכון שזה לא הוגן כלפי המתחרים, אבל יש כמה תחנות ("אזוריות") שמצליחות להתחרות, ואפילו לגדול.
    ונכון שצריך להוציא את גל"ץ מצה"ל, וממשרד הבטחון, אבל מדינת ישראל תישאר דמוקרטית גם אם זה לא יקרה

  9. .2. "שר הביטחון אחראי ישיר למינויי אנשי שמאל בצמרת צה"ל", שיכפולים בעליון ובתקשורת, העתק של צמרת הצבא

    אהרון רול

    צבא שיש לו מדינה

    "אין לשכוח כי אהוד ברק [המכונה "ראש הממשלה השני , בפי השרים ]
    אחראי ישיר למינויי אנשי שמאל בצמרת צה"ל, מינויים אשר
    שיכפלו עצמם מתוך עצמם בנוסח בית המשפט העליון הישראלי [והתקשורת ]."