מיתוס פערי השכר, או: האם נשים מקבלות רק שני שליש פיצה?

נשים מעדיפות משרות עם שעות עבודה קצרות וגמישות יותר ועם אפשרויות חופשה טובות יותר, גם כשזה בא על חשבון המשכורת. אבל כשמוזכרת המילה "שוויון", בורח ההיגיון

לנשים העדפות אחרות במקום העבודה (אילוסטרציה). צילום: UN Women/Ryan BrownCC BY-NC-ND 2.0 flickr

יום האישה הבינלאומי הגיע, ומה מתאים יותר מאשר לחוג אותו בתלונות מלוא הגרון על מעמדה הנורא של האישה, ובעיקר כמובן על כך שהיא מרוויחה פחות מגבר. הרבה הרבה פחות. בסרטון הבא של 'נעמת' מומחש פער השכר באמצעות גברים המבקרים בפיצרייה, ומקבלים רק שני שלישים מהפיצה שהזמינו. למה? רק כי הם גברים. נשים, נטען אפוא, הן כמו הגברים בסרטון הזה: משלמות מחיר מלא, ומקבלות רק שני שלישים.

האומנם?

חשבו על זה לרגע. נניח שאכן פיצרייה הייתה הולכת לפי הכלל הזה: נשים מקבלות שני שליש פיצה, גברים מקבלים מגש מלא. מהר מאוד היו קורים שני דברים: האחד, נשים היו מפסיקות להגיע לפיצרייה הזו, ושולחות במקומן גבר־שליח: בן זוג, בן משפחה, סתם זר מהרחוב. השני, הפיצרייה הסמוכה הייתה מכריזה על כך שהיא דווקא נותנת לנשים יותר – אולי 9/10 פיצה, ונשים היו נוהרות אליה. במהרה הייתה נפתחת פיצרייה שלישית עם הקונספט המהפכני של פיצה שלמה לכל אישה שהזמינה. הפיצרייה הזו הייתה מושכת את כל הלקוחות, ומאלצת את שאר הפיצריות להתיישר מהר מאוד. אי־שוויון בפיצה, אם כן, אינו יכול להתקיים לאורך זמן בשוק החופשי.

האם אי־שוויון בשכר יכול להתקיים לאורך זמן? נראה שמאותה סיבה עצמה, התשובה שלילית. אם מקום עבודה אחד ייתן משכורת נמוכה לנשים, מקום עבודה אחר יוכל למשוך את הנשים אליו על ידי מתן משכורת גבוהה יותר. אילו הייתה נכונה ההנחה שאין שום הבדל בין גברים לנשים, האפליה הייתה נעלמת מהר מאוד, פשוט משום שמקומות העבודה שמעניקים שכר הוגן היו מושכים אליהם את העובדות המצטיינות.

מדוע אם כן מדברים על פער שכר כזה גדול? כיצד זה ייתכן? התשובה טמונה בפיצה.

לאכול את המגש ולהשאיר אותו שלם

נחזור לפיצרייה שלנו, וכעת נניח שהפיצרייה מציעה שתי אפשרויות: האחת, מגש שלם; השנייה, משולש אחד. על מגש שלם המכיל שמונה "משולשים" משלמים 60 ש"ח, ואילו על משולש אחד – 10 שקלים חדשים, בלי שום אפליה בין גברים לנשים. כעת ניתן לפיצה לפעול, ולאחר חודש נבדוק כמה גברים "הרוויחו" בסך הכול במונחים של פיצה, וכמה נשים. ייתכן מאוד שתצפה לנו הפתעה, והגברים ירוויחו הרבה יותר פיצה מנשים!

למה? ראשית, ייתכן שאחוז הגברים מבין הלקוחות יעלה על 50%. אולי גברים יותר אוהבים פיצה, אולי הם פחות דואגים לדיאטה, אולי נשים נוטות יותר לפליאו ולטבעונות; אולי הגברים הם שעושים את השליחויות בבית. זה לא משנה. בפועל יותר גברים ירוויחו יותר פיצות (וגם ישלמו יותר, כמובן). שנית, ייתכן שנשים תבחרנה יותר פעמים באופציית המשולש האחד, מסיבותיהן שלהן, ואילו גברים יזמינו יותר מגשים שלמים. המצב הזה יגרום לכך שגם אם נבדוק את יחס הפיצה/תשלום אצל גברים ונשים נגלה אפליה: התשלום על משולש פיצה הרי גדול יותר כאשר קונים משולש אחד לעומת קנייה של מגש.

כך קורה גם בשוק העבודה, אך בצורה מורכבת הרבה יותר: גברים עובדים הרבה יותר שעות מנשים. העבודה היא שוות ערך ל"תשלום" על הפיצה, שהיא השכר, וכך, כאשר אומרים לכם שנשים מקבלות פחות מגברים שוכחים לומר שנשים גם משלמות (בעבודה) פחות מגברים. מה שווה יותר, שעת חופש מהעבודה או תשלום על אותה שעת עבודה? זו שאלה זהה לשאלה מה שווה יותר, 60 ש"ח או מגש פיצה – עניין אינדיבידואלי לחלוטין. כחברה אין לנו אידיאל המעדיף דווקא שעות עבודה על פני חופש; אדרבה, חוק שעות עבודה ומנוחה מגביל את שעות העבודה של העובדים, כלומר בעיני המחוקק מוטב שהעובדים יעבדו פחות, אפילו אם כתוצאה מכך הם ירוויחו פחות. גם אם החוק הזה הוא כופייני, הסנטימנט שבבסיסו נכון גם בלי כפייה: לא תמיד אנחנו רוצים לקרוע את עצמנו בעבודה ובלבד שחשבון הבנק שלנו יתנפח.

נשים מעדיפות אחרת

האם ייתכן שלנשים ולגברים יהיו העדפות שונות בשאלה הזו, מה יותר חשוב – חופש או כסף? לא רק שייתכן, אלא שהדבר גם ברור לעין. נשים מעדיפות פעם אחר פעם משרות עם שעות עבודה קצרות וגמישות יותר ועם אפשרויות חופשה טובות יותר, גם כשזה בא על חשבון המשכורת. לפי נעמ"ת, המציאות הזו מהווה אפליה לרעה של הנשים, אבל זוהי הנחה תמוהה; באותה מידה אפשר לטעון שהן מופלות לטובה, כי הן עובדות פחות קשה מגברים.

שעות העבודה הארוכות יותר משפיעות גם על שאלת המשכורת לפי שעה. מדוע? בדיוק כמו בפיצה, אם אתה מוכן לשלם יותר (ביותר כסף לפיצה, או ביותר שעות עבודה), אתה יכול לקבל יותר באופן לא פרופורציונלי: מחירו של מגש פיצה אינו שווה למחיר של משולשים בודדים, ולעבודה ארוכה יש ערך מוסף שהמעסיק מוכן לשלם עליו (זהו בין היתר הרציונל של "שעות נוספות"). מי שקונה רק משולש פיצה מודע לכך, אבל הוא מעדיף לא לשלם כל כך הרבה רק כדי שבאחוזים הוא יקבל יותר. הוא לא רוצה אחוזים – הוא רוצה משולש של פיצה. אחד.

כל הדברים הללו אינם חדשים בכלל, כולל העובדה שלנשים יש העדפות שונות מלגברים. כך לדוגמה, במחקר שפורסם בשנה שעברה ושבחן את העדפותיהם של סטודנטים בנוגע למשרות היפותטיות, התברר שנשים ייחסו הרבה יותר משמעות לתנאי העבודה, ואילו גברים ייחסו חשיבות בעיקר לכסף: נשים היו מוכנות לוותר על 4% מהשכר בתמורה לצמצום הסבירות לפיטורים, ואילו גברים הסכימו לוותר רק על 0.6% מהשכר; נשים היו מוכנות לוותר על 7.3% מהשכר בתמורה לאפשרות לעבוד במשרה חלקית חלק מהזמן, ואילו גברים הסכימו לוותר רק על 1.1% מהשכר; גברים הסכימו לוותר על 3.4% משכרם הנוכחי בתמורה להעלאות שכר שנתיות חדות יותר בעתיד, ואילו נשים הסכימו לוותר רק על 0.6% משכרן הנוכחי בתמורה להעלאות שכר עתידיות חדות יותר. בהמשך, כשנבחנו המשרות בפועל של המשתתפים, נמצא מתאם גבוה ביניהן ובין ההעדפות שהם ביטאו בסקר.

ההעדפות בנוגע לשעות ולשכר הן רק חלק קטן מן המאפיינים הגורמים לשונות הגבוהה בין גברים לנשים: נשים גם נוטות פחות ללכת למקצועות בעלי סיכון גבוה מאשר גברים; הן מעדיפות עבודה "אידיאליסטית" יותר או עבודה עם אנשים גם כאשר הדבר כרוך בשכר נמוך יותר, וכן הלאה.

הטענה שנשים מקבלות שני שליש מגברים שווה לטענה שנשים מקבלות פחות פיצה מגברים בפיצרייה רגילה, רק כי הן מעדיפות לקנות יותר משולשי פיצה בודדים או לא לקנות פיצה בכלל. האם לדעתכם המצב הזה בעייתי, ויש לדחוף למצב שבו נשים תעבודנה קשה יותר, ובמקצועות מסוכנים יותר ומספקים פחות, בדיוק כמו הגברים, ולעזאזל מה שהן רוצות? האם יש לגרום לכך שנשים וגברים יעדיפו לאכול בדיוק אותה כמות של פיצה?

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

33 תגובות למאמר

  1. מה קורה כשגבר ואישה מועסקים באותה מישרה בדיוק עם אותן שעות, אותו ניסיון ואותה השכלה?

    1. מנסיוני האישי, לא קורה. אם זה אותה משרה בדיוק. מנסיוני: בצבא נשים מקבלות יותר, בפיצרייה אותו דבר, בתחנת דלק אותו דבר, בשמירה אותו דבר, בהייטק אותו דבר…

  2. ב 1990 הגיע גל צונאמי של "מהנדסים" שניפנפו ב"תעודות" שלהם והתברגו לקליקות משרדי תיכנון וR&D
    כמה שנים לאחר מכן, כשסיימתי את התואר שלי (ללא הנחות ו"השלמות") מראיינים אמרו לי בפנים שהם מעדיפים שכמותי באלף מונים. הם כבר נכוו.

    כיום אני שומע דברים דומים על נשים חרדיות.
    ("יש לי כבר שתי מתלמדות חרדיות בשכר מלא. ממך אני צריך תפוקה כבר מאתמול")

  3. אתה טועה בנקודת המוצא – אירגוני הנשים / הנשים לא רוצות שיוויון אלא אפליה לטובת הנשים. זה מתחיל מחוקים מפלים במס – נשים ישלמו פחות מס. ממשיך בדיני אישות מפלים – הנשים יזכו במזונות וכמעט תמיד יקבלו את הילדים ( זה שווה יותר מכול שכר שהוא) וממשיך בדרישה לאפליה בשכר כלומר לתת לאישה אותו שכר על פחות עבודה.בקרוב כול עסק יהיה חייב להשוות שכר לנשים ולגברים כלומר אישה שעובדת 100 שעות בחודש כמזכירה תקבל כמו הבוס שלה שעובד 200 שעות.חס וחלילה לא תבוא הדרישה שתלמד שתשקיע שתעבוד אותם שעות.

  4. ארגוני נשים דורשים שוויון, אבל רק במשרות ניהול בכירות ובהייטק.
    אף אישה לא דורשת "שוויון" בפינוי זבל, בניין, מכונאות רכב, סבלות או צבעות.

  5. הטרור הפמיניסטי מתבסס על שקרים והטעיית הציבור.

  6. רק שהכתבה מתעלמת מהשאלה למה נשים מעדיפות משרות חלקיות. הרי במרבית הבתים הן אלו שאחראיות על הטיפול בילדים. הן לא יכולות לעבוד עד 17:00 או 18:00 ועדיין להוציא את הילדים מהגן/ביה"ס בזמן. אם גברים היו משתתפים יותר בטיפול בילדים, נשים היו יכולות לבחור יותר במשרות תובעניות יותר.

    1. יופי, אז זו ההעדפה של רוב הזוגות.
      זה עניין תרבותי, אבולוציוני ותפיסתי עתיק- נשים מגדלות ילדים, גברים צדים.
      אז זה קצת השתנה לאחרונה, אבל באופן בסיסי עדיין רוב הזוגות בוחרים לחיות ככה.
      אני מכיר גם אחרים- אבא שלי מורה ועובד פחות, אמא שלי עובדת בהיי-טק ומרוויחה כפול ממנו.

    2. שיט של קולקטיביזם
      גברים? מה אכפת לך מגברים, אכפת לך מבעלך.

  7. הלל מקווה שאתה קורא,ותגיב לי..
    אלף לומד ונהנה לקרוא כתבות פרי עטייך.
    בית כל מה שכתבת נשמע הגיוני,אבל מה עם מצבים שבתוך מקום מסויים יש גם הפרשי שכר? כי זה לפחות חלק ממה שאומרים לגבי החוסר בשיווין,האם גם זה עיניין של עבודה מול שכר?

    1. יתכן. אבל זו החלטה של הזוג. זה בכלל לא קשור לטענה שנשים מקבלות 2/3 פיצה
      אם לך יש בעיה זוגית, למה הבוס שלי, שעוסק בהייטק, אמור להיות קשור לזה?

    2. אינני הלל, אבל בשמחה אענה

      מקום בו יש פער שכר שכזה, שאי אפשר להגן על הפער בטענות של הבדל משרה, שעות עבודה, תפוקה וותק, הוא מקום שיקרוס מהר מאוד

      הוא יעמוד בפני תביעה בו צפוי לו קנס עתק

      וכולנו יחד נעשה לו כזה שיימינג שהוא יברח כל עוד נפשו בו.

      תביא דוגמא אחת קונקרטית. זה פשוט לא קיים

  8. נו, באמת…נשים "מעדיפות" שעות עבודה מקוצרות כי מישהו צריך לטפל בילדים.
    החברה הישראלית רוצה ילדים – וזה מצוין, זה סימן שהיא חפצת חיים – אבל לא מאפשרת
    שוויון אמיתי בין בני הזוג בטיפול בהם. גם התרבות שלנו עודה שוביניסטית ורואה באם את
    המטפלת העיקרית גם כשהילדים כבר לא תינוקות.

    התוצאה – פחות שעות עבודה לנשים ולכן גם פחות שכר.

    יכול להיות שרובנו נעדיף לעבוד פחות גם בעולם של ברירה שווה אמיתית ומלאה, אבל כרגע
    אין לנו שום אפשרות כזו ולכן לדבר על מה אנחנו "מעדיפות" – זו בדיחה.

    1. נח מאד להציג את הבאת הילדים לעולם ואת גידולם בדרך כלל ע"י נשים כאילוץ חברתי שגברים כופים על הנשים התמימות והכבולות.
      הטענה הזו היא מרקסיזם בגרוש שלא קשור למציאות.
      רוב הנשים שנמצאות בבית עם הילדים מהצהריים ועובדות במשרה מתאימה / לא עובדות בחוץ – בוחרות בכך. מכיר נשים מוכשרות שעשו חיל בקריירה שלהן ויצרו להן שגרה בריאה ומתפקדת, אך בחרו בשלב מסויים לצמצם את משרתן ולתת לגבר שלצידן להיות מפרנס עיקרי, כי בחרו להיות בבית עם הילדים. אני עודדתי את אשתי לרכוש תארים והכשרות מקצועיות ולפתח את עצמה גם מחוץ לבית, אך הבחירה שלה היא להוליד ולהתרכז בבית. מכיר נשים רבות שעושות חיל בעבודתן מחוץ לבית, אך מצהירות בריש גלי שאלמלא אילוצי המחיה, היו שמחות לשבת באוהל.

    2. למה אתה חושב שכל דבר מוכתב ע"י "החברה"?
      אני עובד משרה מלאה ואשתי 80% משרה. אני יוצא יום בשבוע מוקדם לאסוף את הילדים ואשתי שלוש פעמים בשבוע.
      מישהו הכתיב לנו את זה?
      האם אשתי היתה מסכימה להחליף אם הייתי מציע לה זאת? בחיים לא!
      שורה תחתונה – שנינו מבסוטים ושמחים.

    3. אשה שמעדיפה קריירה על ילדים צריכה לתכנן מראש, כבר בשלב הנישואין, בן זוג שיתחלק איתה חצי חצי. ואז היא תהיה חופשיה לנפשה לעבוד במה שבא לה, ויש הרבה אפשרויות

      רק מה, רוב הנשים לא מסוגלות לנטוש תינוק קטן עד 7 בערב, או לוותר על השהות עם הילדים אחה"צ יום אחר יום

    4. "לא מאפשרת"??? הגברים פה כולאים את נשותיהם בבית? אישה שתצהיר שהיא רוצה לפתח קריירה על חשבון גידול ילדים, תאבד את משרתה באופן מיידי? אישה שתאמר שהיא רוצה לחלוק עם בעלה את נטל גידול הילדים באופן שווה, תספוג לינץ' בפייסבוק (כמו מי שמעז להגיד ששני גברים אינם משפחה)?

      אנא הסבירי לנו, איך הגברים האלימים והשוביניסטים מדכאים את הנשים המוחלשות. נשמח לשמוע את סיפורי האלף לילה ולילה שלך על הכיבוש הנוראי שהמיעוט הנשי נמצא בו.

  9. המאמר שלהלן מתייחס לתופעה בצורה מערכתית – אבל זאת כלל לא הטענה. ברור שעובד בחצי משרה ירוויח הרבה פחות מעובד במשרה מלאה – בצורה לא פרופורציונלית. על כך אין ויכוח.

    הטענה עליה מבוסס הקמפיין החדש, היא שבהשוואה בין שני עובדים זהים לחלוטין, שעובדים באותו התחום, בהיקף שעות עבודה דומה, ובעלי ניסיון מקצועי זהה – עובד אחד יקבל 30% פחות מרעהו, פשוט בגלל שאיתרא מזלו, והוא נולד אישה. זאת הנקודה. ניסיון להיתמם ולטעון שכנראה האישה "בחרה להרוויח פחות", הוא פשוט התעלמות מהמציאות, וממגוון רחב של מחקרים, שמוכיחים בדיוק ההפך.

    אין מה לעשות, בישראל של שנת 2017, זמנה של אישה נחשב פחות מזמנו של גבר, פשוט בגלל הבדלים מולדים. להתעלם מכך משמעו להתעלם מהמציאות.

    1. רק שבאופן נח החלטת להתעלם מהחלק הראשון של המאמר, שמתייחס בדיוק לטענה הזו(להזכירך-שוק חופשי ייגרום לכך שלמקומות עבודה מתחרים יהיה משתלם לשלם שכר גבוה יותר לנשים וכך למשוך אליו)

  10. המאמר שלהלן מתייחס לתופעה בצורה מערכתית – אבל זאת כלל לא הטענה. ברור שעובד בחצי משרה ירוויח הרבה פחות מעובד במשרה מלאה – בצורה לא פרופורציונלית. על כך אין ויכוח.

    הטענה עליה מבוסס הקמפיין החדש, היא שבהשוואה בין שני עובדים זהים לחלוטין, שעובדים באותו התחום, בהיקף שעות עבודה דומה, ובעלי ניסיון מקצועי זהה – עובד אחד יקבל 30% פחות מרעהו, פשוט בגלל שאיתרא מזלו, והוא נולד אישה. זאת הנקודה. ניסיון להיתמם ולטעון שכנראה האישה "בחרה להרוויח פחות", הוא פשוט התעלמות מהמציאות, וממגוון רחב של מחקרים, שמוכיחים בדיוק ההפך.

    אין מה לעשות, בישראל של שנת 2017, זמנה של אישה נחשב פחות מזמנו של גבר, פשוט בגלל הבדלים מולדים. להתעלם מכך משמעו להתעלם מהמציאות.

    1. הטענה שלך שקרית. היא לא פחות ממיתוס מוחלט. כשעובדים באותה חברה באותו התפקיד – השכר זהה, עם הבדל של עד אחוז וחצי. במייקרוסופט, אפל גוגל פייסבוק וכו' הבדל השכר הוא 1%. וכך גם בכמעט כל מקומות העבודה. כל מחקר רציני שבדק את הנתונים, אישש זאת. למשל המחקר הבא שבדק 8 מיליון עובדים ב33 מדינות: http://www.telegraph.co.uk/news/2016/05/11/gender-pay-gap-does-not-exist-between-men-and-women-doing-the-sa/

      "שליש פחות", מדבר על הממוצע של השכר של כל הגברים, מול השכר של כל הנשים. שאינו אומר דבר וחצי דבר על הטענה שלך. אז בוא נסיר את זה מהשולחן. זה פשוט שקר. יש הרבה דברים שאפשר להגיד על הבדל השכר הממוצע וממה הוא נובע, אבל להגיד שנשים וגברים שעובדים אותה משרה מקבלים שכר שונה בשליש – זהו שקר מוחלט.

    2. שקר גס

      מקום עבודה כזה היה פושט את הרגל תוך דקות.
      גם בית המשפט היה מחייב אותו פיצויי ענק, וגם ארגוני נשים היו דואגים להתעלל בו.

      תביא דוגמא אחת, ובוא נתעלל בו יחד

    3. ויקיפדיה הישראלית טוענת על הערך "שכר נשים בישראל": "פער זה נובע מבחירת תחומי עיסוק שונים בדומה לנשים וגברים בארצות הברית – כשעורכים השוואה בין השכלה וניסיון דומה השכר זהה". עוד יש לציין שאלו שטוענים למעלה בתגובות שהנשים צריכות להוציא את הילדים מהגן ולפיכך אין הן יכולות לעבוד במשרה מלאה וזה האפליה בעצם הדרישה הגברית שהן צריכות לדאוג לכך יש לי לומר כך 1) בהנחה שזה טענתכם אז צריך לטעון ולהדגיש את האפליה בגברים הבעלים ולא במעסיקים ולכן לצאת בפרסום לשוויון בטיפול בילדים 2) הטענה שעדיף לעבוד ביותר זמן ארוך על חשבון שהגבר יפסיק יותר מוקדם את העבודה האם זה בטוח יותר לטובת האישה שהגבר יעבוד פחות בכדי לטפל בילדים והאישה תעבוד עד שעות מאוחרות זה דבר מאוד אינדיבידואלי לכל עיסוק ואישיות .

  11. אשתי ואני עובדים בחברות הייטק גדולות. שנינו סיימנו את אותה אוניבירסיטה ביחד באותו הזמן ויש לנו אותו וותק בעבודה (הבדל של חודשיים). לה אפילו יש ממוצע ציונים גבוה משלי. אבל היא מרוויחה שליש פחות ממני. אכן נשים מרוויחות פחות. אבל גם עובדות פחות. במהלך הקריירה בת 10 השנים שלה היא לקחה שלוש חופשות לידה באורך מצטבר של שנתיים וחצי. שנה שעברה היא ביקשה לעבור ל 75% משרה. היא מאוד מאוד מרוצה ולא מוכנה לחזור למצב הקודם בשום פנים ואופן. נעמ"ת והפמיניסטיות יכולות לקפוץ הכי גבוה שהן רוצות. אם הן יכריחו את אשתי לעבוד 100% משרה בלי חופשות לידה כדי להרוויח כמוני הן רק יזיקו לה (ולי ולילדים). אם הן מצפות שאשתי תרוויח כמוני למרות ההבדלים של חופשת לידה ואחוזי משרה, הן גוזרות גזר דין מוות על העסקת נשים. כל מעסיק יעדיף גברים במצב כזה.

    1. אמיר מתאר תיאור הוגן וריאלי.
      ארגוני הנשים רוצים לאלץ המעסיקים לתת תמורה לא קשורה לתועלת. לא עובד.

    2. נעמ"ת והפמיניסטיות לא באמת מנסות להעצים נשים אלא דואגות לג'ובים ולמשכורות של עצמן וכיוון שהארגונים שמממנים אותן הטילו עליהן לקדם אג'נדה נעמ"תית או פמיניסטית – הן עושות את מה שהן צריכות לעשות בשביל הפרנסה שלהם.

  12. לפעמים צריך יצירתיות כדי לפתח מוצר מותאם.
    למשל -להמציא 'מגש פיצה' נשי שכולל פחות משולשים, שיאפשר ליהנות ממחיר נמוך יותר [מאשר המחיר ביחס למשולשים בודדים] גם ברכישת כמות של שני שליש מגש.
    כך גם לגבי מקומות עבודה, יתכן שמה שנצרך הוא מציאת מבנה משרה שיתאים לנשים ולמעסיקים כאחד, תוך צמצום הפגיעה בשכרן.
    זה יכול לבוא מצד מעסיק שמנסה למקסם רווחים, זה יכול לבוא מצד מעסיק אידיאליסט, ואולי זה יכול לבוא גם מהשלטון.
    זה צריך להיות הגיוני כלכלית, כדי שכוחות השוק ימשיכו לגלגל את הרעיון, אבל זה לא חייב להתחיל מכוחות השוק.

  13. צודק ב100 אחוז , פמניזם זה פשוט בולשיט , הן ממציאות דברים כמו תרבות האונס.