מתקן ההתפלה היחיד שהקימה 'מקורות' קם באיחור, צבר חובות ומבזבז מאות מיליונים מכספי הציבור. חבל שיש מי שמסרבים ללמוד את הלקח
מיום הקמתה של מדינת ישראל לא חדלה סוגיית המחסור במים בארץ הצחיחה להטריד את קברניטיה. רעיון ההתפלה, ההופכת מי ים מלוחים למי שתייה, הציל ללא ספק את משק המים בישראל, כאשר יותר ממחצית המים הנצרכים בישראל מופקים בעזרת התפלה, ו־75% מהמים בערים מגיעים מהתפלה.
בסוף שנת 2001 הגיע מפלס הכנרת לשפל של כל הזמנים, והממשלה החליטה על הקמת ארבעה מתקני התפלה: מתקן גדול באשקלון, ושלושה קטנים בפיזור ארצי לאורך חוף הים. למרות הניסיון המחקרי והמעשי העשיר שקיים בישראל בנושא ההתפלה ועל אף המחסור במים, הושמעו אז טענות כאילו כל רעיון ההתפלה בא להעשיר את "הטייקונים". כיום כבר ברור כי בלי מתקני ההתפלה בהשקעה פרטית, מדינת ישראל הייתה סובלת מבעיות קשות של מחסור מים.
כיום ישנם בישראל ארבעה מפעלים מרכזיים להתפלת מי ים שהוקמו על ידי המגזר הפרטי, כלומר אותם "טייקונים" מושמצים: באשקלון, בפלמחים, בשורק ובחדרה. פרט לאלו ישנם עוד 34 מתקני התפלה קטנים של מים מליחים – בעיקר באזור הנגב, הערבה ומישור החוף. בזכות מתקנים אלו ישראל נהנית היום ממשק מים יציב ועמיד, שמחצית ממימיו מסופקים מהתפלה.
אבל בעוד המיזמים הפרטיים עמדו ביעדם והצילו למעשה את משק המים של ישראל, ישנו מתקן התפלה אחד שלא עמד ביעדיו ונחל כישלון. מדובר במתקן היחיד שנמסר לביצועה של חברה ממשלתית, 'מקורות ייזום', חברה־בת של מקורות. המתקן הופעל בשנה שעברה, באיחור של כמעט שלוש שנים מהתוכנית המקורית, שקבעה כי אספקת המים תתחיל כבר בסוף 2013. בנוסף לאיחור זה, הפקת המים בו מלאה בבעיות שונות ומגוונות, ועד היום לא מצליחים במתקן להגיע לתפוקה מלאה שהובטחה, דבר שמעמיד את הפרויקט כולו בסימן כישלון מוחלט.
לאחר עשור שלם שבו חברת המים הממשלתית 'מקורות' הכריזה על כניסתה לעולם ההתפלה ועל תוכנית הדגל שלה בתחום, מתברר כי החברה נטלה על עצמה חוב שיגיע עד 1.2 מיליארד ש"ח. ההישג היחידי הוא שהקמת המתקן נעשתה ללא "הטייקונים".
כפי שדווח ב'דה מרקר', לפני כשבוע, במסגרת ישיבת הדירקטוריון של חברת מקורות, אושרה מחיקה של 366 מיליון שקל מכספי החברה עקב כישלון פרויקט מתקן ההתפלה באשדוד, אשר בוצע על ידי החברה הבת 'מקורות ייזום'. הסכום הכולל של כספי הציבור שירדו לטמיון בפעילותה של 'מקורות ייזום' הוא 400 מיליון שקל. המתקן יוצע בחודשים הקרובים למכירה, אבל לא לפני שחברת 'מקורות' תוציא עליו עוד 140 מיליון שקלים מכספי ציבור, במסגרת המתווה שגובש עם בנק הפועלים.
חברת 'מקורות' קיבלה את הקמת המתקן באשדוד כצ'ופר, בעקבות הסכמתה לבצע רפורמות מבניות הכרחיות בחברה הוותיקה. למעשה היה זה כישלון ידוע מראש, כולל השגיאות והטריקים האופייניים לחברות ממשלתיות.
זה התחיל עוד ב־2008, כאשר ב'מקורות' ניסו לתפור את הקמת מתקן ההתפלה לחברת ג'נרל אלקטריק ולפטור אותה ממכרז תקין. הניסיון הזה נכשל, אבל אי־הסדרים נמשכו. ב־2010 מונה מקורבו של יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן, אלכס ויז'ניצר, ליו"ר דירקטוריון 'מקורות', על ידי שר התשתיות דאז וחבר הסיעה עוזי לנדאו. ויז'ניצר מיהר לעוט על המיזם הבעייתי והשמיע הבטחות חסרות כיסוי כמו הורדת מחיר הפקת המים מ־2.86 שקלים למ"ק ל־2.46 שקלים למ"ק, והתחייב ללוחות זמנים בלי אפשריים. עוד לפני שהפרויקט הספיק לצאת לדרך התחלפה הנהלת 'מקורות ייזום', ובמקום גיורא גוטמן, איש הנדסה עם רקע בשוק הפרטי, נכנס לתפקיד עופר לאופמן, עסקן שהגיע מההסתדרות הציונית. כך, עם צוות לא מקצועי וחסר כל ניסיון בפרויקטים טכניים, יצא המיזם הסבוך הזה לדרכו.
בשנים הספורות שחלפו הוחלפו שלושה מנהלי ביצוע. גם המנכ"ל לאופמן לא החזיק מעמד זמן רב, וסיים בשקט את תפקידו. למרות הבעיות והליקויים הרבים הדירקטוריון לא כונס, ומינויי המקורבים לעמדות מפתח בחברה לא נפסקו, כל זאת אשר החברה ממשיכה לפזר הבטחות על עיכובים קלים בלבד ועל סיומו הקרוב של הפרויקט.
גם הרגולציה לא ביצעה במקרה הזה את תפקידה, ובניגוד למקרים אחרים שבהם יזמים פרטיים ספגו קנסות וסנקציות על איחורים, חברת 'מקורות ייזום' זכתה ליחס סלחני של המדינה ולא נדרשה לשלם קנס למרות עיכוב ממושך בסיום הפרויקט.
רשימת הכשלים הללו הביאה לדו"ח חמור של רשות החברות, המצביע על מחדלים חמורים בהתנהלות הפרויקט ומתריע מפני הפסדים וכשלים עתידיים.
החריגה של 'מקורות ייזום' סיבכה את המערכת הבנקאית ואת המדינה, ותעלה לציבור עוד הרבה מאוד כסף. כאמור, כדי לכסות על ההפסדים העצומים שרק הולכים ותופחים, 'מקורות' תעמיד את החברה־הבת שלה למכירה כבר בחודשים הקרובים. ומי הם הקונים הפוטנציאליים שירכשו את החברה ויצילו אותנו מבזבוז נוסף של כספי ציבור? ניחשתם נכון, הטייקונים כמובן.
אם פרויקט תשתיות קטן יחסית של 1.6 מיליארד שקלים, הביא עד עתה לחובות של 400 מיליון שקלים, ניתן רק לדמיין מה היה קורה אם פרויקטים אחרים – כמו שאיבת הגז למשל – היו מתנהלים על פי האג'נדה של השמאל ועל ידי חברות ממשלתיות.
הטייקונים והשוק החופשי הצילו את ישראל מבצורת קשה, והמפעלים הממשלתיים הוכיחו שוב את כישלונם הידוע מראש.
למה בכל מקום שיש שחיתות אמיתית, איכשהו מתברר שליברמן קשור לזה איכשהו, למה.
טעות: השועל בלול התרנגולות היה במפא"י כבר לפני 50, 60, ו- 70 שנים!
איזה טריק נחמד…. לא החברה הממשלתית או הבירוקרטיה אשמים. רק ליברמן.
ליברמן רק מקורב לאחד הבכירים המעורבים. איפה כל הפקחים והרגולטורים, הוועדות, בתי המשפט, המבקר, האופוזיציה, רשויות המים, החברות הממשלתיות?! זה כישלון רוחבי, ואין סיבה להזכיר את ליברמן כלל.
אגב, לדעתי ליברמן פופוליסט, חסר כישורים אין סיבה להעמיס עליו סתם, הוא שקוע בזה.
זה מה שקורה במדינות קומוניסטית או סוציאליסטית. ממנים מקורבים לתפקידים שאין הם מתאימים להם. לא מקצוענים. וזה גם מה שקורה במדינת ישראל. ממנים מקורבים. חברים שאין הם מתאימים לתפקיד.
שוק המים בישראל רחוק מלהיות רצוי(בטוח שרחוק מלהיות חופשי)!!!!
כל עוד בכירים ( חברי הנהלה/מנהלים/בעלי תפקיד מעל רמה מסוימת ) בארגונים/חברות /משרדי
ממשלה ורשויות ציבוריות וכיו"ב, הן פרטיות ועל אחת כמה וכמה כאלו הניזונות מכספי ציבור לא מחויבים באחראיות אישית (כלומר: מתן ערבויות אישיות למחדלים וכיו"ב ) וחרק מקבלים משכורת שמנה בתוספת טובות הנאה כגון רכב/הוצאות נוספות ללא הגבלה וכו'), השחיתות תימשך עלך גב האזרח הקטן העשוק.
מציעה לכם לבדוק שוב את ה״עובדות״ שמדווחות כאן.
מציע לך לבדוק שוב האם את אכן לא מתעללת בגורי חתולים, כפי שבוודאי את עומדת לטעון.
עוד דבר חמור.רוב מי הגשמים נשפכים לים.במיוחד במרכז.לא חבל? למה לא תופסים את המים למאגרי עילית ותחתית.
יקי
דבריך לא מדויקים, וזה בלשון המעטה.
אנא עיין בקישור הבא:
http://www.tapuz.co.il/blogs/viewentry/1604321
השתגעת? לתפוס את המים הנקיים כמו שהם במקום לתת להם לזרום לים ואז להתפיל אותם?
רואים שאתה לא מבין שום דבר בעסקים
ח
כדאי גם לך לעיין בקישור המצ"ב לפני שאתה כותב דברים לא מדויקים מבחינה מבצעית
http://www.tapuz.co.il/blogs/viewentry/1604321
רק שכחתם לציין פרט אחד: כחלק מ"הצ'ופר" למקורות, לא הרשו לה לבנות את המתקן בעצמה, ואילצו אותה להעביר את הביצוע לקבלן פרטי. כדי להפגין את עליונות המגזר הפרטי על המגזר הממשלתי, הקבלן מסר באיחור של שנים ביחס להתחייבויות מתקן לא תקין באיכות ביצוע ירודה, וספג תביעה בסך 700 מיליון ש"ח על הנזקים שגרם.
אבשלום היקר
אתה יודע לבנות מתקן ענק להתפלת מים? אתה מומחה להתפלה באוסמוזה הפוכה, מבין בממברנות, בפיזיקה, במים מלוחים?
לא?
גם מקורות לא.
הם יודעים לשאוב מים מהבארות, מהאקויפרים ומהכנרת.
להתפיל זו מומחיות אחרת שדורשת הקמה ע"י מומחים לדבר.
נכון שמקורות גם אינה יודעת לזהות ולבחור מומחים, כפי שמוכח בארוע שלעיל.
חלק גדול ממי הגשם בגוש דן מוזרם לים.מהסיבה שהמים מזדהמים מהכביש.ואין להם טכנולוגיה לטהר אותם.מה גם שבגוש דן אין שטחים פתוחים להקמת מאגרים.וכך חלק גדול מהמים נשפך לים.חלק ממי הגשמים מגיע ממזרח דרך נחל איילון ונשפך לים בשפך הירקון.אפשר וכדאי לתפוס את המים המגיעים מראשית נחל איילון במזרח ולהסיט אותם למאגרים עיליים ותחתיים.וכך לחסוך את המים.וכן בגוש דן להקים צינור שיטה את המים צפונה ודרטמה ומזרחה למאגרים.יש לציין שעיריות מסוימות פועלות בנושא ותופסות מי גשם.
אני בשבתי כטוקבקיסט מותר לי גם לטעות או לכתוב דברים לא מדוייקים ואכן אני עושה זאת במרץ. מדובר על פרוייקט מורכב וקורה שפרוייקטים מתפקששים במיוחד כשההנהלה חסרת ידע וניסיון.
אבל תיראו כמה ימים המדינה סערה כולה בגלל כמה בקבוקים ששרה נתניהו מיחזרה או סיגרים או גלידה בטעם פיסטוק וכמה ימי חקירה הפרקליטות ויחידות העילית של המשטרה משקיעות בגלל לא יותר מכמה אלפי שקלים של העוזרת של שרה שאירחה בביתה ושסעדה את אביה הנוטה למות
ואיך התקשורת שותקת כמו דג לנוכח יותר ממיליארד שח שנשטפו לניאגרה בלי שמישהו שילם איזשהו מחיר ויותר מזה לכאורה בלי שהסנקציות שמובנות בחוזים ובמכרזים שהמדינה פרסמה יושמו.
ואיפה השיוויון בפני החוק ועיקרון השיוויון בחוק המכרזים. והאמירה הבגצית שלטווח ארוך האינטרס הציבורי לדון במכרז בצורה דווקנית.
בתי המשפט פוסלים חברה שהערבות הבנקאית קצרה ביום אחד אבל מוכנים לוותר על קנסות במאות מיליונים שהם מובנים במכרז הממשלתי.
המשטרה פותחת בחקירה נגד עובד עירייה שביטל קנס חנייה במאה שקל ושותקת כשעובד ציבור מבטל קנס במיליארד..
וכל העסקנים והמקורבים למיניהם שמונו לנהל בלי שום יכולת וכישרון ימשיכו לחיות טוב להתקדם מתפקיד לתפקיד עד הפנסיה התקציבית שלהם בלי לתת דין וחשבון לציבור.
כנראה. לכאורה. על פניו.
וזה גם שוב מוכיח את התזה של פרקינסון שתשומת הלב הציבורית לכל נושא היא ביחס הפוך למורכבות ולמחיר שלו, אנחנו נדון שבוע על גלידה שעולה אלפיים שח וחצי שעה על מתקן התפלה שיעלה מיליארד וחצי.