בית הדין הארצי לעבודה מעודד שביתות פוליטיות נגד החלטות הממשלה, והופך את עצמו לאקטיביסט "חברתי" על חשבון הציבור
ממשלת ישראל העליבה את בית הדין לעבודה, והוא החליט לנקום: משכורתם של אלפי ישראלים תקוצץ ב-10%.
רגע, מה?
הלוואי שזו הייתה סאטירה. הכול התחיל מאיום בשביתה של עובדי חברת החשמל, המונופול הישראלי הגדול והחזק ביותר. לאחר שהניסיונות להפריט את חברת החשמל פחות או יותר נזנחו בעקבות ההתנגדות של ועד חברת החשמל בתמיכת בית הדין לעבודה, החליטה הממשלה לנקוט בגישה אחרת – אישור של עוד ועוד רישיונות ייצור חשמל ליצרנים פרטיים. כך נרשם בשנה שעברה נתון שיא של 32% ייצור חשמל בידי יצרנים פרטיים. ועד חברת החשמל הבין שהממשלה מנסה להפחית בהדרגתיות את התלות של משק החשמל בהם, ומחה נגד ה"רפורמה הזוחלת" שנעשית "בלי הסכמתם".
הם לא הסתפקו במחאות, כמובן, וגם עתרו לבית הדין לעבודה, שהוציא פסיקה מרחיקת לכת: כל רפורמה חייבת להתבצע בהסכמת העובדים, אחרת יותר להם להשתמש בכל אמצעי שהוא כדי לעצור את הרפורמה. או במילותיו של בית הדין עצמו:
גם אם בידי המדינה הסמכות החוקית להחליט על רפורמה במשק החשמל, עליה לגבשה תוך היוועצות (מראש ולא בדיעבד) עם נציגות העובדים, ובמקביל לקיום משא ומתן איתם ביחס להשלכתה של הרפורמה על תנאי עבודתם.
כלומר, המדינה חייבת דין וחשבון לעובדי חברת החשמל בכל רפורמה מבנית שתעשה, ואם לא – "אין מנוס בלתי אם לאפשר לנציגות העובדים בחברת החשמל לממש את זכותם החוקית לנקיטת צעדים ארגוניים", ובמילים פשוטות – לעשות כל מה שהם רוצים.
אז מה רוצה הוועד לעשות? התשובה: לפגוע כמה שיותר חזק במתחריהם הישירים – יצרני החשמל הפרטיים. במסגרת העיצומים שוועד חברת החשמל הטיל, הופסקו התשלומים ליצרניות החשמל הפרטיות (שהחשמל שהן מייצרות עובר דרך מערכת ההולכה שבבעלות חברת החשמל), הופסקו הטיפולים בפניות של יצרני החשמל הפרטיים, והופסקה הגבייה של חשבונות החשמל הפרטיים שלנו. כל עוד העובדים בעיצומים, יצרניות החשמל הפרטיות, שאחראיות ל-32% מייצור החשמל במשק, לא יקבלו תשלום על מה שהן מייצרות.
"דליה אנרגיות", תחנת הכוח הפרטית הגדולה ביותר בישראל, עתרה לבית הדין לעבודה וטענה שהעיצומים הללו יגרמו לה לנזקים של עשרות מיליוני שקלים, עד כדי שהיא תיאלץ לשבור את חוזי הפקת החשמל מגז שעליהם היא חתומה. וועד חברת החשמל הגיב – והציטוטים פה אמיתיים לחלוטין – שעל-פי "חישובי אצבע" שהם ביצעו, "יש בקופת התחנה די מזומנים שללא ספק מאפשרים לתחנה לספוג חודשים ארוכים של עיכוב בתשלומים מחברת החשמל". מדהים.
הנזק לא נגמר כאן; חשבונות החשמל של מאי-יוני לא יוגשו אלינו הצרכנים בעקבות העיצומים, וככל הנראה ייגבו בצמוד לחשבון של יולי-אוגוסט, כך שלמעשה עוד חודשיים פשוט נשלם כפול. בפסיקה של בית הדין לעבודה האזורי בחיפה, שניתנה כמה ימים אחרי תחילת הסנקציות בפועל, בוטלה אמנם הפסקת התשלומים ליצרניות החשמל, אבל כל יתר העיצומים – סירוב שיתוף פעולה עם הממשלה ועם מתקיני פנלים סולריים פרטיים, הפסקת הגבייה, סירוב טיפול בבקשות, שיבושים במערכת הולכת החשמל – אושרו והוכשרו.
בית הדין הגבוה לוועדים
ההתפתחויות החמורות הללו הובילו את הממשלה ואת יצרניות החשמל הפרטיות לעתור לבג"ץ, בטענה שבית הדין לעבודה חרג מסמכויותיו והכשיר שביתה פוליטית נגד רפורמה לגיטימית של הממשלה לפתיחת משק החשמל לתחרות. המדינה ממעטת לעתור לבג"ץ, ולא הייתה עתירה בנושא הזה מאז שביתת בזק בשנות התשעים, אז הבחין בג"ץ בין שביתה "כלכלית" של עובדים נגד המעסיק לשביתה "פוליטית" נגד הממשלה כריבון. הממשלה מקווה שבג"ץ יפסוק שזו אכן שביתה פוליטית אסורה, וכך לבטל את העיצומים של וועד חברת החשמל.
אבל כאן מתחיל פרק מעניין במיוחד בסאגת החשמל. ביום חמישי האחרון פרסם נשיא בית הדין לעבודה יגאל פליטמן החלטה זועמת על ערעור המדינה לבג"ץ על החלטתו, והוא פורש בה את משנתו:
כש-1,000 עובדי רשות השידור עומדים בפני פיטורים עקב חוק הכנסת שמבטל את רשות השידור – קמה לעובדי הרשות זכות השביתה; כאשר עקב החלטת ממשלה להעתיק את מכל האמוניה ממפרץ חיפה, עומדים כ-1,000 עובדי חיפה כימיקלים בפני פיטורים – קמה לעובדי אותו מקום עבודה זכות השביתה; משום כך, גם כשאלפי עובדי חברת החשמל צפויים לפיטורים נוכח החלטת הממשלה על רפורמה בחברה המפקיעה מידה את מקור הכנסתה העיקרי, ייצור חשמל, ומעבירה אותו לידיים פרטיות – לעובדי חברת החשמל קמה זכות השביתה.
כלומר לתפיסתו של נשיא בית הדין לעבודה, בכל פעם שעובדים עלולים להיות מפוטרים, גם אם מדובר ברפורמה עקיפה לחלוטין של הממשלה, יש להם זכות שביתה. זכות שביתה במונופול ממשלתי, בלי אפשרות לפטר אף אחד ובלי שיש אפשרות לממשלה או לחברה עצמה להטיל סנקציות על אף אחד. חסינות מוחלטת.
יתר-על-כן, בעקבות פסיקת בית הדין הארצי, פרסם בית הדין לעבודה האזורי בחיפה החלטה חדשה, המתירה לעובדים לנכות 10% מהתשלומים המועברים ללא פחות מ-9,400 ספקי חשמל פרטיים בישראל. חלקם הגדול, להזכיר, הם אנשים פרטיים עם פאנלים סולריים על הגג שמסתמכים על הכסף המועבר להם מחברת החשמל כחלק ממשכורתם. העובדים בתחנות הכוח הפרטיות צפויים גם הם להיפגע מההחלטה הזאת. כל זאת למעשה כנקמה נגד החלטת הממשלה לפנות לבג"ץ "מעל הראש שלהם". במילותיו של השופט קוגן:
אם בעבר סברנו כי לא יהיה מידתי לאפשר עצירה גורפת של העברת תשלומים לספקים וגורמים חיצוניים של חברת החשמל, בנסיבות העובדתיות שהובאו לפנינו בשלב זה, שוכנענו כי יש מקום לאפשר לנציגות העובדים שימוש בכוח רב יותר מזה שבו היא השתמשה עד היום. כשאין כל שינוי במצב העובדתי ובעמדת המדינה, אין כל מקום, לעת הזאת, להפחית את כוחה של השביתה, אלא בדיוק הפוך. יש מקום לאפשר לעובדים לנקוט עיצומים עוצמתיים יותר מאלה שננקטו עד כה, אך עדיין באופן מידתי, מתוך תקווה שהפעם תגשים השביתה את המטרה לשמה היא נועדה.
למקרא המשפט האחרון, הלסת שלי נשמטה. על פי פליטמן לשביתה יש מטרה, והיא להכניע את הממשלה הנבחרת כדי לאסור עליה להעביר רפורמה שלא בהסכמת ועד חברת החשמל. מטרתו של בית הדין לעבודה, משתמע, היא להבטיח את הגשמת המטרה הזאת.
הבנתם את זה? בית הדין לעבודה הפסיק להיות בית משפט הפוסק על פי החוק, והפך למכשיר פוליטי בידי קבוצת הלחץ ההסתדרותית, שמטרתו הבטחת מילוי יעדיו של ועד עובדי חברת החשמל.
מישהו יכול להסביר איך אפשר לפרק את בית הדין הזה?
לסגור את כל מה שנקרא בתי דין לעבודה.
כסות חוקית-משפטית למימוש אידיאולוגיה סוציאליסטית-מרקסיסטית.
לזרוק את כל השופטים משם ולחקור את חלקם בעוון הטיית משפט.
ליצרני החשמל הפרטיים – תחשבו איך להזיק לעובדי חברת החשמל. תתחילו להיות יצירתיים. עד שיתחננו שתעזבו אותם.
בית דין לעבודה מוטה תמיד לכיוון העובד, כמו שבתי הדין למשפחה מצוטים תמיד לטובת הנשים. ככה זה, אין חתירה אמיתית לצדק. נעלם מהם צו התורה 'ודל לא תהדר בריבו' ו'לא תטה משפט אבינך בריבו' שאינו פחות מחייב מ'ושוחד לא תקח' שנכתב באותה פרשיה.
כל זה בהנחה שהעובד והאשה הם 'הצד החלש' בדין, מה של אנכון בכל המקרים.
כשהייתי מאבטח ותבעתי את המעסיק שלי אחרי שעבר מספר עבירות תעסוקה חמורות, בית הדין לעבודה לא היה לטובתי. ה"שופטת" הייתה חברה של עו"ד החברה, והיא הסבירה לי בצורה מאוד ברורה ש"כדאי לי" לקבל את הצעת הפשרה של החברה.
לפטר את כולם.
אתה טועה מאוד בית הדין לעבודה מוטה לכיוון של טייקוני ההסתדרות. בתביעה של עובד רגיל נגד מעביד אין לדעת מה יהיה.
חבורת בריונים בגלימות שחורות. ברק הראה את הדרך והחבורה מסתערת קדימה. האתגר גדול ןהחשוב ביותר של הרוב השפוי בכנסת הוא חוק יסוד שפיטה שיגדיר את מעמדה של הרשות השופטת ובעיקר יגדיר היכן גבולות כוחה כולל הגבלת זכות עמידה בבג" ץ
הציטוט בסוף הוא של נשיא בית הדין האזורי, אלכס קוגן, ולא של נשיא בית הדין הארצי.
הבלבול הזה הוא רק דוגמה אחת לחוסר הרצינות של המאמר. לא מתאים לאתר כמו מידה.
הייתי שמח אם אנשי מקצוע, כלכלנים ומשפטנים, היו מביעים את דעתם הרצינית באכסניה נאה זו, ולא כל שלמד אמש לאחוז במקלדת.
זכות השביתה מקובלת גם על כלכלנים מן הצד הימני של המפה, ועל פניו, לא פשוט לצמצם אותה מבלי לפגוע בכל המשק, כולל העובדים החלשים ביותר שזהו נשקם היחיד אל מול מעסיק דורסני.
אם מה שחסר לך זו גושפנקא של אנשים שהאותיות ד' ו-ר' מופיעות לפני השם שלהם כדי לגרום לך להרגיש שאתה חלק מהיי-סוסייטי מדומיין כלשהו וכדי למרק את הסטטוס החברתי שלך, ודאי תשמח לגלות ש(דוקטור) רן ברץ, מקים אתר זה, המליץ באופן נדיר בעמוד הפייסבוק הפרטי שלו לכל אחד לקרוא את המאמר הזה. כנראה שהוא מצא אותו איכותי במיוחד. ועכשיו, מלבד ציטוט שאתה טוען שבעצם מיוחס לאדון שופט בית הדין לעבודה א' ולא לאדון שופט בית הדין לעבודה ב' – מהם טענותיך הקונקרטיות?
מי שרוצה לבצע רפורמות מרחיקות לכת חייב ללכלך אץ היידים.
לא בית הדין ובטח שלא בגצ יתנו יד לרפורמה שחברת החשמל או בשאר הגופים המאוגדים המושחתים.
אני בטוח שאם הממשלה כ"כ חפצה עליה לשבור את הכלים ולחשוב מחוץ לקופסא איך מבצעים את השינויים הללו
קפיטליזם למקורבים יותר גרוע אפילו מסוציאליזם. תתחילו להיות קצת יותר עניינים.
1. יצרני חשמל סולריים – פרזיטים שמקבלים כסף על זה שגורמים נזק לכלל הציבור ועלות מיותרת לרשת חשמל.
צריך לתפל בהם דרך שיימינג.
2. עלות ייצור פנימית בחברת החשמל מפחם או גז מחושבת לפי 2.9 sent לקילווט/שעה. רוב העלות לצרכן זה עלויות רשת.
3. יש בארץ 2 שוקי עבודה למסודרים ולא מסודרים. שוק של לא מסודרים זה ממש צארלז דיקנס. עולים חדשים מאיזור הקרבות באוקראיינה חוזרים לשם , כ אי- אפשר להיות בארץ.
קבלני כח אדם שפושטים רגל כל שני וחמישי כדי לפתוח חברה חדשה למחרת.
בתי דין לעבודה צריך לסגור מסיבה הפוכה: גניבה מעובדים לא שונה מגניבה אחרת ומשפט צריך להיות פלילי.
4. לגבי אנרגיה- גז מאפשר לעשות גנרציה כלכלית לשימוש עצמי .
5. עם סגירת תחנות פחם כח אדם בחברת חשמל יצטמצם מאוד- וזה טוב.
הוא לא נגדם או בעדם
הוא מאפשר להם לשבות שזוהיא זכות חוקית.
תואיל המדינה לעשות איזה רפורמה שמתחשק לה
ולנהל משא ומתן עם עובדי חברת החשמל שנפגעים מהרפורמה.
(תנאי פיצויים וכדומה).
גם בבנק הפועלים – מנהלים משא ומתן עם העובדים
לפני שמבצעים פיטורים.
בחוק נאמר שיש להם זכות לשבות. בחוק לא נאמר שלבעל החברה אסור בנתיים להפעיל את החברה עם עובדים אחרים – זו תוספת "פרשנית" של בית הדין לעבודה. בחוק אין זכר לזה שחברה שעובדיה שובתים החובות של החברה לספקים 'נעלמים' השופט כאן החליט שבמסגרת השביתה חוב של החברה לספקים מקוצץ ב10% עולה בדעתך טירוף גדול מזה? תאר לך שאתה מסגר עמצאי ועשית עבודות מתכת עבור חברת חשמל והיא חייבת לך 100 אלף ש'ח ועכשו במסגרת שביתת העובדים השופט החליט שהיא חייבת לך רק 90 אלף??!!!
רק חבל שאתה מביא את הצד של המדינה שרומסת את האזרח ומעבירה נכסים ללא שום הגבלה לטייקונים למינהן ועל חשבון העובדים הקטנים ואם בית הדיו דואג לעובדים זה התפקיד שלו מול הממשלה הדורסנית שלא אכפת לה משום עובד ואיך זה שכל פקידי האוצר עוברים תמיד לחברות האלו ללא שום בעיה או מצפון אחרי שהם מכרו את נכסי הציבור בזול לחברות האלו
לאזרח
נשמח אם תציין נכס אחד ותציין טייקון אחד שאליו העבירה המדינה את הנכס.
בכתבה מצויינים נתונים: השופט יגאל פליטמן העביר את הכנס – חברת החשמל לידיו של הטייקון מיקו צרפתי – ראש הוועד של חברת החשמל.
אמירות סתמיות על דורסנות הממשלה אינם מהוים תגובה על נתונים על דורסנות בית הדין לעבודה.
ובכלל גם אם יש בעיות של דורסנות בממשלה שצריך לפתור זה בהחלט לא סיבה לא לפתור בעיות של דורסנות של בית הדין לעבודה.
אין ספק. עובדי חברת החשמל ממש מסכנים. רק עובדי מקורות יותר מסכנים מהם או שאולי עובדי הנמלים
מהמאמר: "כלומר לתפיסתו של נשיא בית הדין לעבודה, בכל פעם שעובדים עלולים להיות מפוטרים, גם אם מדובר ברפורמה עקיפה לחלוטין של הממשלה, יש להם זכות שביתה."
זו לא הנקודה. שידור טלוויזיה (שאינו היחיד במשק), זה לא חשמל. אספקת אמוניה, אמנם קריטית למגזר מסוים במשק, אך אינה משפיע כמו שוק החשמל על המגזר הפרטי והעסקי בארץ.
זה ההבדל. כאשר יש גוף מרכזי יחיד האמון על (רוב) הייצור והובלתו לצרכנים השונים – מכאן שלא תהיה להם זכות שביתה ככל גוף ציבורי/פרט אחר.
זו מערכת שלטון אלטרנטיבית שבנה ברק. בתי דין לענייני משפחה לעקוף חוקי מדינה הקושרים ברבנות, בנה בית דין לענייני עבודה לעקוף חוקי עבודה. שלא לדבר על בג"צ. עד שלא יפטרו את החלאות הללו במערכת המשפט כפקידים לכל דבר ועניין, מדינת ישראל תהיה משועבדת.
כמה שטויות בכתבה אחת לא יאומן כמה לא מקצועי הכתב פה
אם כותבים דברים לפחות שיהו עובדות
א המדינה רוצה לסגור את יחידות 1-4 מבלי לתת לעובדים שעובדים שם אלטרנטיבה אחרת (כמו התחנה על גז שאמורים לבנות במקום) , בגלל זה יש שביתה
ב אנשים בוכים על מפעלים נסגרים ויש בהם 400 מפוטרים אבל שאומרים שיפטרו בחברת חשמל 4000 עובדים שבינהם עובדים ארעיים אז פתאום זה בסדר
ג אז די עם הצרות עין החשמל בארץ זול ואמין וכל התזרימים של החברה הם איגרות חוב ולא מהמיסים של הציבור.
5 מתקטנן כי אין לו משהוא חשוב ומהותי לאמר
טיעון חלש להרים את הקול…
רק דבר אחד לא סיפרת לנו מה אומר החוק במדינת ישראל? האם וועד חברה שמפסיד שליש מהעובדים רשאי
והאם השופט פסק לפי חוק גם אם אבסורדי?
כי אם זה לא החוק תתכבד הממשלה ותערער ואם זה כן החוק תתכבד ותחוקק בכנסת חוק חדש ותשנה את הקיים.
תנוח דעתך,
קרא את סעיפים 2 ו-3 לחוק יישוב סכסוכי עבודה וכן את בג"צ בזק, והרי לך התשובה.
אמ;לק – בית הדין פסק בניגוד לחוק ואפילו לא התמודד טענה זו בפסקי הדין.
אפשר להסתכל על הנושא גם מהכיוון השני
זכות השביתה (כלומר הזכות לגרום למעביד נזק) מוגבלת מאוד אצל עובדי חברת החשמל (בניגוד לעובדים רבים אחרים במגזר הציבורי שיכולים לשבות לגמרי). לכן, השופט נותן לעובדים להוציא קיטור באמצעות גרימת "נזק קטן" בעיכוב תשלומים של עד 10%.
הממשלה ברצונה לפגוע במונופול החשמל, עושה דברים לא הגיוניים כלל מבחינה כלכלית, כמו הקצאת קרקע לשדות סולאריים בתעריף גבוהה שמסובסד ע"י הציבור
הפתרון צריך להיות מבוסס על יחסי מו"מ קשוח מול האיגודים.
ככל שהם מנפחים את הדרישות- מרחיבים את הרפורמה.
במקרה דנן- להעביר תקנת חירום שמאשרת להוציא את התיקונים, התחזוקה וכו' של הרשת למיקור חוץ כדי לאפשר למשק תפקוד יציב.
ימשיכו- הפרטה של ענפים נוספים בחברה באופן קבוע. כמו שהיה עם הרכבות.
האבסורד הוא שבית דין לעבודה מגן כביכול על החלשים, אך במציאות, כל המערכת (כולל הסתדרות העובדים) כשלה בצורה מחפירה בהגנה על החלשים באמת ומגינה רק על החזקים שבעצם פוגעים בכולנו.
חבל חבל שפרופסור פרידמן לא שר משפטים, רק הוא היה מסוגל לטפל בכל המושחתים בבית המספח העליון, בפרקליטות ובבית דין לעבודה
כדי לפתור את בעיית הוועדים בארץ, דרושה *רפורמה חוקתית נרחבת*:
1) יש לשנות את *חוק יסוד חופש העיסוק*, עם משיכה חזקה מהעובד ללקוחות ולמעסיקים.
2) יש לשנות את *סמכויות בתי הדין לעבודה*, ולהפחית אותן מאוד.
3) את *זכות השביתה* יש למעט מאוד.
זה פרוייקט של הרבה שנים, הכרוך במלחמת עולם.
צריך לזכור שהועדים שולטים לחלוטין במפלגות השמאל,
וגם מחזיקים חזק מאוד בביצים של הליכוד.
מאבק חוקתי כנ"ל הוא *התאבדות פוליטית*.
למרבה הצער – הדרך היחידה לרפורמות בתחום היא *אסונות לאומיים*!!:
1) בשירותי הכבאות הרקובים ניתן היה לגעת רק אחרי עשרות קרבנות שנשרפו חיים.
2) את קרנות הפנסיה של ההסתדרות ניתן היה לבטל רק כשהחובות הגיעו לעשרות מליארדים.
3) את ועדי המורים לא ניתן כמעט להזיז – רק הביצועים הירודים והמבישים של הילדים מאפשרים שינויים קלים.
חברת החשמל בחובות עצומים, על חשבוננו, על חשבון הבריאות והחינוך.
עדיין מרוויחים שם שכר חזירי, ועדיין לא ניתן לגעת בהם.
נתפלל לנס?!
חיסלתי את כל עסקי בישראל בגלל בתי דין לעבודה שפוסקים תמיד תמיד עבור העובד המשקר למרות שאתה מביא עובדות השופט מאלץ אותך להתפשר ואם התביעה האמיתית 10 אלף שקל כתב התביעה כבר ידבר על 200 אלף שקל כמובן שהשפרה תלך לכיוון ה 70-90 אלף שקל בעיקר שקרים + עוכרי דין ואתה מגיע למסקנה לא להעסיק אף אחד בישראל עדיף
כמובן שכבר עברתי 2 עובדים כאלו שקיבלו כספים במירמה בשיטת מצליח ועדיין אני הייתי הטפש שהגעתי לבית משפט במקום לשמוע לקומבינטורים שייעצו לי לשלם כמה שיותר מהר ולשתוק
הכל נכון, אבל איפה ביבי בנושא? חיפשתי בגוגל ולא מצאתי אף התבטאות של נתניהו נגד בתי הדין לעבודה. הדבר היחיד שמצאתי זו ההתבטאות של יוסי כהן על דיתה פרוז'ינין…
כל עוד ביבי שותק, לא ניתן לצפות מהממשלה לעשות דבר בנושא.