כיצד ההסתדרות כמעט חיסלה חברה שלמה בשם "זכויות העובדים"

סכסוך העבודה ב-ECI הוא תמרור אזהרה נוסף לעובדים במדינת ישראל: ההסתדרות פוגעת בכם!

הוועד השליט טרור. עובדי ECI חוסמים את הכניסה למשרדי החברה | פייסבוק

סכסוך העבודה בחברת ECI טלקום הסתיים, כך בישרו כותרות העיתונים – לפחות לעת עתה. יושב ראש ועד העובדים בחברה הודיע כי "לאחר מאבק עוצמתי של עובדים עם לב ענק והפגנת סולידריות עצומה, הגענו למצב בו כמות המפוטרים ירדה מ-100 לשישים אנשים שיפוטרו בכבוד". עם זאת, שיחות עם עובדים בחברה וקריאה מדוקדקת בין השורות חושפות סיפור אחר לגמרי המראה התנהלות כוחנית של ועד העובדים בחסות ההסתדרות שהובילה לכישלונו הבלתי נמנע של "המאבק".

חברת ECI ידעה קשיים רבים במהלך שנות קיומה הרבות, ולאחר שבשיאה העסיקה כ-6,000 עובדים היא מעסיקה כיום בישראל 800 עובדים בלבד. כעת, בעקבות קשיים נוספים שחוותה החברה – ביניהם התחרות הגוברת עם חברות מסין, ייסוף השקל וקיצוץ מענקים מהמדען הראשי – הודיעה החברה על פיטורי מאה עובדים, מספר שירד אחר כך ל-63 עובדים שיפוטרו באופן מיידי ועוד 17 בהמשך, בהתאם למצבה הכלכלי של החברה.

https://www.facebook.com/eci.union/videos/918362324978816/

ועד העובדים וההסתדרות הגיבו במאבק כוחני, שהפך בהדרגה לאלים. לאחר שוועד העובדים הכריז על שביתה, ההסתדרות האשימה את ההנהלה בכך ששכרה בריונים שתקפו את עובדים בהפגנה מול משרדי החברה בפתח-תקווה. אך האמת, כך נראה, דווקא הפוכה: לטענת מנהלי החברה, המאבטחים נשכרו כדי לאפשר לעובדים להיכנס למשרדים חרף התנהגותם האלימה של אנשי הוועד, שהשמיעו איומים רבים כלפי עובדים שהגיעו לעשות את עבודתם.

טענת ההנהלה לפיה התוקפים היו דווקא אנשי ועד העובדים, שאף השתמשו בגז מדמיע כלפי עובדים שביקשו להיכנס לעבודה, מקבלות אישוש משיחות עם עובדים בחברה שסיפרו על אווירת הטרור שהשליטו אנשי ועד העובדים כלפי עובדים שלא יישרו איתם קו.

אחד העובדים ב-ECI סיפר ל'מידה' על הודעת הוועד לפיה כחלק מההסכם עם ההנהלה, על כל עובד שיפוטר רשאי הוועד להציע הצעה נגדית, כך שלמעשה הוועד מנסח רשימה משלו של שמונים עובדים שיש לפטר.

מכתב ששלחה הנהלת החברה לעובדים | צילום מסך

התוצאה הייתה איום מרומז על העובדים שכל מי שיגיע לעבודה עלול להיכנס לאותה רשימה שחורה. העובד סיפר על אווירה של פחד ואיומים מצד אנשי ועד העובדים על כל אדם שהעז להגיע לעבודה בניגוד להוראות הוועד. "כולם פוחדים להגיע", סיפר העובד בעיצומה של השביתה בת ארבעת הימים, "אנחנו עובדים מהבית משל היינו אנוסים. זו מציאות הזויה".

עובדים נוספים בחברה סיפרו שהתנהלות הוועד יצרה מתחים ויריבויות בין העובדים השונים. כך למשל נוצרה מחלוקת  בין המרכז בפתח-תקווה (בו עיקר המפוטרים) למרכז החברה בעומר לגביו דרש הוועד לפטר יותר ממנו בטענה של "שוויוניות". יריבות אחרת התגלתה בין אגף החומרה המיושן יחסית, ממנו היו אמורים להיות מפוטרים רוב העובדים, לבין אנשי התוכנה והסייבר אותם הכניס הוועד לרשימה, שוב בטענה של "שוויון".

התנהלות מופקרת של הוועד

עצם קיומו של ועד עובדים בחברת היי-טק הוא חריג; על פי רוב בחברות כאלה, העובדים מבינים שהצלחת החברה היא הצלחתם וכישלון החברה הוא כישלונם ועל כן הם ממעטים להתאגד, שהרי מהלך של התאגדות הוא מהלך נגד החברה, שפוגע בה וממילא גם בעובדים עצמם.

יתכן כי במקרה של ECI העובדה כי מדובר בחברה ותיקה ובה עובדים ותיקים שקיוו שהוועד יסייע להם, אפשרה את חדירת ההסתדרות. לכך תרמו גם כלל "השליש היציג", לפיו די בשליש מהעובדים המצטרפים לוועד כדי לחייב את כל העובדים להתאגד, וכן טקטיקות נוספות שנקטה ההסתדרות במקרים אחרים. כדאי לזכור שבשונה ממדינות אחרות בעולם, ההתאגדות בישראל אינה נעשית בהצבעה חשאית אלא על ידי שליחת טפסים גלויים, דבר המאפשר לחצים ואיומים שונים מצד בעלי כוח בוועד העובדים המתגבש על עובדים שלא מעוניינים בהתאגדות.

חברת ECI הייתה בקשיים גם לפני ההתאגדות, אך לא מן הנמנע שהתאגדות העובדים רק החריפה אותם. העבודה בהיי-טק מבוססת על התחייבויות מול לקוחות וזמני אספקה ברורים, ושביתה המערערת את כל זה רק מבריחה לקוחות ופוגעת בחברה. פגיעה זו יכולה גם לעתים להוביל לפיטורי עובדים נוספים ואף לקריסה של החברה כולה, הנמצאת ממילא על הקצה.

נראה שזו הסיבה לכך שלאחר ארבעה ימי שביתה הושג הסכם שבסופו של דבר מהווה כישלון מהדהד של ההסתדרות. אמנם צמצום רשימת המפוטרים ממאה לשישים הוצג כהישג אך בפועל התמונה שונה.

https://www.facebook.com/eci.union/videos/928318170649898/

מספר העובדים המפוטרים צומצם ל-80 עוד בטרם השביתה, כאשר 63 מתוכם היוא אמורים להיות מפוטרים לאלתר ועוד 17 בהמשך. אלה הם כמעט בדיוק אותם המספרים שסוכמו בסופו של דבר מול ועד העובדים – פיטורי 60 עובדים באופן מידי, ולגבי 17 האחרים קיבל הוועד אמירה כללית ולא מחייבת של החברה ש"נכון למועד זה, אין בכוונתה לבצע פיטורי צמצום של 17 העובדים הנוספים במהלך 2018".

אז כיצד התקפל לבסוף הוועד והגיע להסכם? פשוט מאוד: על אף האיומים, העובדים הבינו שטובת החברה היא טובתם, לא ממש צייתו להוראות ועד העובדים, וכך הלכה השביתה והתפוגגה. שתיים ממנהלות האגפים הודיעו לעובדים שעליהם להתייצב לעבודה ולא לעבוד מהבית, וחלק מהעובדים הצעירים יותר בחברה לא נענו לקריאות לשבות.

סיפור ECI חשף אם כן את ההסתדרות ואת שלוחיה בכל עליבותם: התנהלות מופקרת ופוגענית כלפי החברה וכלפי העובדים הכוללת איומים ואלימות, ולבסוף הגעה להסכם שעיקרו דומה לתכנונה של החברה מלכתחילה. כמו במקרה של חברת 'טבע', התברר שהתאגדות עובדים אינה עוזרת לעובדים ואינה משנה את המהלך העסקי בחברות שצריכות להתמודד מול אתגרי השוק ולא לנוח בחיקה החמים של הממשלה; כל מה שההסתדרות יכולה לעשות הוא להזיק בלבד.

 

הפעלת לחצים ואיומים. דוכן החתמה של ההסתדרות להצטרפות לוועד העובדים ב-ECI | פייסבוק

הלקח מן הסיפור אינו רק לעובדים בהיי-טק, שעליהם להישמר מוועדי עובדים ומן ההסתדרות כמו מאש, אלא גם לממשלה ולכנסת :השתלטותו של הוועד והפיכת שאר העובדים לבני ערובה לא היו מתאפשרת בלי הכללים החוקיים השערורייתיים הכופים את המיעוט על הרוב ומאפשרים לבעלי כוח בוועדים להלך אימים על כל השאר.

הכוח המופרז הנתון בידי ההסתדרות מגיע אליה מן המחוקק, שנתן לה כוח בלתי מידתי. אם המחוקקים שלנו רוצים באמת את טובתם של העובדים במשק, עליהם לבטל את החוקים הללו ולהחזיר את ועדי העובדים לצורתם המקורית – התאגדויות וולונטריות בלבד – ויפה שעה אחת קודם.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

23 תגובות למאמר

    1. שטויות במיץ.
      אין לי שום קשר לא להנהלה ולא לרני רהב.

      ויפה שאם העובדות לא נעימות לך אתה בוחר בדרך תגובה מעניינת שכזו.

    2. רני רהב מממן את הלל גרשוני. וואלה.
      עכשיו אני יכול להגיד שראיתי הכל…

    3. ברור שהכתבה ממומנת. כל מילה שלך חצובה בסלע.
      בוא רק תנסה להשיב על טענה אחת: מדוע 33% מהעובדים יכולים לכפות על 67% להתאגד ("השליש היציג") – או שגם זו 'טענה ממומנת' ומצוצה מהאצבע?

  1. הפוסל במומו פוסל. מאמר ממומן שנכתב מתוך רוע צרוף ורצון להתנד לאחד המהלכים היותר חשובים במדינה הזו. מדינה בה קולו של מעמד הביניים לא נשמע, מדינה בה הנהלות כושלות אינן משלמות מחיר אישי על התנהלותן. מדינה בה רואה אתה חלקה אחת פורחת והיא אינה בביתך, צרות העין נדלקת.

    לא יעזור, ההסתדרות היתה ותישאר גב לעובדים המאוגדים וממנה תצא זעקת הצדק החברתי האמיתי.

    1. חיפוש מהיר בארכיון האתר מעלה שלל כתבות עוינות כלפי ההסתדרות.
      האם כולן כתבות ממומנות?
      האם כל אחת מומנה על ידי הנהלת החברה המדוברת או שמא נערך מגבה בקרב אוכלוסיית הטייקונים על מנת לממן כתבות באופן תקופתי?
      אולי בכלל ייתכן שיש ציבור שלם שחושב שהטיעונים שהועלו בכתבה חשובים ושחשוב להעלות אותם?

      במידה ומדובר באפשרות הקלושה שיש אנשים שחושבים שההסתדרות היא רעה ובאים במיוחד לאתר בגלל כתבות עוינות על ההסתדרות, אולי ישתלם להשקיע יותר בתגובה שכתבת?
      אולי לנסות לשכנע בעזרת טיעונים, לעומת סיסמאות ריקות ורגש, יתאים יותר לאוכלוסייה שמבקרת באתר?

      במינימום, אל תשעמם/י אותנו.

    2. חזק. נקרעתי מצחוק.
      יש לך כבר מספיק חומר כזה למופע סטנדאפ שלם ?
      הצעות: "רק חמאס יביא שלום", "איראן היא המדינה המובילה בזכויות אדם" …

  2. איזה צדק? איזה חלקה פורחת? הוועד הזה גורם לחברה לא להעסיק אף עובד נוסף בישראל ולהעביר את רוב הפעילות והידע שלה לחו"ל.. שלא לדבר על ההסתדרות עם ההגנה והניפוח של החברות הממשלתיות, הנמלים, העיריות שמעמיסה עלויות כבדות על כל שאר המשק וגורמת למיסים גבוהים וליוקר המחיה הגבוה ולמשכורות הנמוכות למי שלא מאוגד.
    אין מה לעשות חברה שלא יכולה לפטר עובד גם לא תעסיק אותו, חברה שלא יכולה להוריד משכורות ועלויות כשתנאי השוק משתנים תימצא את עצמה מפטרת ונסגרת.
    למשל איזה צדק יש כשמנהל כספים בעירייה פורש ומקבל פנסיה תקציבית מגיל 50 לפי המשכורת האחרונה שלו? במה הוא דמו יותר סמוק מכל עובד אחר ?

  3. מתאר בדיוק את תחושותיו כעובד ושל רבים אחרים.
    בעד ההסכם. לא עם ההסתדרות!

  4. הכתבה מלאה בחוסר דיוקים ומוטה קשות ונראה בכל זאת כמו כתבה מוזמנת. כדאי שתבדוק את עצמך לפני שאתה מפרסם דברים. בקש מהנהלה את צילומי השער כדי לאמת מי התיז גז במקום לפגוע בקהילה שלמה. תפסיק להשתמש בעובדי eci כדי לנגח את ההסתדרות. אל תשווה בין eci לעובדי הנמלים שהם מפעל ממשלתי.
    הייתי מציע לך לבקש תגובות מההנהלה ומיור הועד ולצרף לכתבה

    1. מדובר בכתבה מגמתית. המדינה מנסה לפגוע בהתאגדות ובזכויות עובדים שהושגו בעבר.
      למעסיקים כדאי לשלם פחות ולהעביד יותר. מדובר כאן באידיאלוגיה שמיועדת להליש את המעמד העובד. תזכרו שבעבר לא היה מעמד ביניים. או עשירים/אמידים או עניים.
      ניגוח ההסתדרות מיועד להביא לידי כך שכולם יעבדו בשכר מינימום או פחות מזה. יתכן שבמקרה של ECI נעשו טעויות אבל לא צריך לשפוך את התינוק עם המים.
      חברה שלא יכולה לשלם שכר הוגן ראוי שלא תתקיים. אחרת מדובר בניצול ועבדות.
      למעסיקים משתלם לפעול מול יחידים לא מאורגנים. ככה ניתן להפריד , לנצל ולהרויח.
      תשימו לב שרק ביציאה למלחמה שלמור על רכושם של עשירים מבקשים מאלה שאין להם שיילחמו כמו אלה שיש להם מה להפסיד.

    2. לכבוד הבוחן הנכבד
      * הכתבה אכן מגמתית כי היא מקדמת אג'נדה רעיונית כלשהי, של קפיטליזם, כפי שזכותו של אתר מידה לקדם. המקרה המדובר של ECI הוא רק דוגמה.
      * המעסיקים שמשלמים פחות ומעבידים יותר אינם מונעים מאידיאולוגיה אלא מבצע כסף.
      בעבר לא היה מעמד ביניים וגם כיום הפערים הולכים וגדלים והמוביליות קטנה מאוד, מה שגורם לכך שמי שהיום במעמד הביניים, עוד כמה שנים יהיה עני.
      * "חברה שלא יכולה לשלם שכר הוגן שלא תתקיים"- מי קובע מהו שכר הוגן? אולי בשבילי שכר הוגן זה מיליון דולר לשעה? אם כך אני צריך למצוא את המעסיק שחושב כמוני ומוכן לשלם לי, ולא להכריח את המעסיק הנוכחי שלי לשלם לי כך!!!
      ואם המעסיק חושב ששכר הוגן הוא שקל לשעה, הוא צריך למצוא את העובדים שחושבים כמוהו ומוכנים לעבוד אצלו, ולא להכריח את העובדים הנוכחיים שלו לעבוד בתנאים אלו.
      בסופו של דבר השכר נקבע לפי ההיצע והביקוש.
      * האשמת את המעסיקים בחרפה הבאה (ציטוט):"למעסיקים כדאי לשלם פחות ולהעביד יותר"
      מדוע לא האשמת את העובדים ב"לעובדים כדאי לעבוד פחות ולקבל יותר"????
      מה עם עובדים מאוגדים שמזלזלים בעבודתם כי יודעים שאי אפשר לפטר אותם? מה עם אימהות עובדות שמנהלות את הילדים בשלט רחוק מהטלפון בעבודה? מה עם עובדים שמתחזקים את החנות האינטרנטית שלהם על חשבון העבודה?
      זו האשמה לא פחות חמורה, ומבחינה מוסרית היא שוות ערך להאשמת המעסיקים. רק מה, למעסיקים יש כסף, אז הם נדמים לך כמפלצות. מדובר באנשים שעבדו קשה כדי להרוויח את עושרם. אם היית מעסיק מאה עובדים היית מחלק להם דולרים בחינם? נראה אותך!

  5. הסיפור האמיתי הוא כזה, ECI מנוהלת באופן כושל זמן ארוך וכל פעם במקום לטפל בשורש הבעיה ובמנהלים שהצעידו אותה מחברת הטכנולוגיה המובילה בישראל עם 6,000 עובדים לחברה מדשדשת עם כ800 עובדים, פשוט מפטרים עוד עובדים כאילו שזה יפטור את הבעיה. בזמן השיחות בין ההנהלה והוועד, ביקש הוועד לשמוע מה התוכניות לתיקון המצב בחברה וההנהלה סירבה להציג כאלה, כי אין לה. מנהלים כושלים מפטרים עובדים וכשהמצב לא משתפר (מן הסתם, הרי אין סיבה שישתפר) אז מפטרים עוד עובדים. ככה החברה קטנה ביותר מ70% בפחות מעשור. המפוטרים הם תמיד מהנדסים למיניהם ולא המנהלים או אנשי הכספים האחראים האמיתיים לבעיות החברה. בזמן השביתה של הוועד, ההנהלה שכרה ביריונים שיעמדו בשערי החברה. הרעיון שהמהנדסים ששבתו שגילם הממוצע הוא 40+, אנשים עם תארים טכנולוגיים מתקדמים ינהגו באלימות כלפי המקום בו הם עובדים מגוחך. האלימות הייתה כולה מצדם של הגורילות אותם שכרה ההנהלה. 2 מהעובדים סיימו את השביתה בבתי חולים לאחר שנדחפו בידי ביריוני ההנהלה, בריוני ההנהלה ריססו פלפל על העובדים ולא להפך. הכתבה מציגה חוסר הבנה טוטאלי של המתרחש ולגמרי נקראת כמו כתבה מטעם.

    1. אני חושב שכדאי למנות אותך לדירקטוריון החברה כי אתה יודע הרי בדיוק כיצד יש להבריא אותה

  6. ומה עם אלפי המשפחות שהנהלת eci חיסלה! מזה מספר שנים ההנהלה הזו פיטרה אלפי עובדים מסורים כשהם גורפים לעצמם מאות אלפי דולרים אם לא מיליונים.

    1. אז הם עשו עבודה טובה אם הפיטורין הניבו רווחים טובים לחברה.
      מטרת חברה היא להניב רווח לבעלי המניות. לא לדאוג לתעסוקה של עובדים.
      ברוך השם אין אבטלה במשק ועובדים מוכשרים ימצאו במהירות עבודה חדשה בה הם יפיקו תועלת ורווח לטובת כולם.

  7. סוציאליזם ואיסלם,שני הצדדים של אותו מטבע.
    וזה מוזר,שכן האיסלם נוצר בידי אנשי מערות
    נחשלים ואולטרא פרימיטיביים והסוציאליזם הוא
    תוצר של אקדמאים אירופאיים.
    ואעפכ,התוצאה הסופית זהה.

  8. לא אוהב את ההסתדרות בכלל, אבל בעד ההתאגדות. הכתבה לא נכונה, הועד מגיע להסכם קיבוצי שיגן על שאר העובדים בחברה מפיטורים עתידיים בנוסף להורדה בכמות המפוטרים. עם כל הכבוד לקפיטליזם, לחברה יש עסקאות בארץ עם גופים כמו צהל, למה לתת לה לפטר פה ולהעסיק בהודו?