האיראנים לא מרוצים מהניסיונות של מדינות ערב לתווך בין ישראל לחמאס ולרש"פ, ומנסים לגרור את האזור כולו לעימות צבאי נרחב
סבב אלים נוסף הסתיים בסוף השבוע ברצועת עזה. במהלכו נורו עשרות רקטות לעבר ישראל, ובתגובה תקף צה"ל מטרות בעומק הרצועה. מי שהציתה את הסבב הזה – באמצעות ארגון הג'יהאד האסלאמי ובהסכמה בשתיקה של חמאס – היא איראן שממשיכה לנסות להשיג את מטרותיה האזוריות.
בטהרן לא מרוצים מהמעורבות של מצרים בתיווך בין ישראל לחמאס בנוגע להבנות לרגיעה ברצועת עזה, שעל פי דיווחים שונים הייתה קרובה מאוד להשגה בסוף השבוע.
כיפת ברזל הופעלה בשדרות. קרדיט צילום: שדרות און-ליין. pic.twitter.com/FMbd8qLUr1
— Almog Ben-zikri (@almogbenzikri) October 26, 2018
העיתון 'אלחיאת' דיווח ב-26 באוקטובר כי הושגו הבנות להפחתת האלימות, במסגרתן יופסקו הפרחת בלוני התבערה, השלכת המטענים וניסיונות החדירה לישראל, וזאת בתמורה להקלות מצד ישראל מבחינת הסגר על עזה. זה מה שגרם לשר הביטחון אביגדור ליברמן שסייר באזור כרם שלום להעריך כי ההפגנות בגדר יהיו רגועות יותר ביום שישי.
בפועל, יצאו העניינים מידי שליטה ובהתפרעויות בגבול הרצועה נהרגו חמישה פלסטינים. ארגון הג'יהאד האסלאמי, בהכוונה איראנית, החליט להגיב על ה"טבח" הישראלי בירי רקטות לעבר יישובי הדרום.
כסף ואידיאולוגיה
לארגון הג'יהאד האסלאמי יש מנהיג חדש היושב בביירות שבלבנון. ידו קלה על ההדק, והוא משתוקק להוכיח את עצמו במהירות לאחר שנבחר לפני כחודש לתפקיד. מדובר בזיאד נחאלה, מי שהקים את הזרוע הצבאית של הארגון המכונה "סאראיא אלקודס" (פלוגות ירושלים) ושימש כסגנו של ראש הארגון הקודם, עבדאללה רמאדאן שלח המרותק למיטתו לאחר שעבר אירוע מוחי קשה.
נחאלה קשור בעבותות של כסף ואידיאולוגיה קיצונית לגנרל קאסם סולימאני, מפקד גיס "אלקודס" ב "משמרות המהפכה" האיראניים. איראן מממנת באופן מלא את כל פעילות הג'יהאד האסלאמי ברצועת עזה ובגדה, ומספקת לו גם אמצעי לחימה חדשים. מדובר בארגון השני בגודלו ברצועה אחרי חמאס, ובין שני הארגונים יש רמת תיאום גבוהה ביותר.
על פי גורמים ברצועת עזה, נחאלה קיבל הנחיות מאיראן לטרפד את ההבנות עם מצרים, והוא נימק את החלטתו לירות רקטות על ישראל בכך שארגונו איננו יכול לעבור בשקט על הרג אזרחים חפים מפשע על ידי ישראל. ברקע הדברים נמצא גם כעס אישי שלו על כך שראשי המודיעין המצרי מתעלמים מיוזמתו החדשה בעניין הפיוס הפנים-פלסטיני, ועל כך שהוא איננו שותף לשיחות על הרגיעה עם ישראל.
על פי גורמים בחמאס, הג'יהאד האסלאמי עדכן את חמאס בעניין ירי הרקטות, והאחרון לא יכול היה להתנגד בגלל הזעם הרב ברחוב העזתי על מותם של המתפרעים בגדר הגבול.
חמאס הוא האחראי היחיד
הסיבה הנוספת שגרמה לאיראן להורות לג'יהאד האסלאמי להסלים את המצב ברצועה קשורה לביקורו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בעומאן בסוף השבוע. האיראנים חוששים כי עומאן תפעל כמתווכת בין ישראל לרשות הפלסטינית ותסייע לנשיא טראמפ ליישם את תכניתו המדינית החדשה לפתרון הסכסוך, המכונה "עסקת המאה".
הכוונה האיראנית היא לגרור את ישראל לעימות צבאי נרחב ברצועת עזה באמצעות פרובוקציות צבאיות של הג'יהאד האסלאמי, כדי לקבור כל סיכוי לתיווך עומאני בעניין התהליך המדיני. מטרה נוספת היא להעסיק את צה"ל וחיל האוויר הישראלי בחזית הדרום במקום בחזית הצפון, מול המאמצים האיראניים להתבסס צבאית בסוריה.
חשוב לזכור גם כי תאריך ה-6 בנובמבר מתקרב, וההנהגה האיראנית חוששת מכך שהנשיא טראמפ יקיים את הבטחתו ויטיל עוד סנקציות על יצוא נפט ומכירתו. באמצעות ההסלמה ברצועת עזה וסיבוך ישראל בעימות צבאי גדול, היא מנסה להרתיע את טראמפ מלבצע את תכוניותיו.
מנגד, העמדה הישראלית בהטלת האחריות על חמאס היא מוצדקת. חמאס הינו הארגון הגדול ביותר בעזה ומשמש כריבון ברצועה. לכן הוא הנושא באחריות ומתפקידו לרסן את כל הארגונים האחרים כדי לשמור על הבנות הרגיעה. לכן גם תקף צה"ל בסוף השבוע עמדות ומפקדות צבאיות של ארגון חמאס, כדי לאותת שישראל לא תאפשר לו להתחמק מאחריותו הכוללת למצב הביטחוני ברצועה.
יחסי הכוחות והיריבות בין חמאס והג'יהאד האסלאמי, מאבקי היוקרה ביניהם על אהדת הרחוב העזתי ויחסי הג'יהאד האסלאמי עם המודיעין המצרי אינם מעניינה של ישראל. מבחינת ישראל ישנה רק כתובת אחת לנעשה ברצועת עזה והיא ארגון חמאס.
המצב כרגע הוא שהפסקת האש הנוכחית שהושגה בהתערבות מצרית מול ארגוני הג'יהאד האסלמי וחמאס היא שברירית ביותר, וכל תקרית על הגבול יכולה להביא מחדש להסלמה.
בינתיים, עד להפגנות הקבועות ברצועה מדי סוף שבוע, ישראל מודאגת מכינוס המועצה המרכזית של אש"ף שאמור להיערך היום, ובו יו"ר הרשות מחמוד עבאס מאיים לקבל החלטות נגד חמאס שעלולות להביא לפיצוץ חדש ברצועה. ראש השב"כ נדב ארגמן הזהיר בשם הדרג המדיני את עבאס מפני קבלת החלטות שעלולות להצית את הרצועה, אך צריך להמתין ולראות אם המסר נקלט.
יוני בן מנחם הוא מזרחן ומשמש כחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה. הטור התפרסם לראשונה באתר המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה.
אם כן, מדוע לא הושמדו עד כה? הם ומשפחותיהם גם יחד? מה אכפת לי מהות היחסים בין מוסלמים שונים, בזמן שאני נפגע ממוסלמי מסוים? אותו מוסלמי שפוגע בי, שילך לקיביני משהו. ואם במקומו יצוץ מוסלמי אחר שיפגע בי, אז שגם הוא ילך כקודמו לקיביני משהו.
ירדן והגמד שבראשה חייבים להבין את יחסי הכוחות ואת הסיכונים שהוא לוקח ואם ימשיכו לא להבין, כדאי לידע אותם בעובדות.
אני מפסיק לתמוך באתר הזה, כי אתם מתעלמים בקביעות מדעותי.