האלוף במיל' עוזי דיין אומר ל'מידה' לאחר הירי לשרון הבוקר: "להגיב חזק גם בתקופת בחירות". פרופ' עוזי רבי: "קריאת השכמה. חמאס צריך לחטוף מכה חדה ואכזרית"
"הירי לאזור השרון בוצע בגלל שחמאס החליט להתערב בבחירות בישראל", כך אומר ל'מידה' האלוף במיל' עוזי דיין, לשעבר סגן הרמטכ"ל וראש המועצה לביטחון לאומי וכיום מועמד ברשימת הליכוד, בעקבות הפגיעה בבית במושב משמרת בו נפצעו שבעה בני אדם. שיגור זה מצטרף לירי שבוצע לאזור גוש דן לפני כשבוע וחצי, אז טען חמאס כי מדובר בטעות. דובר צה"ל הבהיר הבוקר בתדרוך לכתבים כי "הירי בוצע על ידי חמאס מעמדה של חמאס", והוסיף כי ישראל "רואה בחמאס אחראי לכל מה שקורה ברצועה".
האלוף דיין אומר כי באמצעות הירי למרכז הארץ מנסה חמאס להראות שהוא משמש כגורם משמעותי באזור. "ארגון טרור מעיד על קיומו בכך שהוא עושה פיגועים, ובחמאס רוצים להשפיע על הבחירות ולהראות שלשלטון הנוכחי אין מענה לטרור. מבחינתם רוב המפלגות הציוניות הן אותו הדבר, ולכן הם רוצים לפגוע בשלטון בגלל שהוא בשלטון. הם מצדם, מנצחים בעצם כך שהם שורדים".
לדבריו, המשמעות המעשית של הירי מבחינת ישראל צריכה להיות ההבנה שחמאס הוא לא חלק מפתרון עתידי אלא מהווה את הבעיה. "אנחנו שבועיים לפני בחירות וחשוב שאנחנו נקבע את השלטון שלנו ולא הם. במקביל, חשוב שיובהר לחמאס שאנחנו יכולים לאיים ולהפסיק את שלטונו", הוא מסביר.
דיין מוסיף כי אם החמאס ימשיך לדרדר את המצב, ישראל צריכה להגיב בחריפות, גם לפני הבחירות. "הממשלה הנוכחית בחרה בצדק להילחם בחמאס כאילו אין בחירות, אבל מעבר לשלב מסוים ההרתעה נאבדת, ולכן אחרי הירי לשרון והירי לתל-אביב המכה חייבת להיות יותר חזקה".
מה יחשב לניצחון מבחינת ישראל?
"ישראל התלבטה שנים בשאלה האם יש למוטט את שלטון חמאס. כך למשל מרצ תעדיף פתרון מדיני מול חמאס, בעוד ששר הביטחון לשעבר יעלון גרס שצריך להתמודד עם חמאס אך לא למוטט אותו במטרה שלא לחזק את הרשות הפלסטינית. לדעתי חייבים למוטט את השלטון; כל זה חוזר לשורשי הסיסמה 'שלום עושים עם אויבים' – איני מסכים עם כך – שלום עושים לא עם אויבים, אלא עם אויבים מנוצחים. מי שחושב שבמזרח התיכון ניתן להגיע לפתרון ללא שימוש בכוח, לוקה בנאיביות או בתמימות".
הפתרון הוא צבאי בלבד?
"ישנן שתי אפשרויות חלופיות או משלימות. קודם כל ניתן לחסל את ההנהגה. כך נעלמו ארגוני טרור במהלך ההיסטוריה. בנוסף, ניתן לגרש את חמאס מהטריטוריה שלו. סילוק ארגון טרור מהטריטוריה שלו מביא למיטוטו, כמו שקרה שמשל עם פת"ח שסולק מלבנון".
ואיך מממשים את זה מבחינה אסטרטגית?
"יש שתי אפשרויות עיקריות: פעולה לאורך מספר שנים, הכוללת סיכולים ממוקדים וחיסול הנהגה באופן מסיבי, או מבצע צבאי רחב היקף במהלכו מחסלים את ההנהגה ומגרשים את השלטון מהשטח שלו. אנחנו לא נקבע מי יחליף את החמאס אבל נדאג לשמר את ההרתעה ומי שיחליף אותו יכיר את יכולותינו. כל זה כרוך בקורבנות. אי אפשר לעשות את זה רק עם חיל האוויר".
משחקים בנדמה לי
פרופ' עוזי רבי, ראש מרכז דיין ללימודי המזרח התיכון באוניברסיטת תל-אביב, אומר בשיחה עם 'מידה' כי הירי הבוקר הזה הוא תולדה של מדיניות ישראלית אשר לדבריו "גוררת רגלים כבר שנים". לדבריו, יחיא סינוואר העומד בראש החמאס בעזה "מכיר את הדקויות ואת המציאות הישראלית, ותפס את נתניהו לא מוכן בוושינגטון. כרגע החמאס קובע את הקצב ואת מה שיקרה בדרום".
ראש הממשלה הודיע הבוקר על קיצור ביקורו בארה"ב בעקבות המצב הביטחוני, והוסיף כי "הייתה כאן התקפה נפשעת על מדינת ישראל ואנחנו נגיב בעוצמה". לדברי פרופ' רבי, מדובר בכרוניקה ידועה מראש: "ראש הממשלה יגיד שזו מתקפה נפשעת ושהחמאס ישלם מחיר כבד, אך בחמאס יפרשו שצריך לפנות את הבסיסים והמפקדות שלהם, ולתת לישראל לתקוף בסיסים נטושים. למחרת מהצד שלנו ידברו על תקיפת מבנים חיוניים ועל צריבת תודעה".
כמה זמן יכול להמשך המצב הזה?
"אי אפשר להמשיך במשחק ה'נדמה לי' הזה. אני יכול להבין את התועלת שהייתה בהחזקת שלטון החמאס בכדי לדחות את הקמתה של מדינה פלסטינית, אך זה רלוונטי רק עד הרגע שבו הריבונות של ישראל מופרת באופן לעגני. ישראל חסרת אונים, וזו קריאת השכמה שצריכה להוביל לכיוון אחר".
לירי לשרון קדם פיגוע שהתרחש אתמול בכלא קציעות, בו נדקרו שני קציני שב"ס על ידי אסירים ביטחוניים המשתייכים לחמאס. לדברי פרופ' רבי, "האירוע בבית הסוהר אתמול לא היה מקרי ובוצע בתזמון מדויק. מקרה זה, יחד עם הטיל שנחת בשרון, תופסים את ישראל בקלקלתה".
אז מה ישראל צריכה לעשות?
"עלינו להפסיק לדבר עברית ולהתחיל לדבר 'חמאסית'. עם חבורה מאפיונרית כמו חמאס צריך לנהוג בשפה שתבין. אני לא אומר שצריך לתקוף מיידית, אלא להשהות את התגובה ולתת לחמאס לשבת ולחשוב קצת. אבל התקיפה שתבוא חייבת להיות חדה ואכזרית שלא תותיר שום מקום למחשבה שניה. במוקד צריכים לעמוד חיי מנהיגי החמאס ומשפחותיהם, רכושם, ואו שלטונם הפוליטי. פגיעה שלא מתכתבת עם גישה זו, איננה יעילה ומוטב שלא תצא לפועל מלכתחילה".
האם הפתרון הוא מבצע צבאי?
"אני לא בטוח שמבצע גדול זה פתרון לטווח ארוך, אך שורה של מבצעים קטנים ובלתי צפויים נגד חמאס יכולים להיות יעילים. חשוב לעשות עכשיו כדי למנוע את הישנות המקרה".
עושים שרירים
בתוך כך, מתאם פעולות הממשלה בשטחים הודיע היום על סגירת המעברים לרצועה עד להודעה חדשה וכן על צמצום מרחב הדיג, זאת ברקע דיווחים על שיחות ההסדרה בתיווך משלחת בכירי המודיעין המצרי. לדברי פרופ' רבי, בחמאס בודקים את הגבולות ומציגים יכולות כדי לצבור עוד הישגים בהסדרה עתידית. "המטרה של חמאס היא הסדרה אבל כזו שתגרום לישראל להיכנע לתכתיבים שלו. כך הוא יכול להפגין שרירים מול האוכלוסייה המקומית ולהבטיח את שלטונו. לכן כל תקיפה ישראלית צריכה להתכתב עם שאיפה זו ולהציג את חמאס במערומיו".
בעניין זה הוסיף האלוף דיין כי "המצרים יכולים למלא תפקיד של תיווך בעניינים הומניטריים וכלכליים, וניתן לסמוך שבשטח שלהם הם ילחמו בטרור וישמרו על הסכם השלום שמהווה נכס אסטרטגי. התפקיד שלהם הוא חיובי ואנחנו צריכים לנצל את היחסים איתם בשביל להביא ליציבות, אך מצד שני זה לא צריך למנוע מאיתנו תגובה".
החלום הישראלי האולטימטיבי באשר לבעיית עזה: הפלת משטר חמאס בידי העזתים בעצמם ובכוחם. במערכת הביטחון עוקבים מקרוב אחרי יום שלישי של הפגנות ומהומות ברצועת עזה נגד החמאס. עד כה חמאס מדכא ההפגנות ביד ברזל. pic.twitter.com/O8LWcbGdh3
— Or Heller אור הלר (@OrHeller) March 16, 2019
בשבוע האחרון התגברו גם הדיווחים אודות המחאה הפומבית יוצאת הדופן של תושבי עזה נגד חמאס, שעשויה לסמן שינוי משטר עתידי. בהקשר זה מסביר האלוף דיין כי ישראל צריכה לעודד את ההפגנות אך הוא אינו סבור שהציבור בעזה יפיל את החמאס.
"החמאס תמיד יצליח להציב את עצמו בראש נגד האויב הציוני", אומר דיין ומוסיף: "יכול להיות שתהיה יותר התנגדות עממית, אך אני מציע לא לבנות על זה. "הדרך לעודד את המחאה תהיה בהכאת חמאס בעוצמה. גם אם לא מדובר במבצע, יש להרחיב פגיעה בתשתיות ובבתי משפחות החמאס ולבצע סיכולים ממוקדים".
מה לגבי המצב ההומניטרי ברצועה?
"כמובן שאסור להתעלם מזה ואנחנו כן צריכים להיות קשובים לאזרחים. אין לנו עניין שלא יהיו תרופות בבתי חולים או שלא יהיה חלב לילדים, ולכן המדיניות הישראלית נכונה בהקשר הכסף הקטארי. זה לא הכסף שלנו, ואנו מעבירים אותו כדי לא להחמיר את המצב ההומניטרי. מעבר לכך, ישראל לא צריכה לדאוג להם כלכלית כי אם עזה תתעצם היא תפנה את כוחה החדש נגדנו".
פרופ' רבי סיכם את העניין ואמר כי "הנרמול של עזה הוא לא תפקיד של ישראל כרגע. איננו קבלני הנורמליזציה הפלסטינית, הם אחראים על גורלם. אדרבא, שתבוא הנהגה פלסטינית צעירה וחדשה. כרגע בעומק ישראל נוחתות רקטות כבדות, ובכך עלינו לעסוק".
ח ח ח ח
לא תהיה תגובה.
כדאי לפנות לפוטין. הוא יודע להסביר.
עד שהרשות הפלסטינאצית ברמאללה לא תיעלם מהנוף
חמאס בעזה מוגן מחיסול אבל יחטוף
הם יודעים את זה ולכן לא מפחדים
כשהרשות תיעלם הם יחלו בזמירות אחרות
עד אז סבלנות
או שמעדיפים להגיש להם מדינה על מגש דם חיילנו?
הרשות הפלשתינאית לא תיעלם אם לא יהיה מישהו שיעלים אותה, אבל כבר עשר שנים שהוא לא עושה שום צעד בכיוון…
לא רק שהוא לא מעלים את הרשות הפלשתינית, הוא גם לא מקים התיישבות על המאדים ולא עוצר את גלי צונאמי בים סין הדרומי. יותר מזה: הוא לא מעלים את המגיבים בחסות הדיפ-סטייט שמטפטפים רעל עליו בכל כתבה ובכל מאמר כאן, בתחפושת של דורשי טובת ישראל.
דיבורים דיבורים והמצב נמשך כך 17 שנים. שמעתם נכון, 17 שנים. מי שחושב שביבי או מישהו אחר יטפל בחמאס כפי שצריך חולם חלומות. כמו שאין מספיק בתי חולים בישראל ואף ראש ממשלה לא חושב אפילו על לבנות 5 בתי חולים חדשים – כך גם אף ראש ממשלה לא באמת חושב לפתור את בעיית עזה. כל ראש ממשלה מנסה לעשות עובדה שטחית חפיף ולהמשיך הלאה. זה הראש הישראלי הטיפוסי. כמו שכל שר מגיע למשרד עושה קצת רעש ואז עובר למשרד הבא. אין רצון לפתור את הבעיה כי מדובר במחירים כואבים. למשל, ראש ממשלה שיכבוש את עזה וימוטט את חמאס חושש שהאו"ם יעצור אותו או שהלוויות של הלוחמים יגרמו להפסדו בבחירות. כל ראש ממשלה חושב רק על עתידו ועל עצמו. חשוב לציין שאם ביבי היה פותר את בעיית עזה זה לא היה גורם לנפגעים העיקריים שאלה ישובי עוטף עזה להצביע לו. להיפך, הם היו מגנים אותו וממשיכים להצביע לכחול לבן או לעבודה. אז ביבי לא יטרח בשבילם.
החמאס משתמש בתושבי הרצועה כמגן אנושי. מבחינתו שיהרגו עשרות אלפי נשים וילדים, ושלטונו ישאר. אפשר לברבר כמה שרוצים, אנחנו לא יכולים לשאת בתוצאות כאלה. גם אי אפשר לסגור אותם בעזה ולזרוק את המפתח בים. התוצאה תהיה זהה, והפעם בדמות אסון הומניטרי.
גם אין פתרון מדיני לדו קיום עם עזה: אין שום תקדים לשלטון מוסלמי פונדמנטליסטי שחי בשלום עם מישהו. על פי השריעה כולנו בני מוות או ג'יזיה. הפתרון היחיד לעזה הוא להחזיר את תחושת הצדק שלנו:
א. זו הארץ שלנו ויש לנו בה זכות קיום שגוברת על עקרונות הדמוקרטיה. לא מבטלת אותם, אך בכל מצב שבו כללי הדמוקרטיה יעמדו בהתנגשות ישירה עם עקרון הבית הלאומי היהודי, ואין דרך אחרת – העקרונות הללו צריכים לעצור.
ב. אנחנו בעלי תרבות מוסרית, לעומת תרבות השלטון הברברית האכזרית של השריעה: כריתת ידי גנבים, הוצאות להורג אכזריות של להט"בים, ושימוש בעורף אזרחי כמגן אנושי.
בנימין נתניהו לא יכול להגיע למהלכים מעין אלה, בלי ימין חזק מאוד בצידו, ולכן אי אפשר לבוא אליו בטענות על הבחירה בפתרון שהוא הרע במיעוטו לנוכח הנסיבות – היות שאין לו רוב פרלמנטרי להובלת קו תקיף יותר. תנו לליכוד ולבית היהודי יותר כוח ואפשר יהיה לפעול ביעילות רבה יותר בעזה.
האמת? אני מאמין לחמאס שהתפלק להם, שהם לא התכוונו לירות. אתמול הייתה בדרום סערת ברקים ומי שמבין בחשמל יודע שפגיעה של ברק בקרבה לחוט חשמל יוצרת בו מתח ואותות רעש שיכולים בקלות לגרום לשיגור של טיל המחווט להפעלה מרחוק. נגמרו הימים של "חוליות המשגרים" על אופנועים – היום הם מתכננים לעשות הכל בשליטה מרחוק וכך לשגר כמויות גדולות של טילים ליצירת הלם ולשיבוש יכולת היירוט. לכן למרות שהתפלק להם, אנחנו צריכים להפליק להם וחזק, ולנצל את ההזדמנות לפוצץ על הקרקע כמה שיותר טילים שניתן — קיבלנו ממש סיוע מהשמיים…
לפי הראש הנוכחי של הממשלה אולי כדאי שנשלח לחמאס מדריכים מהמערך הרקטי בחיל התותחנים. המדריכים יוכלו לאמן את חמאס לעבוד בצורה בטיחותית. ככה נחסוך לפחות את הירי עלינו שמבוצע בטעות והם יחסכו את התגובה שלנו לירי הזה. אז יש אינטרס משותף.
לפי הראש הנוכחי של טרולי "כחול לבן" אולי כדאי שנשלח למנגנון התעמולה שמפעיל אותם מדריכים בוגרי מערך התעמולה של ז'דאנוב. המדריכים יוכלו לאמן את הטרולים לעבוד בצורה פחות שקופה. ככה נחסוך לפחות את הגיחוך שהם מעוררים כשהם לא מאומנים מספיק. אז יש אינטרס משותף.
נראה שהציבור בכללותו היה מעדיף מכה חזקה כלפי החמאס גם שבועיים לפני הבחירות. ולממשלה לא צריך להיות שיקול פוליטי. העם איתה.
צהל ועם ישראל מוכן לקרבן של חיילים הרוגים. כאשר אין ברירה אז אין ברירה. גם אם יעלה אירגון קשוח יותר כגון הגיהד גם נגדו ניתן לפעול.