ביקורת טלוויזיה: הפחד והשקרים שהובילו לאסון בצ'רנוביל

יותר מהיותה דרמה מרתקת על אסון והתמודדות אנושית מול כוחו של הטבע, 'צ'רנוביל' היא בעיקר הצצה לתוך המדינה הסובייטית, שקריה וקורבנותיה הרבים

מתוך הסדרה 'צ'רנוביל' | צילום מסך

הייתי בן ארבע כאשר ליבת כור מספר 4 ב"תחנת הכוח הגרעינית על שם לנין" התפוצצה. חייתי עם הורי במוסקבה, והדבר שזכור לי יותר מכל הייתה העצה שקיבלנו לקנות רק תפוחים עם תולעים, כי הרי ברור שתולעים לא היו אוהבות לכרסם תפוחים רעילים מאיזור צ'רנוביל. זה כמובן לא היה נכון, אבל האמת לא הייתה הקורבן היחיד של האסון.

"על שם לנין" הוא ביטוי מפתח בכל הקשור לטרגדיה של צ'רנוביל, הנפרסת לעיני צופי הטלוויזיה במיני-סדרה החדשה והמצוינת של רשת HBO. יוצרי הסדרה העלילתית אמנם הרשו לעצמם לקחת חופש יצירתי בכל הנוגע לסיפורן של חלק מהדמויות, אך היא עדיין מצליחה להעביר היטב את רוח הדברים והתקופה.

במהלך הסדרה אנחנו נחשפים לשני כוחות הרסניים, דומים במהותם אך שונים באופיים הפיזיקלי. שניהם בלתי נראים, שניהם קטלניים, שניהם גורמים לאנשים לקבל החלטות לא רציונליות ולסכן את עצמם ואחרים. הכוח הראשון הוא כמובן הקרינה, השני הוא הרוח הסוציאליסטית של ברית המועצות.

הדמויות בסדרה הן של גברים ונשים מפוחדים, אך הם חוששים מהמדינה יותר מאשר הפחד להיחשף לקרינה הקטלנית, ובצדק. זה התחיל כבר עם מתכנני הכור שפחדו שלא ישלימו את העבודה בזמן, ולכן בנו כורים מסוכנים וזולים במיוחד. כדי להסתיר את העובדה הזו ובשל הפחד שמשרתם תפגע, הכור הופעל בטרם ביצוע הבדיקות הדרושות ולמרות שידעו כי מדובר בסכנה חמורה לדליפה.

גם לאחר התאונה הפחד שלט בכיפה. מהנדסים פחדו מנציג המפלגה ולכן מחאו כפיים כשאמר שלא יכולה לקרות תאונה במפעל על שם לנין; מדענים פחדו לחלוק מידע זה עם זה או להעיד עדות אמת; פקידים פחדו להורות על פינוי, דיפלומטים פחדו לבקש עזרה מהמערב ושופטים פחדו לחקור עדים או לשאול שאלות.

כל עובד, ובברית המועצות כולם עבדו אצל אותו המעסיק, חש פחד מוות מהממונה עליו, וכולם (מהזוטר עד לבכיר) פחדו מהקג"ב. כך למשל, בפרק החמישי העוסק ברובו במשפט נגד מנהלי הכור, מכריז התובע כי "מטרתו היחידה של המשפט היא לקיים את מורשתו של לנין המתבטאת דרך המפלגה הקומוניסטית", ומדגיש כי "אין למדינה שום תכלית מלבד קיום חזונו של לנין".

גרעון של אמת

מניין ההרוגים הרשמי באסון הוא 31, אך כנראה כמה מאות אנשים נוספים מתו מנזקי קרינה וסיבוכים קשורים. מחקרים שנעשו במערב על הפועלים שעסקו בניקוי האסון הראו כי אין קורלציה בין האסון למצבם הבריאותי: לקרינה השפעה פוחתת ביחס ריבועי למרחק. אז איך קרה שהאסון הוא שמוטט סופית את ברית המועצות כפי שאמר פעם גורבצ'וב?

הסדרה נותנת לנו תשובה גם לשאלה הזאת, כמו שמסביר ולרי לוגסוב בעדותו, כשבית המשפט מזהיר אותו שלא להאשים את ברית המועצות באסון:

… בגלל הסודות והשקרים שלנו, הם מה שמגדירים אותנו [כאומה], כשהאמת מעליבה אותנו, אנחנו משקרים ומשקרים עד שאנחנו לא יכולים לזכור שהיא שם [האמת] אבל היא כן שם, וכל שקר שאנחנו מספרים מיצר חוב של אמת, ובמוקדם או במאוחר יש לשלם חוב זה. ככה ליבת כור מתפוצצת, עם שקרים"

במובן מסוים, האסון בצ'רנוביל הוא אלגוריה לברית המועצות כולה. כמו שהכור סבל ממחסור בחומרי ייצוב ולבסוף התפוצץ מהחום, כך מדינה הסובייטית נכנסה לגירעון של אמת והמשיכה לפמפם שקרים לציבור עד שהגיעה לחדלות פירעון כלכלית, מוסרית ואנושית, עד לקריסה הסופית.

יותר מהיותה דרמה מרתקת על אסון והתמודדות אנושית מול כוחו של הטבע, הסידרה היא בעיקר הצצה לתוך המדינה הסובייטית, שקריה וקורבנותיה הרבים.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

14 תגובות למאמר

  1. מזכיר מאוד את אסון הרכבת במרד הנפילים, זה כאילו איין ראנד כתבה את התסריט למציאות

    1. דווקא יש חלק אחר שממש מזכיר את האסון בצ'רנוביל, כשבריונים השתלטו על ״פרוייקט איקס״, ולמרות התחנונים של המהנדס, הבריון שהיה אחראי הפעיל את הנשק למקסימום והשמיד את כל האיזור.

    2. בס"ד. עיין ערך אנשים מפחדים לצאת נגד הלהטבים כי זה לא אין, כמו"כ הגם שיש סתירות נחרצות נגד האבולוציה ובכל זאת אנשים תומכים כי זה p.c. וכן נגד נתניהו כמו שאמר אחד העיתונאים [אני לא זוכר את שמו] שעיתונאים מפחדים לתמוך בו שמא יבולע להם וכו'

  2. שקרים וטיוח אינם נחלתה של המדינה הסובייטית, ולא מאפיינים את "הרוסים" כהוא זה. עיגול פינות, בריחה מאחריות הסתרת האמת קיימים לצערי בכל מקום גם בארה"ב. אני בטוח שאף אחד מקוראי האתר הוא מספיק תמים כדי לחשוב שגם בישראל אין דברים כאלה. לדוגמא, לא מזמן התגלה שבשריפה באולפני יונברסל שקרתה בכלל לפני 11 שנים נשרפו כל ההקלטות המקוריות של שירים שהקליטו אומנים רבים. הוותק ההקלטות מגיע עד לשנות ה-40, כדי להמחיש את גודל הנזק.
    ונחשו מה??? יונברסל הכחישה שנגרם נזק.טענו שלא קרה כלום. אותם בעלי זכויות היוצרים והאמנים שיצרו ועמלו כדי ליצור את ההקלטות לא היה להם מושג שיצירותיהם -הרכוש שלהם עצמם אבד! והמידע הזה הוסתר ע"י החברה עד עכשיו.
    עכשיו, נכון, אתם יכולים לכתוב בצדק שכל עוד אין אבדן של חיי אדם, אז זה ממש לא נורא, ולא כזה חשוב. לא הפסדנו אם הmaster record של באדי הולי נשרף, טיפה באסה. אבל אני רוצה להתמקד בצד העקרוני של העניין.
    יש לנו חברה ששווה מיליארדי דולרים, שהופקדה לשמור על נכסי תרבות ויצירה. וברגע האמת, כשקרתה השריפה, המידע הזה הוסתר מבעלים אפשריים או יורשים פוטנציאלים. הסתירו רק כדי שלא יתבעו אותם. ובעידן של היום, כדי להסתיר מידע שכזה במשך 11 שנים תמימות, ככל הנראה נעשו כל מיני מניפולציות ואי סדרים, אבל זאת כבר ספקולציה שלי ואני רק משער.

    לינק לספקנים.

    https://www.nytimes.com/2019/06/11/magazine/universal-fire-master-recordings.html

    1. ידידי, אתה מתבלבל:
      חולשות אנוש קיימות בכל מקום, בכל חברה ובכל זמן. גם במדינות דמוקרטיות.
      ההבדל הוא שבמשטרים טוטליטריים, אם תאמר את האמת אתה עלול למצוא עצמך במחנה לחינוך מחדש במקרה הטוב, או מתחת לאדמה במקרה היותר סביר.
      גם בארצות חופשיות אתה עלול לשלם מחיר אם תאמר אמת שתעצבן את הממונים עליך, אבל לכל היותר, ברוב המקרים, תאבד את עבודתך ואת מעמדך, אבל לא מעבר לזה.
      זו גם הסיבה שבגללה התמוטטות של כור גרעיני עלולה להפיל משטר דיקטטורי על ידי חשיפת היקף ועומק שקריו, ואילו במשטר חופשי הסבירות שדבר כזה יקרה היא נמוכה הרבה יותר.

    2. אמנם לא כמו במדינות טוטאליטריות אך ביקורת על הממשלה כאן מקוטלגת כ"שמאלנות בוגדנית". לאט לאט אנחנו הופכים למושחתים ברמה שמסכנת את ביטחון המדינה.

    3. הבדלים בין ימין ושמאל, בין קפיטליזם לסוציאליזם, בין ערך החירות לערך השיוויון:
      ▪השמאל בוטח באנשים עם הרבה כוח (סמכויות שלטוניות) לכן כמענה לכל בעיה השמאל רוצה להגדיל עוד יותר את סמכויות המדינה. הימין לעומתו אינו בוטח באנשים עם הרבה כוח כי:
      1) יצר לב האדם רע מנעוריו- אנשים הם לא טובים מיסודם.
      2) כוח משחית וכוח אבסולוטי משחית באופן אבסולוטי.
      ▪בהגדרה השמאל רוצה מקסימום סמכות כוח ושליטה, והימין רוצה מינימום סמכות כוח ושליטה!
      ▪השמאל רוצה מימשל גדול ככל האפשר עם סמכויות נרחבות ככל האפשר להתערב בכל פן אפשרי של חיי הנשלטים;
      הימין רוצה מימשל קטן ככל האפשר, עם סמכויות מצומצמות והתערבות מינימלית האפשרית בחיי האזרחים כדי לשמור על חירות הפרט המקודשת במערב.
      – השמאל אומר: תנו לנו כוח כדי שיהיה לנו עוד יותר ויותר כוח! [שנוכל להגדיל את כוחו סמכותו ועוצמתו של המנגנון השלטוני הבירוקרטי יותר ויותר] מה שתמיד מתדרדר לדיקטטורה.
      – והימין אומר: תנו לנו כוח כדי שיהיה לנו פחות כוח! [שנוכל לצמצם ככל האפשר את כוחו סמכותו ועוצמתו של המנגנון השלטוני הבירוקרטי] מה שמאפשר חירות וחופש הפרט הרבה יותר ביחס לשיטות אחרות.
      ▪הנשיא רונלד רייגן אמר: המימשל הוא לא הפיתרון, המימשל הוא הבעייה!
      דניס פרגר אומר:
      ▪ככל שהמימשל גדול יותר- כך האזרח קטן יותר, וככל שהמימשל קטן יותר- כך האזרח
      גדול יותר!
      ▪ הסוציאליסטים אוהבים רעיונות יותר מבני-אדם ולכן בשם האמת השיויון והצדק החברתי רצחו כ- 100 מיליון בני אדם אזרחים, במחנות כפייה "חינוך מחדש", גולאגים, בתי חולים ל"חולי נפש" ועוד. חולשות אנוש ושחיתות יש בכל מקום, אבל לחברת קוקה קולה אין עדיין משטרה חשאית ומחנות כפייה משלה. אם קוקה קולה מפטרת אותך אתה יכול למצוא עבודה במקום אחר. אבל בסוציאליזם יש רק מעסיק אחד והוא המדינה ואם המדינה מפטרת אותך הרסו את חייך במקרה הטוב, או אתה תועלם במחנה ל"חינוך מחדש" במקרה הפחות טוב.

  3. אגדות אורבניות
    הסיבה ששמעתי בסמינר הנדסי בעניין הכור בצ'רנוביל היתה שהמפעילים ביצעו כל מיני ניסויים בכור ללא רשות ובמקום כלשהו הניסוי יצא מכלל שליטה. לכן זה לא בדיוק חומרים או אנשים שמפחדים לדבר במיוחד שאין קו שמחבר אותם אל הכור. העובדה היא שיש הרבה כורים שלא מתפוצצים.

    לנושא השני והוא הפחד לדבר אז אפשר לשאול האם זה יחודי לברה"מ הקומוניסטית? זה לדעתי נמצא בכל מקום. מה בקשר לתאונת מעבורת החלל האמריקאית? השתתפתי בסמינה הנדסי בו אחד הדוברים המרכזיים היה מהנדס שעבד בפיתוח החללית עצמה. הוא סיפר לנו שידוע היה שהאטמים לא מסוגלים לאטום בטמפרטורה נמוכה אבל ההנהלה החליטה למרות זאת לאשר את השילוח כדי לעמוד בלוח הזמנים. התוצאה ידועה. האם זה בגלל שאנשים פחדו לדבר? יש להניח שפחדו כי לא ראינו אותם יוצאים בהפגנות או דורשים פירסום בעיתונים.

    כלומר הפחד הזה הוא לא רק בברה"מ אלא בכל מקום. הפחד הוא שאולי ינצחו בסיבוב הזה אבל אחר כך יסולקו מסיבות כלשהן. כלומר הבעיה היא כלכלית.

    מה אצלינו בישראל? מה בקשר למלחמת יום כיפורים? האם כולם האמינו לסיפורי אלף לילה ולילה? האם לא היה אפילו אחד שראה את התעצמות האויב ולא קיבל את סיפורי חסמבה והמרגלים הכפולים? כלומר זה האויב שלנו אז למה שנאמין למה שהוא אומר? האם לא איימו עליו שאם לא יסתום את הפה ימצא את עצמו בכלא? אני למשל זוכר שהאלוף טל טען שיש יותר מידי כוחות אויב מולינו אבל לאחר מכן נדם. האם פחד להמשיך? האם נרמז לו שעדיף שיסתום את הפה? אז גם כאן קיים הפחד להתריע.

    אני מניח שאפשר למצוא עוד הרבה דוגמאות בהן שולט הפחד לאבד את המצב הכלכלי הטוב יחסי ולכן עדיף לא לומר דבר.

    לכן אני מתייחס לכל סרטי הדוקו כסרט היסטורי, כלומר יש בסיס היסטורי כלשהו אבל התמליל נכתב והאנשים מדקלמים.

    1. סדרה מעולה בכל ההבטים. גם ההסבר בפרק האחרון על מה שקרה שם מאד בהיר, ואין צורך בתואר כלשהו בהנדסה / כימיה/ גרעין / חשמל ועוד בכדי להבין.

    2. יהודה חבל על הזמן.
      אל תפריע ליואל קורנבלום בפיתוח תאורויות הקונספירציה שלו על מלחמת יום הכיפורים.

  4. בהמשך לתגובות שכאן, צריך לציין פן נוסף של האירוע.
    בריה"מ הפעילה בניסיון לתקן את הנזק מאות אלפי חיילים ואחרים כרובוטים אנושיים (כמאמר המדען לגאסוב שניהל את המבצע). זה בוצע אחרי שנחתות הירח והרובוטים מגרמניה נכשלו במשימתם. יתר על כן, המדען לגסוב ובוריס שצ'רבינה הצליחו למנוע את פיצוץ 3 הכורים הגרעיניים השכנים, וכך מנעו שואה עולמית באירוע אסוני שווה ערך לפצצת אטום בעלת מגטונים רבים . שניהם חלו ומתו שנים שנים מעטות אחרי האסון, לאחר ספיגת קרינה רבה (לגאסוב התאבד קודם לכן).
    לדעתי עוצמת הפעילות רבת הצדדים של בריה"מ עם אין סוף השלכות מכל כיוון, זה מזכיר את סיפורי ברברוסה ב 1941 -1945, היכן שהרוסים הסיגו את התעשייה לאוראל ובנו ציוד ועצמה שהיטלר לא האמין שיש דבר כזה.
    עתה אנו חווים את עצמת הרוסים בסוריה. זה לא יאומן , אך יש סיכוי גדול שהם ייצבו את המצב שם (כמובן לטובתם שלהם) , בעזרת ארה"ב וישראל הקטנה.

  5. הבדלים בין ימין ושמאל, בין קפיטליזם לסוציאליזם, בין ערך החירות לערך השיוויון:
    ▪השמאל בוטח באנשים עם הרבה כוח (סמכויות שלטוניות) לכן כמענה לכל בעיה השמאל רוצה להגדיל עוד יותר את סמכויות המדינה. הימין לעומתו אינו בוטח באנשים עם הרבה כוח כי:
    1) יצר לב האדם רע מנעוריו- אנשים הם לא טובים מיסודם.
    2) כוח משחית וכוח אבסולוטי משחית באופן אבסולוטי.
    ▪בהגדרה השמאל רוצה מקסימום סמכות כוח ושליטה, והימין רוצה מינימום סמכות כוח ושליטה!
    ▪השמאל רוצה מימשל גדול ככל האפשר עם סמכויות נרחבות ככל האפשר להתערב בכל פן אפשרי של חיי הנשלטים;
    הימין רוצה מימשל קטן ככל האפשר, עם סמכויות מצומצמות והתערבות מינימלית האפשרית בחיי האזרחים כדי לשמור על חירות הפרט המקודשת במערב.
    – השמאל אומר: תנו לנו כוח כדי שיהיה לנו עוד יותר ויותר כוח! [שנוכל להגדיל את כוחו סמכותו ועוצמתו של המנגנון השלטוני הבירוקרטי יותר ויותר] מה שתמיד מתדרדר לדיקטטורה.
    – והימין אומר: תנו לנו כוח כדי שיהיה לנו פחות כוח! [שנוכל לצמצם ככל האפשר את כוחו סמכותו ועוצמתו של המנגנון השלטוני הבירוקרטי] מה שמאפשר חירות וחופש הפרט הרבה יותר ביחס לשיטות אחרות.
    ▪הנשיא רונלד רייגן אמר: המימשל הוא לא הפיתרון, המימשל הוא הבעייה!
    דניס פרגר אומר:
    ▪ככל שהמימשל גדול יותר- כך האזרח קטן יותר, וככל שהמימשל קטן יותר- כך האזרח גדול יותר
    ▪ הסוציאליסטים אוהבים רעיונות יותר מבני-אדם ולכן בשם האמת השיויון והצדק החברתי רצחו כ- 100 מיליון בני אדם אזרחים, במחנות כפייה "חינוך מחדש", גולאגים, בתי חולים ל"חולי נפש" ועוד. חולשות אנוש ושחיתות יש בכל מקום, אבל לחברת קוקה קולה אין עדיין משטרה חשאית ומחנות כפייה משלה. אם קוקה קולה מפטרת אותך אתה יכול למצוא עבודה במקום אחר. אבל בסוציאליזם יש רק מעסיק אחד והוא המדינה ואם המדינה מפטרת אותך הרסו את חייך במקרה הטוב, או אתה תועלם במחנה ל"חינוך מחדש" במקרה הפחות טוב.

  6. הבדלים בין ימין ושמאל, בין קפיטליזם לסוציאליזם, בין ערך החירות לערך השיוויון:
    ▪השמאל בוטח באנשים עם הרבה כוח (סמכויות שלטוניות) לכן כמענה לכל בעיה השמאל רוצה להגדיל עוד יותר את סמכויות המדינה. הימין לעומתו אינו בוטח באנשים עם הרבה כוח כי:
    1) יצר לב האדם רע מנעוריו- אנשים הם לא טובים מיסודם.
    2) כוח משחית וכוח אבסולוטי משחית באופן אבסולוטי.
    ▪בהגדרה השמאל רוצה מקסימום סמכות כוח ושליטה, והימין רוצה מינימום סמכות כוח ושליטה!
    ▪השמאל רוצה מימשל גדול ככל האפשר עם סמכויות נרחבות ככל האפשר להתערב בכל פן אפשרי של חיי הנשלטים;
    הימין רוצה מימשל קטן ככל האפשר, עם סמכויות מצומצמות והתערבות מינימלית האפשרית בחיי האזרחים כדי לשמור על חירות הפרט המקודשת במערב.
    – השמאל אומר: תנו לנו כוח כדי שיהיה לנו עוד יותר ויותר כוח! [שנוכל להגדיל את כוחו סמכותו ועוצמתו של המנגנון השלטוני הבירוקרטי יותר ויותר] מה שתמיד מתדרדר לדיקטטורה.
    – והימין אומר: תנו לנו כוח כדי שיהיה לנו פחות כוח! [שנוכל לצמצם ככל האפשר את כוחו סמכותו ועוצמתו של המנגנון השלטוני הבירוקרטי] מה שמאפשר חירות וחופש הפרט הרבה יותר ביחס לשיטות אחרות.
    ▪הנשיא רונלד רייגן אמר: המימשל הוא לא הפיתרון, המימשל הוא הבעייה!
    דניס פרגר אומר:
    ▪ככל שהמימשל גדול יותר- כך האזרח קטן יותר, וככל שהמימשל קטן יותר- כך האזרח
    גדול יותר!
    ▪ הסוציאליסטים אוהבים רעיונות יותר מבני-אדם ולכן בשם האמת השיויון והצדק החברתי רצחו כ- 100 מיליון בני אדם אזרחים, במחנות כפייה "חינוך מחדש", גולאגים, בתי חולים ל"חולי נפש" ועוד. חולשות אנוש ושחיתות יש בכל מקום, אבל לחברת קוקה קולה אין עדיין משטרה חשאית ומחנות כפייה משלה. אם קוקה קולה מפטרת אותך אתה יכול למצוא עבודה במקום אחר. אבל בסוציאליזם יש רק מעסיק אחד והוא המדינה ואם המדינה מפטרת אותך הרסו את חייך במקרה הטוב, או אתה תועלם במחנה ל"חינוך מחדש" במקרה הפחות טוב.