תקיפת חיל האוויר בסוריה: סיבוב נוסף במשחק השחמט מול איראן

ישראל שוב העבירה מסר להנהגה בטהרן כי לא תאפשר פתיחת מלחמת התשה נגדה משטח סוריה, אך האיראנים נחושים להמשיך ולבסס את נוכחותם הצבאית בגבול

מטוסי קרב של חיל האוויר | דובר צה"ל

ירי ארבע הרקטות האיראניות בבוקר יום שלישי משטח סוריה לעבר ישראל היה אקט תקיפה חמור שישראל לא יכולה הייתה לעבור עליו בשתיקה. על פי ההערכות של גורמי הביטחון, הירי בוצע כתגובה על תקיפת מטרה איראנית בסוריה או בעיראק בתחילת השבוע שהאיראניים מייחסים לישראל, ובהתאם להנחיות הגנרל קאסם סולימאני, מפקד 'כוח קודס' במשמרות המהפכה, של תגובה בכל מחיר על תקיפות ישראליות.

גם התגובה הישראלית לא איחרה לבוא, כאשר צה"ל תקף במהלך הלילה בעוצמה רבה כעשרים מטרות של הצבא הסורי ומטרות איראניות הכוללות רקטות של המליציות השיעיות ברחבי סוריה. מבחינת ישראל, סוריה היא הנושאת באחריות למה שמתרחש בשטחה והנשיא בשאר אסד איננו יכול להתחמק מכך. ישראל לקחה בחשבון בשיקולי התקיפה גם את המצב הפנימי באיראן וההפגנות הנרחבות נגד העלאת מחירי הדלק, המעסיקות את משטר האיתוללות עד מעל לראשו.

ישראל הסירה הפעם את מסך העמימות מעל התקיפה בסוריה, כדי להעביר גם באופן פומבי את המסר לטהרן ולגנרל סולימאני שהיה כאמור אחראי על שיגור הרקטות לעבר הגולן. על פי ערוץ 'אל ערבייה', ישראל תקפה יועצים איראניים של הנשיא הסורי בשאר אסד, וגורמים ביטחוניים ישראלים מסרו כי הותקף בניין ההגנה בנמל התעופה הבינלאומי בדמשק שהיה מרכז פיקוד של כוח "קודס" האיראני. כמו כן הושמדו שש סוללות טילי קרקע-אוויר סוריות חדשות, ועל פי דיווחים של הארגון הסורי לזכויות האדם, בתקיפות צה"ל נהרגו 11 בני אדם בהם שבעה איראנים.

מערך התיאום והקישור בין צה"ל לבין כוחות הצבא הרוסי בסוריה פעל כראוי אך רוסיה גינתה את התקיפה ואמרה כי מדובר "בטעות ובהפרת החוק הבינלאומי". הרוסים נחושים לשמור על יציבות שלטונו של הנשיא בשאר אסד והם רואים  בתקיפה הישראלית מהלך המשפיל את הנשיא הסורי ופוגע ביכולתו להשליט את ריבונותו מחדש בסוריה. הם הבטיחו בעבר לישראל כי ירחיקו את הכוחות האיראניים והמליציות השיעיות בסוריה מזרחה למרחק של 80 ק"מ מהגבול עם ישראל, דבר שלא קרה בפועל.

שינוי המשוואה

באמצעות התקיפה בסוריה, ישראל מנסה להבהיר לאיראן כי לא תסכים לפתיחת מלחמת התשה נגדה בגבול הצפון, במקביל לחזית שאיראן מנסה לפתוח מגבול רצועת עזה, אך ספק אם ישראל תצליח לשנות את המשוואה אותה קבע הגנרל קאסם סולימאני של "ירי תמורת ירי".

קאסם סולימאני | Tasnim News Agency

מי שעוקב אחרי דפוסי הפעולה של סולימאני יודע כי הוא אדם עקשן ונחוש, וכי התגובה האיראנית תגיע בעיתוי שנוח לו ובהפתעה. המודל המוצלח של התקיפה האיראנית נגד מתקני הנפט בסעודיה ב-14 בספטמבר עדיין עומד מול עיניה של ישראל, וברור כי ההחלטה האיראנית לתקוף  מתקנים רגישים בישראל כדי להרתיעה כבר נפלה מזמן ובטהרן ממתינים לעיתוי המתאים מבחינתם.

איראן איננה מתכוונת לוותר על התבססותה הצבאית בסוריה, ובטוחה שהזמן פועל לטובתה בהשלמה איטית של תהליך כריכת עניבת החנק מסביב לצווארה של ישראל ובכל החזיתות. במקביל נמשכת בנייתו של בסיס "האימאם עלי" של 'כוח קודס' באזור אלבוכמאל  בגבול סוריה-עיראק, בו יאוחסן ציוד הלחימה המתקדם המיועד לצבא הסורי ולחיזבאללה בלבנון,  לקראת שינועו בדרך היבשה.

מדובר באתגר גדול עבור ישראל, אשר על פי מקורות זרים ישראל תקפה מהאוויר את האזור כמה פעמים, אך בניית המתחם האיראני נמשכת ביתר שאת. המשך הפעילות נגד הנוכחות האיראנית בסוריה תלויה גם בתגובה הרוסית, וישראל מתנהלת בזהירות מול נוכחות כוחות הרוסים בסוריה כדי למנוע נפגעים ולהגיע שוב למשבר כפי שהיה לאחר הפלת המטוס הרוסי לפני כמה חודשים. המטוס אמנם הופל על ידי ההגנה האווירית הסורית, אך ישראל הואשמה על לא עוול בכפה ולקח זמן רב ליישב את המשבר.


יוני בן מנחם הוא מזרחן וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה. הטור התפרסם לראשונה באתר המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה.

 

רכשו עכשיו מנוי ל'מידה' ותהנו מהנחה מיוחדת על ספרי שיבולת החדשים + כתב העת 'השילוח' לשנה מתנה!

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *