התקשורת הבריטית ומלחמתה נגד בוריס ג'ונסון

ניצחון של ג'ונסון והקמת ממשלה ימנית חזקה לאחר הבחירות יספקו הזדמנות חשובה לרפורמה בשוק התקשורת בממלכה המוטה שמאלה באופן מובהק

עבר לדבר ישירות אל העם. ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון | צילום מסך

לונדון –

הבחירות שיערכו מחר ומציבות את ראש הממשלה ומנהיג השמרנים בוריס ג'ונסון מול מנהיג מפלגת הלייבור ג'רמי קורבין אינן הקרב הפוליטי היחיד שמתחולל בבריטניה כעת. מרבית כלי התקשורת בממלכה, שאמורים להיות חסרי פניות לפחות למראית עין, הציבו לעצמם מטרה כפולה: להוריד מהפסים את רכבת הברקזיט, ואת הקטר המוביל אותה בדמות ג'ונסון.

אמנם ערוצי הטלוויזיה הגדולים בבריטניה – ה-BBC, ITV וערוץ 4 – אינם נמצאים בבעלות הממשלה, אך הם פועלים תחת חוקים ציבוריים נוקשים המחייבים אותם להיות נייטרלים ומאוזנים. מרבית הרווחים של ITV וערוץ 4 מגיעים מהכנסות מפרסומות, בעוד ה-BBC מקבל את החלק הארי של תקציבו מאגרה שנתית בת כ-150 ליש"ט אותה כל אזרח חייב לשלם אם ברצונו להיות בעלים של מכשיר טלוויזיה. למרת כל זאת, ישנה תחושה גוברת כי אותם ערוצים נטשו את רוח האובייקטיביות ואת החוקים תחתיהם הם אמורים לפעול. בחודש ספטמבר האחרון, שדר ה-BBC הפורש ג'ון האמפריז תקף בחריפות את הערוץ בו עבד במשך 32 שנים, כאשר טען כי מצא בו "הטיה ממוסדת לשמאל". לדבריו, בחלק מן הנושאים בהם עסק הערוץ ההטיה הייתה כה ברורה עד שגרמה "לקרמלין של שנות החמישים להראות מתוחכם".

אחד הנושאים האלה היה כמובן הברקזיט, משאל העם שנערך ב-2016 ובו 52 אחוזים מן הבריטים הצביעו בעד עזיבת האירופי, תוצאה אשר על פי האמפריז הותירה את ראשי ה-BBC "המומים". והם לא היו היחידים. הפובליציסט הארי הודג'ס כתב בטורו בעיתון ה'דיילי טלגרף' כי חברי האליטה התקשורתית בממלכה חשו שהצבעת הברקזיט הייתה "סטיה שהתאפשרה רק בגלל שאנחנו חיים בעולם פוסט-עובדתי בו פוליטיקאים כמו בוריס ג'ונסון ונייג'ל פאראג' יכולים לרמות את הציבור התמים".

ואכן, כמעט מן הרגע בו נודעו תוצאות משאל העם, כלי התקשורת הבולטים במדינה נכנסו להילוך גבוה במתקפת ההשמצות נגד כל מי שביקש לכבד את בחירת העם הדמוקרטית, ומנגד התגייסו לתמוך בכל מי שקרא למשאל חוזר. אחת המטרות העיקריות של המתקפה הוא כמובן ראש הממשלה ג'ונסון, שבעצמו היה בעבר עיתונאי בטרם נבחר לפרלמנט בשנת 2001. רק בשבוע נאלצה חטיבת החדשות בערוץ 4 להתנצל לאחר שפרסמה ברשתות החברתיות כי ג'ונסון דן בשאלה האם יש לאפשר ל-“people of color” להיכנס לבריטניה, למרות שבפועל אמר “people of talent”. מי שעומדת בראש החטיבה היא דורותי ביירן, שהכריזה בחודש אוגוסט כי ראש הממשלה הוא "שקרן ידוע" והשוותה את האסטרטגיה התקשורתית שלו לזו של ולדימיר פוטין.

בחודש שעבר, ערוץ 4 ביקש לערוך עימות טלוויזיוני לקראת הבחירות בשאלת "מצב החירום האקלימי", והתעקש כי רק מנהיגי המפלגות יוכלו להשתתף בו, מה שהבטיח אירוע שטחי ומשעמם ללא אמירה משמעותית. כאשר מייקל גוב, שכיהן בעבר כשר הסביבה בממשלת השמרנים, הגיע לאולפן וביקש לייצג את עמדת ראש הממשלה, הוא נתקל בסירוב. במקום זאת, העדיפו בערוץ להציב על הבמה שני פסלי קרח נמסים שאמורים היו לייצג את אי-הופעתם של ג'ונסון ופאראג' למשפט הראווה שתוכנן להם. חבר הפרלמנט האירופי מטעם השמרנים דניאל האנן, מי שהשתתף בעצמו בעשרות דיונים ועימותים סביב הברקזיט, צייץ בעקבות פרשת הפסלים כי "חדשות ערוץ 4 ויתרו על כל מראית עין של דיוק, רצינות או אחריות", ואמר כי "לא אופיע שם שוב".

בחזית ה-BBC, ראש הממשלה ג'ונסון סומן כאויב כבר לפני שנים. ב-2012, לאחר שניצח בבחירות לראשות עיריית לונדון בפעם השנייה, הוא כתב כי "לפעמים הרגשתי שהמתחרה העיקרי היו חדשות ה-BBC שם העמדה השולטת תמיד הייתה, למעט כמה יוצאי דופן, אטטיסטית, אנטי-עסקית, תבוסתנית, תומכת האיחוד האירופי ומעל הכל – מוטה באופן ברור שמאלה". גישה זו מסבירה באופן חלקי מדוע ג'ונסון התחמק מבקשות לראיון מצד עיתונאים בכירים כמו ג'וליה אצ'ינגהם מ-ITV או אנדרו ניל מה-BBC. שניהם התלוננו ובצדק מסוים כי ראש הממשלה נמנע מלהופיע בעימותים בהם משתתפים ראשי כל המפלגות, ולפחות ניל נחשב כמי שתוקף באופן שווה את כל הצדדים במפה הפוליטית.

גם העיתונאי צ'רלס מור הודה שיתכן כי ג'ונסון "משחק משחקים" בסירובו להופיע לראיון, אך הוסיף כי התחרות הגוברת בין ערוצי החדשות הפכה תוכניות כאלה לזירת גלדיאטורים. "הבוחרים ישפטו בעצמם לגבי הסירוב של ג'ונסון, אך הקרב האמיתי כיום הוא על יחסים ישירים יותר בין האנשים לבין נבחריהם", הסביר. לדברי מור, "הקרב הזה צרך לכלול קיצוץ של ערוצי הטלוויזיה לגודלם הטבעי".

עוברים לקשר ישיר

אך איך עושים זאת מבלי לסכן את חופש העיתונות ואת הצורך לדיווח של מידע אמין? דרך אחת היא לעצור את הפריבילגיות מהן נהנים הערוצים הקיימים, וליצור שוק תקשורת תחרותי יותר אליו יכולים להיכנס שחקנים חדשים. רישיון השידור הציבורי של ערוץ 4 יפקע ב-2024, שתהיה שנתו החמישית של הפרלמנט שאמור להיבחר השבוע. כבר ב-2015 הממשלה השמרנית החלה בתוכניות להפריט לחלוטין את הערוץ, אך מהומת הברקזיט שאחזה בכולם מאז גרמה לאפסונן. יתכן כי כעת הזמן לנער מהן את האבק.

זהו גם הזמן לשקול לשים קץ לאגרת הטלוויזיה האנכרוניסטית שמממנת למעשה את ה-BBC. הימים בהם קרייני מודעות האגרה איימו על הצופים כי הם יודעים את כתובתם חלפו מזמן, וכיום זה מגוחך לחשוב שקיים עדיין מונופול טלוויזיוני שמכריח את האזרחים לסבסד אותו. בניו-זילנד למשל ביטלו את אגרת החובה כבר לפני שנים וללא סערה ציבורית גדולה, ואין סיבה שבריטניה לא תפעל באופן דומה.

אך השינוי החשוב ביותר יגיע באופן טבעי, כאשר עוד ועוד פוליטיקאים עוברים לתקשר באופן ישיר עם קהל הבוחרים. דומיניק קאמינגס, יועץ התקשורת השנוי במחלוקת שעמד מאחורי קמפיין עזיבת האיחוד ב-2016, דחק לאחרונה בתומכי הברקזיט "לדבר ישירות עם חברים ובני משפחה" מכיוון שלדבריו "מסר אישי וישיר הוא יעיל הרבה יותר מכל צורת תקשורת אחרת". אלו הן חלק מהשיטות שעשויות להשיב את הפוליטיקה שוב אל העם, יחד עם הרשתות החברתיות שלמרות כל מגרעותיהן אכן פוגעות בשומרי הסף הישנים של המידע ומאפשרות לקולות אחרים להשפיע.

יש כאלה שיטענו כי המחשבה שניתן לשנות באופן דרמטי את הדרכים בהן אנחנו מתקשרים בדמוקרטיה היא דמיונית. רוב הסיכויים הם שמדובר באותם אנשים שלא האמינו שרשת 'פוקס' למשל תגמד את נתוני הרייטינג של מתחרותיה, או שדונלד טראמפ מסוגל לאסוף יותר מ-67 מיליון עוקבים בטוויטר.


הטור התפרסם לראשונה באתר 'נשיונל רוויו'.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

3 תגובות למאמר

  1. חייתי תחת שילטון בריטי בערב, אחלא קסם. גרנו בעדן עם בריטים וערבים והודים. ועוד אחרים אולי. דודי הקסום שיצא מפיות ואגדות היה סוחר. היה לו שם בטיילת חנות לדיברי חשמל והיה שולח את אבי לחול כדי לחדש אספקה וליסגור חוזים. לאחר מותו של אבי פה בארץ , ראיתי את הדרכונים שלו מלא חותמות של נסיעות לחול גם אימי הייתה נוסעת איתו. גרנו בבית ענק ענק שם . והיזמנו גם אנשים בודדים מהקהילה לגור איתנו. אישה שגרה איתנו מבוגרת . וזוג צעיר שגר איתנו עם ילדים קטנים. ובתמורה היה במשק הביית. גרנו בבית עם דוד מודרני ניפלא . שידע אנגלית והיה מייבא המון משוויץ וממקומות אחרים מוצרים לחנות שלו. היינו מקבלים שוקולד שוויצרי טעים מתוק. אני זוכרת בתור ילדה. הייתי הולכת בסוף המיסדרון של הביית בלילה ליפעמים לשני חדרים שהיו מישרדים של דודי. וצופה בגג של מישפחה הודית שעושה נשפים. ממש אלף לילה ולילה עם המוני אנשים בגג היו לובשים סארי גם. איזה חיים מתוקים גם מודרנה היה. היינו עושים בגג שלנו מסיבות של ריקודים שייק וטוויסט לשכנים ולקהילה. הייתה לנו טלוויזיה היינו רואים המון סרטים בערבית עם שירים של שדיה סבאח וכו וסרטים מצחיקים עם איסמעיל יאסין .שילוב של הכל. דודי היה כמו ראש קהילה. המונים היו באים אליו היה ממש רמבם יועץ ורופא ונדבן הקים קרן לעזרת אנשי הקהילה. מלא היו לפיתחו ליעוץ לתרופות לתמיכה לתרומות. אני חושבת זה מה שהיה אצל עדות המיזרח הרבה. אלה שחיו בערים. סוחרים ומודרנים במיצרים עיראק סורייה…..באתי בתור ילדה בת שבע אל הרמבם השני הקסום אחי אימי השני. הניפלא שחי במרכז תל אביב והישפיע עלי. ככה ששני רמבמים זה הטענה ניפלאה מופלאה לכל החיים. פה בארץ אני רואה למשל את דיויד אייק הבריטי ביוטיוב. הוא פשוט מדהים נהדר . מייצג בעיני את כל האכויות של העם הבריטי האדיר. העלה עבודת מחקר ענקית בצורה של אלפי קליפים ביוטיוב. מלאים מידע על מה שקורה היום. הוא היה כתב ביבי סי בתור צעיר ועזב. עכשיו יותר מבוגר הפך כניראה למין פרילאנס. נותן הרצאות מטייל בעולם. הוא ניפלא ניפלא. אני רואה בו מייצג את כל הטובין הבריטי שהפך אותם לאימפרייה ענקית. כל המוח הבריטי שלו המסודר והחכם ניפרש. בכל אלפי הקליפים החכמים שלו. פשוט אור ענק בערפל העולמי .שמאיר בחוכמה חדשותית המון תובנות, שאגב מאוד רלוונטיות גם לנו פה .הוא ממש מדבר לכל השבטים בעולם . הוא סוקר ופורס מידע על מה שקורה בחדשות עולם. על שילטון עולמי אדיר מה שניקרא הפירמידה הגלובליזם . שפרש כנפיו על כל יבשות העולם כולו. לאור מה שקורה בבריטניה שהכל שם ניתקע, אני מציעה לו ללכת לפוליטיקה להפוך אפילו לראש ממשלה. יש לו פוטנציאל טוב וחכם. כניראה דרוש דם רעיוני רענן , בעורקי הפוליטיקה הבריטית התקועה כל כך .ממש כמו בארץ. יש לו המון מה ליתרום.