אדלשטיין: "חולק על החלטת יועמ"ש הכנסת, ההליך מזוהם"

יו"ר הכנסת ביקר את קביעתו של איל ינון לפיה הוא מחויב להקים ועדה שתדון בחסינות רה"מ: "לא אתן יד להפיכת הכנסת לזירת תעמולת בחירות"

"טעות קשה". יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין | צילום מסך

יושב ראש הכנסת יולי אדלשטיין כינס הערב (ראשון) מסיבת עיתונאים בה הבהיר כי הוא חולק על חוות הדעת שפרסם היועץ המשפטי של הכנסת, איל ינון, מוקדם יותר היום ובה קבע כי יש לכנס את ועדת הכנסת לדיון בחסינות ראש הממשלה. לדברי אדלשטיין,כינוס ועדת הכנסת בעת הזאת תהיה "טעות קשה", מכיוון ש"אסור שהליך כה חשוב, מעין שיפוטי, יהפוך במה לתעמולת בחירות פסולה". אדלשטיין הוסיף כי "ועדת הכנסת תהפוך לג'ונגל שיבזה את כבוד בית המחוקקים" והדגיש כי "בכל מה שתלוי בי – לא אתן יד להפיכתה של הכנסת לזירה של תעמולת בחירות זולה, על ידי שום סיעה בכנסת".

בנוסף, השיב יו"ר הכנסת למבקריו משמאל שתקפו אותו בימים האחרונים ואמר: "התנהל נגדי קמפיין אגרסיבי עם האשמות שונות ומשונות בפוליטיזציה של תפקידי. אנשים שלא ידעו עד כה לבטא את המילה ממלכתיות, עכשיו מסבירים לי שאני פועל ממניעים פוליטיים. אנשים שבינם לבין ממלכתיות לא התקיים אפילו קשר קצר, מאשימים אותי בהיעדר ממלכתיות". לדבריו, במקרים רבים היה "שימוש בביטויים שנשמעו עמו ציטוט ישיר מסרטי מאפיה…המאיימים האלה, מ'כחול לבן' ומשאר הסיעות, ראו יותר מדי סרטים". עוד אמר אדלשטיין כי "אני לא מזרז את הדיוניים ולא מעכב את הדיונים, אני לא הולך לתת יד לתהליך המזוהם שקורה כאן, אנחנו אפילו לא יודעים את כל הסוגיות והמשפטים והעתירות, אנחנו על קרקע בתולית".

מאוחר יותר זימן יו"ר הוועדה המסדרת, ח"כ אבי ניסנקורן מ'כחול לבן', את חברי הוועדה לדיון שאמור להתקיים מחר בבוקר, ונמסר כי יעסוק בסדרי הדיון בתקופת הפגרה. מוקדם יותר היום הגיש חבר הכנסת מיקי זוהר עתירה לבג"ץ נגד ובקשה לדחות את הכרעתו עד לקיום דיון בבית המשפט, אך העתירה נדחתה על הסף. במידה והליך הדיון יתקדם בוועדה מחר, מליאת הכנסת תתבקש לאשר את הרכב ועדת הכנסת בהמשך השבוע, והדיונים בחסינות ראש הממשלה בנימין נתניהו וחיים כץ צפויים להפתח בשבוע הבא.

כזכור, הסערה סביב איל ינון פרצה בשבוע שעבר, כאשר יועמ"ש הכנסת הכריע כי ניתן לדון עוד בכנסת הנוכחית בבקשת החסינות של נתניהו, וזאת למרות שבת זוגו עמית מררי הייתה שותפה לצוות שגיבש את כתבי האישום.בהסדר ניגוד העניינים עליו חתמה מררי, היא הצהירה כי בן זוגה ינון “לא יהיה מעורב בעניינים המצויים בטיפולי” במסגרת תפקידו כיועמ”ש הכנסת. לאחר שינון מסר ביום ראשון את חוות הדעת לפיה ניתן להקים כבר כעת ועדת כנסת שתעסוק בבקשת החסינות של ראש הממשלה, פנה אליו ח”כ מיקי זוהר בבקשה שיפסול את עצמו לאור העובדה שבת זוגו בכירה בלשכת היועץ המשפטי לממשלה, ולכן עולה מכך “חשד כבד לניגוד עניינים חמור ביותר בשבתך בעניינו של נתניהו”. לדברי ח”כ זוהר, “לא ייתכן שיד אחת מחליטה על כתב אישום נגד ראש הממשלה בעוד היד השנייה מסכלת את בקשתו לחסינות”.

בהמשך היום פרסם איל ינון תגובתו בה קבע הכחיש את ניגוד העניינים, אך קבע כי לא יעסוק באופן ספציפי בנושא החסינות אלא רק בשאלה האם ניתן לקיים דיונים בנושא בכנסת. ינדון דחה את הטענה לניגוד עניינים וכתב כי “לא מתקיים בשלב זה כל דיון בבקשות החסינות עצמן או בשיקול הדעת של היועץ המשפטי לממשלה בהגשת כתב אישום”, עניינים אשר לדבריו “היועץ המשפטי לכנסת לא יעסוק בהם”.  בסוף השבוע הסערה פרצה שוב כאשר התברר כי ינון מופיע ברשימת עדי התביעה שצורפה לכתב האישום נגד נתניהו, אותו כתב אישום שכאמור בת זוגו הייתה ממנסחיו. על כך הגיב היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט כי "אין מדובר בעדות מהותית לתיקים, וממילא לא היה בדבר כדי למנוע בדרך כלשהי את מעורבותה של עו"ד עמית מררי מטיפול בנושא".

במוצאי שבת פרסם ראש הממשלה נתניהו סרטון בדף הפייסבוק שלו ובו האשים את אנשי 'כחול לבן' כי "לא מעניין אותם שהיועמ"ש של הכנסת נמצא בניגוד עניינים חריף. רעייתו היא פרקליטה בכירה בצוות התביעה שתפר את התיקים ההזויים נגדי. מצד אחד היא תובעת אותי, ומצד שני הוא מכריע בהגנה שלי". נתניהו הוסיף: "נסו לדמיין רגע את ההפך, שרעייתו לא הייתה פרקליטה בכירה בצוות התביעה נגדי אלא פרקליטה בכירה בצוות ההגנה שלי. היו אומרים מיד שזה לא רק ניגוד עניינים חריף, זה מרמה והפרת אמונים בנסיבות מחמירות, תיק 5000. כשתפסו אותו על חם על ניגוד העניינים הזה, מה הוא אמר? הוא אמר שהוא ורעייתו מעולם לא דיברו על התיקים האלה. אתם מאמינים לזה? התיק המפורסם ביותר של תולדות המדינה ששניהם עוסקים בו והם מעולם לא דיברו על זה. הם חושבים שאנחנו טיפשים?".

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

7 תגובות למאמר

  1. אתם רוצים לומר לי שמנדלבליטנכ״כ מתנשא ומנותק שהוא לא מציע להסיר עדות אחת לא משמעותית מתיק שגם בלעדיה לא חסר בו ראיות ועדויות, רק כדי להיראות קצת יותר נקי כפיים?!

    1. ובינתיים אדלשטיין קורא לא לתקוף את ינון אישית ולא להסיט נגדו.
      תזכירו לי-מי יוצר קרע בעם?

    2. צודק.
      והיות והוא יכול לעשות את זה בקלות ולהצדיק שזה כדי לשפר את דעת הקהל בעד התביעה-
      הוא איבד סופית את האפשרות לטעון שהוא פועל בגלל לחצים ולא מרצונו החופשי.

    3. ראיות?

      לא נראה לי שיש ראיות …
      יש 333 עדים ו- 333 אדי ראיות.

  2. תנו לנבלות לנבוח, יותר מזה הם לא יכולים לעשות.

  3. ההחלטה להקים את ועדת הכנסת בזמן בחירות פרובלמטית למדי שכן ברור שלא יתקיים במהלכה דיון הוגן ונקי בשאלת חסינות ראש הממשלה, כשברור שהעמדות שיוצגו במהלך הדיון נקבעו מראש על פי השיוך הפוליטי של הח"כים השונים. מעבר לכך, עלתה גם שאלת ניגוד העניינים של היועמ"ש לכנסת שגם מעלה כמה סימני שאלה. מנגד, צריך לזכור שמדובר במשחק פוליטי המוכרע על פי מאזן הכוחות הפוליטי, כשברור כשבמצב כוחות הפוך סביר היה שהליכוד ומחנה הימין תומך בכינוס ועדה לטובת הענקת חסינות לראש הממשלה בשם הסמכויות המוענקות לכנסת. ברור שגם בתרחיש כזה הייתה נמתחת ביקורת מצד המחנה הנגדי, בטענה להסתתרות ראש הממשלה מאחורי החסינות. לפיכך, שאלת הענקת חסינות לכל ח"כ שתלוי ועומד נגדו כתב אישום – היא שאלה שבסופו של דבר שמוכרעת בשדה הפוליטי וקשה מאוד לנתק את הדיון הפוליטי מהדיון הענייני. ההחלטה הנוכחית לכנס את הוועדה היא בעייתית, סביר שלא יתקיים במהלכה דיון העונה לסטנדרטים משפטיים הוגנים ובעיקר תשמש לבית דין שדה המנוצל לטובת קידום אינטרסים פוליטיים של מחנה השמאל. לסיכום, פרוצדורלית ניתן להקים את הוועדה בשם הרוב וסמכויות הכנסת. מהותית, הקמת הוועדה בעת הנוכחית חותרת תחת עקרונות ההוגנות המינימלית והחלטותיה יזכו לאמון השמור בעיקר לבתי דין שדה ולמשפטים פוליטיים.

  4. מי מינה את מנדאלבליט? את המפכל הקודם? לא סביר שיש קנוניה נגד ביבי