מדינות ערב המתונות מגלות זהירות ומוכנות לדון בתוכנית המאה, אך עבאס ממשיך בקו הסרבנות הפלסטיני המסורתי ומתכנן להיאבק בה
אזור המזרח התיכון נכנס לימים מכריעים בכל הקשור לגורל השלום באזור וקביעת גבולותיה החדשים של מדינת ישראל, בעקבות נאומו ההיסטורי של הנשיא טראמפ שבו הוצגה תכנית השלום האמריקנית המכונה "עסקת המאה". התוכנית פורסמה בעת שבארה"ב ובישראל מתנהלות מערכות בחירות, כשרצועת עזה עומדת על סף הסדרה בין ישראל לחמאס, וברש"פ שורר מצב של חוסר ודאות לאור גילו המתקדם של ביו"ר מחמוד עבאס וקרב הירושה המתעצם.
ברקע פועלת איראן לטרפד כל הסדר מדיני בין ישראל לפלסטינים שייצב את המצב בגבולותיה של ישראל, למרות שספגה מכה קשה בעקבות חיסולו של הגנרל קאסם סולימאני, ההנהגה האיראנית נחושה להמשיך בתוכניות ההתפשטות במזרח התיכון, ולהדק את טבעת החנק של עשרות אלפי רקטות וטילים שבנתה סביב ישראל באמצעות השלוחות שלה.
תגובת מדינות ערב
מדינות ערב המתונות הגיבו בזהירות ולא שללו את תוכנית השלום האמריקנית. בחריין, עומאן ואיחוד האמירויות שלחו את שגריריהן בוושינגטון להשתתף בטקס בבית הלבן, בעוד סעודיה, מנהיגת העולם הסוני, לא שלחה את שגרירה לטקס אך משרד החוץ הסעודי פרסם הודעה שבה נאמר כי "סעודיה מעריכה את מאמצי הנשיא טראמפ להשיג תוכנית שלום מקיפה בין הפלסטינים לישראל, ומעודדת משא ומתן ישיר בין הפלסטינים לישראל בחסות אמריקנית".
אולם, מלך סעודיה סלמאן בן עבד אלעזיז שוחח בטלפון עם יו"ר הרש"פ והבהיר כי עמדת סעודיה לא השתנתה והיא עודנה שומרת על זכויות העם הפלסטיני. משרד החוץ המצרי פנה לשני הצדדים בבקשה לשקול את המתווה שהציע הנשיא טראמפ, ובהודעה שפרסם נאמר כי "מצרים קוראת לישראל ולפלסטינים לבחון באופן מעמיק את החזון האמריקני להשגת שלום ולקיים דיאלוג בחסות ארה"ב, למען חידוש המשא ומתן".
איחוד האמירויות הערביות הביע תקווה כי ישראל והפלסטינים יצליחו להשיג שלום ודו קיום בתמיכת הקהילה הבינלאומית. יוסף אלעתיבה, שגריר איחוד האמירויות באו"ם, אמר כי "תוכנית השלום שהוכרזה היום מציעה נקודת התחלה חשובה לחזור למשא ומתן בהובלת ארה"ב".
למרות שתוכנית הנשיא טראמפ שומרת על הסטטוס קוו בהר הבית ועל מעמדה של ירדן כאפוטרופוס של המקומות הקדושים בירושלים על פי ההסכם השלום בין שתי המדינות, הזהיר שר החוץ הירדני איימן צפדי מפני ביצוע צעדים חד צדדים כשהוא רומז לסיפוח בקעת הירדן. לדבריו, "הקמת מדינה פלסטינית עם ירושלים המזרחית כבירתה היא הדרך הבטוחה לשלום". טורקיה דחתה את תוכנית השלום של טראמפ, ושר החוץ מבלוט קאווסוגלו אמר כי התכנית היא ניסיון לחסל הקמת מדינה פלסטינית: "מדובר בתכנית סיפוח שנועדה להרוג את פתרון שתי המדינות ולגנוב אדמות פלסטיניות".
התגובה הפלסטינית
התגובה הפלסטינית לתוכנית הייתה צפויה. הרש"פ שללה את תוכנית השלום האמריקנית והמשיכה את דרכה של ההנהגה הפלסטינית לדורותיה לשלול כל תוכנית שלום אשר שונה מ"הקווים האדומים", ולא להחמיץ הזדמנות להחמיץ הזדמנות לשלום, למרות שהנשיא טראמפ הכיר בתוכניתו בעיקרון שתי המדינות ובהקמת בירה פלסטינית בחלקים ממזרח ירושלים.
יו"ר הרש"פ מחמוד עבאס נשא נאום מתלהם בכינוס חירום של ההנהגה הפלסטינית ברמאללה, בו דחה על הסף את תוכנית השלום והבטיח לסכל את "המזימה" ולפעול לכך שהיא "תושלך לפח האשפה של ההיסטוריה".
הוא הדגיש כי הפלסטינים לא יקבלו מדינה פלסטינית ללא ירושלים ולא יוותרו על הקווים האדומים בנושא ירושלים, הגבולות, ההתנחלויות ו"זכות השיבה" של הפליטים. עוד הודיע עבאס כי מבחינת הפלסטינים התוכנית האמריקנית מסמלת את סוף מימוש הצהרת בלפור מ-1917, וכי הרש"פ תנקוט מייד את הצעדים עליהם החליטה כבר בעבר המועצה המרכזית של אש"ף בכל הנוגע לקשרי הרש"פ עם ישראל בעקבות הסכמי אוסלו.
זמן קצר לפני שהנשיא טראמפ הציג את תוכניתו, שוחח עבאס עם מנהיג חמאס איסמעיל הניה ובירך אותו על כך שהזמין לישיבת החירום של ההנהגה הפסלטינית את נציגי חמאס והג'יהאד האסלאמי, והשניים סיכמו להיפגש בעזה.
דובר ארגון חמאס פווזי ברהום אמר כי תוכנית "עסקת המאה" היא "הנכבה החדשה" של הפלסטינים, ודובר אחר, סאמי אבו זוהרי, אמר כי התגובה לתוכנית צריכה להיות אחדות פלסטינית ופיצוץ של אינתיפאדה בפניה של ישראל. סגן מנהיג חמאס ח'ליל אלחיה אמר כי הצהרות טראמפ לא מפחידות או מחלישות את אחדות הפלסטינים, וכי נוצרה הזדמנות להשיב את האחדות הפלסטינית, לעזוב את הסכמי אוסלו ולבטל את ההכרה בישראל.
תנועת חמאס ארגנה אמש עצרת מרכזית נגד "עסקת המאה", אלפי פלסטינים הפגינו במקומות שונים ברצועה ונמשכה תופעת הפרחת בלוני הנפץ לעבר ישראל. עם זאת, ההפגנו לא התקרבו לאזור הגבול עם ישראל. בשטחי הגדה היו עימותים מוגבלים בין עשרות מפגינים פלסטינים לבין כוחות צה"ל באזור רמאללה, כפר קדום ובאזור שכם, וכמו כן היו הפגנות מקומיות בהן שרפו פלסטינים את דגלי ארה"ב וישראל ותמונות של הנשיא טראמפ וראש הממשלה נתניהו. על פי גורמים בפת"ח, היום יתגברו ההפגנות בעקבות ההכרזה על "יום זעם", מחמוד עבאס הורה למנגנוני הביטחון שלו לא למנוע מהמפגינים להגיע למחסומי צה"ל כדי להתעמת עם החיילים. כמו כן צפויות הפגנות ברצועה, בשטחי הגדה ובהר הבית ביום שישי הקרוב.
לאן פני הדברים?
העולם הערבי מתחיל לעכל את מתווה השלום האמריקני החדש ואיננו פוסל אותו. מדינות ערב המתונות מוכנות לדון בתוכנית השלום החדשה בהובלת ארה"ב, מבלי להזכיר את האיחוד האירופי והן מכירות בה כמנהיגה המובילה בעולם ובמזרח התיכון. הדבר מוכיח כי מחמוד עבאס נכשל עד כה בניסיונו להוציא את ארה"ב מהמשוואה, בטענה כי היא איננה מתווך הוגן ונוטה לטובת ישראל.
מדובר בתוכנית שלום חדשה שהושקע בה עמל רב וחשיבה יצירתית "מחוץ לקופסא" והעולם הערבי המתון מוכן , על פי תגובותיו הראשוניות, לתת לה סיכוי. בימים הקרובים צפויים שני צמתים חשובים של קבלת החלטות שישפיעו על המשך הניסיונות לקדם את תוכנית השלום האמריקנית החדשה. הליגה הערבית אמורה להתכנס ביום שבת בקהיר בדרג של שרי חוץ על פי בקשת הפלסטינים, ובמפגש ישתתף גם עבאס אשר צפוי לדרוש ממדינות ערב לדחות על הסף את תוכנית השלום של הנשיא טראמפ ולהעניק גיבוי מלא לעמדה הפלסטינית.
מחמוד עבאס מצפה לתמיכה מלאה בעמדתו שתאפשר לו לנהל מאבק מדיני בינלאומי, תוך פנייה למוסדות כמו האו"ם ובית הדין הבינלאומי בהאג, ובמקביל להניע בשטחי הגדה פעילות מחאה בסגנון אינתיפאדה או "התנגדות עממית" כפי שהוא מכנה אותה. החשש הפלסטיני הגדול כרגע הוא מפני סיפוח ישראלי מיידי של צפון ים המלח, בקעת הירדן והחלת החוק הישראלי על ההתנחלויות בגדה וחלקים משטחי C וקביעת עובדות בשטח שלא ניתן לשנותן.
מדובר במפגש חשוב מכיוון שמחמוד עבאס מקפיד לאורך שנות שלטונו לפעול רק לאחר שהוא מקבל מטרייה ערבית לתוכניותיו.
מנגד, ממשלת אמורה להתכנס כבר ביום ראשון הקרוב, לדון בתוכנית האמריקנית ולאשר את סיפוח צפון ים המלח, בקעת הירדן וההתנחלויות ביהודה ושומרון. גורמים בכירים בפת"ח מזהירים כי הסיפוח המיידי של השטחים האלה בגיבוי ארה"ב הוא חציית "קו אדום" שיביא לאינתיפאדה שלישית נגד ישראל. לדבריהם, תנועת פת"ח תתחיל לתאם עם כל הפלגים הפלסטינים, כולל חמאס והג'יהאד האסלאמי, תכנית חירום לפעילות בשטח כדי לטרפד את הסיפוח הישראלי, דבר שיביא להסלמה גדולה והעלאת רף האלימות במזרח ירושלים ובשטחי הגדה. ראש הממשלה בנימין נתניהו הנחה את ראשי מערכת הביטחון להתכונן להסלמה בשטחי הגדה ובגבול הרצועה.
הכדור עבר למגרשם של הפלסטינים. ללא הסכמתם אי אפשר להגיע לשלום מלא באזור, אולם נראה כי ההנהגה הנוכחית של הפלסטינים בראשות מחמוד עבאס איננה מוכנה להתפשר ולפתוח במשא ומתן על התוכנית האמריקנית. "עסקת המאה" של טראמפ מקבעת את עקרון פתרון שתי המדינות לאחר נאום בר-אילן שבו הסכים ראש הממשלה נתניהו להקמת מדינה פלסטינית מפורזת, אולם גם זה איננו מספיק עבור ההנהגה הנוכחית של הפלסטינים. מחמוד עבאס רוצה לרדת מבמה הפוליטית הפלסטינית באש ובתימרות עשן, כפי שעשה יאסר ערפאת אחרי פסגת קמפ דיוויד, מבלי שעשה שום ויתור לארה"ב ולישראל על "הקווים האדומים" (ת'וואבת-בערבית) של הפלסטינים .נראה כי נוכח העמדה הזו הסכסוך הישראלי פלסטיני ימשך ביתר שאת ויעבור גם ליורשו של מחמוד עבאס בבוא העת.
יוני בן מנחם הוא מזרחן וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה. הטור התפרסם לראשונה באתר המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה.
לדעתי אם יהיה עוד סיבוב טרור כמו האינתיפדה השניה, ישראל צריכה לא לוותר הפעם, לפרק את כל מוסדות השלטון הפלסטיני בגדה ולהחזיר לשם שלטון צבאי.