ראשי חמאס חוששים מהתפרצות הקורונה ברצועה ומנסים ללחוץ על ישראל לספק ציוד רפואי ולשחרר אסירים תוך איום בחידוש פעולות הטרור
ארגון חמאס חושש שהתפרצות מגפת הקורונה בעזה תביא לאובדן שליטה ותערער את שלטונו. לכן החליט מנהיג חמאס ברצועה יחיא סינוואר לקחת באופן אישי את הנושא לידיו, ולעשות את כל ההכנות הדרושות לקראת התמודדות רחבה עם התרחישים השונים.
בהופעה טלוויזיונית בת יותר משעתיים באולפן סוכנות הידיעות של חמאס 'א-שיהאב' ב-2 באפריל, אמר סינוואר כי מדובר ב"נושא לאומי הקשור להמשך המאבק לשחרור והמשך ההתנגדות", ולכן הינחה מפקד הזרוע הצבאית מוחמד דף את כל הפעילים להירתם למשימה ולגייס את המשאבים הדרושים. בעוד מנהיג חמאס איסמעיל הניה שוהה בחו”ל, נועדה הופעתו התקשורתית של סינוואר להראות לתושבי הרצועה כי הוא ומוחמד דף הם הדואגים לשלומם, זאת כאשר ברקע נמצאות הבחירות הפנימיות הצפויות בקרוב להנהגת התנועה.
סינוואר הפגין ביטחון עצמי רב, התבדח מדי פעם וענה לשאלות הגולשים באינטרנט. הוא עשה מאמץ ניכר להפגין כי ארגונו שולט היטב במצב, מגלה אחריות ונחוש לבלום את המגיפה באיבה ולמנוע את התפשטותה ברחבי הרצועה.
https://www.youtube.com/watch?v=OOehIpCskoQ&
בימים אלה פועל חמאס להקמת שני מרכזי בידוד בצפון הרצועה ובדרומה שיכולים להכיל עד אלף איש, ובינתיים נפתח מתקן בידוד זמני ברפיח שאליו הוכנסו עשרות פלסטינים שחזרו לרצועה ממצרים. במעבר הגבול ברפיח הקים ארגון חמאס מרכז בידוד מאולתר עם 54 מיטות בעלות של 180 אלף דולר לטפל בשבים לרצועה דרך המעבר. עד כה התגלו בעזה 12 מקרים של תושבים שנדבקו בנגיף הקורונה. בשטחי הרש"פ ביהודה ושומרון הבעיה גדולה יותר בשלב הזה, ושם התגלו עד כה 149 מקרים של נדבקים בקורונה. מנגד, מערכת הבריאות של חמאס ברצועת עזה חלשה הרבה יותר ולא תוכל להתמודד עם התפרצות גדולה. כך למשל, יש בעזה רק 65 מכונות הנשמה והיא זקוקה בדחיפות למאה מכונות הנשמה נוספות. מהנדסים ברצועה פיתחו שני סוגים חדשים של מכונות הנשמה שנבדקים כעת לקראת אפשרות של ייצור מקומי.
בעוד יו”ר הרש”פ האריך בשלושים ימים נוספים את מצב החירום, חמאס טוען כי הוא שולט כרגע במצב ולא הוטל עוצר כללי על הרצועה או הסגר. יחד עם זאת, ברור שסכנת התפרצות המגפה מרחפת באוויר, במיוחד במחנות הפליטים בהם הצפיפות היא גדולה.
אפשר לציין שלושה מסרים עיקריים בהופעתו התקשורתית של יחיא סינוואר.
א. ארגון חמאס מגלה אחדות פנימית וערבות הדדית וערוך לתרחיש הגרוע ביותר. הארגון רכש שלושים מכונות הנשמה נוספות ואוסף תרומות עבור רכישת מכונות נוספות. חמאס גיבש תוכנית חירום במסגרתה יבודדו הנדבקים בנגיף הקורונה ואלה שבאו עמם במגע, ואם יהיה צורך יוטל עוצר והרצועה תחולק לאזורים. חמאס הקצה גם סכום של מיליון דולר לתמיכה בחקלאי הרצועה ותימשך הגעת כספי הסיוע הקטארי מדי חודש בחודשו.
ב. העברת מסר מאיים לישראל ולשר הביטחון בנט בעקבות דברים שאמר השבוע ובהם קשר בין הגשת סיוע הומניטארי לרצועה לבין שחרור ארבעת הישראלים המוחזקים בידי חמאס: ”אם חולי הקורונה שלנו לא יוכלו לנשום, נגרום לכך ש-6 מיליון ישראלים לא יוכלו לנשום גם כן. אם לאנשינו לא יהיה אוכל נחנך את נפתלי בנט. כשאנשינו יזדקקו למכשירי הנשמה ואמצעים רפואיים, ניקח ממנו את מה שנצטרך כ"דמי חסות” והוא יודע שאנו יכולים”. סינוואר אף הפנה את נפתלי בנט לפרק י”ז בספר יחזקאל, כדי שיקרא “מה יעלה בסופו ובסופה של הישות”.
ג. ניסיון לנצל את מגפת הקורונה לקידום עסקת חילופי שבויים עם ישראל: סינוואר ניסה לגלגל את האשמה לעבר ישראל על המשא ומתן התקוע, וטען כי הדבר נובע מהמצב הפוליטי בישראל. הוא הציע מתווה חדש בתנאי חמאס כדי לקדם את העסקה, ולפיו ישראל תשחרר את עשרות משוחררי עסקת שליט שנעצרו מחדש יחד עם מחבלים מבוגרים, חולים ונשים, ואז ארגונו יהיה מוכן לוותר חלקית בנושא חיילי צה”ל השבויים והמוחזקים בידיו. הוא לא פירט מעבר לכך.
חשש לחידוש הטרור מהרצועה
המסר המדיני-ביטחוני שהעביר סינוואר בדבריו מכוון ישירות לישראל ובעקיפין למצרים: אם יחריף המצב ברצועה בגלל מגפת הקורונה, חמאס יחדש את ירי הרקטות לעבר ישראל ויביא להסלמה ביטחונית גדולה. בשלב הזה שומר חמאס על רגיעה. הוא מונע חדירות לישראל דרך גדר הגבול, אך בשבוע שעבר התיר ירי רקטה אחת משטח הרצועה כדי להעביר את המסר.
המצב הכלכלי ברצועת עזה איננו מבשר טובות. ההסדרה עם ישראל נכנסה להילוך איטי בגלל מגפת הקורונה, חמאס עצר את כניסת הפועלים לישראל מחשש שיביאו עמם בחזרתם את הנגיף ובכך נפגעה פרנסתם של אלפי משפחות ברצועת עזה, דבר המגביר את מצוקת התושבים.
בנוסף לכך, בקרב משפחות האסירים הביטחוניים ברצועה קיימת מתיחות רבה וחשש כי קרוביהם האסורים בבתי הכלא בישראל ידבקו בנגיף. באמצעי התקשורת הפלסטינים וברשתות החברתיות משלהבים את הרוחות וטוענים כי האסירים הביטחוניים נמצאים בסכנת הידבקות בנגיף.
הנהגת חמאס נמצאת כעת בפני אתגר גדול. זהו מבחן אמיתי למנהיגותה מכיוון שהתפרצות גדולה של הנגיף עלולה להביא לחיכוך בינה תושבי עזה. התרחיש הזה מסכן גם את ישראל מכיוון שחמאס עלול להסיט את הביקורת ברחוב העזתי על תפקודו לעברה, ולהביא לחידוש ירי הרקטות ופיגועי טרור על גדר הגבול.
כבר עתה מאשימים בחמאס את ישראל כי המשך המצור מסכן את תושבי הרצועה וטוענים שהיא מונעת הכנסת ציוד רפואי לעזה. בכך מכין הארגון בהדרגה את הקרקע בדעת הקהל הפלסטינית לאפשרות ההסלמה, והופעתו של יחיא סינוואר אמש היא צעד נוסף לחיזוק המגמה.
לקראת עסקת חילופי שבויים עם חמאס?
כאמור, נראה כי ארגון חמאס מנצל את משבר הקורונה כדי לנסות ולהביא לעסקת חילופי שבויים חדשה בתנאיו עם ישראל. אחרי שתיקה ארוכה בכל הקשור לישראלים המוחזקים ברצועת עזה, הציע סינוואר מתווה חדש לעסקת חילופי שבויים. חמאס מכנה את ההצעה במילה “יוזמה” כדי להראות שהוא זה שיוזם ודואג לשלומם של אלפי האסירים הביטחוניים בבתי הכלא בישראל, לאור הסכנה האפשרית שידבקו בנגיף הקורונה.
גורמים בחמאס ברצועה אומרים כי לא מדובר בעסקה כוללת, אלא בשלב ביניים שנועד לשבור את המבוי הסתום במשא ומתן ולהתקדם לעבר עסקת חילופי שבויים כוללת. חשוב להדגיש כי עד לשעה זו אין שום אינדיקציה לכך שחמאס מוותר בהצעתו החדשה על התנאי המוקדם שהציב ומעכב מזה זמן רב כל עסקה, והוא שחרור עשרות מחבלים של חמאס שנעצרו מחדש על ידי השב”כ אחרי עסקת שליט ב-2011 לאחר שחזרו לפעילות טרור.
יחיא סינוואר אמר כי “ארגונו מוכן לעשות ויתורים חלקיים בנושא השבויים הישראלים המוחזקים בידיו בתמורה לכך שישראל תשחרר מהכלא אסירים ביטחוניים מבוגרים, חולים ואסירת ביטחוניות כמחווה הומניטארית בגלל מגפת הקורונה”, אולם הוא לא פירט.
חמאס מנסה לגלגל את הכדור למגרש של ישראל כדי להציג אותה כסרבנית לכל עסקת חילופים, אולם גורמים ברצועה מעריכים כי סינוואר מתכוון לצעד מקדים של בניית אמון בין שני הצדדים כפי שהיה לפני “עסקת שליט”. באוקטובר 2009 עשתה ישראל צעד בונה אמון כאשר שיחררה עשרים אסירות ביטחוניות, ובתמורה לכך מסר חמאס קלטת וידיאו עדכנית בת דקה בה נראה גלעד שליט בריא ושלם.
הפרשן העזתי מוצטפא א-צוואף המקורב מאוד לחמאס אמר ב-4 באפריל לאתר 'אלח’ליג’' כי יוזמת סינוואר איננה מדברת על עסקת חילופי שבויים אלא על צעד שיוכיח לישראל באמצעות “מידע ויזואלי או לא ויזואלי” את גורל חייליה המוחזקים בידי חמאס. הוא הדגיש כי דיבור על עסקה מחייב את שחרור הפלסטינים שנעצרו מחדש אחרי “עסקת שליט”.
שאלת גורלם של הישראלים המוחזקים בידי חמאס ברורה מאוד לישראל. על פי גורמי הביטחון, חמאס מחזיק בשני אזרחים ישראלים חיים: אברהם מנגיסטו והישאם א-סייד ובשתי גופות של חיילי צה”ל אורון שאול והדר גולדין ז”ל שנפלו במהלך מבצע 'צוק איתן'. אולם חמאס מנסה לייצר עמימות בכל הקשור לגורל כל ארבעת השבויים כדי לגבות מחיר מישראל בתמורה למסירת מידע על גורלם.
מצרים חוזרת לתפקיד המתווך
מצרים חזרה להיות המתווך העיקרי בין ישראל לחמאס בנושא השבויים הישראלים כפי שהייתה בעסקת שליט ב-2011. בעקבות דבריו של יחיא סינוואר פנו גורמי הביטחון בישראל למודיעין המצרי כדי לברר מה מסתתר מאחורי ההצהרה על נכונותו “לעשות ויתורים חלקיים”.
העיתון 'אלערבי אלג’דיד' דיווח ב-5 באפריל כי ישראל התייעצה עם מצרים האם אפשר לחדש את המשא ומתן על חילופי שבויים בתמורה לציוד רפואי ומוצרי מזון שתעביר ישראל לרצועת עזה, והאפשרות לשחרר כמה אסירים מבוגרים ונשים מהכלא מבלי להתחייב לשחרור האסירים הביטחוניים שחמאס מעוניין בשחרורם.
הגורמים שעימם שוחח העיתון העריכו כי הסיכויים לעסקה בעיתוי הנוכחי קלושים בגלל משבר הקורונה, וכי הצהרות סינוואר נועדו בבסיסן להשיג הקלות בכל הקשור לתנאי החיים ברצועת עזה. יחד עם זאת, בכיר חמאס יחיא מוסא אמר לאתר 'אלח’ליג’ און ליין' ב-4 באפריל כי יוזמת סינוואר בעניין עסקת חילופי השבויים באה כתוצאה מהמצב הקשה והמסובך בבתי הכלא בישראל והחשש שמגפת הקורונה תדביק את האסירים.
קיים חשש כבד כי חמאס מנסה למלכד את ישראל ולהציגה כמי שאינה מוכנה לעשות מחווה הומניטארית ולשחרר אסירים מבוגרים וחולים שחייהם בסכנה, מבלי שהוא מגמיש את דרישותיו. יחיא סינוואר מייצר “עמימות בונה” שאין בהכרח מאחוריה התגמשות בעמדותיו שיכולה לפרוץ את המבוי הסתום במשא ומתן. גם המצרים אינם תולים תקוות בדבריו של סינואר על “ויתורים חלקיים” ורואים בכך משחקי מילים כדי להמשיך להתל בישראל ולהשיג ממנה מזון וסיוע רפואי עבור רצועת עזה.
ההערכה היא שרק אם חמאס יהיה מוכן להתגמש בנושא התנאי המוקדם שהציב לגבי שחרור עצורי “עסקת שליט” ניתן יהיה להתקדם לקראת עסקה, וישראל צריכה לשמוע דברים ברורים מאוד בעניין הזה מהמתווך המצרי. הקמת ממשלה חדשה בישראל, במיוחד אם תהייה זו ממשלת חירום, יכולה לסייע במתן תשובה חיובית וברורה לחמאס על נכונות להתקדם, אם אכן יהיה מוכן להגמיש את דרישותיו. כל עוד העמדות של חמאס נותרו מעורפלות, מוקדם מדי לגלות אופטימיות.
יוני בן מנחם הוא מזרחן וחוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה. הטור התפרסם לראשונה באתר המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה.
כך מתברר פועל האיסלם
לא לעזור לנגפים האלה הם כמו הקורונה תנו להם שיתמודדו לבד.
שלחו להם את אחמד טיבי וחבריו כי הם כל הזמן מנסים להרוס את מדינת היהודים
האיומים של חמאס לא מחזיקים מים
כן הם יודעים וגם אנחנו יודעים שהם יכולים לגרום נזקים בישראל
אף אחד לא חסין מפני נזקים אבל גם הם לא אם הם היו יכולים לממש את האיום ששישה מליון ישראלים לא יוכלו לנשום
הם היו מבצעים זאת גם בלי לאיים
עצם זה שהם מאיימים נועד רק להפחיד
כמו אני משוגע אל תתעסק איתי.
סתם רעיון:
צריך לדאוג שהמוסד ידביק אסיר ביטחוני אחד בקורונה ולתת לו קצת זמן להפיץ את זה בכלא ואז לסרב להעביר את האסירים מחשש להביא קורונה לעזה שהיא עיר צפופה וסגורה לחלוטין.
כך גם נוכל לשמור את האסירים בכלא וגם נצא הטובים מכל הסיפור.
אז ככה זה לגמרי נורמלי: כשמשהו אפילו לא קשור בישראל מרגיז או מפריע לחמאס, הדרום יחטוף טילים .
זה נכון גם לגבי כל קבוצה ערבית: לא טוב לך? למה להתאמץ, הכה ביהודים! וזה אשכרה עובד להם, אנחנו כמו מכונה משומנת פותרים להם כל תעלול, כי אחרת הם ירביצו לנו.
אני חושב שהכי נכון זה להודיע שהחמאס מונע סיוע ישראלי ביגלל התנאים שהוא מציב. לישראל יש רצון לעזור בעינן הקורונה אך התנאים של החמאס לא מאפשרים זאת.
מתי כבר יורידו את החמור הזה עם איזה טיל ככה משובח…
במקרה של ישראל הפרייארים לא רק שלא מתים אלא גם לא מתחלפים. לשחרר מחבלים עבור מידע שידוע לנו לגבי שני אזרחים שנכנסו מיוזמתם לרצועה ושתי גופות.