בטהרן מיהרו לגנות את נרמול היחסים בין ישראל לאיחוד האמירויות ושגרו איומים מרומזים: "בגידה וחציה של קווים אדומים"
כצפוי, איראן הזדרזה לגנות את הסכם השלום בין ישראל לבין איחוד האמירויות. לאיראן, שהסוגיה הפלסטינית משמשת עבורה מכנה משותף יחידי עם האוכלוסייה הערבית במזרח התיכון, ההסכם מהווה הזדמנות לשוב ולצייר את עצמה כמייצגת האמיתית והיחידה של הפלסטינים, והיא מנסה עתה לדבר אל הרחוב הערבי מעל ראשי שליטיו “הבוגדים” במטרה לעורר הפגנות נגד מהלכי הנרמול עם ישראל. בהקשר זה שדרו כלי התקשורת האיראניים גינויים למהלך מצד כל קשת הארגונים הפלסטיניים ובכלל זאת החמאס והג'יהאד האסלאמי.
משרד החוץ האיראני גינה בחריפות רבה את הנורמליזציה בין ישראל לבין האמירויות ואף שגר איומים מרומזים אל עבר מנהיגי איחוד האמירויות. בהודעה שפורסמה מטעמו נכתב כי הרפובליקה האסלאמית של איראן רואה בניסיונה המביש של איחוד האמירויות לנרמל את יחסיה עם “המשטר הציוני המזויף, הלא חוקי והלא אנושי" צעד מסוכן ומזהירה מפני "כל ניסיון למעורבות ציונית במשוואות האזוריות של המפרץ הפרסי”.
איראן חוששת כי ההסכם בין איחוד האמירויות לישראל יאפשר לאחרונה דריסת רגל בחצר האחורית מעברו השני של המפרץ הערבי. סוכנות הידיעות 'טסנים' המזוהה עם משמרות המהפכה הגדירה את ההסכם “בושה” וצטטה בהרחבה דיווחים בתקשורת הישראלית על ביקור קרוב של ראש המוסד ומשלחות מומחים ישראליות באיחוד האמירויות לקראת חתימת הסכם השלום בבית הלבן. משרד החוץ האיראני ממשיך ומזהיר כי על איחוד האמירויות ומדינות המפרץ האחרות המשתפות עמה פעולה מוטלת עתה האחריות להשלכות הצפויות כתוצאה מנרמול היחסים עם ישראל:
ההיסטוריה תחשוף כיצד טעות אסטרטגית זו שבצע המשטר הציוני והסכין שנעצה איחוד האמירויות, לא רק בגבם של הפלסטינים אלא בגבו של כל העולם האסלאמי, לא תוביל אלא לחיזוקו ולביצורו של מחנה ההתנגדות…דמם השפוך של הפלסטינים במשך שבעה דורות של כיבוש ישראלי יתפוס במוקדם או במאוחר את אלה שבגדו בעניין הפלסטיני”
שופרות ההסברה של איראן, ובעיקר ערוץ הטלוויזיה 'אלעאלם' המשדר בשפה הערבית לקהל יעד במדינות ערב בניסיון להסיטם נגד מנהיגיהם, הגדיר אף הוא תחת הכותרת “איחוד האמירויות משתחווה לישראל” את מהלך נרמול היחסים “תקיעת סכין בגבם של המוסלמים לאחר שבעים שנות התנגדות”. בערוץ אף ציינו כי בנסיבות הנוכחיות, זוהי המתנה הגדולה ביותר של איחוד האמירויות לטראמפ "כדי למלא את סל קולות הבוחרים הריק שלו” וכן לראש הממשלה נתניהו הנתון בלחץ פנימי וחיצוני.
גם ב'אלעאלם' שגרו איום מרומז לשכנה מעברו השני של המפרץ ואמרו כי “נראה כי מחמד בן זָאיִד אינו מכיר כלל בגבולות אדומים בכל הקשור לשמירה על כסאו. באופן טבעי נוח יותר לשבת על כיסא זה כשאתה זוכה לתמיכת ארה”ב וישראל”. ערוץ התעמולה האיראני העריך כי המדינות הבאות בתור לנרמל את היחסים עם ישראל הן ערב הסעודית ובחריין.
כאמור, איראן תנסה לרתום את נרמול היחסים בין ישראל לבין איחוד האמירויות כדי להציג את עצמה כמי שנותרה לבדה בהובלת מחנה ההתנגדות לישראל באזור. כלי ההסברה שלה יציגו את מנהיגי המדינות הערביות שתמכו במהלך כמו מצרים ואת מנהיגי מדינות המפרץ כבוגדים בעניין הפלסטיני. מכל מקום, נרמול היחסים בין ישראל לאיחוד האמירויות, הביקורת נגד איראן ונגד חיזבאללה בלבנון מעמיקים את הבידוד האיראני בעולם הערבי ואת הקרע המתרחב בינה לבין שכנותיה הערביות ממערב.
כבעבר, איראן תנסה לגבות את ההסתה והתעמולה נגד מדינות ערב גם בניסיון לחזק את תשתית גורמי האופוזיציה והטרור השיעים במדינות המפרץ, בניסיון לערער את הביטחון והיציבות במדינות אלה ולטעון כי לנרמול היחסים עם ישראל עלול להיות מבחינתן מחיר כבד.
סא”ל (במיל’) מיכאל סגל הוא חוקר בכיר ומומחה לנושאים אסטרטגיים, ושירת בצה”ל בחטיבת המחקר של אמ”ן בתחומי איראן והפלסטינים. הטור התפרסם לראשונה באתר המרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה.
אבל איך "הרחוב הערבי" מגיב לתעמולה האיראנית?