דו"ח המבקר מצא "ליקויים משמעותיים" בהערכות מערכת הביטחון ובפעילות המשטרה במהלך פרעות תשפ"א, ותושבי הערים מתריעים: "מתעלמים מאיום החמור"
"מדינת ישראל ניצבת בפני איום חמור המאיים עליה מבפנים", כך הגיבו הערב (רביעי) בארגון 'ערי ישראל' לפרסום דו"ח מבקר המדינה העוסק בתפקוד כוחות הביטחון ורשויות המדינה במהלך אירועי מבצע 'שומר החומות' בשנה שעברה. על פי הארגון, "מערכות אכיפת החוק, המשפט והביטחון צריכות לקרוא את הדו"ח היטב ולהפסיק להתעלם מהאיום הקיים בלב מדינת ישראל".
בתגובה לדו"ח שבחן את פרעות חודש מאי 2021 בערים לוד, רמלה, עכו, יפו, חיפה ובמקומות נוספים, אומרים בארגון 'ערי ישראל' כי הוא מתריע על "בעיות קשות" העומדות בפני משטרת ישראל וכוחות הביטחון, ו"מתאר (בלי לנקוב בשמה) תופעה הקיימת בחלקים בחברה הערבית של גילויי לאומנות פלסטינית אלימה".
ב'ערי ישראל' מתריעים כי למרות האירועים הקשים בשנה שעברה, המשטרה "לא חוזקה באופן הנדרש", ולכן לדבריהם "בכל רגע אנחנו עלולים למצוא את עצמנו בסיטואציה חמורה ואלימה הרבה יותר ממה שראינו במהלך מבצע 'שומר החומות'. בארגון מפנים אצבע מאשימה כלפי גורמי אכיפת החוק ומערכת המשפט, אשר לדבריהם "לא חקרו כראוי את אירועי 'שומר החומות', לא אספו ראיות, לא עצרו פורעים בזמן אמת ולא חקרו עבירות אלימות ורכוש", כך שפורעים רבים לא נתפסו. לדברי הארגון, "מי ששילם את מרבית המחיר היו תושבי הערים עצמם וקורבנות אירועי האלימות".
יו"ר 'ערי ישראל' ידידיה צוקרמן אמר כי "ב'שומר החומות' נתקלנו, לראשונה מאז מלחמת העצמאות, בסיטואציה בה האויב נמצא בדלת ממול". לדבריו, "מדינת ישראל עדיין לא הפיקה לקחים, ולא נערכה כראוי לסבב האפשרי הבא. על המדינה להפנים שזירת העורף במלחמה הבאה עלולה להיות חמורה יותר מבעבר ומלבד ירי טילים, ייתכנו גם התפרעויות שיובילו לחסימת צירים מרכזיים ופיגועי ירי בלב בערים"
צוקרמן סיכם ואמר כי "גם היום – יותר משנה אחרי, מדינת ישראל לא מוכנה לפעם הבאה שעלולה להיות רחבה יותר, משמעותית יותר ואלימה יותר. את המחיר נשלם אנחנו וילדינו".
בדו"ח המיוחד שפרסם מבקר המדינה נמצאו בין היתר "ליקויים משמעותיים שנפלו בפעילות המשטרה, לקראת האירועים ובמהלכם, בהיערכותה לאירועי הפרות סדר רב-זירתיים בכלל ובערים המעורבות בפרט ובמוכנותה אליהם".
על פי הדו"ח, "התגלו פערים בחלוקת האחריות בין המשטרה לשב"כ בנוגע למודיעין בתחום הסדר הציבורי ובממשקים שבין הארגונים בתחום זה, אשר תרמו לפערים המודיעיניים המשמעותיים שבאו לידי ביטוי בהתמודדות עם אירועי 'שומר החומות'. פערים עלו גם בהיערכות המשטרה ובאופן עמידתה בפועל באתגרי השיטור ואכיפת החוק בערים מעורבות בעת שגרה".
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן אמר עם פרסום הדו"ח כי "ההתפרעויות האלימות באירועי 'שומר חומות' חשפו ליקויים משמעותיים בפעילות המשטרה. אלה גרמו לפגיעה חמורה בביטחון האישי הבסיסי ביותר להם זכאים אזרחי המדינה".
לדבריו, "על גורמי אכיפת החוק לתקן הליקויים המשמעותיים על מנת למנוע הישנותם. חייבים להחזיר את תחושת הביטחון הבסיסית לאזרחי ישראל". עוד הוסיף המבקר כי "ממצאי הביקורת ומכלול הנסיבות שבהן פועלת המשטרה יחייבו את ראש הממשלה והשר לביטחון הפנים ובאמצעותם את ממשלת ישראל, את המשטרה, את שב"כ ואת מערכת הביטחון כולה לתת את הדעת על שורה של סוגיות מרכזיות שעלו בדו"ח, בהן יכולת המשטרה להתמודד עם מערכה רב-זירתית מורכבת, חיזוק המודיעין והעברת המידע, חיזוק מערך המילואים של משמר הגבול, הסדרת ממשקי משטרה – שב"כ וההתבססות על מודל הפעלה המבוסס על תגבורים".
הוא סיכם ואמר כי "על הפרקליטות לפעול למיצוי הליכי העמדה לדין של המעורבים באירועי הפרה של הסדר הציבורי על רקע גזעני או לאומני".
מה יש להתכונן? מספיק אישור ירי חופשי לשוטרים. התכוננות פרושה בזבוז משאבים על אמצעים אחרים.
1. להקל בתבחינים לכלי יריה כך שכל חייל ששירת בקרבי יוכל להחזיק ברשותו אקדח.
2. אי העמדה לדין של אזרחים יהודים חמושים שיורים והורגים או פוצעים פורעים ערביים מהווה מכפיל עוצמה מדהים ללא צורך בתקציבים ועוד בירוקרטים.