המחלוקת בסוגיה האיראנית קורעת את עיראק

הפיצול במחנה השיעי בשאלת שיתוף הפעולה עם טהרן ממשיך לפלג את המדינה ומעמיק את הכאוס השלטוני

מפגינים פורצים לפרלמנט בבגדד | צילום מסך

בתוך יומיים בשבוע שעבר, המון זועם פרץ פעמיים אל תוך האזור הירוק בבגדד ואל בניין הפרלמנט בבירת עיראק. כדי להבין מה קורה בארץ שני הנהרות, ניקח רגע צעד אחורה.

ב-10 באוקטובר 2021 נערכו בחירות בעיראק, ביוזמת ראש ממשלת המעבר מוסטפא אל-כזאמי. כמי שלא נבחר לתפקידו ולמעשה מונה אליו בעקבות מחאות 2019, אל-כזאמי קיווה כי בחירות יחזקו את מוסדות השלטון, ייצבו את המדינה ויחלישו את המיליציות הפרו-איראניות. כאשר נספרו לבסוף הקולות היה נראה כי מדובר בתוצאה מובהקת וברורה – ניצחון למחנה ה"אנטי-איראני" (כמובן שהגדרה כזו אין משמעותה בהכרח אהבת ישראל).

חשוב להזכיר כי בעיראק ישנו רוב שיעי מובהק, ומאז הפלת השלטון הסוני של סדאם חוסיין ב-2003, הכוח הפוליטי חזר לידיו. אלא שגם השיעים מפוצלים בין התומכים בקשר עם טהרן ובהתערבות איראנית, לבין המתנגדים לכל השפעה חיצונית, בין אם מדובר בנוכחות צבאית אמריקנית או התערבות מדינית איראנית.

מנהיג המפלגה המנצחת הוא השֵיח' מוקתדא א-סדר שזכה ב-73 מתוך 329 מושבים בפרלמנט והפך ל"ממליך המלכים" החדש. הפרו-איראנים טענו לזיוף התוצאות ויצאו להפגנות כאשר השיא הגיע בנובמבר האחרון, אז נעשה ניסיון התנקשות בחיי ראש הממשלה אל-כאזמי באמצעות רחפן תוקף.

א-סדר מצדו ניסה ליצור קואליציה עם הסונים והכורדים אבל בסופו של דבר לא הצליח להשיג את אמון שני שלישים בבית הנבחרים הדרוש להשבעת נשיא ולהרכבת ממשלה. בין הסיבות למחלוקת היו אי-ההסכמה בתוך העדה הכורדית על זהות הנשיא, (בדומה ללבנון, חלוקת התפקידים נעשית במפתח עדתי), איבה סונית-שיעית וכמו כן עצמאותם של המועמדים העצמאיים, המפוצלים בעצמם בסוגיית התמיכה בקואליציה.

בתגובה, א-סדר הורה לאנשיו להתפטר מהפרלמנט ונתן את האות לתקופה ממושכת ללא הכרעה. במקום להשביע מועמדים אחרים ממפלגתו של א-סדר, הפרלמנט השביע את המועמדים שהגיעו למקומות השניים במחוזות הבחירה שלהם, ובכך למעשה חיזק את המפלגות הפרו-איראניות.

מבחר קריקטורות עדכניות מעיראק | מתוך דף הפייסבוק 'חלון למזרח התיכון המתחדש'

כרגע מנסים לקדם לתפקיד ראש הממשלה את מועמדתו של השר לשעבר מוחמד א-סודני, חבר במפלגת אל-דַעְוַה אל-אִסְלַאמִיַה השיעית המזוהה עם המשטר האיראני. צעד זה הוביל לאלפי מפגינים לפרוץ כאמור לתוך בית הנבחרים "באזור הירוק" בבגדד בו שוכנים משרדי הממשלה ושגרירויות זרות.

מנגד, גוש המפלגות הפרו-איראניות בעיראק, אליו מתנגדים המפגינים בבגדד, פרסם קריאה לכוחות הביטחון לשמור על הסדר ולמנוע מצב של כאוס ופעולות בלתי חוקיות, על רקע מה שהם מכנים "ניסיונות מפוקפקים לזרוע מלחמת אחים ולפגוע בסדר הציבורי".

נורי אל-מאלכי, ראש הממשלה לשעבר ומראשי התומכים ביחסים עם איראן (כוחם המצטבר ירד בבחירות האחרונות מ-48 מושבים ל-17) קרא לממשלה ליטול אחריות על הביטחון בבירה ולמנוע שפיכות דמים, כשהוא עצמו נראה מסתובב חמוש. חשוב לציין כי מערכת היחסים בין אל-מאלכי לבין א-סדר רעה מאוד. א-סדר, שתומכיו פרצו לפרלמנט, קרא להם: "המסר שלכם הגיע, שובו לבתיכם בשלום". בערוץ 'אל-ג'זירה' דווח כי המפגינים החלו לפנות את הבניין, אך הם שבו לשם פעם נוספת במהלך השבת.

אז מה יהיה גורלה של עיראק? בינתיים נשמע שיח על שביתה מול מבני ציבור, ויו"ר הפרלמנט הודיע על השהיית הפעילות עד להודעה חדשה – כלומר השבעה של נשיא או ראש ממשלה לא יתרחשו בקרוב.

חשוב גם לשים עין על לוח השנה המוסלמי. אנחנו נמצאים בחודש מוחרם הקדוש לאסלאם וצפוי להגיע לשיא ביום שני הבא – היום העשירי בחודש המקודש ("עשוראא") – בו מציינים את מות האימאם חוסיין בקרב כרבלאא בטקסים של שחזור הקרב וכן הלקאה עצמית. נראה שהשֵיח' א-סדר העביר הילוך בציוציו וקורא לריכוז הנשק בידי המדינה (נגד המיליציות השיעיות שתומכות באיראן) וכן לפיזור הפרלמנט ושינוי המשטר. נמשיך לעקוב.


נעם בנעט הוא מרצה וחוקר המזרח התיכון ובעל הפודקאסט אֻסְכֻּת. עקבו אחריו בטלגרם ,בפייסבוק או באינסטגרם או חפשו את הסכת (פודקאסט) – אֻסְכֻּת.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *