כך יעשה לשופט שהעז לחרוג מהשורה

הפלורליסטים בעיני עצמם לא יאפשרו לשום דעה שונה לחדור למבצר הדמוקרטיה

מהחומר הנכון? השופט יוסף אלרון | צילום מסך מתוך youtube

על פי דיווח של אביעד גליקמן מחדשות 13 בערב רביעי, בכירים במערכת המשפט כינו את החלטת השופט אלרון להתמודד על נשיאות העליון "בושה וחרפה" ואף תהו: "ככה לנסות להרוס את בית המשפט העליון?"; טור דעה של עידו באום ב'דה-מרקר' קרא להשעות את אלרון משום ש"הפר נוהג" ולכן "חשוד בהטיה פוליטית"; סוזי נבות כתבה ב-N12 כי אלרון "לא יוכל להיתפס כמי שדן בנייטרליות" וכינתה את ביטול הסניוריטי "סכנה גדולה";

דינה זילבר רמזה ב'הארץ' כי אלרון מנסה להחדיר לבית המשפט "סוס טרויאני" כדי "לאפשר השתלטות עוינת מבפנים"; ברוך קרא טען ב'וואלה' כי אלרון מנסה "לשרוף את המועדון" והוסיף טענה מדהימה לפיה בין השופט לבין שר המשפטים לוין שורר "דיל טבעי, גם אם אינו כתוב וגם אם לא סיכמו אותו ביניהם"; גיא פלג הכריז כי אלרון "לא ראוי להיות שופט עליון ובטח שלא לעמוד בראשו"; מוטה קרמניצר, שרק לאחרונה הזדעזע מן האפשרות לפיה השופט סולברג ימונה לנשיא בעתיד לפי הסניוריטי, כתב כי אלרון "חבר למחוללי המהפכה בדרך לחיסול שלטון החוק".

זו רק רשימה חלקית של כותרות מן הימים האחרונים, אותה ניתן למצוא בשרשור מפורט שריכז בטוויטר אלחנן צווכר. מה אנו למדים מן ההסתערות ההמונית הזו, מלבד על הפנאי המצוי בידי שופטים בכירים לתדרך כתבים, עולם הדימויים המוגבל של פרשני המשפט בישראל, חיבתם לתיאוריות קשר מופרכות וצביעותם בכל הנוגע להשתלחות פראית נגד חבר בבית המשפט העליון הקדוש?

ראשית ניזכר בחוק הקדוש גם הוא. החוק עצמו קובע דבר אחד בלבד – נשיא בית המשפט העליון ממונה מקרב שופטי העליון על ידי הוועדה לבחירת שופטים. חוק פשוט שאינו כולל שום הגבלה על שיקולי הוועדה בבחירת הנשיא, למעט הגבלת כהונה אחת בת שבע שנים לכל היותר.

שיטת הסניוריטי שעל פיה נהוג כי השופט הוותיק ביותר הוא הממונה לנשיא אינה כתובה על שום נייר אלא פשוט מקובלת כ"נוהג". יש לה, כמו כל מנהג בלתי רשמי, הרבה יוצאים מן הכלל ולא מעט חסרונות. מדוע להכתיב מראש את זהות הנשיא תוך ביטול כל שיקול דעת של חברי הוועדה? האם ותק בתפקיד הוא השיקול היחיד? כיצד עמדת הציבור, שאמורה להתבטא בעזרת נציגיו בוועדה, נלקחת בחשבון במינוי סגור מראש של נשיא? בנוסף, השיטה יוצרת אפליה גם במינוי שופטים מן המניין, משום שהיא משקללת בעיקר את גילם ופחות את יכולותיהם, הישגיהם או נתוניהם האישיים, ובמידה מסוימת פוגעת גם בעצמאותם.

שרי משפטים מימין ומשמאל הביעו ביקורת על הנוהג וחלקם הצהירו על כוונתם לשנותו. הסביר זאת היטב השר לשעבר פרופ' דניאל פרידמן, כאשר כתב לקראת פרישת אהרן ברק כי "התנאי הראשון לשיקום בית המשפט העליון הוא שהנשיא שייבחר במקומו יהיה הראוי ביותר מבחינת כושרו המשפטי ומעמדו המוסרי לכהן בראש המערכת".

על פי נייר עמדה של 'התנועה למשילות ודמוקרטיה' אשר ערך בין היתר השוואה בינלאומית בסוגיית מינוי נשיא לעליון, לא קיימת כיום בעולם אף לא מדינה אחת בה זהות הנשיא נקבעת אך ורק לפי קריטריון של ותק.

על פי המחקר, אפילו במדינות בהן דרישת הוותק נהוגה או קבועה בחוק (הודו למשל), ישנם חריגים המותירים שיקול דעת בידי הגורם הממנה. הדו"ח מסכם במסקנה לפיה "יתכן ודווקא אימוץ שיטה פתוחה ושקופה יותר למינוי ועירוב גורמים נוספים בבחירת שופטים ובבחירת נשיא לבית המשפט העליון, יכולים להשיב את האמון בין הציבור ונבחריו לבין בית המשפט העליון ושופטיו".

אם כן, לשאלה האם קיבוע הסניוריטי הוא מצב רצוי יכולות להיות תשובות שונות. יתכן שאלרון צודק ויתכן שטעה בהחלטתו, אלא שפעם נוספת מתברר כי במערכת המשפט שלנו שכה אוהבת להניף את דגלי הפלורליזם והליברליזם, פשוט אין מקום לדעות שונות. גם טענת "המסורת" אינה משכנעת מן הטעם הפשוט כי מסורות יכולות להשתנות כאשר מתברר כי הן שגויות או עם השתנות הנסיבות.

ה"מסורת" היא זו שהביאה למשל לכס הנשיא את אסתר חיות, שידעה היטב לחבר בזריזות נואמים חוצבי להבות על כל מילת ביקורת של פוליטיקאי שולי נגד בג"ץ, וכעת דוממת לחלוטין מול מתקפה פראית ומאורגנת נגד שופט מכהן, המגיעה בחלקה ישירות מעמיתיו. כל חטאו של אלרון שאינו "קורץ מהחומר הנכון", או כך לפחות חשבה חיות עצמה כאשר התנגדה למינויו כשופט כחברה בוועדה.

זה קרה בשבוע בו נחשפו ניגודי עניינים חמורים של השופט יצחק עמית, המיועד להתמנות בקרוב כנשיא על פי הוותק בלבד, ועל פי קלמן ליבסקינד ב'מעריב' דן בשורת תיקים הקשורים לאינטרסים כלכליים של חברות בהן אחיו וגיסו משמשים כבכירים. ימים לאחר מכן חשף מוטי קסטל בערוץ 14 כי עמית, לצד השופט פוגלמן, ערך מפגשים חשאיים עם השופט בדימוס מזוז, שבעצמו נפגש עם ראש השב"כ לשעבר דיסקין, המופיע כאחד העותרים נגד תיקון עילת הסבירות שאמור לעלות לדיון בפני בג"ץ בקרוב.

מול הדיווחים האלו ברוכי קרא לא הזדעזע, פרשנים לא נזעקו וגורמים בכירים במערכת לא ראו בהתנהלות זו פגיעה במוסד בית המשפט. אולי הם התרגלו כבר שניגוד עניינים מובהק הוא חלק מ"המסורת". מה שהפריע להם הרבה יותר הוא שופט אחד שהעז לחרוג מהקו ובתמורה זכה לקיתונות בוז באולפנים ובכותרות העיתונים הנאורים. או כפי שסיכם זאת חנן עמיאור, "ניסיוננו עם התקשורת הישראלית מלמד אותנו שזו האינדיקציה האולטימטיבית לכך שהמהלך שלו [אלרון] טוב לישראל".

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

11 תגובות למאמר

  1. השיטה היא חבר מביא חבר
    אין אפילו מראית עין של ניסיון למצוא את הטוב ביותר לתפקיד אלא רק הטוב ביותר עבור הקליקה שבוחרת כך שתוכל לקבע את אחיזתה בבית המשפט העליון. בחירת השופטים צריכה להיות פומבית על ידי המחוקקים, כלומר על ידי נבחרי הציבור שיושבים בכנסת. זה כולל את בחירת שופטי בית המשפט העליון וגם את נשיא בית המשפט העליון. ניראה לי שכל התגובות ה"עיתונאיות" נועדו כדי לנסות להפיל ראש ממשלה מכהן ונסיון לשנות את תוצאות הבחירות. אני מקווה שהתגובות ה"עיתונאיות" השונות הן פירפורי הגסיסה של אותן קליקות ונקווה שיעלה בידה של הכנסת שנבחרה להביא את הדמוקרטיה לישראל.

    1. בערעור שהגשתי, נקבע יוסף אלרון כאחד מהשלושה שישפטו בערעור שלי. ברגע האחרון הוציאו את אלרון וקבעו 3 שופטים בלעדיו. מינץ, שטיין, מלצר. הצוות החליט מראש לדחות את הערעור, במיוחד מינץ, מפני שהערעור היה על פסק דין של המיוחסת חיה זנדברג . אבל לא ידעו איך לדחות. להפתעתי הכי אנושי היה מלצר. מינץ מתחכם. ושטיין בכלל לא הכיר את התיק, זה לא הפריע לו לקשקש. וכך נדחה הערעור בגלל שופט לא אנושי המאיים כל הזמן בחיוב הוצאות ריאליות, וכך סוגר את שערי בית המשפט בפני רוב הציבור, שכלל לא הכיר את התיק.

  2. שתי הערות:
    א.אני בהחלט מאמין שאלרון יהיה נשיא טוב אבל אני גם חייב לתהות על התזמון-הוא לא היה יכול לחכות עוד שבוע וחצי שקודם יגמרו את ההצבעה על עילת הסבירות? הקול שלו יכול להיות משמעותי!
    ב.עוד סיבה להעיף את שיטת הסניוריטי היא שהשיטה יוצרת מוטיבציה למנות שופטים מבוגרים יותר לבית המשפט העליון מתוך חשיבה קדימה על איזה גוש ישלוט במשרד נשיא בית המשפט.

  3. בגץ שדן בחוקי יסוד הוא פסק דין עם דגל שחור מאליה שאין להתייחס הגיב:

    ואני אומר בהצלחה לשתי הצדדים…
    זה רק מציף ויציף שוב, כמה מדובר בפוליטיקאים קטנים וייצורים נמוכים. ושקרנים צבועים גדולים ! גילדה דיקטטורית מסוגרת המורכבת מטיפוסים שפלים נקמנים ותככנים וסופר-אינטרסנטים. שיכורי כח אבסולוטי שהשחית אותם אבסולוטית.
    והתקשורת מהדהדת את זה הכי טוב בלקיחת הצד הבולט והחסר בושה שלה.

    אבל אל לנו לשלות באשליה שאם אלרון יהיה נשיא הכל יסתדר.
    לא. רפורמה כאן ועכשיו אם או בלי אלרון.
    זו מערכת רקובה מכל כיוון החייבת ריסטרט יסודי ומוחלט. לא די באלרון כזה או אחר.

    1. צודק. במקום להתמקח על הרכב הוועדה, ותחת איומי טרור. צריך בכלל לבטל את הוועדה למינוי שופטים, להעביר את כל הסמכות, עקרונית לכנסת, לפרלמנט. במקום להתגושש ושוב תחת איומי טרור על חוק יסוד, לבטל לחלוטין את זכות בית המשפט לבטל חוקים או החלטות של הרשות המבצעת. אם להתגושש ולהלחם לפחות על משהו שכדאי להלחם עליו ולא על "כבשת הרש" כהגדרתה של טלי גוטליב.

  4. השופט הדגול אלרון.
    כן. השופט שקבר חיים את עמירם בן אוליאל, על סמך הודאה שהתקבלה אחרי עינויי תופת אכזריים, בנוכחות האינקוויזיטור. מרצונו החופשי, כמובן.
    אכן, אין ראוי ממנו לעמוד בראש בג"ץ.

  5. אין שבוע בו לא נחשפים תעלולי האליטה השלטת.
    מי ישפוט את שופטינו..
    מעבר לאדר יש את העדר,כל אותם מלעיזים אשר נאמנותם או מקור פרנסתם,עומד תלוי בשיטה.
    נורא איך לוחמי החרות והדמוקרטיה אותן ם פלורליסטים טבועים במעשי ליסטים.

  6. ממש כמו ויהי בימי שפוט השופטים
    כאשר שופטים מגלים רמה מוסרית וצריך לשפוט אותם כי לא מסוגלים להגיע לרמה מוסרית אין פלא שככה נראית המדינה קרעים קרעים
    כשאין תורה ואין דרך ארץ לשופטים העם סובל ואנחנו רק לפני הכל אם ימשיך ולא יבינו כמו שקורה לרוב יצוצו הרבה גופות ולא רק בירקון והם יהיו הראשונים כמו בכל מהפכה שנמאס לעם השלטון

  7. הדיקטטורה של בג"ץ רוצה להחזיר את ישראל 1000 שנה אחורה לעידן המונרכיה
    זו המשפחה של ברק הארכיבישוף הגדול של הדיקטטורה של בג"ץ ששיטה מלוכנית היא נאורה