עכשיו או לעולם לא: חייבים לעצור את איראן

כל עוד ארה"ב תמשיך לקנות זמן כדי לאפשר התעצמות גרעינית של טהרן, האסון ירשם על שם הנשיא ביידן

בחזרה לעבר. הנשיא ביידן ומנהיג איראן ח'אמנאי | Gage Skidmore, khamenei.ir

אם ממשל ביידן ימשיך בגישתו הנתפסת כחולשה, ואם ממשל ביידן ימשיך לקדם מדיניות שעיקרה ניסיון פיוס וכניעה מול איראן, 2024 תהיה השנה בה משטר האייתוללות ישיג נשק גרעיני. להתפתחות כזו צפויות להיות השלכות הרסניות ומרחיקות לכת מבחינת הביטחון האזורי והבינלאומי.

אם ארה"ב תhכשל במשימה לעצור את היכולת הגרעינית האיראנית, ולא רק תמשיך לקנות זמן כדי לאפשר אותה, האסון שבוודאי יגיע ירשם על שמו של הנשיא ביידן ועל הסובבים אותו.

איראן הגבירה בשנים האחרונות באופן משמעותי את קצב הפקת האורניום וכעת מתקרבת לרמה מבצעית, על פי דיווח עדכני של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית. בתגובה להתקדמות הגרעינית של איראן, תגובת ארה"ב ומדינות אחרות במערב הסתכמה עד כה ב"גינוי" שמראה בבירור על חוסר יכולת להצר את צעדי האייתוללות, כחלק מעמדה פסיבית של קבלה במקום מאמץ פעיל.

ארה"ב והאירופים לא רמזו אפילו על השלכות אפשריות שעשויות לעמוד בפני איראן, למרות ההודאה בכך שהגבירה את כושר הייצור של אורניום מועשר שלא למטרות אזרחיות. בהצהרה שפרסמו בריטניה, צרפת, גרמניה וארה"ב נכתב כי הן "מגנות את הצעד שרק מחריף את ההסלמה של תוכנית הגרעין האיראנית".

מנקודת המבט של איראן, כישלון המערב לפעול מול תוכנית הגרעין מהווה את התמריץ הגדול ביותר לכך שעליה להמשיך לפתח נשק גרעיני, ללא חשש מהשלכות כלשהן.

לאור כל זאת, מדהימה עוד יותר היא התעקשות ביידן והאירופים למרדף אחרי פתרונות קסם מול איראן. למרות העובדה שאפשרות המשא ומתן נכשלה בבירור, הם ממשיכים להצהיר על "מחויבות לפתרון מדיני".

האם מעולם לא עלה בדעתו של ביידן שלא ניתן לנהל מאמץ דיפלומטי עם מממנת הטרור המובילה בעולם, אשר משטרה הקיצוני רואה "בכופרים" עיוות חילוני ומחויב לשקר כדי להגן על האסלאם?

להלן רשימה חלקית של תוצאות הניסיון למגעים דיפלומטיים מול איראן, מאז שג'ו ביידן נכנס לבית הלבן:

– איראן כעת תוקפת למעשה ספינות בים האדום.

– איראן העשירה אורניום לרמה של 84%, ומתקרבת לסף המבצעי של 90% "בתוך שבועות או פחות".

– איראן מימנה וסייעה לתכנן את מתקפת הטרור הרצחנית של חמאס ב-7.10, כמו גם ניסיונות אחרים לתקוף את ישראל. על פי הערכות, איראן תומכת בחמאס בסכום שנתי הנע בין 70 ל-100 מיליון דולרים.

– איראן סיפקה לרוסיה רחפנים ונשק אחר במלחמתה נגד אוקראינה.

– מליציות בתמיכה איראנית בסוריה ועיראק ביצעו יותר מ-150 התקפות נגד כוחות אמריקנים באזור, במטרה לדחוק את ארה"ב מהמזרח התיכון. לפחות עשרים חיילים אמריקנים נפצעו קשה.

הנתיב המסוכן אשר שורטט לראשונה בימי ממשל אובמה, אשר הבטיח לאחר חתימת הסכם הגרעין ב-2015 כי "איראן לעולם לא תשיג נשק גרעיני במשמרת שלי". למרבה הצער, אותו הסכם אכן כלל סעיף אשר "מסיר את כל ההגבלות מעל תוכנית ההעשרה האיראנית… לאחר 2025", הרבה אחרי שהסתיימה משמרתו של אובמה.

בתקופתו של ג'ו ביידן כסגן הנשיא, ממשל אובמה ביצע ויתורים חסרי תקדים מול האייתוללות. ומה יצא מכל זה? התוצאה הפכה לברורה יותר כאשר ממשל ביידן הסיר את הסנקציות מעל איראן בפברואר 2021, שבועות ספורים לאחר השבעתו כנשיא. בכך הוא סיפק שוב לגיטימציה בינלאומית לדיכוי אותו מפעילה איראן כלפי אזרחיה, והטרור אותו היא מפיצה כלפי שכנותיה.

בזכות ביידן, איראן נהנתה מחדש ממיליארדי דולרים שזרמו לכלכלתה, ואת חלקם הייתה יכולה להשקיע בחימוש משמרות המהפכה ושלל שליחיה הטרוריסטים. האייתוללות משתמשים בכסף הזה כדי להרחיב את השפעתם באזורים שונים, כולל עזה, סוריה ועיראק, תימן ולבנון ודרום אמריקה.

בהתחשב ברקורד האיראני של התחמקות מכל התחייבות אפשרית, נראה כי פעם נוספת המאמצים הדיפלומטיים נידונו לכישלון.


ד"ר מג'יד רפיזאדה הוא חוקר מדעי המדינה באוניברסיטת הרווארד, ונשיא ‘המועצה האמריקנית הבינלאומית למזרח התיכון’. גרסה מלאה של הטור התפרסמה לראשונה באתר מכון גייטסטון.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *