ממשלת הרש"פ "המחודשת" תמשיך להיכשל במאבק בשחיתות ולהצליח בהסתה לטרור
כחלק מהתוכנית האמריקנית אשר מטרתה היא "להחיות מחדש" את הרש"פ, הרשות הכריזה לאחרונה על הקמת ממשלה חדשה ברמאללה בראשות מוחמד מוסטפא. בוושינגטון אמנם לא הגדירו מהי משמעות התחייה מחדש ברש"פ, אך ניתן להניח כי המונח מתייחס לצורך ביישום רפורמות כלכליות ומנהלתיות רחבות שיאפשרו צמיחת הנהגה החדשה, שיפור בתנאי החיים של הפלסטינים והכנה לשלום עם ישראל.
אלא שבמציאות נראה כי גם הממשלה הפלסטינית החדשה אינה כשירה (או אינה מתכוונת) לפעול להשגת המטרות החשובות האלו. כמעט בכל מובן מעשי, הממשלה חדשה זהה לאלו שקדמו לה, במיוחד בכל הנוגע לכישלון במאבק בשחיתות וההצלחה בהסתה לטרור.
בדומה לקודמו בתפקיד, מוחמד אשתייה, ראש הממשלה החדש מוסטפא הוא מקורב ותיק של נשיא הרש"פ מחמוד עבאס ועד לאחרונה שימש כיועצו הכלכלי. בעבר כיהן גם כסגן ראש הממשלה וכשר הכלכלה, ועמד בראש קרן ההשקעות הפלסטינית. קשה לראות כיצד מוסטפא אמור לייצג מנהיגות חדשה ברש"פ, משום שהוא עצמו שייך לאותה מנהיגות ישנה רבים מהפלסטינים רואים בה כושלת ומושחתת.
בתחום הכלכלי בו מוסטפא החזיק בתפקידים בכירים, לא נרשם שיפור משמעותי ברש"פ, אם בכלל, במהלך כהונותיו. על נתוני הבנק העולמי, הגרעון התקציבי ברש"פ עמד בשנת 2021 על סכום של 1.26 מיליארד דולרים, עם פער מימון (הגרעון פחות תרומות בינלאומיות) של 940 מיליון דולרים. הפער הזה יוחס לארבעה גורמים עיקריים: מגזר ציבורי מנופח ולא יעיל, צניחה משמעותית בסיוע תקציבי, החזקת חלק מכספי המיסים בידי ישראל בתגובה למדיניות הרש"פ של תשלום למחבלים ומנגנון איסוף הכנסות פגום.
בסקר דעת קהל שערך המרכז הפלסטיני למדיניות ומחקר בספטמבר אשתקד, עלה כי 87% מהפלסטינים סבורים כי מוסדות הרש"פ נגועים בשחיתות. על פי ארגון AMAN הפועל למען שקיפות, 63% מהפלסטינים מאמינים כי רמת השחיתות ברש"פ נמצאת בעליה. הדו"ח מפרט כמה מגורמי השחיתות העיקריים: קידום מקורבים ובני משפחה, מעילה בכספי ציבור, הפרת אמונים, שימוש לרעה בכוח, שוחד והלבנת כספים. המשבר הכלכלי המתמשך והאמונה העמוקה בקרב רוב הפלסטינים כי הרש"פ ומוסדותיה מושחתים אינם מצביעים על הצלחה יוצאת דופן של מוסטפא כיועץ כלכלי ושר הכלכלה.
מדוע אם כן ישנם כאלו המקווים לראות תוצאה אחרת ממנו כראש ממשלה? מוסטפא נכשל בעבר משום שגם הוא מהווה חלק מן המעגל הקרוב של עבאס, נשיא הרש"פ אשר מחזיק בפועל במילה האחרונה בכל עניין מדיני, ביטחוני או כלכלי. לעבאס ומקורביו היו שנים רבות בשלטון כדי לקדם שינוי אמיתי ברש"פ אך לא נראה כי הם מעוניינים בכך. נראה שהם דווקא מרגישים בנוח עם המצב הנוכחי: אין בחירות, אין שקיפות ואין שום אחריות.
עבור עבאס ואנשיו, הרש"פ היא ממלכה פרטית. כל אדם אשר מעז לקרוא תגר על ההנהגה, להצביע על המחסור בדמוקרטיה או לדרוש קץ לשחיתות נענש מיד, מאבד את משרתו או מגורש ממעגלי קבלת ההחלטות. גם מוסטפא ודאי מודע לגורלו הצפוי אם יעז לאתגר את השלטון הבלעדי של עבאס. מוסטפא לא עשה זאת בעבר, וספק אם יעשה זאת כעת.
בדומה, קשה לראות כיצד הממשלה החדשה מסוגלת או רוצה לעצור את מפעל ההסתה האדיר אותו מנהלת הרש"פ נגד ישראל ויהודים.
בנאום הראשון שנשא בישיבת הממשלה ברמאללה, מוסטפא חזר על עלילות דם מוכרות מפי קודמיו כאשר האשים את ישראל ב"רצח עם והריגה ללא משפט" בהתייחסו למלחמה בעזה. הוא לא חש שום צורך לגנות את מעשי חמאס ואת העובדה שארגון הטרור פתח במלחמה שהמיטה אסון כזה על הפלסטינים ברצועה.
ימים ספורים לאחר הכרזת הממשלה החדשה, ארגון PMW העוקב אחר התקשורת הפלסטינית חשף אמירות הסתה מזעזעות מפי שניים מהשרים הטריים בממשלת מוסטפא.
על פי הדיווח, השרה החדשה לענייני נשים, מונה אל-חלילי, היא תומכת ותיקה בטרור אשר בין היתר נוהגת להלל מחבלים רוצחים. בתפקידה הקודם כיו"ר התאחדות הנשים של אש"ף, אל-חלילי נשאה דברים באירוע לזכרה של דלאל מוגרבי, המחבלת שהובילה את פיגוע הדמים בכביש החוף ב-1978 בו נרצחו 35 ישראלים כולל תשעה ילדים. אל-חלילי שיבחה בנאומה את פיגוע הטרור כ"מבצע התנגדות איכותי" ואמרה כי מוגרבי "הוכיחה כי נשים פלסטיניות מסוגלות לבצע את המשימות הקשות ביותר".
עשרה ימים לאחר מתקפת חמאס ב-7.10, אל-חלילי אמרה כי מחבלים פלסטינים שהורשעו בישראל הם "אסירים גיבורים" והתאחדות הנשים בראשותה ערכה אירוע שקרא לשחרור מחבלים. באותו אירוע נראתה אל-חלילי לצד כרזות המציגות מחבלים וקראו לשחרור "האסירים הגיבורים".
ממשלת הרש"פ "המחודשת" כוללת גם את המנהיג הדתי מוחמד מוסטפא נג'ם אשר מונה לשר לענייני דת. כפי שחשף ארגון PMW, נג'ם קרא בעבר לביצוע פיגועי טרור בדרשה אשר שודרה בערוץ הטלוויזיה הרשמי של הרש"פ. הוא המשיך והציג את היהודים כ"רמאים, גאוותנים ובוגדים" והוסיף כי "אללה הפך אותם לקופים וחזירים".
בארגון PMW דחקו בארה"ב ובישראל לדרוש כי נג'ם, אל-חלילי וכל תומך טרור אחר בממשלה הפלסטינית החדשה יודח באופן מיידי. על פי הארגון, "כאשר מחליפים ממשלה תומכת טרור ישנה בממשלה תומכת טרור חדשה, הדרישה האמריקנית ל"תחיה מחדש" הופכת לבדיחה".
כעת נותר לראות האם ממשל ביידן יפעל בהתאם למידע הזה, או שבמקום זאת ימשיך להעמיד פנים שמחמוד עבאס באמת נוקט צעדים ל"תחיה מחדש" של הרש"פ.
גרסה מלאה של הטור התפרסה באתר מכון גייטסטון.
כשמנהיג לא מראה שום ביקורת עצמית ולא מצביע על פגמים ספציפים וטעויות שיטתיות בהתנהלותו, אין סיבה להניח שמשהו אצלו השתנה וכל מינוי שלו הוא בחזקת עוד מאותו הדבר.
זה נכון לאבו מאזן ונכון (להבדיל) להרצי הלוי.