דיוויד וו: 'מיתון בארה"ב? לא בעתיד הנראה לעין'

כיצד בינה מלאכותית, ניצחון של טראמפ ומינוי של אילון מאסק לתפקיד בממשל עשויים לשמר את הצמיחה הכלכלית האמריקאית

אילון מאסק ודונלד טראמפ. נחלת הכלל

בעולם של תחזיות כלכליות, לעתים המציאות מפתיעה אפילו את המומחים הגדולים ביותר. כך קורה כעת בארצות הברית, שם תופעה מרתקת מעסיקה את הכלכלנים: זינוק בלתי צפוי בפריון העבודה.

בפרק האחרון של הפודקאסט "מחשבה ביקורתית", דיוויד וו, אסטרטג מאקרו מוול סטריט עם 20 שנות ניסיון, מנתח תופעה זו בעין חדה. "אחת ההתפתחויות המפתיעות ביותר בשנה החולפת היא האצת הצמיחה של פריון העבודה בארה"ב", הוא פותח, מדגיש את חריגותה של מגמה זו. "במחזורים קודמים, הצמיחה בפריון העבודה נטתה להאט כשהתרחבויות מחזור העסקים הבשילו," הוא מסביר.

וו מצביע על שני כוחות מרכזיים המניעים שינוי זה: בינה מלאכותית (AI) גנרטיבית ומחשוב ענן. וו מפרט כיצד טכנולוגיות אלו משנות את כללי המשחק: "AI  גנרטיבי הפך את אימוץ מחשוב הענן למושך יותר מתמיד. הוא מייעל תהליכים מורכבים, מצמצם טעויות ומשפר את ניצול המשאבים".

במרכז המהפכה הזו, טוען וו, ניצבות "שבע המופלאות" – ענקיות הטכנולוגיה האמריקאיות. חברות אלו לא רק מובילות את החדשנות, אלא גם קוצרות את מרבית פירותיה הכלכליים. "כאשר יותר ויותר חברות עוברות לענן, ספקיות הענן גורפות את הרווחים," הוא מציין, ומוסיף כי "בתחום הענן יש עלות שולית קטנה".

אך הטכנולוגיה היא רק חלק מהסיפור. וו מפנה את תשומת הלב גם לגורם מפתיע נוסף: ההגירה. "ממשל ביידן-האריס הכניס עשרה מיליון מהגרים לא חוקיים לארה"ב בפחות מארבע שנים", מציין וו. השפעתם על שוק העבודה עשויה להיות משמעותית, עם שיעורי השתתפות גבוהים יותר בכוח העבודה בהשוואה לאמריקאים ילידי המקום. "68 אחוז מהמהגרים האחרונים מגיל 16 ומעלה עובדים או מחפשים עבודה, בהשוואה ל-62 אחוז בלבד מהאמריקנים שנולדו בארצות הברית", הוא מדגיש.

למרות הנתונים המעודדים, וו מזהיר מפני אתגרים בדרך. הירידה בשיעורי הילודה והבחירות הקרובות מטילות צל של אי-ודאות. "שיעורי הפריון בארה"ב ירדו אשתקד לרמה הנמוכה ביותר זה 100 שנים", הוא מתריע. לגבי הבחירות, וו מסביר: "הכיוון של הR-star [השיעור הניטרלי הריאלי] ייקבע לפי השאלה מי משני המועמדים שיוכל להזיז את המחט יותר בכל הנוגע לתמיכה בצמיחת הפריון וב'רוח החייתית' של הכלכלה האמריקאית".

לבסוף וו מציין את ההבטחה של דונלד טראמפ ליצור ועדה ליעילות ממשלתית, בעקבות הצעתו של אילון מאסק. "אם ממשלת ארה"ב תהיה פרודוקטיבית וחדשנית כמו שבע המופלאות, היא תהיה בלתי מנוצחת", הוא אומר, מדגיש את הפוטנציאל לשיפור משמעותי ביעילות הממשלתית.

וו מסכם: "אם כל שאר הגורמים לא ישתנו, זה אמור לתמוך בצמיחת הGDP וב R-star". עם זאת, הוא מזהיר כי "פחות ברור מה תהיה המשמעות עבור קרנות פדרליות נומינליות בטווח הקצר, בהתחשב בכך שהעלייה בהיצע העבודה מערער את תנאי שוק העבודה".

בעולם של שינויים מהירים, הבנת הגורמים הסמויים מן העין – כמו AI, מחשוב ענן והגירה – עשויה להיות המפתח לחיזוי מגמות עתידיות ולהצלחה כלכלית. ניתוחו של דיוויד וו מספק מפת דרכים חיונית לכל מי שמעוניין להבין את הדינמיקה המורכבת של הכלכלה האמריקאית העכשווית.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

3 תגובות למאמר

  1. הוא כלכלן רציני, מהיותר טובים שיש.
    ועדיין, הוא טעה בעבר ביחס לתחזיותיו הפיננסיות על תנועת שווקי ההון ועיתוים.

    1. 1. "אחת ההתפתחויות המפתיעות ביותר בשנה החולפת היא האצת הצמיחה של פריון העבודה בארה"ב"
      2. "שיעורי הפריון בארה"ב ירדו אשתקד לרמה הנמוכה ביותר זה 100 שנים"
      כלומר:
      בשנה החולפת – האצת הצמיחה של פריון העבודה
      אבל
      אשתקד – שיעורי הפריון ירדו לרמה הנמוכה ביותר זה 100 שנים
      אז הכל ברור חוץ מהדבר הקטנטן הזה:
      השנה החולפת = אשתקד = הפריון הואץ אבל ירד לרמתו הנמוכה ביותר…