הפעילות הטרוריסטית של חיזבאללה חורגת מעבר לתחומי המזרח התיכון ומהווה איום ממשי על שלום העולם כולו
"מורשת הרוע של בני אדם נשארת אחריהם," כתב ויליאם שייקספיר; "ואילו הטוב לעתים קרובות נקבר עם עצמותיהם". אם אי פעם היה זה נכון לגבי מישהו בהיסטוריה הארוכה של המין האנושי, הרי זה נכון לגבי חסן נסראללה, מנהיג ארגון הטרור חיזבאללה, שנהרג בהפצצה על הבונקר שלו בביירות ביום שישי. נסראללה מת וארגונו ספג מכה קשה, אך המורשת הרעה שהותיר אחריו תמשיך להתקיים. ההשפעות ההרסניות של פועלו של חסן נסראללה יורגשו עוד זמן רב.
נסראללה חלק את שנאתם העזה של שולחיו האיראנים לארצות הברית, כפי שהבהיר היטב כבר בשנת 2002: "שהעולם כולו ישמע אותי. עוינותנו לשטן הגדול [אמריקה] היא מוחלטת…. ללא קשר לשינויים בעולם מאז ה-11 בספטמבר, 'מוות לאמריקה' יישאר הסיסמה הרועמת והעוצמתית שלנו: 'מוות לאמריקה"’.
חסן נסראללה: 'עוינותנו לשטן הגדול היא מוחלטת'
אלה לא היו מילים ריקות. באותה שנה, סלים בוגאדר מוצ'רפיל, אזרח מקסיקני ממוצא לבנוני, נידון על ידי בית משפט מקסיקני לשישים שנות מאסר על הברחת אנשים לארצות הברית, ביניהם פעילי חיזבאללה. בהמשך, ב-19 בנובמבר 2003, הואשם מוסלמי לבנוני בשם מחמוד יוסף קוראני, תושב דירבורן, מישיגן, בקשירת קשר "לספק ביודעין תמיכה ומשאבים חומריים" לחיזבאללה. כתב האישום הגדיר את קוראני כ"חבר, לוחם, מגייס ואוסף כספים עבור חיזבאללה". לפי כתב האישום, קוראני היה "חבר מסור של חיזבאללה שעבר הכשרה מיוחדת בפונדמנטליזם שיעי קיצוני, שימוש בנשק, ריגול וריגול נגדי בלבנון ובאיראן".
החוקרים מצאו קלטות שמע בביתו של קוראני בדירבורן שהכילו הצהרות כמו "אתה לבדך השמש של אדמותיי, נסראללה! נסראללה!… קולך הוא הג'יהאד שלי". בקלטת אחרת נשמע: "אנו נשבעים לך אמונים, חיזבאללה. קומו לג'יהאד!… אני מקריב לך, חיזבאללה, את דמי". קוראני נכנס לארצות הברית באופן בלתי חוקי ב-4 בפברואר 2001 כשהוא מוסתר בתא המטען של מכונית שחצתה את הגבול המקסיקני.
קוראני לא היה מקרה בודד. בספטמבר 2007, מנהל ביטחון המולדת של טקסס, סטיב מקגרו, חשף בנאום בפני ועדת הפשע של צפון טקסס כי פעילי חיזבאללה, לצד אנשי חמאס ואל-קאעידה, נעצרו בעת שניסו לחצות את הגבול המקסיקני לטקסס. מגמה זו נמשכה. לאחרונה, במרץ 2024, דיווח NBC News כי "סוכני משמר הגבול עצרו מהגר לבנוני בגבול ליד אל פאסו, טקסס, בתחילת החודש. המהגר טען כי הוא חבר בחיזבאללה, בדרכו לניו יורק במטרה לנסות ולהכין פצצה, כך אישר ביום שני בכיר במינהל המכס והגנת הגבולות".
פעילי חיזבאללה שהצליחו להסתנן לארה"ב נאזרו בסבלנות. תומאס פואנטס, הסוכן המיוחד האחראי על המבצעים הבינלאומיים של ה-FBI, אמר כבר ב-2007: "הם מעדיפים לשמור על פרופיל נמוך ולעסוק בפעילות פלילית [ולא] בפיגועים ישירים…. הם נמנעו מפעולות על אדמת ארה"ב בשל תשומת הלב והתגובה שהיו מעוררות".
למרות הניסיון לשמור על פרופיל נמוך, חלק מפעילי חיזבאללה בתוך ארצות הברית לא הצליחו להסתיר את פעילותם לחלוטין. ביולי 2007, משרד האוצר סגר את ארגון הצדקה Goodwill (GCO) בדירבורן, מישיגן, בגין העברת כספים לחיזבאללה. הוא הגדיר את ה-GCO כ"ארגון חזית של חיזבאללה המדווח ישירות להנהגת קרן השהידים בלבנון" והסביר כי "חיזבאללה גייס את מנהיגי GCO ושמר על קשר הדוק עם נציגי הארגון בארצות הברית".
אך מאז 2007 עבר זמן רב. האם כל אותם פעילי חיזבאללה עזבו את ארה"ב? האם חיסולו של נסראללה יגרום להם לנטוש את פעילותם ולעזוב את הארגון? התשובה לשתי השאלות הללו היא ככל הנראה שלילית. סביר להניח שפעילי חיזבאללה עדיין נמצאים בארה"ב, וימתינו לשעת כושר כדי לפעול.
בינתיים, הם מגבירים את פעילותם בדרום אמריקה. Oil Price News דיווח באוגוסט 2024 כי "נוכחותו המשמעותית אך המוזנחת של חיזבאללה באמריקה הלטינית מהווה סיכון משמעותי. היא מעניקה לפעילים גישה לכלכלות בלתי חוקיות רווחיות, לצד היכולת לתקוף יעדים רכים באזור הסובל מחוסר ביכולות אנטי-טרור משמעותיות. בעקבות ניצחונו המפוקפק של נשיא ונצואלה ניקולס מדורו בבחירות, צפוי כי חיזבאללה ירחיב את נוכחותו בדרום אמריקה, כאשר איראן מגבירה את תמיכתה במשטר האכזרי כדי להתמודד עם הסנקציות האמריקאיות המחמירות".
נוכחותו של חיזבאללה בוונצואלה אינה נובעת מעניין אמיתי במדינה. ונצואלה משמשת עבורו כקרש קפיצה להגיע לארצות הברית. למרבה הצער, סביר להניח כי נשמע מארגון זה שוב בעתיד הלא רחוק.
המאמר המקורי פורסם באתר Front Page Magazine אנו מודים להם על הרשות לתרגמו