דיוויד וו: החדשנות האמריקאית תכריע את הקרב מול ה-BRICS

בזמן שמדינות ה-BRICS מדברות על סדר עולמי חדש, דיוויד וו מראה איך הדולר ממשיך לשלוט במשחק ולמה זה לא הולך להשתנות בקרוב

ראשי המשלחות של מדינות ה-BRICS התייצבו לצילום הרשמי. צילום: סרגיי בובילב, brics-russia2024.ru סוכנות הצילום המארחת

"מוקדם מדי להספיד את הסדר החד-קוטבי שמרכזו ארה"ב, ואת הדומיננטיות של הדולר האמריקאי", אומר דיוויד וו, אנליסט בכיר בוול סטריט ומגיש פודקאסט על כלכלה גלובלית. בפרק האחרון שלו, וו מציג את מאבק הכוחות המתפתח בין סדר עולמי חד-קוטבי בהובלת ארה"ב לבין שאיפתן של מדינות ה-BRICS ליצור סדר רב-קוטבי חדש.

בעוד קמלה האריס מצהירה שאמריקה, ולא סין, היא שתנצח את התחרות במאה ה-21, וולדימיר פוטין טוען שהמעבר לסדר עולמי רב-קוטבי כבר החל והוא בלתי הפיך. אך הנתונים שמציג וו מראים תמונה שונה: הסיפור המאקרו-כלכלי הגדול של 2024 הוא דווקא חוסנה של הכלכלה האמריקאית, שצומחת בקצב כפול מהתחזיות.

"על רקע זה, הדולר האמריקאי שה-BRICS כה להוטות להדיח רושם שנה מוצלחת נוספת", אומר וו. "מבין מטבעות ה-BRICS, המטבע היחיד שהצליח יותר מהדולר השנה הוא הראנד הדרום אפריקאי. הריאל הברזילאי איבד 15% מול הדולר והרובל הרוסי איבד 7%. היואן היה חלש רק במעט מהדולר, אך זה ככל הנראה רק בשל התערבויות חשודות במטבע מצידה של בייג'ינג".

לאחר שלושים שנות ניסיון בניתוח תשואות מט"ח, וו מזהה שני גורמים מכריעים בתחרות הכלכלית העולמית: חדשנות וגידול אוכלוסייה. העובדה שחברות אמריקאיות מהוות שמונה מתוך עשר חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם מחזקת את מעמד הדולר, הוא מסביר.

במדד החדשנות העולמי לשנת 2024, ארה"ב מדורגת שלישית אחרי שוויץ ושבדיה. מבין מדינות ה-BRICS, רק סין מצליחה להתברג גבוה בדירוג, לפני צרפת ויפן. "חדשנות אין פירושה להצטיין בדבר אחד", מסביר וו, "אלא לעשות הרבה דברים, אם לא את כולם – היטב".

באשר לגידול האוכלוסייה, וו מצביע על תופעה מפתיעה: "10 מיליון המהגרים הבלתי חוקיים שנכנסו לארה"ב מראשית ממשל ביידן סייעו להאריך את תקופת הצמיחה הכלכלית על ידי הקלת המחסור בשוק העבודה". כך, באופן פרדוקסלי, תורמת ההגירה הבלתי חוקית לחיזוק הדולר.

במבט לעתיד, וו אינו רואה מתחרים של ממש לדולר ב-2025. "קנדה ואוסטרליה נהנות מקצב גידול אוכלוסייה גבוה משל ארה"ב, אך הן פחות מוצלחות בחדשנות. יפן מנסה להשתפר בתחום החדשנות, אך אוכלוסייתה נמצאת בצניחה. אירופה מאבדת גובה בדירוג החדשנות וגם סובלת מגידול איטי באוכלוסייה", הוא אומר.

"הודו וברזיל ממוקמות נמוך מדי בשרשרת המזון הטכנולוגית מכדי לאיים ברצינות על ארה"ב", מוסיף וו. "רוסיה סובלת מאוכלוסייה מתכווצת, וסין, למרות היותה מתחרה ראויה, מתמודדת עם אתגרים דמוגרפיים ועם השפעת הסנקציות האמריקאיות על יכולתה לחדש".

וו מסיים עם המלצת השקעה: "אני אוהב גם את הדולר הסינגפורי והפרנק השווייצרי. הם אמנם יקרים, אך עשויים להתייקר עוד יותר, והחזקה בהם לצד דולר ארה"ב גם מספקת גידור לא רע למקרה שהעולם יגלה לפתע שהוא מחזיק יותר מדי דולרים".

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *