מהפך בקלפי: הקול היהודי משנה כיוון

הנתונים ממחוזות עם ריכוז יהודי גבוה מעידים על שינוי דרמטי בדפוסי ההצבעה, בצל יחס הממשל לישראל והאנטישמיות באוניברסיטאות

כיפות "טראמפ" של היהודים הרפובליקנים. צילום מסך מתוך סרטון של הILTV

במשך עשורים ציפו היהודים השמרנים והרפובליקנים לראות את בני קהילתם מצטרפים למחנה הפוליטי שלהם. בינתיים ומנגד, רבים במחנה הליברלי ובקרב קובעי המדיניות הפכו בהדרגה לביקורתיים או עוינים יותר כלפי ישראל, ואדישים יותר או תורמים בעצמם למגמת סלידה כללית כלפי קהילות יהודיות אורתודוקסיות. כמו אותה בדיחה יהודית על השומר המחכה למשיח – התקווה אמנם נגוזה, אך לפחות התפקיד קבוע. ובצד הליברלי, יהודי אמריקה התרגלו למדי לרעיון לפיו המחויבות היהודית תדאג לעצמה מעצם היותם בשמאל ומצביעים לשמאל.

הפתרון היחיד למצב, כך נדמה, היה טמון בדמוגרפיה לטווח ארוך. כלומר – ככל שיהודים חילונים מתבוללים ומתרחקים מן המסורת האמונית ומן הקהילה שלהם, העולם היהודי באמריקה (עם חלוף הדורות) יוגדר בידי יהודים מאמינים בעלי ערכים מסורתיים וחיבור יומיומי לתורה הכתובה ושבעל פה. אף שההלכה מאפשרת פרשנויות שונות, היא רחוקה מתפיסת עולם ליברלית. שומרי המצוות אינם זקוקים לפוליטיקה כדי לבטא את אמונתם; הם עושים זאת בעצמם בשלוש תפילות ביום. אזרחים יהודים כאלו ככל הנראה יצביעו כדי לשמר ולהגן על הקהילות שלהם, וימצאו בית טבעי בימין. ואפילו היה נדמה כי התהליך יהיה מזורז מן הצפוי.

מאז אוקטובר 2023 חווים יהודי ארצות הברית גל של הטרדות ואיומים, וראו כיצד מולדת אבותיהם מושמצת כישות קולוניאליסטית המבצעת רצח עם. הם ראו כיצד סטודנטים יהודים נרדפים בקמפוסים, והם ראו כיצד ממשל ביידן נכנע למצביעים מוסלמים עוינים במישיגן. הם שמעו את הביקורת נגד מאמציה של ישראל להגן על עצמה, שמו לב לשתיקה מצד הממשל בנוגע להתקפות האנטישמיות, ולסירוב ראשי האוניברסיטאות לגנות את היחס ליהודים במשמרתם.

והיהודים החליטו לפעול. תוצאות הבחירות המקדימות מעידות על שינוי דרמטי בהצבעה היהודית ביחס למערכות בחירות קודמות. קשה לכמת בדיוק תופעות כאלו משום שהיהודים מעטים במספרם. סקר יציאה אחד הראה כ-40 אחוזי הצבעה יהודית לטראמפ; בסקר אחר נרשמו 22 אחוזים ובאחר 30.

האמת היא שאני לא סומך על אף אחד מן הסקרים האלו ולא מעוניין להתעמת עמם. במקום זאת אצביע על מספר מחוזות ברחבי המדינה בהם מתגוררים יהודים במספרים גדולים יחסית. ככל שיחלוף הזמן ומידע מדויק וסופי יימסר, נוכל לקבל תמונה ברורה יותר.

כך למשל, ג'וש קראוזר ציין בטוויטר כי "טראמפ ניצח במחוז פסאיק בניו-ג'רזי, בו רוב למצביעים היספנים אך גם אוכלוסייה יהודית אורתודוקסית גדולה", כרבע מן התושבים, והוא נחשב למעוז דמוקרטי ותיק. לפני ארבע שנים ג'ו ביידן ניצח באותו מחוז עם 57.5% מול 41 % לטראמפ. השבוע, טראמפ גרף שם 50% מול 46.5% לקמלה האריס. שינוי של 16 אחוזים לטובת טראמפ. לא ניתן עדיין לדעת עד כמה מזה מיוחס להצבעה יהודית ועד כמה לשינויים בהצבעה ההיספנית, אך יהודים בוודאי שיחקו תפקיד בחישוב המסלול מחדש של הפוליטיקה בארה"ב.

במחוז פאלם ביץ' בפלורידה חיים כ-175 אלף יהודים מתוך 1.5 תושבים בסך הכל, בערך 12%. ביידן ניצח שם בפער של 13% ב-2020, והאריס השבוע בפער של 0.75%. טראמפ עלה בשבעה אחוזים כמעט לעומת שבעה אחוזים פחות להאריס בהשוואה לביידן. גם כאן לא ניתן לדעת כמה מהשינוי מיוחס ליהודים, אך דבר דומה מאוד קרה גם במחוז ברוארד, שם ביידן קיבל 64% ב-2020. השבוע נרשם שינוי של 14% לטובת טראמפ, במחוז בו יהודים מהווים כעשרה אחוזים מן התושבים.

ומה לגבי מחוז נסאו במדינת ניו-יורק? היהודים מהווים שם כמעט 20%, וטראמפ ניצח שם בפער של חמישה אחוזים. לפני ארבע שנים ביידן הוביל ב-10%.

ייקח זמן רב עד שנקבל מספרים מדויקים כדי לכמת את השינוי הזה ברמת המחוז, ואף ברמת השכונה, אך הדבר אפשרי בהינתן השקעה מספיקה של זמן ומשאבים. דבר אחד בטוח בכל מקרה – לא מדובר עוד בציפייה למשיח – אנו עדים לשינוי היסטורי המתרחש כאן ועכשיו.

הטור התפרסם באתר קומנטרי.

מאמרים נוספים

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

1 תגובות למאמר

  1. אני מייחל שעומק המדינה (דיפ סטאט) בארה"ב יושמד, כפי שטראמפ מבטיח. בעקבותיו יש למחוץ את עומק המדינה שהביא עלינו את הטבח בשמחת תורה.
    איך השב"כ וצה"ל לא יודעים על החטופים. מאה חטופים חלקם חי. צריך מנגנונים לאספקת אוכל או הסתרת גופות. לכן יש הרבה עקבות. למרות זאת, מי שכשל ביותר מרשלנות, אולי בזדון, אומר שרק משא ומתן וכניעה מוחלטת, תביא את החטופים. מדוע הם מתנגדים ללחץ צבאי על החמאס ומה הקשר למה שנחשף אצל איילה חסון שבכלל לא טרחו לעדכן את ראש הממשלה בזמן אמת, כל התכתובת וההקלטות בנושא זמינות ומראות שראשי הצבא ושב"כ פועלים מאינטרס לא ידוע ומונעים הישגים.