התביעה דורשת להרשיע את מנהיגת הימין במעילה בכספי הפרלמנט האירופי ולאסור עליה להתמודד בבחירות 2027. ההכרעה תשפיע על עתיד המפלגה ועל הפוליטיקה הצרפתית כולה
השימוש במערכת המשפט במערב לצורך חיסול קריירות של פוליטיקאים מהימין מגיע בימים אלו לשלב חדש, כשעל הכוונת מסומנת מנהיגת הימין הריבוני בצרפת, מארין לה פן. לפי הסקרים האחרונים לה פן היא המועמדת המובילה לנצח בבחירות לנשיאות צרפת, שייערכו בשנת 2027. נגד לה פן, מפלגתה "הכינוס הלאומי" ו-24 חברים נוספים במפלגה התנהל בשבועות האחרונים משפט בגין מעילה בכספים ציבוריים, ליתר דיוק כספי הפרלמנט האירופי, שהועברו למימון פעילות מפלגתית בצרפת ולא לצורך פעילות בפרלמנט האירופי. התביעה הצרפתית דרשה להטיל על לה פן חמש שנות מאסר, מהן שלוש על תנאי, קנס בגובה של 300,000 יורו וכן לאסור על מנהיגת הימין הריבוני להתמודד על תפקידים ציבוריים למשך חמש שנים.
פסק הדין במשפט אמור להינתן בתחילת השנה האזרחית הבאה. התביעה הצרפתית דורשת, על בסיס חוק שאומץ ב-2016, להחיל על לה פן את איסור ההתמודדות על תפקידים ציבוריים מיד עם פרסום פסק הדין. זאת, בהנחה שבית המשפט יחליט להרשיע אותה. התביעה הצרפתית דורשת לא להמתין עם הטלת איסור ההתמודדות עד לתוצאות דיונים בערעורים שלה פן תגיש, במידה שתורשע. הדרישה הזו של התביעה תביא, מעשית, לפסילה של השתתפות לה פן בבחירות הבאות לנשיאות – כל עוד לא תתקבל החלטה של ערכאה משפטית גבוהה יותר לטובת ערעור של לה פן נגד הרשעתה ואיסור ההתמודדות – אם עמדת התביעה אכן תתקבל בתום המשפט הנוכחי.
לה פן, עורכת דין במקצועה, הצהירה שדרישת התביעה – גוף הקשור למשרד המשפטים הצרפתי, מהווה "הוצאה להורג" פוליטית שלה ו"פסק דין מוות" על הקריירה הפוליטית וקראה לתומכיה להתגייס להגנת הדמוקרטיה. לה פן הצהירה שהתנהלות התביעה היא פוליטית לחלוטין ומטרתה לחסל את הקריירה הפוליטית שלה. יש לציין, כי אם בית המשפט יחליט לאסור על לה פן להתמודד לתפקידים ציבוריים, היא גם לא תוכל להשתתף בבחירות לפרלמנט הצרפתי, "האספה הלאומית", אם הפרלמנט יפוזר וייערכו בחירות חדשות. כיום מכהנת לה פן כצירה ב"אסיפה הלאומית".
התביעה נגד לה פן ושאר חבריה למפלגה מתייחסת למעילת כספים שיטתית, לכאורה, שבוצעה בין השנים 2004 ו-2016. לה פן הייתה חברת הפרלמנט האירופי מטעם מפלגת "החזית הלאומית" – שמה הקודם של מפלגת "הכינוס הלאומי" – בין השנים 2004 ו-2017. אגב, גם אביה של לה פן, ז'ן-מארי, שהיה מייסד "החזית הלאומית" ובמשך עשרות שנים הנהיג את הימין הלאומני הצרפתי וייצג אותו בפרלמנט האירופי, אמור היה להיכלל בין הנתבעים במשפט זה. עם זאת, בית המשפט החליט שמפאת גילו המתקדם, 96, ומצב בריאותו המעורער הוא לא יועמד לדין. לפני ימים ספורים אושפז ז'ן-מארי לה פן בבית חולים ויש שמועות שהוא נלחם על חייו.
פרטי האישום והעונש המבוקש
לה פן וחברי "הכינוס הלאומי" האחרים מואשמים במעילה בגובה של 4.6 מיליון יורו בכספי הפרלמנט האירופי. המעילה התבססה על תשלום משכורות, שנועדו לעוזרים פרלמנטריים של צירי "החזית הלאומית" שנבחרו לפרלמנט האירופי, לעוזרים ועובדים של המפלגה בצרפת עצמה. כלומר, במקום לממן את העבודה הפרלמנטרית השוטפת של "החזית הלאומית" בפרלמנט האירופי, נעשה שימוש בכספים הללו לצרכיה של "החזית הלאומית" בצרפת, בין היתר בתקופות בהן המפלגה סבלה מבעיות תקציביות.
התביעה טענה, בין השאר, שמארין לה פן מילאה תפקיד מרכזי בארגון העברת הכספים האירופיים לצרכים מפלגתיים והייתה למעשה זו שארגנה, לכאורה, את מערך התרמית כולו. לדברי התביעה, לה פן הורתה לצירי מפלגתה לשלם משכורת לעוזר פרלמנטרי אחד בלבד בפרלמנט האירופי, ולהעביר את שאר המשכורות ל"עוזרים פיקטיביים" שעבדו בצרפת עבור צרכיה של המפלגה ולעתים כלל לא הכירו אישית את הצירים, ששילמו להם משכורות מקופת הפרלמנט האירופי. התביעה טענה, שהמעילה הפיננסית הזו אורגנה כמו "מכונת מלחמה", ומפלגתה של לה פן "חלבה" במשך שנים את קופת הפרלמנט האירופי, תוך הפרה בוטה וברורה של כל התקנות והכללים לצרכיה הפוליטיים.
לה פן הכחישה בתקיפות את ההאשמות נגדה ונגד מפלגתה. היא הצהירה, שהיא אינה מרגישה כלל וכלל שביצעה הפרת תקנות כלשהי וכי התביעה לא הצליחה להוכיח ראייתית את ההאשמות שלה. לה פן גם טענה, שההחלטה לפתוח בחקירה בעניין "המשכורות הפיקטיביות" לפני כעשר שנים הייתה החלטה פוליטית של יריבים פוליטיים מהשמאל – נשיא הפרלמנט האירופי באותם ימים, הסוציאל-דמוקרט הגרמני מרטין שולץ (כיהן בתפקיד זה בין השנים 2012 ו-2017), ושרת המשפטים בממשלתה הסוציאליסטית של צרפת דאז, כריסטיאן טובירה.
מאבק על עתיד הפוליטיקה הצרפתית
ההכרעה על עתידה הפוליטי של לה פן, יש שיאמרו של צרפת כולה, נתונה כעת בידיהם של שלושה שופטים, הנתונים תחת לחץ מכל הכיוונים. לה פן וראשי מפלגתה יצאה למתקפה תקשורתית נרחבת נגד מה שמוצג כניסיון של התביעה להשפיע על תוצאות הבחירות הבאות לנשיאות. מתנגדיה הרבים של לה פן במערכת הפוליטית והתקשורתית מפעילים נגדה ונגד מפלגתה את "נקמת הארכיון" ושולפים התבטאויות עבר של ראשי "הכינוס הלאומי" בדבר הצורך ליישם באופן קפדני ביותר ענישה נגד פוליטיקאים שגנבו את הקופה הציבורית. לפסק הדין במשפט זה, שצפוי להינתן בחורף הקרוב, יהיו השלכות לא רק על עתידה הפוליטי של לה פן אלא גם על תדמיתה של מפלגת "הכינוס הלאומי" כולה, שהציגה את עצמה עד כה כנקייה מכל רבב שחיתות בניגוד למפלגות "הממסדיות".
עם זאת, מנהיגה הצעיר של "הכינוס הלאומי", ז'ורדן ברדלה – שלה פן העבירה לו את מושכות ההנהגה לפני שנתיים, עשוי להיות המרוויח הגדול מצרותיה המשפטיות של לה פן. ברדלה, בן ה-29, שכבר עמד בראש רשימת "הכינוס הלאומי" לבחירות האחרונות לפרלמנט האירופי ולפרלמנט הצרפתי, זוכה לפופולריות עצומה. בשל גילו הצעיר הוא לא היה מעורב בפרשה שעלולה לפגוע קשות בתדמית המפלגה. הוא גם לא נושא את שם המשפחה לה פן, שמביא עמו משקעים כבדים בעיקר מימיו של ז'ן-מארי לה פן והתבטאויותיו האנטישמיות הרבות. ברדלה מחוייב, כמובן, בנאמנות למארין לה פן, שהפכה את "הכינוס הלאומי" ממפלגת שוליים קיצונית למפלגה מובילה. אך, אם השופטים יחליטו למנוע מלה פן להתמודד בבחירות לנשיאות, ברדלה יוכל בקלות רבה להיכנס לנעליה כמועמד לנשיאות, תוך שיציג את עצמו כזה שנלחם את מאבקה של לה פן לצדק נגד עוולות המשפט והממסד הפוליטי.
ההשלכות הפוליטיות המיידיות
בינתיים, לה פן, עשויה לנצל את הכוח הפוליטי שיש לה כעת בפרלמנט הצרפתי כדי להביא להפלתה של ממשלת המיעוט הצרפתית בראשותו של מישל בארנייה, שהוקמה רק לפני כשלושה חודשים. ממשלת בארנייה, ממשלת מרכז-ימין, שזכתה לתמיכת "הכינוס הלאומי" בתמורה לרשימת דרישות מצד אנשיה של לה פן, נאבקת על אישור התקציב לשנה הבאה. מפלגת "הכינוס הלאומי" הודיעה, שהיא מתנגדת לכוונת הממשלה להעלות מיסים על מגזרים נרחבים באוכלוסייה ולהימנע מקיצוצים במשרדים ממשלתיים שונים, ועל רקע זה היא שוקלת להצטרף להצבעת אי-אמון של האופוזיציה משמאל ולהביא להפלת הממשלה. בכך, תשוב לשרור בצרפת אווירת אי-ודאות פוליטית, שתערער עוד יותר את המדינה הנמצאת במשבר פנימי עמוק מאוד.