אל"מ במיל' ד"ר משה בן דוד שוחח עם אורנה ישר בפודקאסט "זווית ישרה" על הבעייתיות בחקירת אירועי 7/10 עם ועדת חקירה ממלכתית והציע הרכב שיזכה באמון הציבור וימנע את האסון הבא
ד"ר משה בן דוד שמילא תפקידי פיקוד מטה בחי"ר, היה סמנכ"ל בחברת אמדוקס והוא דוקטור להיסטוריה ולפילוסופיה של רעיונות, טוען כי שופט לא יכול לעמוד בדין של עצמו: "במהלך 30 השנים האחרונות המלחמה שינתה את פניה, משפטנים מעורבים במלחמה. בית המשפט העליון והשלוחים שלו שזאת הפרקליטות הצבאית הראשית אומרים למפקדי צה"ל מה מותר לכם ומה אסור לכם".
"השופט אהרון ברק באמת חשב שאם לא מאיימים על הקיום של מדינת ישראל, לא צריך לאפשר לצבא לעשות את כל מה שהוא רוצה וצריך להגביל אותו יותר ממה שמגבילים אותו אחרים".
בהמשך מציג בן דוד מספר דוגמאות אשר ממחישות את התערבותו של בית המשפט העליון בסוגיות בטחוניות כמו חישוף שטח, נוהל שכן, ניתוק מים וחשמל, פגיעה בחפים מפשע, סיכול ממוקד ועוד.
הוא מציין את מלחמת לבנון השניה: "אהוד אולמרט שהיה ראש הממשלה לא רצה שתהיה ועדת חקירה ממלכתית. מני מזוז שהיה היועץ המשפטי של הממשלה איפשר לו להקים ועדת חקירה ממשלתית. פנתה תנועה בשם "אומץ" לבג"ץ שמצא שההקמה של ועדת בדיקה ממשלתית לא בהכרח תפגע באמון הציבור… כאשר תנועת "אומץ" ערערה על ההחלטה, בג"ץ זרק אותה מכל המדרגות".
"המטרה של הועדה היא לא למצוא אשמים, המטרה האמיתית היא לוודא שזה לא יקרה עוד פעם… לא יכול להיות מצב שבו השופטים יגידו על עצמם "חבר'ה, אנחנו היינו בסדר, כל מה שעשינו היה כדת משה וישראל". בית המשפט ממלא תפקיד מאוד חשוב במלחמה המודרנית… צריך לבדוק גם את המעורבות של מי שנתן לעצמו סמכויות".
אל"מ במיל' משה בן דוד מתייחס לתקופה בה אביחי מנדלבליט כיהן כפצ"ר: "הוא ינק הרבה מבית המשפט העליון והחמיר מאוד את הוראות הפתיחה באש, הוא למעשה העמיד לרשות צה"ל קודקס של "עשה ואל תעשה" בכל מה שקשור ללחימה בטרור שהוא החמרה מאוד מאוד משמעותית של הדין הבינלאומי".
לפני שהוא מציג את הצעתו להרכב ועדת חקירה שיכול לדעתו לזכות באמון הציבור, אומר ד"ר משה בן דוד: "ראש הממשלה והממשלה או הקבינט לא באמת מנהלים את מדיניות הביטחון של מדינת ישראל… הצבא הוא זה שבמידה רבה מאוד מתווה אותה".
הריאיון המלא נמצא בערוץ ״זווית ישרה״ ביוטיוב, באפל ובספוטיפיי – מוזמנים לעקוב אחרי הערוץ וגם לתמוך בפודקאסט שנותן במה ייחודית ומרעננת בתקשורת הישראלית
ישנו פתרון פשוט יותר,
אסון ה7.10. הוא כה גדול שיש מספיק מקום לכמה ועדות חקירה. בין שאר הנושאים:
1.חוסר האזהרה וההערכות הצבאית המתאימה.
2.המחסור בציוד.
3.זמן התגובה לאירוע.
4.השפעת תורת הלחימה של צה"ל(בעיקר בקורס פו"מ).
5.השפעת המערכת המשפטית על יכולת ההרתעה והתגובה של צה"ל.
לאור ניגודי אינטרסים, ברור שבנושא 5 תצטרך לדון ועדה ממשלתית ובנושא 3 ועדה ממלכתית. בנושא 2 יש ללפיד וגנץ נגיעה ממשית ולכן האופוזיציה לא תוכל לקבל נציגים בועדה. שאר הנושאים זה עניין של עסקה בין הצדדים(הקואליציה והאופוזיציה) מי יחקור מה.
כך אפשר בקלות לבנות משהו מוסדר שיהיה נח לכולם וכל צד ידע שאם הוא ישחק מלוכלך בועדות שלו זה יתנקם בו בועדות של הצד השני.